PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
wokrze
Kradziej

Re: PKS - komentarze

Post autor: wokrze »

Crusader pisze:Bez jakiej możliwości rzucania do CC? TraitorKin jest sfaqowany przecież.
Traitor - tak. Mantle (!) i Bray-scream - nie. :)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Crusader pisze:Po ETC ja chciałem grać na WIld i Beast, tak jak to robiłem przed przygotowaniami do ETC, ale taki build jest teraz przyciety, więc sprawiacie sami, że będę grał na shadole :) "Straszna rozpa" jest do przycięcia, nie beastmany.
pozdro
Beastmeny nie są przycięte.
Wyzeruj licznik Stasiu. Jest początek edycji, dostałeś 3cią kostkę i możesz wymienić herdstone na dodatkowe 100 pkt, których nie stracisz. Potem wywalasz 2-3 szamanów i wchodzą kolejne rzeczy. Bestie są jedna ze słabszych armii, bo taką ją uczynił wydawca. Dlaczego mają być mocniejsze decyzją 5 gości z Polski. Wkraczamy tylko tam, gdzie jest oczywiste przegięcie pały. Dla słabych coś na osłodę, ale nic co by zaburzało układ sił wynikający z booków. Jesli założysz, ze +300 dla bestii to norma to w istocie zostały one ścięte. ja takiego założenia nie robię.
pozdr.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2013, o 14:02 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Pytanie: czemu nie zdecydowaliście się na "głębszą" ingerencję w AB? (przykładowe rary BoCh za 275-X punktów)
Bo to otwiera niekończącą się dyskusję o innych zbyt drogich jednostkach w innych armiach.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Dębek pisze: Bestie są jedna ze słabszych armii, bo taką ją uczynił wydawca. Dlaczego mają być mocniejsze decyzją 5 gości z Polski. Wkraczamy tylko tam, gdzie jest oczywiste przegięcie pały. Dla słabych coś na osłodę, ale nic co by zaburzało układ sił wynikający z booków.
.
To źle zrozumiałem założenie PKS w takim razie. Myślałem, że mają sprawić, aby każda armia mniej lub bardziej była turniejowo konkurencyjna na tym samym poziomie, chociaż to utopia, ale można się starać. Jeżeli słabsze armie mają z założenia pozostać słabsze, bo tak wynika z booków i to jest ten "prawidłowy" układ sił to dobra robota PKS :) Dziękuję za lizaka na osłodę do beastów, jednak liczę na nowy codex do lizaków ;) Cieszyłem się, że więcej się zaczęło pojawiać beastów na turniejach, a teraz powróci "Zajebiście, trafiłem na beasty" ;)

pozdro

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Crusader pisze:. Jeżeli słabsze armie mają z założenia pozostać słabsze, bo tak wynika z booków i to jest ten "prawidłowy" układ sił to dobra robota PKS :) Dziękuję za lizaka na osłodę do beastów, jednak liczę na nowy codex do lizaków ;) Cieszyłem się, że więcej się zaczęło pojawiać beastów na turniejach, a teraz powróci "Zajebiście, trafiłem na beasty" ;)

pozdro
latwiej sie sajdowac na kilka armii niz na kilkanascie.

Zobaczymy co bedzie z pks i jak przyjmie sie na naszym podworku. Ja sobie z checia jesscze kiedys zagram na speciali na pewno. choc widze juz, ze tu nie chodzilo o zachowanie jakiegos balansu (co widac nawet po odpowiedziach Debka, ktory uznal, ze wazniejszy jest balans wewnetrzny ksiazek niz zewnetrzny).

wokrze
Kradziej

Crusader pisze:To źle zrozumiałem założenie PKS w takim razie. Myślałem, że mają sprawić, aby każda armia mniej lub bardziej była turniejowo konkurencyjna na tym samym poziomie, chociaż to utopia, ale można się starać.
Nie jestem jakimś "followersem" ;) ale za to duży +1. Jeżeli comp score nie służy wyrównaniu balansu między armiami to czemu w ogóle służy?

PS. Dębek -> Argument "bo tak uczynił wydawca" stoi w sprzeczności z np. limitem 12PD (wydawca uczynił co innego; żeby nie było - zgadzam się z tym ograniczeniem) Przecież niektóre armie mogą wziąć 3 niszczarki i parę DS żeby to skutecznie zablokować, a że inne wydawca uczynił słabszymi w tym zakresie... ;)

PS.2
Shino pisze:wazniejszy jest balans wewnetrzny ksiazek niz zewnetrzny
Co to jest "balans wewnętrzny książek"? Serio pytam, bo nie rozumiem terminu. Możliwość wystawiania rozmaitych konkurencyjnych rozpisek?

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Bardzo fajne zasady ! Napewno lepsze od euro
Nie podoba mi się tylko ze zrezygnowaliście z PLos i nieograniczonych kostek dla bestii :(
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Dębek się trochę zapędził.
Z mojej perspektywy, wszystkie armie powinny być takie same.
Inaczej to nie ma sensu.

Bestie nie tylko straciły, ale też zyskały.
Lepszy Shadow, Slugtongue, ew. Kazraka.
Uważamy po prostu, że bonusy z Euro były za duże.

