A adeptem jest aby chyba mieć channel

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Chyba nie jest tak źle, skoro cała zasada to niewiele więcej niż 2 linie tekstu, z czego jedna mówi o nadpisywaniu normalnych zasad... :--DDAlbo_Albo pisze:tez tak myslalem za duzo tych hasel porobili bo de facto ta zsada odnosi sie do 3 miejsc w rulebooku i w army booku imo bez sensu mogli od razu napisac ze wybierasz same jedynki z tych lorow np 1 z A 1 z W i 1 z C a jak masz princea to znasz dwie jedynki wiecej, do tego mzesz zamienic 1 na H a w bonusie zawsze znasz Oaken Throne no ale coz, ulatwili jak w urzedzie bo napisali protean magic
I potem jeszcze do dyscypliny Żaby (i może jeszcze do innej armii) i będzie to ogarniało jeszcze mniej ludzi, bo będzie w 2+ Army Bookach zamiast w Rulebooku który każdy czyta.Albo_Albo pisze:zle, bo mozna bylo te dwa zdania dopisac do MoCT a nie tworzyć nowe hasło, problemem jest to, że za dużo tu jest haseł, które później mało kto ogarnia.
Przecież to w ogóle nie ma sensu. Nie zmniejszy to zasad specjalnych, bo przecież ciągle by istniała - na dodatek w dwóch różnych miejscach (niedługo w trzech). W obu miejsach będzie napisane dokładnie to samo, z tym wyjątkiem że w Rulebooku ma to przypisaną nazwę/zasadę specjalną. Jeśli ktoś przeczytał/przewertował/przeleciał przez zasady specjalne (powinien) to będzie znał lub chociaż kojarzył.Albo_Albo pisze:i tak to ogarniaja tylklo gracze HE i SA defacto wiec w tych 2 miejsach moza to bylo recznie wp[isac a nie tworzyc nowe slownictweo przynajmniej ja jestem zwolennikiem zmniejszenia ilosci zasad specjalnych na rzecz ich opisania gdzie trzeba
1. Co proponujesz? Powrót to 7 edycji i ta sama zasada (przykładowo -1 do hita) pod różnymi nazwami w kilkunastu różnych miejscach? Imo teraz jest to rozwiązane w jeden z lepszych sposobów: 90% zasad mam w jednym miejscu, jak czytam kodeks i widzę nazwę to wiem o co chodzi.JarekK pisze:[...]
1. Zasady modelu są rozrzucone po kilkunastu miejscach (troche w RB na różnych stronach, troche w Army booku (niektóre na początku, niektóre przy modelu)
2. Stackowanie dużej ilości zasad specjalnych = OP model + skomplikowanie modelu, bo niektore zasady sie wykluczają, a inne są nieaplikowalne, bo są gdzieś nadpisane. I nagle się okazuje, że żeby dowiedzieć się co dany model robi musze przeczytać 1,5 a4 zasad ze zrozumieniem i znalezieniem wyjątków.
I wtedy dopisujemy do niej jeszcze że strzela na always 2+ A jak działanie? Z założenia miała być dobra na liczne oddziały, jak będzie z volley gunem? Dobre na wszystko? Czy znowu dopisujemy do każdej maszyny że nie może zrobić więcej hitów niż jest modeli w oddziale. Czy zmieniamy jej działanie? Czym się będzie wtedy różniła od volley guna zwykłego? Po co ta zmiana w takim razie?JarekK pisze:- flame thrower i zamienić to na volley guna.
Tzn? Fire i alchemia z divine atakami? Beż żadnych drawbacków? Dragongem/basalty dają warda na divine ataki?JarekK pisze:- flaming attacks, regeneration, ward 2+ vs ogień, flamable, wszędzie gdzie aplikowalne dać divine ataki/aegnis.
imo lepsza niż była, stare frenzy było absolutnie z czapy i dupiło jednostki z frenzy niesamowicieJarekK pisze:- frenzy (w tej formie nie ma ona sensu)
mniej więcej na to samo wychodzi ale fakt, niby można to tak ukrócić. Tak czy siak lepiej krótka zasada (po której można się domyślić co robi) zamiast cały czas to samo zdanie przy każdym unit entry.JarekK pisze:- not a leader - dopisek przy herosach: "cannot be nominated as a damn general"
bsb może brać szmaty, +1cra i daje rerolle, rally around the flag tylko rerolle. Niektóre modele w grze dostają same rerolle. Chyba po to.JarekK pisze:- bsb i rally around the flag - to jest ta sama zasada wydzielona na 2 (po co?)
