Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: Necromanter »

Ale chodzi o strefy kombatu ? W momencie jak nie możesz dostawić modeli będących w challengu do siebie to ma miejsce wirtualny challange i tyle.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

cytat ludzie, cytat
poza cytatami jest jeszcze, myślenie i kojarzenie faktów i widzenie całości a nie 1 zdania :)
chcesz nabijać bez sensu posty to dawaj
z mojej strony EOT nic w tym temacie nie ma do dodania, zapytaj może kogoś z LS najlepiej w końcu oni znają zasady najlepiej, więc z pewnością ci pomogą

dobrej nocy :)

@necromanter
no co ty?, ale kolega chce na sile przestawić pojedynczego hero w inna strefe, bo przecież to zdanie mu na to pozwala
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Chryste, czytajcie ludzie pytanie ze zrozumieniem i jak nie wiecie o co biega to nie odpisujcie.

Fizycznie jest możliwe przesunięcie przyjmującego wyzwanie ale musiałoby wiązać się ze zmianą strefy, w którą szarżował.

Zatem z czego wynika zakaz zmiany strefy? Dlaczego przesunięcie wynikające z zasad challenge'a miałoby się ograniczać tylko do jednej strefy? A jeżeli jest to rzecz aż tak oczywista to w czym problem, żeby wskazać stosowny akapit?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

abad86
Wałkarz

Post autor: abad86 »

Witam mam pytanko odnośnie combat resolution. co się dzieje z hitami ponad stan przeciwnika w jednostce. tzn chodzi o combat rezolution. np weszło 9 hitów bez wysejwowania a są 2 modele. i jest u nich heros/lord który przeżył. jaki jest cobat rezolution

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Wszystko zależy od czego są te hity i jak mają być rozdzielanie.
Po drugie ataki/hity nie mają nic wspólnego z CR. Woundy mają. Nie wiemy ile było W, zarówno w oddziale (może to Ogry albo cuś) jak i ile W było zadanych.

Ogólnie:
Wszystkie ataki w walce wręcz kierujemy przeciwko komuś. Jeśli wszystkie były skierowane przeciwko zwyklakom i jeśli były to raniące ataki to max CR = 2, bo zakładam że tyle mieli W. Dodatkowe W zwiększające CR możesz nabić tylko i wyłącznie podczas challengu i to do max 5. W innym wypadku przepadają.
Jeśli to były np impact hity/thunderstompy itd to hity, przed ranieniem, są rozdzielane równo pomiędzy modele w oddziale. Czyli w Twoim przypadku po 3 na łeb (czyli 6 w zwyklaków oraz 3 w hero). Gdyby jakiś hit został to możesz przydzielić go gdzie chcesz.

Opisałeś dosyć enigmatycznie prostą, wymyśloną sytuację, w dodatku słabo przedstawiając fakty ;). Ciężko jest odpowiadać na takie pytania.
Danrakh pisze:
FAZIK pisze:(...)Prosty przykład że Twoje rozumowanie jest błędne.(...)
Otóż bohater nie może opuścić oddziału będącego w walce (mały podręcznik, str. 101, piąty akapit), nadto oddział musi trzymać formację (str. 5 mały podręcznik), zatem analogia nietrafiona, bo przedstawiony przez Ciebie manewr jest nielegalny w świetle przytoczony przeze mnie zasad.
Dziękuję! Wpadłeś a moją pułapkę, niestety crazygandalf mnie ubiegł :). Skoro sam twierdzisz że łamię zasady ze s5 RB to je przeczytaj i wiedz że pojedynczy model jest również oddziałem. Sam się ze mną zgodziłeś. Nie możesz go przesunąć.
Sprawa zamknięta.

BTW zastanawia mnie dlaczego z flanki dałeś go na przód a nie na tył - większy cr :D.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

crazygandalf pisze:Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
O, i o to chodziło, dziękuję i temat zamknięty.

Misha, ucz się jak się odpowiada na pytania ;)

abad86
Wałkarz

Post autor: abad86 »

FAZIK pisze:Wszystko zależy od czego są te hity i jak mają być rozdzielanie.
Po drugie ataki/hity nie mają nic wspólnego z CR. Woundy mają. Nie wiemy ile było W, zarówno w oddziale (może to Ogry albo cuś) jak i ile W było zadanych.

