Ciupagą po Łapkach! 24 XI 2012 VANAHEIM

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Bretonnian
Falubaz

Re: Ciupagą po Łapkach! 24 XI 2012 VANAHEIM

Post autor: Bretonnian »

Większy niż 30? Może lepiej po prostu pokminić nad kontrą na kusze :roll: :wink:

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Regulamin powinien być na tyle prosty by każdy mógł go w miarę ogarnąć, stąd bawienie sie w wyjątki jest o tyle niewygodne, że wszystko jest niepotrzebnie skomplikowane.

Up rankingu:
Obrazek
xYz

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Bretonnian pisze:Większy niż 30? Może lepiej po prostu pokminić nad kontrą na kusze :roll: :wink:
To nie takie proste (zależy od armii) - 30 kusz DE to dość sporo na 1000 punktów. Chodzi też o czystą "sprawiedliwość" np. jeśli gracz orków wystawia 30 łuczników orkowskich, ba! 30 goblińskich to kończy mu się limit. Zaś DE mają 60 strzał z tą samą siłą i z tym samym BS uwzględniając modyfikator za podwójny strzał obchodzą ograniczenie dwukrotnie je podbijając. Dlatego ograniczenia powinny być nieco bardziej szczegółowe - chociaż i tak były bardzo dobre na ten turniej.
Gremlin pisze:Regulamin powinien być na tyle prosty by każdy mógł go w miarę ogarnąć, stąd bawienie sie w wyjątki jest o tyle niewygodne, że wszystko jest niepotrzebnie skomplikowane.
Okey, zgadzam się. Ale trzeba zdefiniować poziom "nieogarnięcia". Jeśli kilka wyjątków (np. chociażby te ogrowe działo) rzeczywiście spowoduje, że gracze nie są wstanie ogarnąć zasad, gubią się, nie potrafią tego złożyć i wogóle - to masz rację. Ale nie wydaje mi się, żeby rzeczywistość taka była - nikt by np. nie ogarnął zasad ETC, które wyjątków mają nieco więcej.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Nie zrobimy z Warhammera Papier-Nożyce-Kamień, bo nie o to chodzi. 30 kuszników DE ginie o łuczników WE, czy krasnoludzkich kuszników, bo Ci maja 30cali zasięgu... taka specyfika każdej nacji. Nie można dążyć do tego by wszyscy mieli po równo, a jedynie starać się to umiejętnie balansować na poziomie ograniczania przegięć oraz takiej kompozycji armii, by wymuszać na graczach pewne przemyślenia w metagame.
xYz

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Zauważ że armia OnG którą tu podałeś, ma czym walczyć z DE bo ma katapule, Doomdivera, T4, trolle i wszystkie jednostki w cenie o połowę niższej. Poza tym orkowi łucznicy? To tak jakbyś miał pretensję że krasnale nie mają kawalerii a np Bretka ma całą armie, gdzie tu uczciwość? :roll: :mrgreen:

Kal_Torak
Masakrator

Gremlin pisze:Nie zrobimy z Warhammera Papier-Nożyce-Kamień, bo nie o to chodzi. 30 kuszników DE ginie o łuczników WE, czy krasnoludzkich kuszników, bo Ci maja 30cali zasięgu... taka specyfika każdej nacji. Nie można dążyć do tego by wszyscy mieli po równo, a jedynie starać się to umiejętnie balansować na poziomie ograniczeń przegięć, by wymuszać na graczach pewne przemyślenia w metagame.
Z tymi kuszami to był tylko przykład. Bardziej chodzi o takie wyjątki jak te nieszczęsne ogrowe działo ;P.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Wyniki do ligi wysłane.

Co do formatu turnieju to powinien w tym tygodniu pojawic się nowy temat na forum. Do tego czasu prosze o zgłaszanie swoich uwag i propozycji :)

Termin Finałowego Turnieju przypominam to 15 grudnia 2012r.

P.S. Dzięki jeszcze raz Sevi za pomoc w ogarnięciu tego bajzlu przy 5tej bitwie :)
xYz

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Gremlin pisze:.

