Pytania początkujących i niepewnych 2

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania początkujących i niepewnych 2

Post autor: Rasti »

Chodzi Ci o smoka? To tak już nie zadziała chyba.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Smok ma T6, W6 i jest monsterem...Pewnie mu chodziło o Armor of living Death ale się chłopak pomylił bo pegaz ma 3W a nie 4 :)
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

jarlaxle17 pisze:ps: można zrobić kombinacje u lorda: 5T, 5W i pedant :D z np. GW.
Niestety: "monstrous cavalry always use the highest Toughness and Wounds characteristics."

Oznacza to, że zakładając Armour of the Living Death będziesz miał na Lordzie z 4T i 4W, a na pegazie z 4T i 3W. Bierzesz najwyższą wartość (w tym wypadku lorda) i dalej masz 4T i 4W.

Pozdrawiamy
High Elves :D

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

A ja bym się sprzeczał, wording mówi model a nie character/wearer :)

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Soulferin pisze:Wyszedł nowy FAQ, Pokowiec z T4 :D

Wyszedł nowy FAQ, Demigryfy z T4...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Soulferin pisze:A ja bym się sprzeczał, wording mówi model a nie character/wearer :)
Uważasz, że dając tę zbroję lordowi na smoku smok ma 7 woundów i 7 toughness? :)
Rulebook str. 3 pisze:Each model is an individual playing piece with its own skills and capabilities. To reflect all the differences between such warriors, each model has its own characteristics profile.
Czyli mimo wszystko zbroję zakładasz na lorda, a nie na pegaza. ;)

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Naviedzony pisze:Uważasz, że dając tę zbroję lordowi na smoku smok ma 7 woundów i 7 toughness?
Nie bo
monstrous cavalry always use the highest Toughness and Wounds characteristics
a smok to nie monstrous cavalry :)
Naviedzony pisze:Each model is an individual playing piece with its own skills and capabilities. To reflect all the differences between such warriors, each model has its own characteristics profile
Ten cytat jest zupełnie wyrwany z kontekstu. Gienek na pegazie jest jednym modelem i używa najwyzszego W i T na modelu. Zbroja daje +1W i T modelowi a nie wearerowi/charakterowi. Wording jest taki a nie inny więc śmiem twierdzić ze jest możliwa moja wersja nawet jeśli jest to wbrew logice :)

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Rulebook str. 105 pisze:Whilst a cavalry model is treated as a single model for the purposes of hitting and wounding [...]
Naprawdę... Nie wiem, co tu jest niejasnego. :) Lord i pegaz nie są jednym modelem, tylko są traktowani jakby nim byli na potrzeby trafiania i ranienia. A nie na potrzeby dawania bonusów z przedmiotów. Kaman, to tak nie działa. :P

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Przedmioty zawsze działają tylko na tego kto je właściwe nosi, chyba ze opis mówi inaczej. Jedno z podstawowych prawd batla BTW :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Eee tam w 7ed było wiele itemów które działały na model a nie wearer tym samym było wiele wątpliwości. Ja tam się nie upieram, mówię tylko że wording jest dziwny. Poza tym to kto by brał zbroję za 60pkt, jest wiele lepszych złożeń :)

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Pytanie dla pewności.

Skoro do Kawalerii Potworów stosuje się takie same zasady jak dla Kawalerii, to czy mają DreadLorda na Pegazie dodaję +1 do OP z samej zasady dla Kawalerii?
Tj. mam np. tarczę + ciężko zbroję, to mam OP na 3+ czy na 4+?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdro
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Na 3+, dodajesz normalnie jak dla kawaleri
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

MatthewKorona pisze:Skoro do Kawalerii Potworów stosuje się takie same zasady jak dla Kawalerii
Gwoli ścisłości nie stosuje się takich samych zasad w obu rodzajach kawalerii aczkolwiek akurat w tym przypadku dodajesz +1 do SV za bycie mouted.

Awatar użytkownika
MatthewKorona

Wiem wiem, dzięki, chodziło mi o to, że większość zasad :)

W każdym razie, mam kilka pytań.

1. Gdy wezmę sobie Death Hag, zrobię z niej BSB, dam jej Standard of Hag Graef i wsadzę ją do oddziału Execów, to cały oddział podlega ASF i leją po inicjatywie?

2. Walczę wręcz już powiedzmy 3cią turę, w 4tej turze walki wybijam przeciwnika do nogi, mam prawo zrobić reform, czy już nie?

3. Jak powiedzmy atakuję oddział, w którym pozostało 3 modele szeregowe (FCG) oraz jakiś Hero, i nie rozdziele ran w Hero, a szeregowe mają W=1, Hero W=2 i inne statystyki np. T, to powiedzcie mi o co chodzi? :D Zadałem 15 ran, więc tak jakby wszystko leci w szeregowe modele, a Hero jest bez ran, bo nie mogę mu ich przydzielić tak? Musiałbym na początku zadeklarować, że lecą w niego?

4. Gdy mój Couldron of Blood jest w CC, to przeciwko której wartość WS rozpatruje rzuty mój przeciwnik? Tej wyższej, czyli od Death Hag?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi i sorry za noobowe pytania, ale no, muszę mieć pewność.
:piwo:
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

1. Tak, ale to słabe złożenie. DH jest miękka jak kaczuszka.
2. Masz prawo
3. Hero jest nieśmiertelny, jeżeli nie zadeklarujesz w niego ataków. Champion schodzi razem z oddziałem, hero nie.
4. Wyższej. Uściślenia.
Twoje pytania są raczej do tematu "Kwestia zasad".
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
MatthewKorona

Dzięki za te wyżej odpowiedzi.

Jeszcze tylko takie.
Mam Magiczkę na Pegazie, Dreadlorda, Mastera, whatever.
Jaki wymiar powinna mieć podstawka?
Kwadrat 50 mm, czy 40 mm?

Z góry dzięki, pozdro.
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Pegaz lata na kwadracie 40mm x 40mm
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Nobowskie pytanie: czy beastmater scourge opisany w FAQ jako specjal close combat weapon z zasadami +1A i armour piercing może być używany wraz z tarczą? Nic nie ma o tym że wymaga dwóch rąk, więc chyba tak. +1A za 6p, i jeszcze AP, tanio i fajnie :)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Tak możesz używać do tego tarcze.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Marek15 pisze: +1A za 6p, i jeszcze AP, tanio i fajnie :)
Tak tanio i fajnie, że na Lorda nie możesz dać...szkoda:(

Zablokowany