Temat filmowy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Re: Temat filmowy

Post autor: wenanty »

Asassello pisze:
KonradG pisze:Z byłego prezydenta zrobili łowcę wampirów? Amerykanie przechodzą samych siebie w wymyslaniu głupich fabuł... :?
Jest to kolejny film, który polega głównie na zabawie konwencją.
Jak ktoś oglądał dużo filmów z danych gatunków to zapewne znajdzie sporo smaczków.

To tak samo jak z filmem "Kowboje kontra Obcy", czy jakoś tak. Kolesie ka koniach ganiający statki kosmiczne są tak są tak samo abstrakcyjni jak Lincoln łapiący wampiry.
Do tego nurtu zaliczyłbym jeszcze "Iron Sky" :)
+1.
Dla mnie to nie jest "głupia fabuła". Ja bym chciał, żeby np. kinematografia polska potrafiła urodzić film o Piłsudskim, który po pracy zakłada trykot i tropi szpiegów obcych mocarstw, próbujących podkopać korzenie młodego państwa polskiego. Ale zamiast z humorem podchodzić do własnych, historycznych postaci, nasi twórcy potrafią im tylko albo wystawiać laurki albo mieszać z błotem.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Asassello i wenanty dobrze mówią. To jest nowy nurt (jak na razie głównie w literaturze), który oczywiście ociera się o kicz, ale zasługuje na uwagę.

Awatar użytkownika
Konrad

Post autor: Konrad »

Osobiście nie podoba mi się ten sposób łączenia postaci historycznych ze światem fantasy :D nie wyobrażam sobie Piłsudskiego walczącego np. z predatorem :-)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

wenanty pisze:Dla mnie to nie jest "głupia fabuła". Ja bym chciał, żeby np. kinematografia polska potrafiła urodzić film o Piłsudskim, który po pracy zakłada trykot i tropi szpiegów obcych mocarstw, próbujących podkopać korzenie młodego państwa polskiego. Ale zamiast z humorem podchodzić do własnych, historycznych postaci, nasi twórcy potrafią im tylko albo wystawiać laurki albo mieszać z błotem.
Poczekaj na Hardkor 44 http://www.youtube.com/watch?v=ND_S0VoeaYg

wenanty

Post autor: wenanty »

swieta_barbara pisze:
wenanty pisze:[...] Ale zamiast z humorem podchodzić do własnych, historycznych postaci, nasi twórcy potrafią im tylko albo wystawiać laurki albo mieszać z błotem.
Poczekaj na Hardkor 44 http://www.youtube.com/watch?v=ND_S0VoeaYg
Czekam. Choć trochę niepokoi mnie fakt, że to produkcja na zlecenie Muzeum Powstania Warszawskiego, więc laurkowość może być wymogiem.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Akurat ten film z założenia nie ma być laurkowaty, MPW jest tylko sponsorem, ponadto film kręci Platige Image (czyli ludzie od filmików z Wiedźmina) i ma być to film akcji. Rzecz w tym, że premiera miała być w tym roku, a się opóźnia. Mam nadzieję, że się ukaże, bo ma szansę odnieść sukces, a przynajmniej nie być gniotem. Mimo to, zdaje się, że projekt upadł.

Poza tym czekam na ten film o bitwie pod Wiedniem, z tego co się zorientowałem reżyserem ma być Włoch, więc może wreszcie pokażą jak husaria wygrywa.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Ja ostatnio oglądałem "Dyktatora" i całkiem nieźle się uśmiałem :mrgreen: Admirał Generał Aladeen :twisted:
Ja się boję,że bitwa pod Wiedniem to będzie kolejny gniot tak jak bitwa warszawska czy ogniem i mieczem...
Qrcze za komuny to potrafili nakręcić film... "Potop", "Kanał"...

A co do filmu o powstaniu to wydaje mi się, że powinni nakręcić coś bardzo krawego co pokazuje efekt rzucania się z pistoletem na czołgi...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

;)
Obrazek
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Konrad

Przemcio pisze:Ja ostatnio oglądałem "Dyktatora" i całkiem nieźle się uśmiałem :mrgreen: Admirał Generał Aladeen :twisted:
Ja się boję,że bitwa pod Wiedniem to będzie kolejny gniot tak jak bitwa warszawska czy ogniem i mieczem...
Qrcze za komuny to potrafili nakręcić film... "Potop", "Kanał"...

A co do filmu o powstaniu to wydaje mi się, że powinni nakręcić coś bardzo krawego co pokazuje efekt rzucania się z pistoletem na czołgi...

ogniem i mieczem nie jest złe, sceny batalistyczne są zrobione całkiem dobrze :-)

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

phiiii sceny batalistycznew ogniem i mieczem są tragiczne właśnie... porównaj do potopu albo krzyżaków.

Awatar użytkownika
Konrad

Jeżeli chodzi o krzyżaków i potop to są świetne :-) ale jak na polskie standardy ogniem i mieczem jest ok. Nie to co bitwa warszawska :o

Awatar użytkownika
Stormtrooper

Post autor: Stormtrooper »

Z tego co mi wiadomo to Bitwa Warszawska nie jest nawet do końca zgodna z historią, jest to telenowela ze scenami batalistycznymi - nic więcej ;)
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
Konrad

Stormtrooper pisze:Z tego co mi wiadomo to Bitwa Warszawska nie jest nawet do końca zgodna z historią, jest to telenowela ze scenami batalistycznymi - nic więcej ;)
Właśnie. Dlatego nie chciałem dodawać ogniem i mieczem do tej listy. Nie ma w nim takich "przeklamań", i dalej utrzymuje że sceny batalistyczne stoją na przyzwoitym poziomie :-)

Awatar użytkownika
Stormtrooper

Post autor: Stormtrooper »

W ogniem i mieczem sceny batalistyczne bardzo mi się podobają np szarże husarii na kozaków (ta gdzie utknęli w błocie). A co sądzicie o Starej Baśni?
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Stormtrooper pisze:W ogniem i mieczem sceny batalistyczne bardzo mi się podobają np szarże husarii na kozaków (ta gdzie utknęli w błocie).
A właśnie te sceny z szarżami to gówniane są, i wymogła je strona rusińska, tożto tam wygląda to jakby tracili 4/5 swojego stanu osobowego w każdej szarży, a kozacy to nowoczesne i świetnie uzbrojone w muszkiety najnowszej klasy wojsko ofc :x I ogólnie poza paroma scenami to do Potopu i Kreuzritterów ma się jak kupa do GS'u. Poza tym nieścisłości historyczne też tam są i to Ile ?! Pod Żółtymi Wodami Husarii nie było, tylko chorągiew pancerna Czarnieckiego (tak tego samego :wink: ), i nie wpadli do błota [co za retard, bez mózgu rzucił by ciężką kawę w błoto? Tyle dangerousów i zwalniania :D )] oni po prostu nie mogli wziąć rozpędu, ani się wycofać przez zdradę rejestrowych Czernihowskich i ulegli masie ukraińskiego gnoju na nogach. I gdzie o tym, że syn Potockiego się tam bronił prawie 1 Tydzień przed 15 razy liczniejszym wrogiem, hę ?!
Stormtrooper pisze:A co sądzicie o Starej Baśni?
A to już lepsze, ale nie pasują mi tylko ci wikingowie na koniach :?: , to jak ich tam wyrżnęli jak dzieci oraz brak dużych scen oblężenia na koniec, taak oszczędzili kasę i wymyślili gołębie. Poza tym mogło być super filmem.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Tak się składa, że Ogniem i Mieczem to klasyczny przykład nieudanego filmu. Nie pokazano w nim żadnej sceny batalistycznej, w której Polska wygrywa :evil: . Zamiast sceny zwycięstwa, tylko jakaś wstydliwa notka, że wygraliśmy, ale i tak nic to nie dało bo sytuację uratował rozbiór i szczęśliwie można się użalać, że Polska dostała jednak w dupę #-o . Pod względem batalistyki już lepsza była ta cała Bitwa Warszawska, tam przynajmniej pokazano jak Polska odnosi krwawe zwycięstwo :twisted: . Jakkolwiek gówniany, pełen kliszowatych postaci film by to nie był, walki były nakręcone więcej niż znośnie. Co prawda Władca Pierścieni czy 300 to to zdecydowanie nie jest, ale i tak wyglądało to lepiej niż te smęcenie w Ogniem i Mieczem.

Natomiast Potop miał najlepszą scenę batalistyczną do nakręcenia Bravehearta, a to już coś.
Dobrą batalistykę miał jeszcze Faraon, nawet w jakimś programie o Egipcie na Discovery używano fragmentów z niego :) .
Stormtrooper pisze:A co sądzicie o Starej Baśni?
Sądzę, że mogli zekranizować jakąś ciekawszą książkę Kraszewskiego, ale Stara Baśń to lektura :? .
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

W ogniem i mieczem to ja lubię muzykę :)
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ogniem i mieczem było imho cienkie, za to Potop i Krzyżacy jak na swoje czasy to był odjazd pełny. O ile później kręcony był Ogniem i mieczem, a wyszła kiszka, no może prawie...

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Zreszta tej naszej superprodukcji nie ma co porownywac chociazby do Hannibala,Spartakusa czy Kleopatry albo Ben Hura

Awatar użytkownika
Konrad

ODPOWIEDZ