Ciupagą po Łapkach! 24 XI 2012 VANAHEIM

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Re: Ciupagą po Łapkach! 24 XI 2012 VANAHEIM

Post autor: PiotrB »

Dydu pisze:Tylko słabi gracze graja DE, bo to samograj.
jest kilku dobrych ale generalnie to prawda. De są samograjem. Małe punkty kompletnie zakłócają równowagę w niektórych armiach. Chodzi o to ,że nie da się porównywać armii niedawno wydanych do starych. Przykład? Proszę uprzejmie

Spermen DE koszt 6 pkt WS4 ,S3,T3,I5 ld 8 HATRED
Miecznik imperium koszt 6 Wsz3 st3 t3 I3 ld7

Dla mnie granie na mniejsze punkty niż ten 1600 w dodatku bez LT i lordów to jest strata czasu albowiem specyfika mojej armii jest taka ,że sam nie boję się LT bo mam działa a moje LT nieźle wspomagają moją armię. Nie mogę też wystawić swojego doskonałego za 165 pkt Lorda maga - słowem UDUPCACIE mi wszystko co w mojej armii jest dobre.
Za tym stawiam pytanie -
CZY ZASADY KTÓRE ELIMINUJĄ Z GRY WSPÓŁCZEŚNIE WYDANĄ ARMIĘ NIE PRZEGIĘTĄ W ŻADNYM ELEMENICE SĄ DOBRE? Jeśli waszym zdaniem tak - bawcie się dobrze - beze mnie :) Spotkamy się na turnieju gdzie będzie można pograć na normalne punkty - Zdrówko!
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Piotrze jeśli Ci sie nie chce myśleć to moge Ci sam zrobić rozpiske... Albo Ty zagrasz DE a ja EMP i udowodnie Ci ze na te ptk. EMP potrafi grać i to skutecznie. Skoncie gadać głupoty że DE to samograj bo wszystko jest kwiestia ogrania a ja gram tą armią od 6ed. wiec wiem jakie sa jej slabe strony i mocne. To ze nie umiecie sobie poradzić z DE to jest tylko i wylącznie problem z nieograniem, waszym lenistwem i nie nastawieniem rozpisek na wlasnie armie ktore waszym zdaniem są najmocniejsze.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Caledor19 pisze:Tylko słabi gracze graja DE, bo to samograj.

boszee boszee boszee sa rzeczy na w niebie i na ziemi o ktorych sie nie snilo filozofom ale wiekszosc z nich jest w polsce i to jest kolejny przyklad^^

Ja oczywiście żartowałem.

DE są mocne ale nawet słaba armia w rękach dobrego gracza jest w stanie nawiązać równorzędną walkę z dobrą armią. I tak samo nawet DE w rękach słabego gracza nie powalają.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Takie teksty GarG schowaj sobie dla brata... zanim kogoś zwyzywasz od głupoli to przemyśl to albowiem jesteś mały i może się to dla Ciebie ,źle skończyć. No chyba że szybko biegasz. :mrgreen: :mrgreen: Co ty możesz wiedzieć o imperium ,że mówisz co może a czego nie ? Miałeś chociaż podręcznik w ręku? Wiesz w ogóle jak się jednostki imperium nazywają? 8) Wypowiadasz się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Widzę Piotrze że już uwazasz sie za najlepszego imperialiste w Polsce. Tekst o nazwach jednostek - MOC! Prosze cię, jak Garg uważam że akurat imerium nie należy do najsłabszych armii i da się je grywalnie złożyć na każde pts.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Piotrek ja rozumiem że można narzekać itd. ale przesadzasz juz z tym. I zaczytuj mi gdzie nazwałem Cie głupolem sam chce to zobaczyc bo nigdzie tego nie widze... Btw. nie jestes za stary na groźby? :P A jednoski w EMP znam i nawet wiem jak dzialają!
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

To co jest w tym empire poza rydwanami, tymi takimi smiesznymi gościami co sie wloką od wioski do wioski śpiewając kolędy o końcu świata, tymi ludzikami ze strzelbami, i giermkami DE jazdy na konikach z sejfem do którego się chowają niczym copperdfiled. Dla klimaciarzy są takie długie żelazne hałbice i Ci magowie za 65pts, bo przecież Ci goście z zasadą "zabojczy cios" sa dla tych paskudnych pałergejmerów! Ah wiem bo sam zbieram czcicieli boskiego Sigmara!

--------------

jutro Up zasad jak wróce z pracy.

