Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Dydu »

Sytuacja

.............................8) :? :? :? :? :?
:D :D :D :) :D :D :D :P

8) bohater przeciwnika
:? oddział przeciwnika
:D mój oddział
:) champion
:P mój bohater

Czy jeżeli chalange jest w chalangu bierze udział mój champion i bohater przeciwnika, to:
a) chaampion zamienia się miejscem z bohaterem?
b) po zabiciu championa bohater wraca na miejsce, czy wchodzi tam zwykły R&F?

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Po pierwsze ważne jest kto wyzywa a kto przyjmuje, ponieważ zgodnie z zasadami przyjmujac dostawiasz sie do tego kto wyzywa. Druga kwestia to czy może sie dostawić jesli nie to pojedynek odbywa sie wirtualnie. Odpowiadajac na twoje pytania champion nie zamienia sie miejscami. Jezeli przyjmie pojedynek bedzie walczyl wirtualnie. Jezeli sam wyzwal tez bedzie walczyl wirtualnie bo hero twojego przeciwnika nie moze sie dostawic
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

a czy czasem "dostawianie" nie odbywa się w ramach oddziału?
czemu zakładasz, że możesz zastąpić dowolny R&F a nie możesz zastąpić championa czy herosa
jest pojedynek i dostawiasz do wyzywającego, idąc za RB przepycha się twój koleś żeby sprać tyłek innemu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

misha pisze:czemu zakładasz, że możesz zastąpić dowolny R&F a nie możesz zastąpić championa czy herosa
zakładam tak na podstawie tego co jest napisane w rule booku, akurat championa jako członka comand grupy mozna wypchnac herosem...
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

to dotyczy make my way i jest opisane w tej zasadzie
zasada make my way nie dotyczy pojedynkow, opis mówi o przesunięciu pretendenta do B2B z wyzywającym, tyle

nie definiuje co znaczy, że nie możesz tego zrobić, albo nie wolno ci zastąpić herosów itp

z Multi combatu także, masz herosa z przodu a przyjmujesz pojedynek z wyzywającym z tyłu więc zastępujesz modele, tu jest sądzę tak samo

Awatar użytkownika
el Victor
Oszukista

Post autor: el Victor »

o właśnie - na której stronie jest napisane, że nie można wypchnąć bohatera przy dostawianiu się do czelendża ?
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

też uważam tak jak Misha czyli, że można przesunąć bohatera.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Dydu pisze:Sytuacja

.............................8) :? :? :? :? :?
:D :D :D :) :D :D :D :P

8) bohater przeciwnika
:? oddział przeciwnika
:D mój oddział
:) champion
:P mój bohater

Czy jeżeli chalange jest w chalangu bierze udział mój champion i bohater przeciwnika, to:
a) champion zamienia się miejscem z bohaterem?
b) po zabiciu championa bohater wraca na miejsce, czy wchodzi tam zwykły R&F?
W tej konkretnej sytuacji bohater 8) rzucał wyzwanie a champ :) przyjmował.
Istotne były dwie kwestie:
1) czy champion przyjmując wyzwanie wchodzi w styk z wyzywającym bohaterem (i wypycha magiczkę opisaną jako :P z base contact z oddziałem)?
2) jeśli champ wypycha magiczkę przyjmując wyzwanie to czy po rozegranym challenge (champ poszedł do piachu) magiczka wraca na miejsce w styku z oddziałem przeciwnika?

Odnośnie pierwszej kwestii.
Champion nie ma możliwości pływania w oddziale w inny sposób niż za pomocą reformu, tak? Skoro champ nie może poruszyć się a zasada chalenge mówi o przyjęciu, że modele są w styku jeżeli z jakiegoś powodu przesunięcie nie jest możliwe to w tym konkretnie przypadku modele powinny chyba zostać na swoich miejscach? Mamy tu pewną sprzeczność w zasadach. Z jednej strony challenge teoretycznie umożliwia przesuwanie champa, z drugiej strony nie można wyjmować modeli w styku (tutaj - magiczki) no i championi nie korzystają z zasady make way, więc ich przesuwanie poza reformem jest trochę nieintuicyjne.

Natomiast w kwestii #2, co konkretnie przemawia za pozostawieniem (bądź powrotem na miejsce) magiczki ( :P ) już po zakończeniu challenge?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Moim zdaniem w tym konkretnym wypadku nic sie nie dostawia, pojedynek jest wirtualny.
Obrazek

Awatar użytkownika
daszkowy10
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: daszkowy10 »

Obrażenia od np. ognistej kuli mogą zostać wybronione AS? Czy tylko WS?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Żeby nie można było brać armour save'a musi to być wprost napisane. W przypadku kuli ognia nie ma takiego zapisu wiec jest save.

