VC Lajona

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
LajoN31
Mudżahedin

VC Lajona

Post autor: LajoN31 »

Witam. Skminiłem coś na małe pkt gdyż dopiero zaczynam zbierać armię. Wybory w rodzaju crypt horrorów, mortisa itp zostawiam na wieksze pkt (2400) a to z braku funduszy na zakup takowych. W perspektywie oczywiście gdzieś są. Rozpa do grania funowego, ewentualnie turniejowego o ile będą gdzieś tak małe pkt :)

Lord:
Necromancer lvl.4 magia wampirza 305
MotD [20]
talizman of preservation [45]
Ironcursed icon [5]
Dispell scroll [25]
Book of arkhana [25]

Heroes:
Necromanta lvl.1 magia wampirza 80
Scroll of shielding [15]

Wampir lvl.1 wampirza magia 184
fear incarnate [25]
Aura of dark majesty [25]
heavy armour [4]
enchanted shield [5]
Sword of might [20]

Wight king 136
bsb [25]
shield [4]
a.h.w [2]
Barded skeletal steed [20]

Core:
20 zombie 70
cg [10]

20 zombie 70
cg [10]

37 szkieletow 240
fcg [30]
Screaming banner [25]

5 dire wolves 40
5 dire woves 40

Special:
13 Black knights 418
fcg [30]
banner of the barrows [50]
barding [39]
Lance [26]

Wampir idzie do szkieletow co daje combo -1 do Ld, rztu 3 koscmi i przerzut udanych testow:-) duzy necro tez idzie do szkieletow, maly do zombie, bsb do black knightow:-)

RAZEM : 1598
modele : 104
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 08:54 przez LajoN31, łącznie zmieniany 5 razy.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

skeletal steed [30]
wampiry nie jeżdżą na szkieletowych, co najwyżej barded nightmare albo hellstead
Wight king 115
bsb [25]
heavy armor [4]
a.h.w [2]
czemu go na piechotę i w szkielety wsadzasz, co on ma tam robić? na szkieletowego konia i do Black K
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Kap
Mudżahedin

Post autor: Kap »

LajoN31 pisze: Wampir lvl.1 wampirza magia 192
dark acolyte [25]
heavy armour [4]
lance [8]
enchanted shield [5]
scroll of shielding [15]
skeletal steed [30]

Special:
14 Black knights 444
fcg [30]
banner of the barrows [50]
barding [39]
lance [26]
Bazujesz uderzeniowo na black knightach i na niczym więcej. Wampir lev 1 wskrzesi na turę 2. Wszystko walnie Ci w nich i pozamiatane. Dodatkowo nawet wamp będący w nich nie urywa głowy swoją siłą.

Dość częstą rozpiską jest tych 14tu BK albo 13tu BK i lord klepacz (lev 4 - tylko dla wskrzeszania) z mieczykiem +3 str (twój nie jest klepaczem za bardzo ;P) albo klepacz + bsbk wight king. Brak generała w BK powoduje, że zbyt mobilni to oni nie są. Dodajmy do tego usunięcie zalety w postaci spectral steedów w ruchu przejeżdżających przez wszystko i masz mało mobilny oddział, który dodatkowo nie ma jakiegoś gigantycznego wykopu.

Grałem tak kilka razy i wszystko fajnie póki przeciwnik nie skupi ognia na takim oddziale.

LajoN31
Mudżahedin

Dodane drobne poprawki :-) bsb rozumiem generalem byc nie moze wiec musi zostac nim albo wamp albo necro (wole chyba wampa). Nie sadzisz ze tyle pkt w 1 modelu to zbyt wielka strata jesli zginie?

Kap
Mudżahedin

No grasz na małe punkty + dużą ich ilość ładujesz w jedno miejsce. Ryzyko jest zawsze ;). Wywal z małego nekro magię wampirzą i wrzuć death, postraszysz przypadkowymi snajperkami i ściągniesz kostki dispela przeciwnikowi. Utnij kilka szkieletów i dorzuć mu drugi lev.

LajoN31
Mudżahedin

Nie moge bo wtedy przekrocze limit 25% :-( teraz mam rowne 400

Kap
Mudżahedin

No trudno. Lev 2 mały nekro z deathem zawsze może wprowadzić trochę paniki. A nóż widelec będziesz mógł grzmotnąć słoneczkiem ;).