Marudzcie dalej ale konstruktywnie :)
xYz

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Stara dobra "dyskusja" o przegiętych armiach i głupich ograniczeniach. Taka dyskusja nie ma sensu, bo GW wielokrotnie przyznawało, że swój system nie jest tworzony pod turnieje i jakikolwiek balans - gra adresowana jest do kolekcjonerów figurek bardziej zaangażowanych w malowanie, niż prowadzenie batalii - dlatego zasady i balans to sprawa drugo, a nawet trzeciorzędna. Gdyby GW chciało aby ich system był bardziej przyjazny "rywalizacji bitewnej" to wydawałby patche co 2-4 tygodnie, angażował się w scenę turniejową, stosował kalkulator wyceny jednostek i słuchał opinii graczy, a booki nie byłyby pisane w oderwaniu od całej reszty.

Obecnie małe punkty są sporym problemem do ogarnięcia - zwłaszcza, że mało kto takim formatem się interesuje. PiotrB ma jednak rację, że jego Imperium zostało bardziej przycięte przez ogólne restrykcje niż przykładowe DE. Dobrym odniesieniem jest ETC (jako najpopularniejszy format). Przykładowo względem ETC na 2400 punktów DE maja limit 35 kuszników (inni do 45), na 1000 punktów miały limit do 30, jak reszta - zatem nic dziwnego że ich strzelanie na 1000 punktów było bardzo efektywne, pomimo dwukrotnie mniejszych punktów w odniesieniu do ETC. Podobnie z pendantem - na ETC lord nie może tego brać, na małe punkty heros na pegazie z tym przedmiotem stanowi dla wielu armii dużo większy problem niż PiotrB ma żal do ograniczeń, które promują jedne armie, a ścinają dużo mocniej drugie (z reguły te słabiej napisane). Zanim zacznie się "najeżdzać" na PiotraB warto pokusić się o zrozumienie jego stanowiska. Jak wcześniej wspominałem, dobrych ograniczeń nie da się stworzyć bez restrycji odnoszących się do poszczególnych armii i precyzyjnie banując/ścinając te rzeczy, które wypaczają grę na małe punkty. Oczywiście wszystkich zadowolić się nie da - ale napewno można próbować stworzyć coraz lepsze wraz z każdym kolejnym rozegranym turniejem.

W każdym bądź razie czekam na kolejną wersję regulaminiu Gremlina - ciekaw jestem co ciekawego wymyśli ;P
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 07:31 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Widzę że koledze pomiliły się NICKI :wink: Ja jak już wczęsniej napisałem nie uważam żeby trzeba było dalej ograniczać armie, raczej wskazałbym przemyślenie swojej rozpiski i skontrowanie niewygodnych dla nas paringów. Tyle. Pozdrawiam Suchy :wink:

Kal_Torak
Masakrator

Sorki - już poprawiłem ;P

Co do ograniczania armii, to tak i nie, jeśli wystarczą tylko przemyślenie swojej rozpiski i skontrowanie niewygodnych paringów, tzn. że większość ograniczeń np. na ETC jest bezpodstawna i nie powinno ich być (bo wystarczy zwyczajnie rozpiski przemyśleć), a same AB są bardzo dobrze napisane i świetnie zbalansowane, dające każdemu mniej wiecej równe szanse przy graczach na takim samym poziomie gry. Ciężko mi powiedzieć, czy obowiązuje w battlu taka piękna rzeczystość - napewno chciałbym aby takowa rzeczywiśtość funkcjonowała, ale wtedy chyba musiałbyś się pokusić o napisanie wszystkich army listów na własną rękę ;P

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

nie za bardzo mam konkurencje w tym graniu imperium ,w związku z tym tak uważam się za dobrą imperialną świnkę.
Widzieliście wyniki ludzi na turniejach czy masterach Imperium? Delikatnie mówiąc są dosyć słabe - co samo w sobie już oznacza jakiś problem... Zagrałem imperium 12 turniejów - mam więc ogólny pogląd co tej armii odpowiada a co nie. To delikatna i krucha konstrukcja - jak usunie się jeden filar wszystko się wali. Chętnie pożyczę komuś armię - chyba wiecie ile różnych turniejów moje różne armie zagrały.... pokażecie mi i nauczycie jak się gra moją armią na takie zasady.
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

PiotrB teraz trochę ciut przesadzasz z tym całym "rozgoryczeniem" - im bardziej będziesz narzekał, tym bardziej forumowe psy i wilki będą miały chęć Cię pogryźć ;P. Ja tylko ostrzegam przed wygłodniałymi sforami ;P. Najlepiej zaproponuj ograniczenia na te punkty - zresztą prosił oto Gremlin (z tego co widać jest otwarty na propozycje).

