Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
rauliq
Chuck Norris

Re: Rozpiski

Post autor: rauliq »

BSB ile może wydać na przedmioty max?
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
tomek-osw
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: tomek-osw »

Witam !
Grywam ze znajomym (DE) w formie treningu i ogólnie mam problem z jego niezajebywalnym lordem ( 1+ AS i pedant ) a jeszcze większy żeby zabić hydrę, która regeneruje "statystyczne" 99% obrażeń na 4+ ;/

BOWB on boar [279]
Sword of Strife
Ench Shield
Talisman of Preservation
Potion of Foolhardiness

BOBB [165]
BSB
Armour of Silvered Steel
Luckstone

NGS 2 lvl [85]

Orcs Big'Uns 40 z FCG i AHW [405]
Banner of Eternal Flame

Forest Goblin SR 5 [70]
Short bow

6 Trolls [210]

6 Trolls [210]

Orcs Boar Chariot [85]

Doom Diver [80]

Doom Diver [80]

Mangler Squig [65]

Mangler Squig [65]

Total army cost:1799 pkt.

Ogólnie BSB do orków ustawionych w hordę, szaman koło nich żeby go nie ustrzelili, trole po bokach - żeby zamknąć tych którzy wpadną, gienio lata niszczy maszynki i blokuje jakiś bardziej drażniący oddział piechoty

Co myślicie ?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, o 21:27 przez tomek-osw, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przeklęta knieja. Zawsze mi przypomina te zniewieściałe elfy." Kagain

Awatar użytkownika
bott
Mudżahedin

Post autor: bott »

@rauliq jeśli jest to lord to do 100 Pts a jeśli hero to do 50 pts oczywiście jeśli masz na myśli magiczne ;D
i dam znać jak przetestuje

@tomek-osw moim zdaniem jak na mnie za dużo troli ale to podobnie jak z wywerną sprawa dyskusyjna po za tym nawet spoko
Obrazek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

rauliq pisze:BSB ile może wydać na przedmioty max?
bott pisze:@rauliq jeśli jest to lord to do 100 Pts a jeśli hero to do 50 pts oczywiście jeśli masz na myśli magiczne ;D
i dam znać jak przetestuje
Tylko heroes może być BSB p.102 OnG AB.
Błyskotki (bez sztandaru) do 50pkt., jeśli bierze magiczny sztandar to bez limitu (najdroższy jest za 100pkt.) ale wtedy nie może brać innych magicznych błyskotek.

@tomek-osw tym co masz powinieneś ugryźć hydrę, może Twój przeciwnik ma farta w kościach, albo Ty jej nie oskrzydlasz? Jedna hydra jeszcze nie jest taka zła, gorzej jak się gra z dwoma :D
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
bott
Mudżahedin

Post autor: bott »

Poprawiłem Myślę że będzie bardziej grywalna co wy na to?

1 Orc War boss of Wyvern @ 373.0 Pts
Hand weapon ; Shield
Armor of destiny
dragonbane gem
Sword of strife

1 Black Orc Big Boss @ 165.0 Pts
Battle Standard ;Quell Animosity
Amulet of Preservation
Enchanted Shield

1 Savage Orc Great Shaman @ 225.0 Pts
Lucky Shrunken head
Warrior Bane [5.0]
Lev.3

1 Night Goblin Shaman @ 105.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh; Magic Mushrooms
Dispell Scroll

5 Forest Goblin Spider Riders @ 70
Bows

30 Savage Orcs @ 385.0 Pts
FCG , Big U’
Big Stabbas ; Additional Hand Weapon

30 Night Goblins @ 175.0 Pts
Light Armour; Musician
2ndWeapon
3 Fanatics

30 Night Goblins @ 185.0 Pts
Light Armour; Standard; Musician
2ndWeapon
3 Fanatics

2 Orc Boar Chariots @ 170 Pts

2 Mangler Squigs @ 130.0 Pts

1 Doom Driver @ 80.0 Pts

1 Rock Lobber @ 85.0 Pts

1 Spear Chukka @ 35.0 Pts

6 Trolls @ 210.0 Pts

Model in army : 118
Total army coast:2393 Pts
Obrazek

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

Przeszukałem całe forum i nie znalazłem rozpiski na 1800 pkt (przynajmniej na 8ed O&G). Poradźcie tak an szybko co można by zmienić w takiej rozpie (bo zakładam, że nie jest idealna):