I na koniec - będą kolejne iteracje i będą poprawki, jeżeli wyniki potwierdzą ich potrzebę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

JaceK pisze: Lepszy Shadow, Slugtongue, ew. Kazraka.
Uważamy po prostu, że bonusy z Euro były za duże.
Shadow fajnie, ale to nie tylko dla beastów.
Slugtongue jest grywalny, ale robi znacznie mniej niż się wydaje i dużym minusem jest brak magic itemów.
Khazrak to bonus ? :shock:

Możliwe, że były za duże, bo pierwszy raz w historii polskiej sceny WFB armia doczłapała się na podium ;) Na pewno bonusy były wyraźne i sprawiły, że już nikt nie był zadowolony, że trafił na beasty na turnieju. Powtórzę - "straszna rozpa" powinna być obcięta - doombulle, hordy, Lore of wild, już nie.

pozdro

Awatar użytkownika
ismael
Wodzirej

Post autor: ismael »

Z DoW jest podstawowy problem. Masa niezerratowanego i niezfaqowanego pod 8 ed tekstu w PDF.
Czy kompilacja, którą zrobił Furion (zebranie wszystkiego w całość + jedna strona, która wyjaśnia ewentualne niejasności) nie jest odpowiedzią na ten problem ? Trochę już pograłem w oparciu na te zasady i nie natknąłem się chyba na nic istotnego, co wymaga dodatkowych errat czy uściśleń. Jakby takowe wyszły w praniu, można dodać kilka linijek na pierwszą stronę i to wszystko. Brakuje w niej tylko spec.charakterów ale Ci również są zbalansowani.

Pewnie dla większości brak DoW to nie problem, ale dla grających DoW jest to - "jak nie w PKS, to kiedy". Chyba każdy z Nas liczył, że twórcy PKS wezmą to pod uwagę i dadzą zielone światło.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

porażką jest brak ingerencji w leśniaki :(
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Czy kompilacja, którą zrobił Furion (zebranie wszystkiego w całość + jedna strona, która wyjaśnia ewentualne niejasności) nie jest odpowiedzią na ten problem ? Trochę już pograłem w oparciu na te zasady i nie natknąłem się chyba na nic istotnego, co wymaga dodatkowych errat czy uściśleń. Jakby takowe wyszły w praniu, można dodać kilka linijek na pierwszą stronę i to wszystko. Brakuje w niej tylko spec.charakterów ale Ci również są zbalansowani.

Pewnie dla większości brak DoW to nie problem, ale dla grających DoW jest to - "jak nie w PKS, to kiedy". Chyba każdy z Nas liczył, że twórcy PKS wezmą to pod uwagę i dadzą zielone światło.
Wiesz sorry ale dopuszczanie starego 5ed. AB przerobionego przez gracza stworzy niezły precedens bo jak dopuszcza sie stary book X przerobiony przez Y to czemu nie dopuscic booka Z przerobionego przez V :?:
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

ismael pisze: Pewnie dla większości brak DoW to nie problem, ale dla grających DoW jest to - "jak nie w PKS, to kiedy". Chyba każdy z Nas liczył, że twórcy PKS wezmą to pod uwagę i dadzą zielone światło.
Patrzę w ranking tegoroczny i widzę 1 osobę grającą DoW - Spawna z 1 turniejem.
Patrzę w rok ubiegły i widzę 2 osoby, każda po 1 turnieju. Czyli Furion na parówce i ktoś jeszcze.

Mimo istnienia zasad Furiona zapotrzebowania jak widać nie ma, poza Tobą.
Przepraszam, ale to słaby argument, żebyśmy tworzyli zasady dla armii, której nikt z nas praktycznie nie zna.
Graj sobie chłopie nimi z kumplami - do tego PKS nie jest Ci naprawdę potrzebny.
Obrazek

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Morog pisze:porażką jest brak ingerencji w leśniaki :(
Dlatego WE grać będziesz musiał na ETC bo PKS zrobił z tej armii głęboki warzywniak ;)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

wokrze pisze: PS.2
Shino pisze:wazniejszy jest balans wewnetrzny ksiazek niz zewnetrzny
Co to jest "balans wewnętrzny książek"? Serio pytam, bo nie rozumiem terminu. Możliwość wystawiania rozmaitych konkurencyjnych rozpisek?
balans zewnetrzny bookow to balans sily bookow pomiedzy soba.

wewnetrzny to mozliwosc wystawiania roznych jednostek, bez wiekszej strat w sile.

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

dwa pytania - czemu zrezygnowaliście ze zmian %? I jakie są w końcu progi punktowe?
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

oczko pisze:dwa pytania - czemu zrezygnowaliście ze zmian %? I jakie są w końcu progi punktowe?
Punkty zamiast procentów - dla prostoty.
W przypadku formatów 2200-2600 różnice wynikające z procentowego podejścia nie mają praktycznego znaczenia.

5% dla 2200 to 110 pkt, dla 2600 - 130.
Żadna różnica. Nie warto więc było w to wchodzić.

Progi punktowe określa organizator - jest to opisane w zasadach scenariuszy.
Obrazek

wokrze
Kradziej

Shino pisze:wewnetrzny to mozliwosc wystawiania roznych jednostek, bez wiekszej strat w sile.
Dzięki.
Czyli dobrze zrozumiałem. I mam wrażenie, że to jest właśnie to na co Crus i ja zwracamy uwagę - Bestie nie muszą mieć +300, ale niech mają alternatywy do "strasznej rozpy" (nota bene przy takim PKS to mam wrażenie, że to będzie jedyna obowiązująca rozpa dla Boch, po szybkim przycięciu o 300 pkt; "gołymi" hordówkami nikt jakoś nie gra nawet przy +300... albo przynajmniej "nie gra z sukcesami" :) ).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

nie tylko w bestiach. Tk w tym sezonie tez tlyko na jendym turnieju byly w top3 (i to przed nerfiocym je faqiem).

Jestem ciekawy jak traz ta roznorodnosc bedzie wygladala. Bez ramhotepa nie bedzie dalo sie grac.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

ZABIĆ PKS :twisted: :!: :!: :!: :!:

ODPOWIEDZ