Ogólnie:
Wszystkie ataki w walce wręcz kierujemy przeciwko komuś. Jeśli wszystkie były skierowane przeciwko zwyklakom i jeśli były to raniące ataki to max CR = 2, bo zakładam że tyle mieli W. Dodatkowe W zwiększające CR możesz nabić tylko i wyłącznie podczas challengu i to do max 5. W innym wypadku przepadają.
Jeśli to były np impact hity/thunderstompy itd to hity, przed ranieniem, są rozdzielane równo pomiędzy modele w oddziale. Czyli w Twoim przypadku po 3 na łeb (czyli 6 w zwyklaków oraz 3 w hero). Gdyby jakiś hit został to możesz przydzielić go gdzie chcesz.

Opisałeś dosyć enigmatycznie prostą, wymyśloną sytuację, w dodatku słabo przedstawiając fakty ;). Ciężko jest odpowiadać na takie pytania.
Faktycznie dosyć małostkowo i niedokładnie ale pisałem to o 2 w nocy kiedy wniknęła ta sytuacja i chciałem jak najszybciej to wyjaśnić. ale postaram sie nakreślić temat teraz trochę dokładniej.

Mój oddział Crypt horror 3x3 vs 2Chaos knight z Ch lordem obok.

CHL K K
C C C
C C C
C C C

Z takim rozstawieniem że skrajnie lewy dotykali tylko do chaos lorda a reszta czyli 2 z prawej w lorda i knigthów.
I teraz (pomijając że I tak Gule dostały wciry od 2 knigthów i lorda Co jest dla mnie ogólnie jakąś abstrakcją ) to wymieniliśmy sie z kumplem dość intensywnie interpretacją zasady podliczania Combat Resolution.
I tak ja twierdziłem z że jeżeli 4 gullami z prawej czyli 12 ataki tafię i zranię dajmy na to 7 ran już po sejvah knightów to co sie dzieje z tymi 5 wontkami. i czy w Combat resolution te rany (7) dodaje mi sie wszystkie czy tylko 2 bo było 2 Knigtów. Opieram swoją teorję na takim zdaniu z rula.,, Each sides basic combat resolut is equal to the wounds caused
in the combat. It`s important to tally upthe number of wuonds, rather then the number casualties.``

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Jeśli skierowałeś wszystko w 2 knightów to dostaniesz +2CR bo przecież tyle w rzeczywistości zadałaś W, gdyż oddział tyle W liczył. Pozostałe 5 przepada, bo nie ma ich skąd zdjąć.

Zapis, który cytowałeś jest tam po to żeby ktoś dostając 8 ran nie stwierdził że skoro zdjął tylko 2 monster infantry jako casualities to przeciwnik dostaje 2CR.

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Danrakh pisze:
crazygandalf pisze:Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
O, i o to chodziło, dziękuję i temat zamknięty.

Misha, ucz się jak się odpowiada na pytania ;)
Dlaczego zatem jeśli Demon Prince szarżuje frontalnie na oddział kuszników i dostanie challenge od championa, to się do niego przesuwa (co za tym idzie rusza się w fazie walki)? W pytaniu Danrakha nie chodziło o możliwość ruchu lub jej brak, bo Model przyjmujący może się ruszać i to jest bezdyskusyjne. Pytanie było o ruch zmieniający szarżowaną strefę, bo o tym nigdzie nie ma.

Ja rozumiem, że to wywraca do góry nogami granie wszelkiego rodzaju Kowbojami i niektórym po prostu nie mieści się w głowie, ale sam szukałem zasady zabraniającej zmiany szarżowanej strefy challengem i nie znalazłem (jeszcze!).

Awatar użytkownika
Overrider
Wałkarz

Post autor: Overrider »

Czy vortexy, takie jak słońce z Death'a startują zawsze nad magiem, czy kładę template gdzie chcę?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Overrider pisze:Czy vortexy, takie jak słońce z Death'a startują zawsze nad magiem, czy kładę template gdzie chcę?

Polecam zakupić RuleBooka. Na stronie 31 w akapicie Magical Vortex jest DOKŁADNIE napisane gdzie należy położyć wzornik.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Paraszczak pisze:Dlaczego zatem jeśli Demon Prince szarżuje frontalnie na oddział kuszników i dostanie challenge od championa, to się do niego przesuwa (co za tym idzie rusza się w fazie walki)? W pytaniu Danrakha nie chodziło o możliwość ruchu lub jej brak, bo Model przyjmujący może się ruszać i to jest bezdyskusyjne. Pytanie było o ruch zmieniający szarżowaną strefę, bo o tym nigdzie nie ma.