P.S. Dzięki jeszcze raz Sevi za pomoc w ogarnięciu tego bajzlu przy 5tej bitwie :)
Spoko, to nic takiego :)
Musimy sobie pomagać :)

Prowadzę po dwóch turniejach, fuck yeah! :mrgreen:
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Ja jestem za:
- bez lordow
- 50% na bohaterow, max 3
- bez LT

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

1600 - z lordami, LT normalny turniej z jakimiś drobnymi ograniczeniami
1200 - bez lordów, 50% na herosów, max 4 hero, max 1 LT
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Kal_Torak
Masakrator

Dydu pisze:Ja jestem za:
- bez lordow
- bez LT
Podpisuje się pod tym + kilka restrykcji adresowanych względem niektórych armii

Viking
Plewa

Post autor: Viking »

witam , proponuje 1200 z Lg a jaki limit czasowy taki sam czy troche dłuzej na bitwe? , kusze De wcale nie sa przegiete We ,He maja duzo gorsze łuki ,pozdrawiam
,,Zabijcie wszystkich ,bogowie rozpoznają swoich""

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

1600
bez lordow
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Może 1200 punktów i np. 4 bitwy? Ma to sens?
Dydu pisze:Ja jestem za:
- bez lordow
- bez LT
Również to popieram.

Jeszcze tak na marginesie: dzięki wszystkim, a szczególnie przeciwnikom za fajny turniej i ciekawe rozgrywki! ;)
Vae victis!

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Dzięki za turniej a przeciwnikom za grę.

Zdecydowanie jestem za 1200pkt, 4 bitwy.

Ograniczenia jak na ciupadze-2 z ew. zmianą odnośnie bohaterów tzn do 50% na nich ale bez limitu ich ilości.

Komentarz: LT są w większości gięte, limit do 3 bohaterów jest zły bo nie wszystkie armie mają dostęp do giętych bulidów bohaterów.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

PSz pisze: Komentarz: LT są w większości gięte
W czym jest gięte ogrze działo w porównaniu do skaveńskiej latarki?
No tak, lepiej się bije...
Może zbanujmy wszystkie maszyny? :)
Wisła Kraków.

Kal_Torak
Masakrator

Sevi pisze:
PSz pisze: Komentarz: LT są w większości gięte
W czym jest gięte ogrze działo w porównaniu do skaveńskiej latarki?
No tak, lepiej się bije...
Może zbanujmy wszystkie maszyny? :)
Ban na LT bym doprecyzował np. "zakaz wystawiania jednostek typu Large Monster/Large Unique" albo ban LT ale z dopiskiem, że np. jedna czy dwie jednostki w to się nie wliczają. Nie sądze, aby od takiego wyjątku komuś głowa wybuchła z nadmiaru skomplikowania restrykcji ;P. Warto też dopisać, które jednostki typu rare traktowane są jako "free choice" (np. nie miałbym nic przeciwko aby bolce, spawny i orzełki były free choice wtych AB w których free choicem nie są). Można też się zastanowić nad limitem na jednostki latające, skoro eteryki, maszyny i cała reszta posiada jakiś limit.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Dlatego napisałem że więkoszść co nie znaczy ze wszystkie. Uważam że Arachnarok nie jest gięty, ale szanowny Pan organizator nie chce pisać ban: dla hydry, abomki, kdaai, tanka i czegoś tam jeszcze. Ja to rozumiem bo zawsze jest ktoś niezadowolony.

Ogrzy blater dla mnie to zło, nawala jak szalony i ma zajebiste staty. Ale skoro twierdzisz że jest słaby to czemu chcesz go w rozpisce?

Aha proszę o zapisanie na Ciupagę -3 :)

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

Panowie!

jesli bedziemy szli tym tokiem rozumowania zeby kminic dla kazdej armii mniej porzegiete rzeczy a ktore sa przegiete to bedzie bez sensu. Kazdy (nie oszukujmy sie) chce przeforsowac najlepszy pod swoja armie deal co wg mnie nie jest dobre
Warhammer to nie jest sport

Kal_Torak
Masakrator

Caledor19 tu chodzi o wypowiedź organizatora turnieju:
Gremlin pisze:Co do formatu turnieju to powinien w tym tygodniu pojawic się nowy temat na forum. Do tego czasu prosze o zgłaszanie swoich uwag i propozycji
Zatem każdy pisze swoje uwagi i propozycje, jedne mniej subiektywne, drugie bardziej, trzecie pod kątem swojej rozpy ;P. Organizator i tak ostatecznie zadecyduje, a komu się to nie będzie podobało to najwyżej pojedzie na inny turniej.

W sumie to w przypadku LT może być ban na wszystko - na małe punkty wszelkie hydry, abomki czy czołgi "niszczą system", a niektóre armie nie bardzo mają sobie jak z nimi poradzić. Na 1500-1600 jeden large target jako 0-1 można dopuścić. Na 1000-1250 raczej ban na LT pozostawiłbym w mocy.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, o 21:20 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