1 Orc Great Shaman @ 245.0 Pts
General; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Talisman of Preservation [45.0]

1 Night Goblin Warboss @ 91.0 Pts
Light Armour; Shield
Sword of Might [20.0]
Dragonhelm [10.0]

1 Black Orc Big Boss @ 167.0 Pts
Shield; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]

1 Orc Shaman @ 145.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Obsidian Lodestone [45.0]

1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

32 Orc Big 'Uns @ 347.0 Pts
Second Choppa; Light Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

1 Orc Boss @ [15.0] Pts

32 Night Goblins @ 224.0 Pts
Netters; Shield; Spear; Standard; Musician

1 Night Goblin Boss @ [10.0] Pts

2 Fanatic @ [50.0] Pts

5 Goblin Wolf Riders @ 70.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

2 Wolf Chariots @ 100.0 Pts

1 Pump Wagon @ 55.0 Pts
Out Rigga

1 Rock Lobber @ 85.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts

Total Army Cost: 1799.0

Docelowo chciałbym, żeby to była rozpa turniejowa, czyt. uniwersalna ale bardziej nastawiona na wprowadzenie lekkiego zamieszania na stole (żeby przeciwnik zgłupiał od ilości rzeczy, które mogą go nieźle "ugryźć"). Odrazu zaznaczam, że na razie nie mam Dzikusów ani Dzikiego Szamana.

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

A walne posta.
To tak (imho oczywiście)
- na duzym shamanie dałbym erthling rod i fencers blades, i jest jako tako zapuszkowany.
-bsb - Armour of Silvered steel i Ironcurse
-Night Warbos jest tutaj totalnie niepotrzebny- out ( chyba ze masz jakiś sneaky plan)
-wywal tego N.Shamana i zostaw Orkowego z DS, styknie.

-Big'unów dopakuj do 40 za zaoszczędzone punkty.
- te N.Gobliny.. meh. Wole 40 z 1 fanatykiem. i tak większość czasu bardziej tobie nabruździ.
- wywal tą 5 wolf riderów - za 70p. mas prawie 2x1 wolf chariot, które są o niebo lepsze
- zamiast Pumpy manglery. duuzo lepsze.
- strzelanie ok.

Tak generalni to brakuje jakiegoś. silnego uderzenia. moze jeszcze pociąć i 2 Boar charioty?

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Król Goblinów pisze:- na duzym shamanie dałbym erthling rod i fencers blades, i jest jako tako zapuszkowany.
Ke? Przecież on się do walki nie nadaje z tym swoim 1 A... Zapuszkowany? Albo ciemny jestem, albo on nawet warda nie ma (po co mu przerzuty na miscaście?)

Ad. charioty: właśnie tak poczytałem i na Da Warpath i w "Młotkowym", że dużo chariotów to dobry pomysł.
NG Warboss: right, niepotrzebny.
Manglery za Pumpy powiadasz? Kurcze, mi ostatnio na DMŚ się świetnie sprawdziły. Genialnie rozpuszkowują nawet najcięższą kawę/piechotę (np. chaosu). Manglery to niby 2D6 S6, ale to nie to samo co No AS...

Wielkie dzięki za doradzenie. Potestuję i zobaczymy co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

big uny zminen ma savage, szamana daj na savage, daj mu fencer blades i peklowaną głowe i bedzie kozak. zwykle orki ssają pałe.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

@Loko, czy ty czytasz posty zanim na nie odpisujesz ?przecież napisał ze nie ma savagy.. i btw. osobiście tez raczej bez dzikusów będę grał 8)

@Profi- z fencers blades chodzi o to ze koleś będzie miał 10Ws przez co dość trudno o trafić. A erthling rod.. 15 p. które chroni przed stratą maga to fajny deal. dodatkowo duży template na oddziale Orków jest tez nieciekawy.
- manglery/pumpy.. osobiście na razie nie będę ich używał, gdyż nie rozkminiłem jeszcze idealnej nad nimi kontroli. Imho manglery mają przewagę podstawki i przyjęcia szarży. ze strzelania schodzą tak samo, natomiast pumpa działa tylko jak szarżuje( ale to kwestia gustu :wink: )