LajoN31
Mudżahedin

Na wieksze pkt chociazby 1800 chetnie go wstawie, na 2400 euro zamiast malego bedzie duzy wamp klepacz, pewnie ten necro lvl2, jakies crypty i vargi wiec moze bedzie dobrze:-) na 1600 nie ma takiej mozliwosci niestety:-(

Co nie zmienia faktu, ze dalej jednoznacznie nikt nie powiedzial czy tym da sie cos ugrac? :-D
Przy okazji w jakiej kombinacji ustawiac figsy
Zombie 5x5 i dodawac ranki?
Szkielety w hordzie czy tez po 5 w ranku?
Bk w konfiguracji 7x2 czy 4x4?

Kap
Mudżahedin

Ja na małe punkty grywam testowo za każdym razem. Jeżeli ty masz małe pkty to znaczy, że przeciwnik będzie miał małe punkty. Jeżeli dopiero kleisz to może sklej 10tkę hexów a w przyszłości dokupisz 5tkę i będziesz miał 10 hexów i 10 bk?

EDIT:
Zombie piątkami i dodawać szeregi. Ten oddział raczej woundów nie wbije ale liczebnością może 1) zablokować 2) ustać i złamać a potem pogonić
BK ja jeździłem piątką w szeregu.
Szkielety wedle życzenia. Masz ich całkiem sporo więc sprawdzą się w hordzie. Teraz pytanie z kim grasz. Jeżeli wstawiłbyś tam wampira, którego by się przeciwnik bał to raczej ty będziesz szarżował a to znaczy, że hw + tarcza da Ci troszkę więcej niż spear'y. Ogólnie ja hordą gram tylko crypt ghoulami. Niestety VC to armia, która musi się trzymać blisko siebie żeby w ogóle iść więc rzadko mi się zdarzają gry gdzie mam otwarte pole do działania hordami.

LajoN31
Mudżahedin

Aktualnie mam 60 szkieletow i 60 zombie, wllki dokupie bardzo niedlugo, myslalem nad czyms takim ale nie widzialem za duzo hexow w rozpach a i figsy maja srednie wg mnie. Po taniosci chcialem tez zamiast bk kupic manticowych jezdzcow za polowe ceny GW :-D

1. a nie lepiej dac 6x6 i 2 z tylu? Bardzo sie beda liczyc ranki u konnicy?
2. Zombie moga gonic? :-D
3. Czy jesli mam 30 szkieletow ze spearami i 30 z hw (kupilem juz niestety sklejone i pomalowane wie zamieniac 30 spearow na hw mi sie nie chce :-D)a dowskrzeszajac bede stawial z tylu speary to ktos sie bedzie czepiac za brak wyswigu?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, o 11:58 przez LajoN31, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

te szkielety rozklepie prawie każda piechota. a jeśli tam jesz jeszcze twój generał, który za dużej przeżywalności nie ma to ten odział w ogóle nie powinien wchodzić do walki z czymkolwiek. Szkiele to jest dobry bunkier dla magów i moim zdaniem nic więcej. ten odział knightów też jakoś za bardzo rpzeżywalny nie jest. Twój mag za nim nie nadąży więc muszą zostać z tyłu. W zasadzie to z armiami stzelającymi to on za daleko nei zajedzie i w hordy z dwurakami albo halabardami nie wjedzie. Moim zdaniem BK bez lorda nic nie zrobią. Lepiej już gwardie z dwurakami ,albo duże ghule.

LajoN31
Mudżahedin

Ghuli nie dam bo mi się nie podobają ale na większe pkt pewnie będą już niezbędne bo nie wypcham 750 pk w szkielety i zombie :D
w pierwszej turze Bk stoją na tyle blisko szkieletów, że po marszu będą w zasięgu 12" na wskrzeszanie od necrusów i wampira, w drugiej w razie czego mam scroll of shielding na ostrzał, w trzeciej licząc na popychaczki reszta powinna znowu znaleźć się w zasięgu wskrzeszania więc chyba nie powinno być aż tak źle. Wiem, że same szkielety nie dadzą sobie za bardzo rady (chyba, że z czymś co ma save 5+ i nie bije z siłą >4), dlatego dałem tam wampira i ten sztandar licząc na to, że obniżę WS do 1 i wtedy już coś mogę pobić :p

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

szkielety są najlepszym bunkrem dla bohaterów w VC ,więc one są ok. scroll of shielding uchroni Cię przed magią, wszystko inne trochę uszczupli BK. w 3 liczysz że wejdzie i popychaczka i wskrzeszanie. Jak dla mnie zbyt ryzykowne.

