kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
mlepkows
Wodzirej

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: mlepkows »

Tylko po walce. Oddział zaangażowany w walkę nic nie robi w normalnej fazie ruchu.

Maciek

Mohort88
Wałkarz

Post autor: Mohort88 »

Czy power scroll jest dozwolony na euro czy nie ?
x

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Jest dozwolony od czasu gdy errata GW zmieniła zasady jego funkcjonowania.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

przez co kula armatnia przeleci a przez co nie? mam problem konkretnie czy leci przez rydwan ciagnięty przez monstrous beasta
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Milord
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Milord »

Tylko Large Target zatrzymuje kulę armatnią z tego co pamiętam, a Chariot LT nie jest.
.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

A nie jest tak przypadkiem że zatrzymuje się jak czegoś nie zabije? :-k
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Milord
w RB jest dokładnie opisane co zatrzymuje kulę, jeśli nie zostanie zabite

@Qc
to raczej nie ma znaczenia co ciągnie rydwan, nie ma w RB takiej kategorii jak Monstrous Chariot
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, o 19:29 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Leci przez wszystko niezależni czy zabije czy nie - za wyjątkiem MI, MB, MC i Mo gdzie modele tego typu muszą zginąć od kuli, by ona leciała dalej. RB p.113.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Milord pisze:Tylko Large Target zatrzymuje kulę armatnią z tego co pamiętam, a Chariot LT nie jest.
Xier pisze:A nie jest tak przypadkiem że zatrzymuje się jak czegoś nie zabije? :-k
zaden z was nie ma racji.
s.113 w RB
who's been hit - druga kropa.

--- edit ---
misha i LuciusII byli szybsi.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Oddział kawalerii z lancami w wyniku overruna wpada w oddział przeciwnika. Ta walka zostanie rozegrana w turze przeciwnika.
W turze przeciwnika na oddział z lancami od tyłu lub z boku wbija się oddział. Czy kawaleria z lancami może bić po oddziale z tyłu lub z boku z +2S za lance ? Ciut nierealne w rzeczywistości, ale czy zasady tego zabraniają ?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

ironhead pisze:Oddział kawalerii z lancami w wyniku overruna wpada w oddział przeciwnika. Ta walka zostanie rozegrana w turze przeciwnika.
W turze przeciwnika na oddział z lancami od tyłu lub z boku wbija się oddział. Czy kawaleria z lancami może bić po oddziale z tyłu lub z boku z +2S za lance ? Ciut nierealne w rzeczywistości, ale czy zasady tego zabraniają ?
Nie zabraniają. Bijesz to z czym się stykasz, a Siłę masz +2 bo Overrun liczy się jako szarża (np. oboje macie +1 do CRa za szarżę).
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Thx. Jeszcze jedna wątpliwość: są dwa oddziały w walce.
Górny oddział ma dwa modele: A,B. Dolny 5 modeli: C,1,2,3,4 (C to champion). Styknięte są ak:

Kod: Zaznacz cały

AB
C1234
Górny oddział bije pierwszy i zabił jeden model. Który model ściągam ? Czy mogę ściągnąć model 1, żeby przesunąć C w prawo ?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

championa nie możesz zdjąć jeśli nie był atakowany, zdejmujesz 1 i przesuwasz, nie możesz zmniejszyć liczby walczących w B2B
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

ironhead
Chuck Norris

A jeśli byłby o jeden model więcej, tj.:

AB
C12345
Czy mogę zdjąć 1, aby championa przesunąć w prawo i dołączyć do walki ? Czy jednak muszę zdjąć model nr 5 ?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

ironhead pisze:A jeśli byłby o jeden model więcej, tj.:

AB
C12345
Czy mogę zdjąć 1, aby championa przesunąć w prawo i dołączyć do walki ? Czy jednak muszę zdjąć model nr 5 ?
Jeśli jest tylko jeden szereg to modele zdejmuje się naprzemiennie z obu stron, a to z której strony zdejmujesz zależy od twojego wyboru, jednakże Championa zdjąć nie możesz jeśli ataki nie były wymierzone w niego. Wychodziło by na to, że zdejmujesz 1 lub 5 i ty wybierasz który to model będzie zdjęty, tak mi się wydaje, bo w żadnym wypadku nie zmniejszasz ilości modeli walczących.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Jemu chodzi o to, że na początku walki champion się nie stykał z wrogiem i nie mógł być atakowany, ani atakować, ale w wyniku uderzenia wrogiego oddziału, zdejmujemy model szeregowy i nagle champion może już bić, bo po zdjęciu tego modelu wchodzi do walki.

No według mnie można tak zrobić, ale cytatem się nie podeprę.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Azurix pisze: Jeśli jest tylko jeden szereg to modele zdejmuje się naprzemiennie z obu stron, a to z której strony zdejmujesz zależy od twojego wyboru (...)
nie ma takiej zasady.
jest tylko ta, o ktorej wspomniales pozniej, ze nie mozna zmniejszyc ilosci modeli walczacych.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

to pytanie sie pewnie juz pojawialo, czy sztandar z flaming attackami daje tez magiczne? strzelam że nie
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Strzał w dziesiątkę.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Mam takie pytanko ktore mnie nurtuje po dziesiejszym turnieju:

General przesuwa sie w oddziale o jakies 6 cali, nastepnie odzial ktory dzieki temu sie znalazl w jego 12 " testuje na jego LD zebranie (zdaje), nastepnie inny oddzial sie porusza sie, po czym ta osoba stwerdza ze ten general co sie ruszyl to jednak idzie to tego odzialu co sie przed chwila poroszyl (nadal jest w zasiegu 12 " od tego co testowal na jego LD).

Pytanie jest takie, czy mozna zmienic ruch generala po tym jak juz zostal wykonany ruch innymi oddzialami i test zbierania z jego LD dzieki zmianie pozycji?
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Zablokowany