Temat książkowy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Re: Temat książkowy

Post autor: Andrzej »

Ale śmieszne :D
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

To po prostu kwestia postaci jaką jest Mordimer ;). Każdy ma jakieś dziwactwa. Pilipiuka też bardzo lubię, opowieści od Wędrowyczu mają swój niepowtarzalny klimat.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Andrzej pisze:Ale śmieszne :D
Może ja mam jakieś inne poczucie humoru, ale dla mnie to śmieszne nie jest ani trochę.

Btw, jeśli ktoś nie czytał Kronik Królobójcy Rotfussa, to ze swojej strony mogę polecić. Poza słabym wątkiem miłosnym książka jest całkiem zacna. Mocno zniechęca tylko tempo wydawania - na trzeci tom trzeba będzie pewnie czekać kilka lat, mimo że ten jest właściwie gotowy i wymaga tylko poprawek.

Sent from my Desire HD using Tapatalk
Obrazek

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Witam, mamy i temat książkowy więc chciałem polecić innym użytkownikom, zwłaszcza tym zainteresowanym historią/archeologią pewną książkę - http://merlin.pl/1491-Ameryka-przed-Kol ... 60620.html

Książka prezentuje wyniki najnowszych badań archeologicznych na terenie obu ameryk. 99% informacji tam informacji przeszło bez echa w Polsce. Zresztą do na wgl. mało dociera.
No ale do rzeczy, możemy tam przeczytać o powodach zwycięstwa konkwistadorów, stanie zaludnienia obu ameryk, wyglądzie i sile ówczesnych indian, etc.
Mógłbym dużo pisać, ale tak naprawdę to nie odda nawet fragmentu tej książki. Tłumaczenie książki jest doskonałe, w zasadzie nawet osoba nie związana z tematem nie powinna mieć problemów z książką.
To taka skromna reklama genialnej pozycji, o której sam bym nie usłyszał gdyby nie znajomy historyk. Jeżeli kogoś interesują kultury prekolumbijskie, skutki spotkania europejczyków z rdzennymi mieszkańcami ameryk lub po prostu lubi dobre ksiązki to gorąco polecam.

Awatar użytkownika
Noire
Mudżahedin

Post autor: Noire »

Pobawiłem się w archeologa i odkopałem temat, który dla mnie jest dość fascynujący.

Robert Jordan Oko Świata

Najlepsza saga jaką czytałem godna polecenia wszystkim lubiącym grube książki.

Feliks W. Kres

Księgi Bezmiaru świetne (najlepsza Pani Dobrego Znaku) (najsłabsza tarcza szerni)

Piekło i Szpada pierwszy tom średni drugi świetny 3 średni

Ostatnio kolekcjonuje sobie książki Bernarda Cornwella
The Sharpe stories również godne polecenia
PK w sumie jest takie samo jak PVP tylko jesteś czerwony i wszyscy chcą Cię zabić

Cibi
Mudżahedin

Noire pisze:Pobawiłem się w archeologa i odkopałem temat, który dla mnie jest dość fascynujący.

Robert Jordan Oko Świata

Kupiłem pierwszy tom (czy też prequel, jak zwał, tak zwał), 'Nową Wiosnę'. Chyba nawet nie doczytałem do końca, o kupnie pozostałych tomów nie ma co myśleć, jak dla mnie po prostu słabe.

Za to właśnie skończyłem 'Dance with Dragons' (no dobra, zostało mi ze 20 stron, ale jakoś nie mogę się do nich zabrać, bo potem znowu będę musiał czekać z 6 lat na następny tom ;)) i jestem zaskoczony, jak taka wielka księga może tak niewiele wyjaśnić, a jeszcze więcej poplątać. Mimo to, a może właśnie dzięki temu, książka bardzo i warta polecenia. Nie żeby R.R. Martin wymagał poleceń, rzecz jasna.

A teraz zabieram się powoli do ostatniego tomu MKP, zobaczymy co tam ciekawego Erickson powypisywał.
Swoją drogą nareszcie jakaś seria, którą mogę doczytać do końca, bo na półce 'czekam na następne tomy' mam już co najmniej kilkanaście tytułów...

