Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Re: Pytania ogólne v 2.0
Ale chodzi o strefy kombatu ? W momencie jak nie możesz dostawić modeli będących w challengu do siebie to ma miejsce wirtualny challange i tyle.
poza cytatami jest jeszcze, myślenie i kojarzenie faktów i widzenie całości a nie 1 zdaniacytat ludzie, cytat
chcesz nabijać bez sensu posty to dawaj
z mojej strony EOT nic w tym temacie nie ma do dodania, zapytaj może kogoś z LS najlepiej w końcu oni znają zasady najlepiej, więc z pewnością ci pomogą
dobrej nocy
@necromanter
no co ty?, ale kolega chce na sile przestawić pojedynczego hero w inna strefe, bo przecież to zdanie mu na to pozwala
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Chryste, czytajcie ludzie pytanie ze zrozumieniem i jak nie wiecie o co biega to nie odpisujcie.
Fizycznie jest możliwe przesunięcie przyjmującego wyzwanie ale musiałoby wiązać się ze zmianą strefy, w którą szarżował.
Zatem z czego wynika zakaz zmiany strefy? Dlaczego przesunięcie wynikające z zasad challenge'a miałoby się ograniczać tylko do jednej strefy? A jeżeli jest to rzecz aż tak oczywista to w czym problem, żeby wskazać stosowny akapit?
Fizycznie jest możliwe przesunięcie przyjmującego wyzwanie ale musiałoby wiązać się ze zmianą strefy, w którą szarżował.
Zatem z czego wynika zakaz zmiany strefy? Dlaczego przesunięcie wynikające z zasad challenge'a miałoby się ograniczać tylko do jednej strefy? A jeżeli jest to rzecz aż tak oczywista to w czym problem, żeby wskazać stosowny akapit?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
-
- Chuck Norris
Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
Wszystko zależy od czego są te hity i jak mają być rozdzielanie.
Po drugie ataki/hity nie mają nic wspólnego z CR. Woundy mają. Nie wiemy ile było W, zarówno w oddziale (może to Ogry albo cuś) jak i ile W było zadanych.
Ogólnie:
Wszystkie ataki w walce wręcz kierujemy przeciwko komuś. Jeśli wszystkie były skierowane przeciwko zwyklakom i jeśli były to raniące ataki to max CR = 2, bo zakładam że tyle mieli W. Dodatkowe W zwiększające CR możesz nabić tylko i wyłącznie podczas challengu i to do max 5. W innym wypadku przepadają.
Jeśli to były np impact hity/thunderstompy itd to hity, przed ranieniem, są rozdzielane równo pomiędzy modele w oddziale. Czyli w Twoim przypadku po 3 na łeb (czyli 6 w zwyklaków oraz 3 w hero). Gdyby jakiś hit został to możesz przydzielić go gdzie chcesz.
Opisałeś dosyć enigmatycznie prostą, wymyśloną sytuację, w dodatku słabo przedstawiając fakty . Ciężko jest odpowiadać na takie pytania.
Sprawa zamknięta.
BTW zastanawia mnie dlaczego z flanki dałeś go na przód a nie na tył - większy cr .
Po drugie ataki/hity nie mają nic wspólnego z CR. Woundy mają. Nie wiemy ile było W, zarówno w oddziale (może to Ogry albo cuś) jak i ile W było zadanych.
Ogólnie:
Wszystkie ataki w walce wręcz kierujemy przeciwko komuś. Jeśli wszystkie były skierowane przeciwko zwyklakom i jeśli były to raniące ataki to max CR = 2, bo zakładam że tyle mieli W. Dodatkowe W zwiększające CR możesz nabić tylko i wyłącznie podczas challengu i to do max 5. W innym wypadku przepadają.
Jeśli to były np impact hity/thunderstompy itd to hity, przed ranieniem, są rozdzielane równo pomiędzy modele w oddziale. Czyli w Twoim przypadku po 3 na łeb (czyli 6 w zwyklaków oraz 3 w hero). Gdyby jakiś hit został to możesz przydzielić go gdzie chcesz.
Opisałeś dosyć enigmatycznie prostą, wymyśloną sytuację, w dodatku słabo przedstawiając fakty . Ciężko jest odpowiadać na takie pytania.