Co za różnica czy będzie przy herosie czy przy unicie?JarekK pisze:- bodyguard - zapisujesz tak: "stubborn (if X in a unit)
Przy każdej kawie, chariocie czy czymkolwiek mają pisać zasadę że ma maximised rolla przy szarży, gonieniu etc?JarekK pisze:- swiftstride (masz już zasady typu maximised/minimised roll)
Znowu, to nie to samo, dają co innego, po co upłycać grę?JarekK pisze:- zmergować towering presence i massive bulk
Jak kto woli ¯\_(ツ)_/¯JarekK pisze:- battle focus (bo jest po prostu głupia xD)
Działa jeszcze na ghostly guarda, demons bane, demon szczurów a w przyszłości dużo na nowy book demonów. Może lepiej to zostawić? Plus eteryki które będą dostawały wpierdol od szczurów czy jakichkolwiek meneli bo nie kulasz wardów 4++, to jest dopiero idiotyzm i nielogiczne.JarekK pisze:- magiczne ataki (kwintesencja idiotyzmu, zasada która działa tylko z zasadą, którą jest tylko w jednej armii, na tylko 3(?) modelach) zmienić te eteryki i dać im 4+ warda statycznie i nara
czyli bretka traci ghost stepa? Czy znowu trzeba maltretować im wording żeby działało jak trzeba.JarekK pisze:- eteryczność, ghost step itp - zmergować i zostawić tylko ghost step
Bez sensu, po co pisać te linijki zdań przy każdej maszynie w grze zamiast wpisać jedno słowo i krótka definicja w rbku?JarekK pisze:- reload - zamiast robić zasadę specjalną, dopisać do zasady maszyn (wszystkie bronie i tak mają już dopisek, że są maszynami)
Zobaczyłem te jednostki o których wspominasz i się zawiodłem. Gorgona - 8 zasad w tym dwie armijne, minosy - 6 zasad w tym jedna armijna, id też mają mało zasad.. Chyba że masz na myśli łącznie wszystkie zasady z unit sizem i typem? Tak czy siak z czapy. Każdy gigantic ma tp, thunderstompy, piechota jest biedna, kawa ma swifta etc. To się aplikuje do każdej jednostki w grze, jedynie problemem może być nastackowanie zasad przy unitach ale ich jest mało.JarekK pisze:2. Weź sobie w army builderze wsadź commandera BSB na sloopa i przekopiuj wszystkie(!) zasady jakie ma do worda. Począwszy od tych podstawowych jak latanie, lightning reflexy, aż po magiczne typu +1 do rzutu na wybór strony.
Nie lubisz herosów, bo sam ich mogę komplikować?
Weź sobie gorgone i ilość jej zasad, lub minotaury, lub, razortusk chariot, lub infernal altilery z bound daemonem, lub disciples of lugar, lub kadim incarnates, lub ghule, lub barrow knights, altar of undeath, dark coach, wraiths, sea guardzi, lion guardzi, flame wardensi, sam sky sloop, feniks, gigant (dowolna armia, polecam BH) xD
Przesadzasz. Ziomki z 9ki skutecznie redukują i poprawiają wording. Dzisiaj wygląda to schludnie a w rbku masz ładnie opisane działanie zasad i ciągle nad tym pracują. Nie ma co spłycać gry do poziomu aosa bo "zasad jest nasrane" i trzeba czytać.JarekK pisze:Ograniczyłem się do 4 booków, ale sam pewnie idąc tą logiką możesz w innych znaleźć takie modele. Nasrane zasad specjalnych i żeby je wszystkie przyswoić masz do przeczytania około strony a4. To nie jest skomplikowane ponad możliwości intelektualne przeciętnego gracza no i przy doświadczeniu 3/4 zasad pamiętasz (nawet przy wypisywaniu [jeśli raczysz to zrobić dla testu]) wyjdzie Ci, że pominąłeś jakieś zasady, bo są przecież tak oczywiste, że po co.