Ja rozumiem, że to wywraca do góry nogami granie wszelkiego rodzaju Kowbojami i niektórym po prostu nie mieści się w głowie, ale sam szukałem zasady zabraniającej zmiany szarżowanej strefy challengem i nie znalazłem (jeszcze!).
Po pierwsze rzecz jest w uściśleniach, gdzie wprost skierował mnie tylko Lidder i Furion (via PM):
Challenge a zmiana strefy
Na skutek przyjęcia challenge bohater nie może zmienić strefy, w której się znajduje.
Po drugie sprawę wyjaśnił dla mnie fakt (o którym zapomniałem), że przecież samotny heros jest jednocześnie oddziałem, więc nie może (nawet reformem) wyjąć konkretnego modelu z cc i zetknąć się z zupełnie innym (tzw. "sliding"), co uniemożliwia też przesunięcie między strefami w opisanym przeze mnie przypadku. W konsekwencji DP nie może się przesunąć do champa nawet w szarży frontalnej, więc jeżeli "tak się gra", to gra się niezgodnie z zasadami. Niemniej nie uniemożliwia to w żaden sposób challenge bo zawsze pozostaje opcja dosunięcia champa do DP albo rozegrania challenge w "wirtualu".

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Danrakh pisze: Po drugie sprawę wyjaśnił dla mnie fakt (o którym zapomniałem), że przecież samotny heros jest jednocześnie oddziałem, więc nie może (nawet reformem) wyjąć konkretnego modelu z cc i zetknąć się z zupełnie innym (tzw. "sliding"), co uniemożliwia też przesunięcie między strefami w opisanym przeze mnie przypadku. W konsekwencji DP nie może się przesunąć do champa nawet w szarży frontalnej, więc jeżeli "tak się gra", to gra się niezgodnie z zasadami. Niemniej nie uniemożliwia to w żaden sposób challenge bo zawsze pozostaje opcja dosunięcia champa do DP albo rozegrania challenge w "wirtualu".
Nie, nie. Przyjmując challenge DP musi dostawić się do Championa. Zakaz poruszania Single Modelem wzdłuż oddziału kuszników dotyczy tylko i wyłącznie Combat Reformy.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

@ Danrakh

Dawno nie widziałem takiej ilości bullshitu jak w tym wątku. Przelewacie z pustego w próżne i szukacie jakichś idiotyzmów bo założyłeś, że dostawienie się w challenge'u jest równoznaczne z przyzwoleniem na teleportowanie samotnego bohatera. Skąd podobne bzdury? Tutaj temat się kończy, i nie ma po co go drążyć.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

@Kuba
Fakt, zagalopowałem się - przyjąłem bez sprawdzenia, że to ogólny zakaz. Ale na szczęście sprawa jest w uściśleniach.

@panterq
Widzisz cały problem polegał na tym, że nikt w tym temacie się wypowiadający nie był w stanie wskazać konkretnej zasady zabraniającej owego manewru. A o tym, że jest nielegalny to byłem przekonany (o czym z resztą pisałem już wcześniej), tylko nie mogłem sam dostrzec z czego owa nielegalność wynika.

Teksty w stylu "czytaj podręcznik całościowo" albo "złapałem cię w pułapkę" to jest właśnie bullshit a nie odpowiedź na moje pytanie. Musiałem wysłać do całego LSu PMki, żeby dopiero zostać skierowanym do stosownego uściślenia, bo ani misha ani FAZIK ani nikt inny wypowiadając się tutaj w poruszonej przeze mnie kwestii najwyraźniej uściślenia takiego nie znał.

Innymi słowy teksty o bullshicie kieruj do przedmówców - wystarczyła prosta odpowiedź "sprawdź w uściśleniach" żeby temat był chudszy o stronę.

@Furion
Dodałem odpowiedź w poście z pytaniem - resztę dyskusji na ten temat można spokojnie wyciąć.

Awatar użytkownika
Grent
Wałkarz

Post autor: Grent »

Jeśli upiory z kurhanów wejdą do zagrzybionego lasy to podlegają głupocie czy nie?
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny

Arystoteles

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

A jakie są podstawy by nie podlegały?

Awatar użytkownika
Grent
Wałkarz

Post autor: Grent »

Właściwie nie wiem. Ale kostuchy z innego świata naćpane grzybkami skłoniły mnie do dopytania się.
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny

Arystoteles

Awatar użytkownika
Damas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Damas »

Ile swarmy mogą wykonać ataków wspierających? 1,3 czy wgl?
DE turniejowo (W/D/L)
12/4/10
Nowe DE turniejowo (W/D/L)
8/3/3

Zablokowany