Temat książkowy
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- swieta_barbara
- habydysz
Temat książkowy
Jest juz temat filmowy, to dorzucam ksiazkowy, zeby sie mozna bylo o fajnej literaturze produkowac.
Z fajnych rzeczy jakie ostatnio czytalem to Ostatni Wladca Pierscienia, historia Srodziemia oczami wroga, autorstwa Jacka Yeovilla. Niestety nic wiecej nie napisal w fantastyce, a szkoda bo ksiazka napisana bardzo zgrabnie, ladnym jezykiem i wszystko ladnie tam do siebie pasuje.
Z fajnych rzeczy jakie ostatnio czytalem to Ostatni Wladca Pierscienia, historia Srodziemia oczami wroga, autorstwa Jacka Yeovilla. Niestety nic wiecej nie napisal w fantastyce, a szkoda bo ksiazka napisana bardzo zgrabnie, ladnym jezykiem i wszystko ladnie tam do siebie pasuje.
Bardzo polecam wszystkie książki z serii "Wiedźmin" Sapkowskiego pierwsze 2 nie wliczane do sagi również.
No i oczywiście wszystkie książki ze "Świata Dysku" Terrego Pratchetta , są zajebiste.
No i oczywiście wszystkie książki ze "Świata Dysku" Terrego Pratchetta , są zajebiste.
Ostatnio było "Zadanie Goblina" Jim'a C.Hines'a. Wiele książek fantasy napisano, wiele stereotypów drużyny poszukiwaczy przygód przedstawiono, ale w tej książce przekazano obraz oczami goblina który dostaje się przypadkowo do takiej drużyny i można by rzecz z "pierdoły" staje się bohaterem. To zwyczajna powieść przygodowa z dużą ilością humoru. Może nawet bardziej powieść humorystyczna z dużą dozą przygody. Wciągająca, przeczytałem migiem, polecam
- 4 karabiny
- Beast from the East
Aktualnie:
Ehe heterentum und knabenliebe im antiken griechenland.
Zajebista
Ehe heterentum und knabenliebe im antiken griechenland.
Zajebista
Ostatnio złapałem się z a książkę którą polecił mi znajomy jako zamiennik literatury S. Kinga, a mianowicie "Zaginiony, zaginiona" Petera Strauba który był bliskim znajomym Kinga. Osobiście podoba mi sie ta książka bo Straub podobnie jak King umie budowac dobry psychiczny klimat, ta powieść to podobno typ "dark fantasy", ale o ile przez pierwsze 50 stron ta książka może nudzić to potem coraz więcej rzeczy zaczyna sie wyjaśniać i przez to bardzo wciaga, wiemy cały czas tylko trochę i autor bardziej nam daje pole do popisu zeby sie domyślać ocb niz przedstawia to bezpośrednio.
Generalnie moge w pełni polecić
Generalnie moge w pełni polecić
Coś nie mogę tego znaleźć ani w księgarniach internetowych, ani na torrentach.swieta_barbara pisze: Z fajnych rzeczy jakie ostatnio czytalem to Ostatni Wladca Pierscienia, historia Srodziemia oczami wroga, autorstwa Jacka Yeovilla. Niestety nic wiecej nie napisal w fantastyce, a szkoda bo ksiazka napisana bardzo zgrabnie, ladnym jezykiem i wszystko ladnie tam do siebie pasuje.
Zaczynam podejrzewać, że przez przypadek wpisałeś złe nazwisko, bo wg wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Newman), to Jack Yeovil trochę w tej fantastyce książek napisał, w przeciwieństwie do "Ostatniego Władcy Pierściena".
No, wygląda na to, że chodzi o Yeskova.
http://www.playback.pl/numer9/pibi/osta ... ienia.html
A myślałem, że tylko mnie kusi, żeby napisać taką książkę.
Mi się nie spodobał.Szrederator pisze:Ja polecam silmarilion
Ostatnio- "Przenajświętsza rzeczpospolita" Piekary. Wypas książka nie będę spojlerował, polecam:)
Gomorra, trochę się zawiodłem, bo z tej burzy medialnej jaką miała IMO sama książka nie była taka rewelacyjna, ale warto przeczytać:)
Gomorra, trochę się zawiodłem, bo z tej burzy medialnej jaką miała IMO sama książka nie była taka rewelacyjna, ale warto przeczytać:)
- Szrederator
- Chuck Norris
A ja żałuję, że już się skończyła książka i nie mogę dalej czytaćANtY pisze:Mi się nie spodobał.Szrederator pisze:Ja polecam silmarilion
Polecam również wszystkie książki z przygodami Jakuba Wędrowycza - Adama Pilipiuka.