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

sory spieszylem sie dworzec odebrac moje pomalowane zielone ludziki pedzla MagisterMilitum. nawet dobrze tej paczki nie rozpakował, pomalował to co juz bylo pomalowane, skurwysyn kłamał jeszcze wczoraj mówił że tylko treye mu zostały. kurwa zły jestem , tyle czekałem, tyle sie pałowałem żeby do niego kontakt złapać bo gość zwyczajnie zaczoł mnie zlewac ale obiecywałem sobie że chociaż armie bede miał pomalowaną na mastery. wyszedł jeden wielki uj. to nie ten dział wiem ale zieloną brać przestrzegam przed nim już tutaj.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

wow, szczerze współczuje.. mam nadzieje ze chociaż dużo mu tego nie dałeś...

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

czego? armii ? na 3k , plus zaliczka 200 i kasa na river trole tez 200. pierdole ide spać zły jestem , wszystko to rozjebane lezy w kuchni na stole , nie chce mi sie do tego nawet zaglądac.

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

loko pisze:czego? armii ? na 3k , plus zaliczka 200 i kasa na river trole tez 200. pierdole ide spać zły jestem , wszystko to rozjebane lezy w kuchni na stole , nie chce mi sie do tego nawet zaglądac.
Także współczuję :( . Dziwne, wydaje się że w tak poważnym hobby (jeżeli chodzi o malowanie zwłaszcza) to ludzie nie powinni takich baboków robić... A jednak. Dzięki za ostrzeżenie anyway.

Co do rozpy:
KG już kumam z tym WS10, dobry deal, nie powiem, ale ten przerzut cały czas mnie męczy, bo de facto mogę jeszcze raz wyrzucić 1-3. ryzyko jest ale fakt: niewielka szansa na powtórkę z rozrywki. To może chociaż Warda na 5+ mu damy? 8)

Manglerów właśnie nie używałem, także się kompletnie nie znam, ale opcja przyjęcia szarży bardzo mnie przekonuje, bo fakt: jak S.N.O.T jadący po flance (bez Ld Generała) nawet nie przyjmie szarży to później możemy mu już powiedzieć PAPA (niestety) :( .

Savage? OFC docelowo chciałbym mieć klocka i opcję z Dzikim Szamanem do środka (Ward 5+ itp. itd), ale na razie chciałem dokupić rydwany i ew. Trolle na inne rozpy.

Dzięki chłopaki za cenne uwagi.

Edit:

Wrzucam rozpę:

IMBA rozpa turniejowa 21800 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Orc Great Shaman @ 270.0 Pts
General; Magic Level 4; Big Waagh; Choppa
Earthing Rod [25.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Black Orc Big Boss @ 167.0 Pts
Shield; Battle Standard
Armour of Destiny [50.0]

1 Orc Shaman @ 140.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh; Choppa
Dispel Scroll [25.0]
Obsidian Trinket [15.0]

39 Orc Big 'Uns @ 410.0 Pts
Second Choppa; Light Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

1 Orc Boss @ [15.0] Pts

40 Night Goblins @ 223.0 Pts
Netters; Shield; Spear; Standard; Musician

1 Night Goblin Boss @ [10.0] Pts

1 Fanatic @ [25.0] Pts

1 Wolf Chariot(s) @ 50.0 Pts

1 Wolf Chariot(s) @ 50.0 Pts

1 Orc Boar Chariot @ 90.0 Pts

3 Orc Crew @ [0.0] Pts
Spear

1 Orc Boar Chariot @ 90.0 Pts

3 Orc Crew @ [0.0] Pts
Spear1 Rock Lobber @ 85.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts

1 Mangler Squig @ 65.0 Pts

Models in Army: 101

Total Army Cost: 1800.0

Wiem, uparty jestem, że nie dałem Blade'ów Shamanowi, ale na razie chciałem przeteswtować taką rozpę. Później mu je dam :) .

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Czemu masz BSB BO? Tak z ciekawości bo dużo taniej można coś podobnego na zwykłym orku złożyć.