Dziękuję! Wpadłeś a moją pułapkę, niestety crazygandalf mnie ubiegł . Skoro sam twierdzisz że łamię zasady ze s5 RB to je przeczytaj i wiedz że pojedynczy model jest również oddziałem. Sam się ze mną zgodziłeś. Nie możesz go przesunąć.Danrakh pisze:Otóż bohater nie może opuścić oddziału będącego w walce (mały podręcznik, str. 101, piąty akapit), nadto oddział musi trzymać formację (str. 5 mały podręcznik), zatem analogia nietrafiona, bo przedstawiony przez Ciebie manewr jest nielegalny w świetle przytoczony przeze mnie zasad.FAZIK pisze:(...)Prosty przykład że Twoje rozumowanie jest błędne.(...)
Sprawa zamknięta.
BTW zastanawia mnie dlaczego z flanki dałeś go na przód a nie na tył - większy cr .
Life's a game with save and load features disabled.
O, i o to chodziło, dziękuję i temat zamknięty.crazygandalf pisze:Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
Misha, ucz się jak się odpowiada na pytania
Faktycznie dosyć małostkowo i niedokładnie ale pisałem to o 2 w nocy kiedy wniknęła ta sytuacja i chciałem jak najszybciej to wyjaśnić. ale postaram sie nakreślić temat teraz trochę dokładniej.FAZIK pisze:Wszystko zależy od czego są te hity i jak mają być rozdzielanie.
Ogólnie:
Mój oddział Crypt horror 3x3 vs 2Chaos knight z Ch lordem obok.
CHL K K
C C C
C C C
C C C
Z takim rozstawieniem że skrajnie lewy dotykali tylko do chaos lorda a reszta czyli 2 z prawej w lorda i knigthów.
I teraz (pomijając że I tak Gule dostały wciry od 2 knigthów i lorda Co jest dla mnie ogólnie jakąś abstrakcją ) to wymieniliśmy sie z kumplem dość intensywnie interpretacją zasady podliczania Combat Resolution.
I tak ja twierdziłem z że jeżeli 4 gullami z prawej czyli 12 ataki tafię i zranię dajmy na to 7 ran już po sejvah knightów to co sie dzieje z tymi 5 wontkami. i czy w Combat resolution te rany (7) dodaje mi sie wszystkie czy tylko 2 bo było 2 Knigtów. Opieram swoją teorję na takim zdaniu z rula.,, Each sides basic combat resolut is equal to the wounds caused
in the combat. It`s important to tally upthe number of wuonds, rather then the number casualties.``
Jeśli skierowałeś wszystko w 2 knightów to dostaniesz +2CR bo przecież tyle w rzeczywistości zadałaś W, gdyż oddział tyle W liczył. Pozostałe 5 przepada, bo nie ma ich skąd zdjąć.
Zapis, który cytowałeś jest tam po to żeby ktoś dostając 8 ran nie stwierdził że skoro zdjął tylko 2 monster infantry jako casualities to przeciwnik dostaje 2CR.
Zapis, który cytowałeś jest tam po to żeby ktoś dostając 8 ran nie stwierdził że skoro zdjął tylko 2 monster infantry jako casualities to przeciwnik dostaje 2CR.
Life's a game with save and load features disabled.
- Paraszczak
- Falubaz
Dlaczego zatem jeśli Demon Prince szarżuje frontalnie na oddział kuszników i dostanie challenge od championa, to się do niego przesuwa (co za tym idzie rusza się w fazie walki)? W pytaniu Danrakha nie chodziło o możliwość ruchu lub jej brak, bo Model przyjmujący może się ruszać i to jest bezdyskusyjne. Pytanie było o ruch zmieniający szarżowaną strefę, bo o tym nigdzie nie ma.Danrakh pisze:O, i o to chodziło, dziękuję i temat zamknięty.crazygandalf pisze:Tutaj zastosowanie ma jedna ważna zasada ze strony 5 RB. Pojedynczy model bohatera jest oddziałem. Przestawiając bohatera w opisanej przez Ciebie sytuacji, próbujesz przestawić cały oddział. A jak wiadomo poruszać oddziały można tylko w fazie ruchu (ew. magii po odpowiednim czarze), a nie w fazie walki wręcz, kiedy wykonywany jest challenge. To jest jedna z sytuacji w challengach, kiedy dostawienie modelu nie jest możliwe i trzeba dostawić model wyzywany, jak to koledzy opisali, ale to pewnie znasz.
