pytania o magię
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: pytania o magię
Z tym to do GW a nie na to forum. Wybierz armię która ma dostęp do loremastera - problem z głowy.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Jeśli chcesz wytłumaczenie fluffowe, to przyjmij, że magowie nie rzucają zaklęć ze zwojów, tomów i innych dupereli (bo wtedy to byłyby Bound Spelle) tylko z pamięci, a nikt nie wie przed bitwą które zaklęcia będą przydatne, więc bierze się po prostu jednego z magów i liczy się na to, że akurat jego umiejętności się przydadzą. Jeśli chcesz mieć dostęp do całej domeny, werbujesz do szeregów jednego maga 4 poziomu i jednego 2 poziomu, albo trzech magów drugiego poziomu i problem z głowy.wertex pisze:Nie macie wrażenia że rzucanie na posiadane czary jest głupie? Bo pierwsze płaci się żeby być magiem, i to niemało. A co to za czarodziej który bierze zwoje z czarami które akurat znajdzie, a nie jakie potrzeba na polu walki. Nie lepiej by po prostu, było napisane w rulebooku "choose your spells"?
Przecież nikt przed bitwą nie mówi:
- Słuchaj Zdzisiu, dzisiaj bijemy się z krasnoludami to weź się szybko naucz słonka, a jutro będziemy klepać High Elfy to na jutro wykuj snajperki.
- The WariaX
- Falubaz
J*błemNaviedzony pisze:Przecież nikt przed bitwą nie mówi:wertex pisze:Nie macie wrażenia że rzucanie na posiadane czary jest głupie? Bo pierwsze płaci się żeby być magiem, i to niemało. A co to za czarodziej który bierze zwoje z czarami które akurat znajdzie, a nie jakie potrzeba na polu walki. Nie lepiej by po prostu, było napisane w rulebooku "choose your spells"?
- Słuchaj Zdzisiu, dzisiaj bijemy się z krasnoludami to weź się szybko naucz słonka, a jutro będziemy klepać High Elfy to na jutro wykuj snajperki.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Mam prośbę. Czy ktoś może mi wytłumaczyć działanie czaru regrowth? Najlepiej z najnowszą erratą
Rzucasz na własny oddział, jeśli składa się z modeli 1-woundowych to wskrzeszasz d3+1 modeli, jeśli to kawaleria to wskrzeszasz (d3+1)/2 modeli, jeśli to modele wielowoundowe to przywracasz d3+1 ran, ewentualnie wskrzeszajac jakiś model
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Super. Wielkie dzięki. Jak ja to próbowałem zrozumieć to wychodziło mi, że mógłbym wskrzeszać całe oddziały za jednym czarem ;P
- Infernal Puppet
- Masakrator
Takie zaklęcie jest w storm of magic, ale to inny poziom wtajemniczenia.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Czy w wyniku rzutu 8-9 na miscasta zwykły sztandarowy oddziału HE niosący Banner of Sorcery dostaje hita? Zapis brzmi "every model that can generate power or dispel dice" więc RAWowo chyba tak...
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
Nie, tu trzeba zacytować opis sztandaru z armybooka. Jeśli się nie mylę, zapis brzmi:
"The banner adds +D3 Power dice to your pile in each of your own Magic phase."
Gdyby sztandarowy miał dostawać rany z miscastu zapis musiałby brzmieć mniej więcej
"Bearer of the Banner of Sorcerery automatically channels/generates D3 Power dice during your magic phase."
Rozumiesz różnicę?
"The banner adds +D3 Power dice to your pile in each of your own Magic phase."
Gdyby sztandarowy miał dostawać rany z miscastu zapis musiałby brzmieć mniej więcej
"Bearer of the Banner of Sorcerery automatically channels/generates D3 Power dice during your magic phase."
Rozumiesz różnicę?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Cóż, na masterze będzie dostawał, tak jak warrior preiscie, wózki z emp i wszystko inne co generuje power dice ; ) Model który ma przedmiot lcizy się jako taki który mozę generowac.Havelock pisze:Czy w wyniku rzutu 8-9 na miscasta zwykły sztandarowy oddziału HE niosący Banner of Sorcery dostaje hita? Zapis brzmi "every model that can generate power or dispel dice" więc RAWowo chyba tak...
Przynajmniej takie interpretacje dostałem od lidera na ostatnich turach
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Powtarzam pytanie - czy wording banner of sorcerery mówi, że posiadacz tego sztandardu generuje kostki, czy że kostki są generowane przez sztandar a nie jego posiadacza?kudłaty pisze:Model to model. Jak ma przedmiot generujący kostkę (np. w DE jest taki przedmiot) to dostaje. Aczkolwiek w przypadku baneru kolejny model go podnosi więc nie tracimy sztandaru.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
dostaje baner. jednak baner i gosc ktory go niesie to jeden model.
zapis mowi - "every model that can generate power or dispel dice" wiec sztandarowy dostaje gonga.
zapis mowi - "every model that can generate power or dispel dice" wiec sztandarowy dostaje gonga.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Tak jak Morseg, wording przedmiotu nie ma tu znaczeniapanterq pisze:Powtarzam pytanie - czy wording banner of sorcerery mówi, że posiadacz tego sztandardu generuje kostki, czy że kostki są generowane przez sztandar a nie jego posiadacza?kudłaty pisze:Model to model. Jak ma przedmiot generujący kostkę (np. w DE jest taki przedmiot) to dostaje. Aczkolwiek w przypadku baneru kolejny model go podnosi więc nie tracimy sztandaru.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Tak samo jak wtedy gdy patrzysz ile pkt kosztuje hydra. To jest po prostu coś do czego musisz przywyknąć w tej grze.panterq pisze:Dla mnie bomba, ale zdrowy rozsądek w/g mnie cierpi.
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę