Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: misha »

oj... wydaje mi się, że str 99 poddaje w wątpliwość twoją tezę.

bohater na innym troop type w oddziale może dostać normalnie strzała z kusz, nie pamiętam dokładnie cytatu tam jest coś ala or character is other troop type
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
ogrmasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ogrmasta »

+ snajperki z np: z lore death...
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Słowian

Post autor: Słowian »

misha pisze:oj... wydaje mi się, że str 99 poddaje w wątpliwość twoją tezę.

bohater na innym troop type w oddziale może dostać normalnie strzała z kusz, nie pamiętam dokładnie cytatu tam jest coś ala or character is other troop type
Masz rację, wydaje Ci się. Poszukajcie i pokażcie a wtedy uwierzę. Zmieniało by to mój pogląd na sędziowanie ale podajcie konkrety, albo zawieście wypowiedzi w trybie przypuszczającym bo robicie wodę z mózgu ludziom.

Nie "normalnie" czyli:
Snajperki to oczywiście inny rozdział i jestem zadziwiony że nie wymieliłem też zaklęć działajacych na całe oddziały(np. dwellersi) i zdolności specjalnych.
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Przemcio pisze:Co ty Grosio zźeleniałeś teraz :?:
Acha. :mrgreen: Armia do której nikt nie ma hejta i nie zepsuje jej "bo tak".
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

ta..., tu nic nie trzeba psuć, ona sama sobie daje z tym radę :roll:
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

kniapa traci czas i gra w 7 edycję. niech zajrzy do starego booka i ogarnia zasady sam, look out był inny, wzystko było inne, każda rada jest z dupy

bs-owym strzelaniem nie możesz "wyjąć" bohatera.

troll king is back
Obrazek

Awatar użytkownika
Słowian

Grolshek pisze:
Przemcio pisze:Co ty Grosio zźeleniałeś teraz :?:
Acha. :mrgreen: Armia do której nikt nie ma hejta i nie zepsuje jej "bo tak".
Hejta mają kraśki, a my boimy sie wszystkiego co ma szpiczaste uszka ( lesniaki, wysokie, mroczne i wszystkie inne elfy).
"When you're a goblin, you don't have to step forward to be a hero-everyone else just has to step back!" - Biggum Flodrot, goblin veteran

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Słowian pisze:

Masz rację, wydaje Ci się. Poszukajcie i pokażcie a wtedy uwierzę. Zmieniało by to mój pogląd na sędziowanie ale podajcie konkrety, albo zawieście wypowiedzi w trybie przypuszczającym bo robicie wodę z mózgu ludziom.
misha ma rację, str.99 w RB drugi akapit pod "shooting". Bohater może oberwać jeśli ma inny troop type lub jest mniej niż 5 R&F models.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Kniapa
Wałkarz

Post autor: Kniapa »

O.O Jak ja dawno tu nie byłem. I jak słabo z moim angielskim. Przecież nie idzie zrozumieć.
Co do herosa w trollach, dziwne bo nie znalazłem nigdzie jednej ważnej notki, czyjego współczynnika ruchu używamy w przypadku gdy to bohater ma wyższy współczynnik ruchu ?
Ja do kolegi
- No, dziś gramy na proxach
- A jakie staty mają te proxy ???

misha
Wielki Nieczysty Spamer

najwolniejszego w oddziale

zaopatrz się w polski RB :P na allegro można nabyć z wyspy krwi raczej

Awatar użytkownika
Kniapa
Wałkarz

Właśnie obaczyłem. Look out także, i wygląda to nieco lepiej niż wcześniej. Przenoszę się na 8.ed, niedługo zagram bitwę pilotażową i się obaczy. Na allegro tylko w licytacjach, a tego nie lubię. Wydrukuje pdf-a.
Ja do kolegi

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

I kolejny nawrócony :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kniapa
Wałkarz

Oj, jeszcze nie kochany, nie :mrgreen:
Ja do kolegi

Awatar użytkownika
Słowian

Macias pisze:
Słowian pisze:

misha ma rację, str.99 w RB drugi akapit pod "shooting". Bohater może oberwać jeśli ma inny troop type lub jest mniej niż 5 R&F models.
No to bądźmy już bardzo dokładni:

If there are fewer thanfive rank-and-file models left in the unit(or the characteris of a different troop type) there is a chance that any characters in the unit could be hit—the controlling player decides who is hit, but must allocate one hit on each model before he can add a second hit on a model;he must allocate two hits one ach model before he can allocatea third,and so on.

