Piechotni bossowie i Big bossowie

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Piechotni bossowie i Big bossowie

Post autor: Murmandamus »

Jest sens do wystawiania piechotnych bohaterów orków?
Wiadomo że totem co daje dispel dice za ranki to jedna z opcji a po za tym? Bo jakoś dziwnie wystawiać generała takiego z tym rzeznickim toporem ostatniego waaagh. Wkońcu brak warda może mu zaszkodzić.
Z drugiej strony możemy też pewnych bohaterów dać na dzika i do piechoty wstawić.(wykluczam te przedmioty foot only w tym wypadku). Jaki jest pogląd na tą sprawe? Dość klimatyczne jest też żeby niektorzy bosowie chodzili piechotą ze swoją bandą a niekoniecznie mounted( bo tak przystoi np elfim dostojnikom którym rzadko wypada chodzić).
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Jeśli już to black orca, gdyż może swobodnie korzystać z dobrodziejstw choppy/dwuraka
Swoją drogą i tak raczej się black orca użyuwa :wink:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

chryste panie, coz za skladnia zdan.

totema zawsze daje bsb na swini.
generala z battleaxem tez wystawiam czesto, tez na swini

staly etat ma umnie za to (w roli generala w wypadku gry na great shamanie, w roli wsparcia oddzialoego w wypadku gry na warbossie) black orc bsb, z heavy armourem i kickin' bootsami.
wpada, wyplaca 5 atakow z s5/4 z s6, idzie dalej. duze elo (;

na stolach warto chodzic, jak nie uzywamy magicznej broni. w innym wypadku - no future jak dlamnie

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Na małe bitwy czasem biorę black orka na piechotę, bo jest jednak trochę bardziej uniwersalny. Na dziku ma niby lepszego sejwa i +1 atak, ale nie moze korzystac z armed to da teef - co oznacza, ze wypadaloby mu dac jakis fajny majcherek. a jak jest na piechote, to zamiast dzika i mag. broni daje mu np buty i ench shield albo warda... na małe punkty jest mom zdaniem całkiem fajny, poza tym mam ładną figurkę ;) a klepie porównywalnie, o ile nie lepiej. BSBka daję na dzika, żeby miał większą przeżywalność, tak samo z warbossem.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

zdania wzorowane na "wielkiej ksiedze gramatyki z Badlands"??
taki boss Miodek? :roll:
Wiadomo że totem co daje dispel dice za ranki to jedna z opcji a po za tym?
totem lepiej pobronic...ja bym go dalna kola na swini jednak-ma 3+AS i wyplaca 3 ataki z 5S przy 6WS
calkiem ok
Bo jakoś dziwnie wystawiać generała takiego z tym rzeznickim toporem ostatniego waaagh.
a testowales to w praktyce?
dajesz czarnego warbossa na swinie,dajesz mu tarcze i ha...i masz juz 7WS,5T i 2+AS
do tego osobiscie wkladam go do oddzialu 30+NG z FCG i siatkami...daje mu to efektywna 6T i odpowiednik 1+AS
to juz calkiem ok barykada

jeszcze nie spotkalem nikogo kto chcialby sie z wlasnej nieprzymuszonej woli spotkac z tym oddzialem
rekord-wytlukl 16TG w 3 tury walki...i slann poszedl na emeryturke :twisted:
Wkońcu brak warda może mu zaszkodzić.
ja mam w rozpie 10-12 wardow na 6+...i sa to savage boyz
ward na 5+ nie dziala...a przynajmniej nie u mnie;nawet jak cos wylapie to i tak w wersji finalnej bohater sczezl

w zasadzie orcaski hero ma nabijac rany;barykada mu w tym nie pomaga...nic a nic
wykluczam te przedmioty foot only w tym wypadku
ja tez je wykluczam...sa bezsensowne IMO

konkluzje:
1)pieszy bohater to tani bohater...na warbossie i bossie zyskuje sie juz punkty calkiem spore
2)swinka-tak naprawde zwieksza mozliwosci...przeciwnik musi sie liczyc z tym ze spotka go ała w postaci warbossa+big bossa szarzujacych na oddzial
choc ja to robie wyjatkowo rzadko gdyz wtedy na 100% general mi umrze w jakis debilny sposob

ciekawe zlozenia:
warboss z jedyna magiczna zbroja...calkiem ok sie spisuje...szczegolnie jak sie go wzmocni effigy/collarem;ewentualny atak/kb
bsb-war banner,ha,i dobrodziejstwo armeed to da teeth

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

hm mówicie Black Ork z Last Waagh. W porządku dobry. A może Savege? Zawsze dodatkowy atak z tą samą siłą. A armed to da thef i tak nie używa przez mag broń.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

super pomysl. dowolny myslacy przeciwnik wyciaga Ci savage z oddzialu, on wtedy ma rankbonus 0 i ginie glupia smiercia.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Chyba że odział razem szarżuje(tylko wtedy dzikus koniecznie na piechotę...)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

nie do konca.
uksztaltowanie terenu, madry screen, koniecznosc wheela, cokolwiek sprawia ze oddzial ma spalona szarze - za to single model wyszarzowujacy dolatuje. a wtedy nie jest mietko.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

a co zmieni ten atak?
7 czy 8 niewielka roznica
wazne jest ze masz 2+AS i to co tygryski lubia najbardziej-7WS...ciebie np taki krox stuknie na 5+ a ty ranisz juz smoki na 3+

dla mnie to powazna roznica

no i savage na butach ma swoj tatuaz i dobre checi...wystarczy kasek lasu i juz ladnie pobiegnie soloweczke robic
wole unikac takich wypadkow

ODPOWIEDZ