kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Chaak
Warzywo

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: Chaak »

Nie wiem czy o ten sam przedmiot nam chodzi, bo w armybooku (Lizardy, PL) Zaklęta Tarcza kosztuje 15pkt. i ma opis: "Zbroja; Ochrona Pancerza na 5+". Czyli jeśli przedmiot ma taki opis to oznacza to samo co ASV +2?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Kumulujesz. Masz 5+ za zaklętą tarczę, 5+ za łuski i lekki pancerz 6+. Razem wychodzi z tego 2+.

Awatar użytkownika
Chaak
Warzywo

Chodzi mi teraz o to, że wg. opisu ten przedmiot nie jest tarczą, pomimo nazwy, tylko zbroją :D. Wie ktoś może jak to w angielskim armybooku jest opisane?

I jeszcze taka jedna rzecz, jak mam asv na 0+ lub mniej, to i tak się liczy jakby był na 1+, ale jak mam na przykład ASV (-2)+, to modyfikatory od siły dolicza się do tego (-2)+, czy do 1+ (przy sile np.5 będzie dalej 1+, czy już 3+)?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

magiczne tarcze liczą się do limitu magicznych zbroi - czyli nie możesz mieć dragonhelm oraz enchanted shield.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Chaak pisze:I jeszcze taka jedna rzecz, jak mam asv na 0+ lub mniej, to i tak się liczy jakby był na 1+, ale jak mam na przykład ASV (-2)+, to modyfikatory od siły dolicza się do tego (-2)+, czy do 1+ (przy sile np.5 będzie dalej 1+, czy już 3+)?
3+

Awatar użytkownika
Chaak
Warzywo

Odnośnie Zaklętej Tarczy, to są 2 różne przedmioty o tej nazwie. W armybooku jest to zbroja (do noszenia na klacie, a nie w ręku) i kosztuje 15pkt "Zbroja; Ochrona Pancerza na 5+". W rulebooku jest to tarcza (do ręki) i kosztuje 5pkt "Tarcza; Właściciel traktuje swój pancerz, jakby oferował o dwa punkty ochrony więcej niż zwykle, a nie co jeden co oferuje zwykła tarcza". I jeśli dobrze rozumiem to obydwa robią to samo (czyli dają +2 armora). W angielskiej wersji też mają tą samą nazwę, czy jest to błąd w tłumaczeniu? I jak pisaliście o Enchanted Shield to, mieliście na myśli przedmiot z rulebooka?

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Zapis zbroja w AB wynikał prawdopodobnie z intencji wyjaśnienia, że zalicza się do kategorii magiczna zbroja mimo tego iż jest w praktyce tarczą

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Poza tym te zapisy w AB są już nieaktualne (oprócz cen przedmiotów, ceny nadpisują te z RB).

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

Wygrana rzutu na zaczęcie/wystawianie daje nam wybór czy musi to zrobić jako pierwsi?
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jest napisane w RB przy każdym scenariuszu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Hej.

Jak to jest z kometa z heavena ?

Zalozmy ze rzucam ja i nie spada. Co sie dzieje z poprzednia kometa kiedy rzucam nowa w nast turze ? w booku jest napisane ze jak juz sie ja rzuci to nie mozna jej nigdy rozproszyc.

Pzdr
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

diuk pisze:Hej.

Jak to jest z kometa z heavena ?

Zalozmy ze rzucam ja i nie spada. Co sie dzieje z poprzednia kometa kiedy rzucam nowa w nast turze ? w booku jest napisane ze jak juz sie ja rzuci to nie mozna jej nigdy rozproszyc.

Pzdr

Przykład

Rzucasz w 1 turze komete
nie spada
zaczyna się twoja 2 tura , kometa nie spada ładuje się dalej a ty rzucasz następną i kładziesz znacznik :D. Dużo komet w tej edycji może spać :)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lenar »

Jest następująca sytuacja:
Obrazek
"A" walczy z "B", "C" chce zaszarżować "A"; ponieważ znajduje się w jego przednim polu widzenia powinien szarżować od przodu. Przód zasłania "B". Zakładamy rzecz jasna, że "C" widzi "A". Co teraz?
a) "C" deklaruje szarżę i dostawia się z boku (i dostaje bonus za szarżę z boku);
b) "C" nie może zadeklarować szarży na "A" w tej turze ponieważ nie może się dostawić od frontu;
c) Przesuwamy "B" tak, żeby "C" mógł się dostawić przynajmniej narożnikiem;
d) inne rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Powiedziałbym, że szarża niemożliwa i tyle.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Yup, szarża niemożliwa. Nie możesz przesunąć oddziału B, bo zmniejszysz ilość modeli w walce. Nie możesz się dostawić od boku, bo jesteś w strefie przedniej.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
SiersciucH

Post autor: SiersciucH »

1. Mam bohatera w pierwszym szeregu w kresce czy mogę nim wyjść do tyłu oddziału ? czy muszę do przodu,
2. czy może on wymaszerować z oddziału ?
3. czy jeżeli jest w kresce na krawędzi oddziału czy może wyjść w bok ?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

mozesz wymaszerować, również w bok i do tyłu :) w granicach swojego ruchu oczywiscie to nie teleport
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
SiersciucH

Post autor: SiersciucH »

a jeżeli bohater był by w pierwszym rzędzie a za nim stało np 5 szeregów i i ruch kończył by się dalej na oddziele mogę go ustawić cal za czy nie mogę wtedy wymaszerować ?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jak Ci brakuje ruchu by wyjść z oddziału tam gdzie chcesz, to albo zmieniasz miejsce wyjścia na legalne albo nie wychodzisz. Np. slann pod wpływem 0=wki z shadow jak ma 1 ruchu nie może wyjść z saurusów jak stoją w formacji.

Ushi

Post autor: Ushi »

Taka sytuacja:

Wróg zaszarżował mój odział na flankę.
Walkę wręcz przegrywam.
Ledwo udaje mi się zdać test złamania uwzględniający wynik walki.
Chcę dokonać reorganizacji w walce i zwrócić się do wroga frontem jednak nie udaje mi się zdać testu zdolności przywódczych na wyniku walki.
Jestem więc w bardzo niekorzystnej sytuacji.
Rozpoczyna się moja tura.

I teraz pytanie:
Czy reorganizację tej mojej jednostki (zwrócenie się frontem do wroga) mogę wykonać dopiero po zakończeniu kolejnej tury walki (jeśli wygram lub ustoję) czy też mam taką możliwość w mojej fazie ruchu ?
Pozdrawiam
Ushi

Zablokowany