Więc bohater nie może dostać "normalnie strzała z kuszy". Dlatego umiesczenie bohatera w oddziale trolli nie oznacza jego pewnej śmierci i często stosuję taką zagrywkę (szczególnie przy scenariuszach i losowaniu gdzie który oddział wychodzi). Potestujcie i oceńcie, dla mnie to dobra opcja podniesienia grywalności trolli ( niańką nie musi być generał) a umieszczając takiego pana :

Ork boss
dzik tarcza
dawstone
miecz +1 to hit
dragon helm

mamy odpowiedź na wrogich bohaterów z płonącymi atakami którzy chcą nam zdjąć regenkę ( nie idealną ale konkretną).

misha
Wielki Nieczysty Spamer

brawo udowodniłeś dokładnie jak powinno być, o medal złotego ziemniaka zgłoś się do mnie na masterze w białymstoku np :lol2:

odpisałem na twój tekst cytuję:
Z kuszy/magi ich nikt nie sciągnie więc będziesz sie bał tylko dział i innych templejtek (nie mają look out ser'a).
twierdzący, że taki heros nie może w ogóle być trafiony, co jest nieprawdą bo kojarzyłem stronę i podałem
jak najbardziej kajam się, że nie znam RB na pamięć i nie noszę do pracy mini wersji ksero, nie mam też pdf'a na służbonym stanowisku ani w komórce :wink:

imo 40 hitów z kusz DE w 6 troli +1 herosa to nie jest coś gwarantującego ochronę, zwłaszcza przy 2 ptk życia, bo to nie lord zazwyczaj

Awatar użytkownika
Słowian

misha pisze:brawo udowodniłeś dokładnie jak powinno być, o medal złotego ziemniaka zgłoś się do mnie na masterze w białymstoku np :lol2:

odpisałem na twój tekst cytuję:
Z kuszy/magi ich nikt nie sciągnie więc będziesz sie bał tylko dział i innych templejtek (nie mają look out ser'a).
twierdzący, że taki heros nie może w ogóle być trafiony, co jest nieprawdą bo kojarzyłem stronę i podałem
jak najbardziej kajam się, że nie znam RB na pamięć i nie noszę do pracy mini wersji ksero, nie mam też pdf'a na służbonym stanowisku ani w komórce :wink:

imo 40 hitów z kusz DE w 6 troli +1 herosa to nie jest coś gwarantującego ochronę, zwłaszcza przy 2 ptk życia, bo to nie lord zazwyczaj
Ostatni mój post już w temacie bohaterów w klockach troli.

Ale za bardzo mnie kusi żeby nie policzyć.... 40 strzał czy trafień? załóżmy że trafień ( będzie trudniej) czyli strzałów jakieś 80 musi być ( na 4+ trafiali).

Rozdzielamy pomiędzy 6 trolli i bohatera = co 7 hit w bohatera, co daje nam (7,14,21,28,35) razem 5 hitów pozostałe 35 w trolle.

5 bełtów z siła 3 w bohatera z 5 tafa to ile ran? 5*0,16(przebijasz sie na 6) = 0,83 rany
a no i jest jeszcze sv mamy na 2+ z przerzutem...czyli 0,83*0,16 = 0,138
a z przerzutem mamy 0,138 * 0,16 = 0,016 rany na turę takiego strzelania
czyli wystarczy 6875 strzałów i mamy trupa...statystycznie. A racja mamy dwie rany... czyli 13750 strzał. Rzeczywiście słaba ta ochrona.

Jest późno i mogłem się gdzieś pomylić ale mam nadzieję że ukazałem jak słabe jest to rozwiązanie. Nie będę sie kłócił i pokazywał na siłę kto ma rację a kto nie, chciałem doradzić i pokazać ciekawe zastosowanie. Mam nadzieję że Ci którzy musieli czytać do końca będą mieli z tego pożytek.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

kostki już nie takie figle płatały
pozdro
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 10:25 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Chyba coś źle liczysz
s3 przeciw t5 to 0,17 (u Ciebie ,16) szansa na gałe to 0,17 i na rerolu też 0,17 czyli szansa zranienia z tego hita to 0,005 czyli wystarczy 400 strzał a nie ich tysiące. Są jeszcze strzelania z większą siła i AP.
Generalnie ochrona dobra ale nie doskonała i trza pamiętać o tym o czym wspominał Misha że to tylko kostki a ludzkość zna dziwniejsze historie niż 2x triplety gał.

Slaine Mac Roth

Post autor: Slaine Mac Roth »

5 bełtów z siła 3 w bohatera z 5 tafa to ile ran? 5*0,16(przebijasz sie na 6) = 0,83 rany
Liźnij nieco rachunku prawdopodobienstwa, wtedy pojmiesz jak bardzo się mylisz w kalkulacjach, ktore poczyniłeś w swoim poście.

Awatar użytkownika
ogrmasta

Post autor: ogrmasta »

Unit ze snajperem potrafi namieszać w Waszych wyliczeniach :)
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

ODPOWIEDZ