Moje pytanie brzmi, po co jest ich aż tyle? Ja rozumiem, że ta gra ma być skomplikowana i to jest jej walor, ale mamy spory przerost formy nad treścią, co burzy też balans w niektórych sytuacjach (daj mi dowolny model z dowolnymi statystykami, a ja dobiorę 15 zasad specjalnych (od latania po warda powiedzmy max 4+) i ciekawe co powiesz o takim modelu).
Zobaczyłem te jednostki o których wspominasz i się zawiodłem. Gorgona - 8 zasad w tym dwie armijne, minosy - 6 zasad w tym jedna armijna, id też mają mało zasad.. Chyba że masz na myśli łącznie wszystkie zasady z unit sizem i typem?
Kasujesz flame throwery w ogóle i wszystkie zamieniasz na volley guny. Tak samo jakieś rakietnice itp. 3 Standardowe rodzaje strzelania, cannon, klopa, volley gun i w różnych armiach różne dodatki aka flaming ataki na dziale demonów, runy u krasi itp.flame thrower i zamienić to na volley guna.
tu chodzi o to, że jest 7 zasad specjalnych do magicznych savów, a można zrobić 4.- flaming attacks, regeneration, ward 2+ vs ogień, flamable, wszędzie gdzie aplikowalne dać divine ataki/aegnis.
imo teraz nie robi nic, okazjonalnie musisz gonić, strasznie zmienia gre...imo lepsza niż była, stare frenzy było absolutnie z czapy i dupiło jednostki z frenzy niesamowicie
spora, pomyśl o sytuacji, że nie wiesz co robi ta zasada, sprawdzasz, widzisz, że odsyła do stubborn, sprawdzasz stubborn, ok już wiesz, wracasz i sprawdzasz ok kogo to ma. Przy mojej wersji, od razu idziesz do stubborn. Przydatne jak zasada odsyła do zasady, a ta do zasady (patrz np. flaming ataki).Co za różnica czy będzie przy herosie czy przy unicie? (do stubborna)
przy troop typie, czyli całe 3 miejsca.Przy każdej kawie, chariocie czy czymkolwiek mają pisać zasadę że ma maximised rolla przy szarży, gonieniu etc?
Nie, nie warto. Forum T9A to jest studnia bez dna. Możesz tam wrzucić najlepsze pomysły (nie mówię, że to co opisuje jest wyśmienite, bo nie jest, głównie przez niedopracowanie), i nikt z decyzyjnych na to nie spojrzy, a o wdrożeniu tego to wgl zapomnij. Z takimi rzeczami trzeba się przebijać do konkretnych osób, które za coś odpowiadają i zmieniać ich pogląd na sytuację. Oddolne ruchy są fajne w społeczeństwie, nie na zdygitalizowanym forum, gdzie ludzie mają równe prawo wypowiedzi (którego broni moderacja, więc nie powiesz gościowi, że jest idiotą, choć jest, lub że nie rozumie tego o czym mówi, a nie rozumie... [przykład temat Furiona i opinie o jego rozpisce xD]) i ogromną chęć wypowiedzi oraz brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za nią. Każda merytoryczna dyskusja tam kończy się w momencie, kiedy inicjatorowi pomysłu zabraknie chęci odpowiadania niezliczonym forumowiczom, na ich w większość bezsensowne argumenty poparte jedynie mniemaniami.Albo_Albo pisze: warto by to wrzucić na forum T9A
I tu się zgadzamy. Teraz pytanie brzmi jak to dokładnie wdrożyć.Bela pisze:Popieram zmiany w zasadach na rzecz uproszczenia i mniejszego skomplikowania, ale spisywanie zasad do poszczególnych oddziałów to nie jest uproszczenie, to walenie tekstu z RB do AB. Rozwiązaniem jest zmiana działania zasady, połączenie zasad w jedną, jeśli zawsze występują ze sobą, usunięcie chorej sytuacji, gdy jedna zasada odwojuje do innej, a ta do jeszcze innej, [...]
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
to na rozluźnienie tematu ;>
Czy rzucając H-spell działa atrybut z druidyzmu?