Gra o Tron - serial

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Re: Gra o Tron - serial

Post autor: likaon »

tyrion zły!? Ja tam lubię tego kurdupla, a to że tak ładnie wykończył tatuśka to kolejeny powodów by wrzucić go do panteonu tych w miarę(bez przesady), prawie dobry
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Vallarr pisze:Uwielbiam festiwal "jak wade zmienic w zalete" i zamiast niedorzecznego zachowania postaci mamy "nikt nie jest do konca dobry lub zly" ;D Ba, nigdzie nie ma pokazanej przemiany ani drogi prowadzacej do takich decyzji, sa same decyzje. Oczu mi Jasiem nie mydlcie, czytajac to lapalem sie za glowe, krolobojca pieprzacy siostre, zyjacy swoje lata, w pelni dojrzaly i uksztaltowany jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki nagle odwraca sie o jakies 150 stopni. Ratunku :shock:
Hej, ale to nie chodzi tylko o to, że Jaimie trochę inaczej zaczyna się zachowywać. Chodzi też o pokazanie w innym świetle tego, jak zachowywał się wcześniej. Choćby to, że jego cynizm wynikał WŁAŚNIE z powodu przylgnięcia do niego sławy Królobójcy.
Marcet sine adversario virtus

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

likaon pisze:tyrion zły!? Ja tam lubię tego kurdupla, a to że tak ładnie wykończył tatuśka to kolejeny powodów by wrzucić go do panteonu tych w miarę(bez przesady), prawie dobry
A może by tak nie spoilerować fabuły tym, którzy książki nie czytali?

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

nie powiedziałem czyjego tatuśka :twisted:
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

likaon pisze:nie powiedziałem czyjego tatuśka :twisted:
No jasne, wszyscy pomyśleli: tatusia Mance`a Rydera ;)

Minas Kolmar

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Z postaci w miare zlych - Tyrion
Tyrion? ja bym mu dał neutrala/troche dobry . Złośliwy ale szczery i potrafi sie zachować przyzwoicie tylko otoczenie ma do niego tyle szacunku co ork do cherlawego goblina
Reszta tych twoich złych też mimo przeważającej ilości wad potrafi zrobić coś dobrego a ci dobrzy też czasem sie łamią.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

My bad, me sorry... Tywina mialem na mysli, nie wiem czemu napisalem Tyrion.

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Post autor: Don_Silvarro »

diuk pisze: Dlaczego? Ostatnia scena 3 odcinka. Zabicie wilkora. Rozmowa z Lannisterem. Eddard potrafi samodzielnie myśleć..
[...]
Po pierwsze, Twoje przykłady mnie nie przekonują.

Po drugie, mówiliśmy o Eddardzie Starku z książki, nie z serialu.
A kto tam jest całkiem biały
Wszyscy Starkowie. I Tyrion Lannister. Jest też sporo postaci, których postępowanie jest czyste, prawe i sprawiedliwe (lub w najgorszym razie 'w porządku'), ale pojawiają się na tak krótko, że trudno to ostatecznie rozsądzić (ie. możliwe, że są skurwielami, ale poza kamerą) - np. Oberyn Martell
lub czarny?
Wszyscy Lannisterowie* (oprócz wyżej wymienionego). Gregor Clegane. Freyowie. Littlefinger (choć przynajmniej sukinkot sprytny jest i nie daje po sobie poznać). Bolton. Bękart Boltona. Tamten młody Greyjoy, co w każdej scenie dupczył jakąś laskę (imię mi uciekło).

Oczywiście są też postaci, które są moralnie ambiwalentne. Ale jakie to ma znaczenie, skoro fabuła kręci się właśnie wokół Starków i Lannisterów, których moralność jest jednowymiarowa.

*Nie, nie kupuję bajeczki o przemianie złotowłosego brata królowej, m.in. z powodów przedstawionych powyżej przez kolegę Vallarra. Sposób, w jaki to zrealizowano w książce jest absurdalny. Żeby to jeszcze była rzeczona czarodziejska różdżka. To bym od biedy przeżył - fantasy od dekad jedzie na starym dobrym 'Wizards Did It'. Ale nie, to musiał być mistyczny, proroczy, alegoryczny sen (nota bene im dalej w książki, tym więcej mistycznych proroczo-alegorycznych snów - mi się szczerze mówiąc rzygać chce jak widzę takie rzeczy). Litości.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

fakt magia i proroctwa z czasem troche rozpierdalają wydarzenia i niespodziewanie zmieniają obrót spraw

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

A tak zmieniając nieco temat - nie wiecie czy/kiedy ma się ukazać 5ty tom sagi?

Bo ostatnie zapowiedzi były chyba na 2009, ale ewidentnie nie wyszło.

Edit

Ha, sprawdziłem na stronie, tom 5 już wyszedł :twisted:

Jadę do księgarni.

Awatar użytkownika
Fojtu
Mudżahedin

Post autor: Fojtu »

przeciez wychodzi dopiero w lipcu chyba, no nie? #-o

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Post autor: Don_Silvarro »

Premiera Dance with Dragons w US/UK to 12 lipca. Więc chyba zmarnujesz trochę benzyny :P

Najwyraźniej pomyliłeś z datą ukończenia rękopisu podaną na Wiki (27 kwietnia) :wink:

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Na pewno aby? Na Amazonie jest tylko pre-order, z wysyłką 12 july.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Edit: Shit, już drugi raz tapatalk mnie oszukał i napisałem nie widząc ostatnich postów ;p
Obrazek

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Yudokuno pisze:2. Jak już zdążysz kogoś polubić - to zwykle umiera taką, czy inną śmiercią :D
Tyrion i Arya umrą? :(

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Nie zmuszaj do spoilerowania :P

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Za każdy spojler w tym temacie normalnie zabiję :D nie po to oglądam aby jakiś ktoś kto książeczkę czytał mi całość opowiedział :D

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

bierz książki i przeczytaj to sam... szybciej Ci pójdzie niż obejrzenie jednego sezonu :P

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Pająk pisze:bierz książki i przeczytaj to sam... szybciej Ci pójdzie niż obejrzenie jednego sezonu :P

Na warsztacie póki co są inne tomiszcza :D np. Łotr T.Canavan .

P.s Czyżbym nie widział na BP tematu książkowego?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

ODPOWIEDZ