Podsumowując - mi się obecne ograniczenia podobają (trzeba doprocyzować tylko te 240 punktów z rarami i ogólnie z LT), no i mile bym widział ograniczenia względem niektórych "z fantazją napisanych armii" jako punkt odniesienie biorąc restrykcje z ETC. Wtedy jestem pewien, że Imperium i inne z mniejszą fantazją napisane AB będą mogły realnie powalczyć o pierwsze miejsca ;p.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

ja przytaczam argumenty - konkretne liczby i fakty - a większość nie ma pojęcia o czym mówi ... z mojej strony Eot. Szkoda czasu - lepiej coś zagrać...
Obrazek

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

patrzac na to komu jaki LT sie nie podoba stiwerdzam ze nikt jeszcze nie wspomnial o mortisie ktory nawet z ograniczeniami rar gremilina miesci sie z +2 do casta. wiec proponuje ban na wszystkie LT z wylaczeniem ogrzego dziala bo jakos nie wydaje mi sie zeby moglo wygrac gre do tego zmniejszyc ilosc jednostek strzelajacych do polowy z euro czyli 23 luki i 17 kusz DE jako i 1200 to polowa 2400. Plus limit eterykow 0-2 lataczy 0-2 maszyny 0-3 elektrykow 0-2 rary 0-1. ban lordow jest oczywisty natomiast podoba mi sie zwiekszenie limitu hero do 33%. a wgl kiedys widzialem jeszcze na jakims turnieju ograniczenie regenek/Asv ale nie wiem jak to sie sprawdzilo

Kal_Torak
Masakrator

Propozycje Syrafa mi się bardzo podobają - idą w dobrą stronę.

Rzeczywiście lepiej dać ban na LT i obok napisać wyjątek/wyjątki względem jednostek, które ten ban nie dotyczy. Strzelanie dać najlepiej 30 ogólne i 20 dla kusz DE lub 25 ogólne i 15 dla kusz DE. Latacze i eteryki 0-2 (włączając herosów), ban lordów i ograniczyć niektóre przedmioty jak w przypadku krasnoludów chaosu (np. pendanta nie może brać noble DE). 33% na herosów jest bardzo miodne. Coś w ten deseń i może nawet "większość" będzie zadowolona.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

Co wy z tym banem lataczy? Na zwykłe euro nie ma nawet czegoś takiego ...
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Kal_Torak
Masakrator

Rzeczywiście nie ma - są tylko harpie 0-2.

Swoją drogą mam do was pytanie. Czy uważacie za zasadne danie słabszym AB dodatkowych punktów do rozpisek np. bestiom (dodatkowe 100 punktów - połowę tego co na Euro). Zatem pytanie brzmi czy na małe punkty nadal są do tyłu względem innych armii, na tyle aby dać im te dodatkowe punkty? Pytam z ciekawości, zwłaszcza graczy WE, Khemrii i Bestii, którzy regularnie grają tymi armiami na małe punkty?

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Syraf pisze:patrzac na to komu jaki LT sie nie podoba stiwerdzam ze nikt jeszcze nie wspomnial o mortisie ktory nawet z ograniczeniami rar gremilina miesci sie z +2 do casta.
No 2xx pts za + 2 do casta z domey Vampire jest OP ... a przepraszam jeszcze regen na +1 / D6 itow z sila 1-6 ...
Mortis nie jest przegiety, jest dobry i tyle
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Strzelanie 30 modeli, 25 DE
Nad magia bym sie zastanowil czy nie zostawic takiej jak byla osatnio d6 + d3
eteryki 0-2 w tym bohaterowie
latacze nie wiem czy sa takie giete - nie wiem czy dawac ograniczenie
max 2 takie same speciale zakaz dublowania rarow
bez lordow, 400 pkt na hero
bez LT, mozna dopuscic to dzialo w OK, ale uwazam ze jes gieta jak na te pkt dzialo 2x murfangi to dosc sporo mocnego walniecia.

co do dodatkowych pkt, to juz wedle uznania Gremlina, fajnie by bylo ale plakal nie bede :P

Kal_Torak
Masakrator

Dydu pisze:Nad magia bym sie zastanowil czy nie zostawic takiej jak byla osatnio d6 + d3
Też tak sądzę. O ile dobrze pamiętam w poprzedniej edycji limit PD na małe punkty to było zwykle 9 kości (a pojawiały się też max 8-7 PD). No i nadal mamy różnice 1200 punktów w stosunku do ETC. Stąd magia D6+D3 jest dobrym rozwiązaniem, jak na taki format (zwłaszcza, że różnica między 1000 z poprzedniego turnieju a 1200 jest bardzo niewielka).

ODPOWIEDZ