Co do Jacka Yeovilla, to u mnie na polce stoi sobie warhammerowe "Czerwone Pragnienie" z jednym (tytulowym zreszta) jego opowiadaniem, wiec chyba faktycznie pomylka..
LOTRa przeczytalem pierwszy raz w wieku lat dwunastu ale jestem w stanie zrozumiec ze przebrniecie przez poczatek moze byc dla niektorych ciezkie..
Wiedzminy wszystkie mistrzowskie, zreszta wlasnie robie sobie srodsesyjna powtorke z sagi
Z polskiej fantastyki polecam jeszcze Marcina Wolskiego (Agent Dolu, Rekonkwista itd.)!
LOTRa przeczytalem pierwszy raz w wieku lat dwunastu ale jestem w stanie zrozumiec ze przebrniecie przez poczatek moze byc dla niektorych ciezkie..
Wiedzminy wszystkie mistrzowskie, zreszta wlasnie robie sobie srodsesyjna powtorke z sagi
Z polskiej fantastyki polecam jeszcze Marcina Wolskiego (Agent Dolu, Rekonkwista itd.)!
- swieta_barbara
- habydysz
Chodzi o Yeskova. Zajebista literatura.Kacper pisze:No, wygląda na to, że chodzi o Yeskova.
http://www.playback.pl/numer9/pibi/osta ... ienia.html
A myślałem, że tylko mnie kusi, żeby napisać taką książkę.
Dziwie się ze jeszcze nikt nie wspomniał o przygodach Mordimera Madderina, inkwizytora Jego Ekscelencji biskupa Hez-hezronu, autorstwa Jacka Piekary
Gorąco polecam, akcja dzieje się w alternatywnej przeszłości. Gdzie Jezus zamiast spokojnie skonać na krzyżu, zstąpił z niego i wraz z apostołami wyrżnął w pień pół Jerozolimy
Opowiadania grozy Autorstwa H.P. Lovecrafta.
David Eddings i cykl "Dzieje Elenium"
Naomi Novik i cykl "Temeraire". OpowieśC osadzona w czasach Napoleona. Wszystko utrzymane zgodnie z przebiegiem historycznym, jedyną różnicą jest to, że wszystkie narody posiadają siły powietrzne w postaci najróżniejszych smoków. Na pierwszy rzut oka, mało ekscytująca lektura (tak właśnie myślałem, podobnie znajomi), ale w rzeczywistości wciąga.
Co do Yeskova, to mam te jego książkę od kilku lat, i jakoś nie mogę się przemóc, aby ją przeczytać. Niewiem dla czego, ale jakoś ta pozycja mnie odrzuca za każdym razem, gdy wezmę ją do ręki.
Gorąco polecam, akcja dzieje się w alternatywnej przeszłości. Gdzie Jezus zamiast spokojnie skonać na krzyżu, zstąpił z niego i wraz z apostołami wyrżnął w pień pół Jerozolimy
Opowiadania grozy Autorstwa H.P. Lovecrafta.
David Eddings i cykl "Dzieje Elenium"
Naomi Novik i cykl "Temeraire". OpowieśC osadzona w czasach Napoleona. Wszystko utrzymane zgodnie z przebiegiem historycznym, jedyną różnicą jest to, że wszystkie narody posiadają siły powietrzne w postaci najróżniejszych smoków. Na pierwszy rzut oka, mało ekscytująca lektura (tak właśnie myślałem, podobnie znajomi), ale w rzeczywistości wciąga.
Co do Yeskova, to mam te jego książkę od kilku lat, i jakoś nie mogę się przemóc, aby ją przeczytać. Niewiem dla czego, ale jakoś ta pozycja mnie odrzuca za każdym razem, gdy wezmę ją do ręki.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, o 21:46 przez Grichalk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zachęciłeś mnie, na bank przeczytam.Grichalk pisze:Dziwie się ze jeszcze nikt nie wspomniał o przygodach Mordimera Madderina, inkwizytora Jego Ekscelencji biskupa Hez-hezronu, autorstwa Jacka Piekary
Jako, że już mam za sobą ponad sto stron, to przyznam, że początek trudno przebrnąć, bo cały czas trzeba analizować i weryfikować układankę z Władcy Pierścieni. Na tym etapie na którym jestem, już jest z górki, chociaż książka zapowiada się niepokojąco liniowo. Nie żeby większość fantastyki taka nie była.Grichalk pisze: Co do Yeskova, to mam te jego książkę od kilku lat, i jakoś nie mogę się przemóc, aby ją przeczytać. Niewiem dla czego, ale jakoś ta pozycja mnie odrzuca za każdym razem, gdy wezmę ją do ręki.