Awatar użytkownika
daszkowy10
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: daszkowy10 »

Podziękował za szybką odpowiedz! :]

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Skoro champ nie może poruszyć się a zasada chalenge mówi o przyjęciu, że modele są w styku jeżeli z jakiegoś powodu przesunięcie nie jest możliwe to w tym konkretnie przypadku modele powinny chyba zostać na swoich miejscach?
Ależ champion może się poruszyć. Przy przyjęciu challenge korzystasz z zasady ze str. 92(champion jako członek command group musi być w pierwszym szeregu - bez wskazania konkretnej pozycji w szeregu, czyli zasada spełniona), po drugie zasada ze str. 102(Fighting a challenge - przesuń championa do btb z wyzywającym - możliwe.)
Make way jest zasadą którą dowolny bohater może wykonać poza challengem, o ile nie jest już btb z wrogiem, i jest to ruch bohatera do walki, nie od walki - nie ma to tutaj zastosowania ani do magiczki, ani do championa.
Natomiast w kwestii #2, co konkretnie przemawia za pozostawieniem (bądź powrotem na miejsce) magiczki ( :P ) już po zakończeniu challenge?
Fair play?Najprościej byłoby ją z championem zamienić, ale musi być fair - magiczka zaczynała combat phase w btb z wrogiem, więc wypadałoby, by ją również kończyła w btb. Dlatego misha i White Lion sugerują jednak przesunięcie magiczki a nie jej zamianę z championem.
I za to im +1
Moim zdaniem w tym konkretnym wypadku nic sie nie dostawia, pojedynek jest wirtualny.
Pojedynek może być wirtualny jedynie gdy nie ma możliwości przesunięcia modeli - z przyczyn różnych np: Niekompatybilna podstawka powodująca problemy z fizycznym przestawieniem modeli, model przemieszczany musiałby fizycznie wleźć na jednostkę lub teren itp.

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Post autor: TomashWwl »

pomroczność jasna - czy sam pivot pojedyńczego modelu jest liczony jako ruch na potrzeby broni strzeleckiej move or fire?

EDIT: pivotuje krasnoludzkiego inżyniera w fazie ruchu - czy mogę strzelić ze strzelby?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, o 23:03 przez TomashWwl, łącznie zmieniany 1 raz.
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Podaj dokładnie o co Ci chodzi.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

TomashWwl pisze:pomroczność jasna - czy sam pivot pojedyńczego modelu jest liczony jako ruch na potrzeby broni strzeleckiej move or fire?
EDIT: pivotuje krasnoludzkiego inżyniera w fazie ruchu - czy mogę strzelić ze strzelby?
RB dział Lone Models and Movement, że piwotowanie traktowane jest jak poruszenie na potrzeby strzelania
FAQ dodatkowo
Q: Does pivoting on the spot count as movement for the purposes of
units, other than war machines, with the Move or Fire rule?(p73)
A: Yes.

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Post autor: TomashWwl »

Gracz OnG nie mógł mi odpowiedzieć inaczej ;p dzieki
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

czy goblin big boss na wilku też jest fast cavalary i robi vanguarda?

Kharn
Wałkarz

Post autor: Kharn »

esgaroth pisze:czy goblin big boss na wilku też jest fast cavalary i robi vanguarda?
Tak, ponieważ wilczek wciąż ma zasadę fast cavalry. Ale np. taki dzik już nie i orkowy big boss nie ma.
We're Nudist Beach. It is the name of our organization. Nudist BEEEEAAAACH!

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Tak, ponieważ wilczek wciąż ma zasadę fast cavalry
Hmm, a od kiedy wilczek ma fast cavalry? Przeglądam AB do O&G i nie ma osobnego wpisu o wilczkach. Jest jedynie wpis o goblińskich wilczych jeźdźcach na str.45 - a ci jako jednostka mają fast cavalry. Nie mount.
Wilczek wg.reference sheet na końcu jest normalnym warbeastem, który wg. RB ujeżdzony jest kawalerią. A nie ma osobnej zasady fast cavalry.
Uścislenie do O&G(ver.1,2) - nic o wilkach.

To oznacza dwie rzeczy - wilk nie ma fast cavalry i gobliński heros nie może dostać zasady której nie ma mount. Sadzając bohatera na warbeast zamieniasz trooptype na cavalry. I tylko tyle.

Dodatkowo - jeśli bohater gobliński na wilku zechce się dołączyć do oddziału wilczych jeźdźców - oddział straci zasadę fast cavalry na zasadach ze str. 68(na dole w ramce)

ODPOWIEDZ