może powinieneś wywalić małego necro. Za te punkty 2 lvl na wampirze, dodać mu scroll of shielding i dołożyć 1 więcej BK. Zamiast wilków proponowałbym baty albo baty i eteryka. Po za tym masz 2 Arcane items na dużym necro. Zamiast ironcurse icon lepiej wsiąść warda na ogień na wampirze. Na te punkty może się bardzo przydać.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Na Twoim miejscu wyrzucił bym Wight'a i małego necromante, dopakował Wampira o 2 lvl magii oraz wsadził na barded nightmare, robiąc z niego BSBka i dając mu lance oraz armour of desteny (ewentualnie SoM, Dragonhelm i Opal Amulet). Wsadzasz go do BK. Mozesz pokombinować z mocami żeby bardziej spełniał role supporta lub killera. Dodatkowo, dajesz dwa Wraithy i wkładasz je do szkieletów, co powoduje, że necro Lord będzie w 2 szeregu bezpiecznie stał. W taki sposób masz dwa oddziały do walki.
...Who dares wins...
Obrazek

LajoN31
Mudżahedin

wersja 2 rozpiski po zasadnym uargumentowaniu uległa zmianie :)

Lord:
Wampir lvl 2 magia wampirza 393
barded nightmare [24]
red fury [50]
ogre blade [40]
scroll of shielding [15]
heavy armour [6]
shield [3]

Heroes:
Wight king 149
barded skeletal steed [20]
bsb [25]
banner of eternal flame [10]
shield [4]

Necromancer lvl 2 magia vampirza 155
MotD [20]
feedback scroll [35]

Necromancer lvl 1. magia śmierci 90
dispell scroll [25]

Core:
20 zombie 70
cg [10]

20 zombie 70
cg [10]

30 szkieletow 180
fcg [30]

5 dire wolves 40
5 dire wolves 40

Special:
13 Black Knight [418]
banner of barrows [50]
fcg [30]
barded [39]
lance [26]

Razem: 1600
modele: 96

bsb i lord do BK, necrusie do szkieletów, myślę, czy nie dać małemu necrusiowi magii wampirzej zamiast śmierci :)

LajoN31
Mudżahedin

Malak, bsb chyba nie może brać magicznych przedmiotów :D

Kap
Mudżahedin

Nie wiem czy nie lepiej mieć quickblooda zamiast redfury, asg + reroll to hit może Ci dać więcej.

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

płonące na głównym oddziale to zły pomysł. byle jaki kowboj z wardem na ogniste i stoisz w miejscu do końca gry.

Wykminiłem sobie na 1600 coś takiego ,może będzie pomocne :

1 Master Necromancer @ 290.0 Pts
General; Lore of Vampires; Magic Level 4; Master of the Dead
Talisman of Preservation [45.0]
Dispel Scroll [25.0]

1 Necromancer @ 90.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Death
Book of Arkhan [25.0]

34 Skeleton Warriors @ 230.0 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician
The Screaming Banner [25.0]

1 Skeleton Champion @ [10.0] Pts

20 Zombies @ 70.0 Pts
Standard; Musician

20 Zombies @ 70.0 Pts
Standard; Musician

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

5 Dire Wolves @ 40.0 Pts

13 Black Knights @ 444.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Banner of the Barrows [50.0]

1 Hell Knight @ [10.0] Pts

1 Wight King @ 179.0 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Heavy Armour; Shield
Sword of Striking [15.0]
Dragonhelm [10.0]
Potion of Strength [20.0]

1 Skeletal steed @ [0.0] Pts

1 Cairn Wraith @ 60.0 Pts
Great Weapon

1 Cairn Wraith @ 60.0 Pts
Great Weapon

Models in Army: 100

Total Army Cost: 1597.0

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

LajoN31 pisze:bsb chyba nie może brać magicznych przedmiotów
przeczytaj jeszcze raz AB i RB odnośnie BSB - może brać magiczne itemy o ile nie niesie magicznego sztandaru
jak ma magiczną szmatę to nic więcej wziąć nie może

@Morti
no i fajna rozpiska :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

LajoN31
Mudżahedin

W sumie podoba mi się Twoja rozpa aczkolwiek żałuję, że nie ma w niej wampira i nikt nie ma scroll of shielding :D

ODPOWIEDZ