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Ktoś z Was czytał cykl o Czarnej Kompanii G. Cooka? Jak narazie spotykałem się z pozytywnymi ocenami tej sagi i zastanawiam się nad kupnem :)

A i jeszcze czy ktoś czytał serie "Zagiona Flota" J. Hemry'ego, bo to też mam zamiar przeczytać :wink:
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Noire
Mudżahedin

Post autor: Noire »

Cibi pisze:
Noire pisze:Pobawiłem się w archeologa i odkopałem temat, który dla mnie jest dość fascynujący.

Robert Jordan Oko Świata

Kupiłem pierwszy tom (czy też prequel, jak zwał, tak zwał), 'Nową Wiosnę'. Chyba nawet nie doczytałem do końca, o kupnie pozostałych tomów nie ma co myśleć, jak dla mnie po prostu słabe.
..
Cibi pisze:

Robert Jordan Oko Świata

A teraz zabieram się powoli do ostatniego tomu MKP, zobaczymy co tam ciekawego Erickson powypisywał.
Swoją drogą nareszcie jakaś seria, którą mogę doczytać do końca, bo na półce 'czekam na następne tomy' mam już co najmniej kilkanaście tytułów...
Zaklinacz Kostek pisze:Ktoś z Was czytał cykl o Czarnej Kompanii G. Cooka? Jak narazie spotykałem się z pozytywnymi ocenami tej sagi i zastanawiam się nad kupnem :)
Czarna kampanii polecam świetny cykl, ale trudny z początku do czytania później jak człowiek zrozumie świetna.

Oko Świata czyta się od pierwszego tomu nie od prequela, który został wydany po jakiś 10 latach.

Spóbuj zacząc jeszce raz od Oka Świata.
PK w sumie jest takie samo jak PVP tylko jesteś czerwony i wszyscy chcą Cię zabić

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

będzie kiedyś Zombieslayer z serii o gotreku po polsku?

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

r0m pisze:będzie kiedyś Zombieslayer z serii o gotreku po polsku?
:shock: ?!
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Yudokuno pisze:
r0m pisze:będzie kiedyś Zombieslayer z serii o gotreku po polsku?
:shock: ?!
będzie jak GW zmieni wydawcę w PL, Copernicus już nie tłumaczy książek BlackLibrary... a szkoda... tej jednej brakuje do końca serii :/
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

tak właśnie się zastanawiałem, bo skoro armybooki tłumaczy już GW to liczyłem, że może i ksiązki;)

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

r0m pisze:tak właśnie się zastanawiałem, bo skoro armybooki tłumaczy już GW to liczyłem, że może i ksiązki;)
AB nie tłumaczy GW tylko ta sama ekipa tłumaczy, która tłumaczyła je do tej pory, tylko GW wydaje te podręczniki a nie Faber...

tłumaczeniem książek zajmował się zupełnie kto inny, były to 2 osoby (przynajmniej w kwestii serii Gotreka) facet i babka, którzy tłumaczyli na zlecenie Copernicusa - być może nowy wydawca także weźmie ich do tłumaczenia bo fajnie to robili
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Ale czy to ważne, niech ktoś napisze jakiego monstera nekromanta rzucił Gotrekowi od topór, czy dziunia Felixa przeżyła i jaka postać drugoplanowa zginęła. I można oszczędzić sobie czasu na czytaniu ;).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

jeśli chodzi o fantastykę, to uwielbiam Brenta Weeksa. Komuś możę nie spodobać, że główny bohater w trzeciej części jest prawie niezwyciężony ("Droga Cienia" i następne części), ale autor ma dużą wyobraźnie i potrafi wymyślić coś nowego ("Czarny Pryzmat")
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Zaklinacz Kostek pisze:Ktoś z Was czytał cykl o Czarnej Kompanii G. Cooka? Jak narazie spotykałem się z pozytywnymi ocenami tej sagi i zastanawiam się nad kupnem :)

A i jeszcze czy ktoś czytał serie "Zagiona Flota" J. Hemry'ego, bo to też mam zamiar przeczytać :wink:
Ja czytałem i polecam, tylko trzeba uważać bo naprawdę wciąga.

Cibi
Mudżahedin

Jest całkiem niezła, chociaż po 5 tomach zrobiłem sobie przerwę i na razie nie ciągnie mnie specjalnie do powrotu. Ale jak nie masz nic naprawdę ciekawego w alternatywie, to czytaj śmiało.

ODPOWIEDZ