Poza tym chciałbym zobaczyć te bitwę na 21800 punktów :twisted:
tomek-osw pisze: BOWB on boar [279]
Sword of Strife
Ench Shield
Talisman of Preservation
Potion of Foolhardiness

Ogólnie BSB do orków ustawionych w hordę, szaman koło nich żeby go nie ustrzelili, trole po bokach - żeby zamknąć tych którzy wpadną, gienio lata niszczy maszynki i blokuje jakiś bardziej drażniący oddział piechoty
Taki gienek nic nie zablokuje :( musiałbyś mu dać CoC bo przy pierwszej walce z klockiem szybciutko może zostać przepchnięty.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

wczoraj gralem z hajami na 1500 w domu na dywanie. epicko było.

adrem:

ork szaman 2lv feedbak scrol
savage szami 2lv słoik
ng bsb dragonhelm, la , gw
30 savage big uns xhw, fcg
8troli
wilki
2 manglery
2 dd
21 ng sbw muz 2 fany

vs
mag 2lv laska do wybierania czarow
bsb baner odp na magie
25 lwów z banerem of sorc
5 swordasterów
20pare lotrienguardow
3 oreły

moja pierwsza bitwa na nowym booku wiec dlatego taki zapał do pisania.
haje zaczeły płomien feniksa w savage 5 spadlo, mag spada ze scrola. manglery zjadly po orzelku, wilki gonia orła, dd zabijaja pare wl w magii spuszczam sobie stope na łeb:/ , wróg napiera ja pieknie szarzuje trolami w lwy i to tak że tylko połowa jego bije a u mnie wszyscy. w magii teleport ng za seeguardow. savage ustawiaja sie tak zeby wpasc w nich od boku. sytuacja idealna ale.. 7 troli zabiło ze stompami 5 hajów. przegralem kombat o 1 i nara, trole zagonione , lwy wpadaja w bok savage...

7 ld to troche mało na trole nawet z bsb. rydwany gobo na pewno by lepiej sie sprawdzily niz np trole i to ze 2 trojki. ale nie mam wiec nie gram. musze doczytac booka bo co chwila jakies niewadome były.. ale zabawa zielonymi niesamowita , dawno nie miałem takiej frajdy:)

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Trolle powinny mieć przynajmniej Ld 6 i stubborna :lol2: mnie ostatnio częściej uciekały z walki niż coś w niej pożytecznego zdziałały :(
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

da sie rozwalic z 6 he feedbak scrola? czy to raczej jest tak że on rzuca i ja w momencie kiedy decyduje sie na dispel uzywam scrola, ktory znika, po czym czar wchodzi normalnie ale nie ma juz czego rozwalac. a mag dostaje po ryju:)

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Ja polecam do rozpy wrzucać maglery i pump wagony, i to najlepiej ze 4 jak punktów styknie :D

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Takie coś wymyśliłem na 2000pkt.:

1 Savage Orc Warboss @ 203 pkt. Gienio
2ndWeapon, Armour of Silvered Steel, Luckstone

1 Black Orc Warboss @ 284 pkt.
War Boar, Heavy Armour, Sword of Striking, Talisman of Preservation, Enchanted Shield, Crown of Command

1 Orc Big Boss @ 132 pkt. BSB
Shield, Armour of Destiny

1 Savage Orc Shaman @ 155 pkt.
Lev. 2, Lucky Shrunken Head

1 Orc Shaman @ 150 pkt.
Lev. 2, Ruby Ring of Ruin Dispel Scroll

36 Savage Orc Big 'Uns @ 431 pkt.
FCG, 2ndWeapon

5 Goblin Wolf Riders @ 70 pkt.
Musician, Spear, Light Armour, Shield

1 Doom Diver @ 80 pkt.

1 Goblin Rock Lobber @ 85 pkt.

1 Mangler Squig @ 65 pkt.

6 Trolls @ 210 pkt.

1 Trolls @ 35 pkt.

1 Goblin Wolf Chariot @ 50 pkt.

1 Goblin Wolf Chariot @ 50 pkt.

Piesi do SO, kozak do wilków.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

ODPOWIEDZ