Misha, ucz się jak się odpowiada na pytania
Ja rozumiem, że to wywraca do góry nogami granie wszelkiego rodzaju Kowbojami i niektórym po prostu nie mieści się w głowie, ale sam szukałem zasady zabraniającej zmiany szarżowanej strefy challengem i nie znalazłem (jeszcze!).
- Paraszczak
- Falubaz
Overrider pisze:Czy vortexy, takie jak słońce z Death'a startują zawsze nad magiem, czy kładę template gdzie chcę?
Polecam zakupić RuleBooka. Na stronie 31 w akapicie Magical Vortex jest DOKŁADNIE napisane gdzie należy położyć wzornik.
Po pierwsze rzecz jest w uściśleniach, gdzie wprost skierował mnie tylko Lidder i Furion (via PM):Paraszczak pisze:Dlaczego zatem jeśli Demon Prince szarżuje frontalnie na oddział kuszników i dostanie challenge od championa, to się do niego przesuwa (co za tym idzie rusza się w fazie walki)? W pytaniu Danrakha nie chodziło o możliwość ruchu lub jej brak, bo Model przyjmujący może się ruszać i to jest bezdyskusyjne. Pytanie było o ruch zmieniający szarżowaną strefę, bo o tym nigdzie nie ma.
Ja rozumiem, że to wywraca do góry nogami granie wszelkiego rodzaju Kowbojami i niektórym po prostu nie mieści się w głowie, ale sam szukałem zasady zabraniającej zmiany szarżowanej strefy challengem i nie znalazłem (jeszcze!).
Po drugie sprawę wyjaśnił dla mnie fakt (o którym zapomniałem), że przecież samotny heros jest jednocześnie oddziałem, więc nie może (nawet reformem) wyjąć konkretnego modelu z cc i zetknąć się z zupełnie innym (tzw. "sliding"), co uniemożliwia też przesunięcie między strefami w opisanym przeze mnie przypadku. W konsekwencji DP nie może się przesunąć do champa nawet w szarży frontalnej, więc jeżeli "tak się gra", to gra się niezgodnie z zasadami. Niemniej nie uniemożliwia to w żaden sposób challenge bo zawsze pozostaje opcja dosunięcia champa do DP albo rozegrania challenge w "wirtualu".Challenge a zmiana strefy
Na skutek przyjęcia challenge bohater nie może zmienić strefy, w której się znajduje.
- Paraszczak
- Falubaz
Nie, nie. Przyjmując challenge DP musi dostawić się do Championa. Zakaz poruszania Single Modelem wzdłuż oddziału kuszników dotyczy tylko i wyłącznie Combat Reformy.Danrakh pisze: Po drugie sprawę wyjaśnił dla mnie fakt (o którym zapomniałem), że przecież samotny heros jest jednocześnie oddziałem, więc nie może (nawet reformem) wyjąć konkretnego modelu z cc i zetknąć się z zupełnie innym (tzw. "sliding"), co uniemożliwia też przesunięcie między strefami w opisanym przeze mnie przypadku. W konsekwencji DP nie może się przesunąć do champa nawet w szarży frontalnej, więc jeżeli "tak się gra", to gra się niezgodnie z zasadami. Niemniej nie uniemożliwia to w żaden sposób challenge bo zawsze pozostaje opcja dosunięcia champa do DP albo rozegrania challenge w "wirtualu".
@ Danrakh
Dawno nie widziałem takiej ilości bullshitu jak w tym wątku. Przelewacie z pustego w próżne i szukacie jakichś idiotyzmów bo założyłeś, że dostawienie się w challenge'u jest równoznaczne z przyzwoleniem na teleportowanie samotnego bohatera. Skąd podobne bzdury? Tutaj temat się kończy, i nie ma po co go drążyć.
Dawno nie widziałem takiej ilości bullshitu jak w tym wątku. Przelewacie z pustego w próżne i szukacie jakichś idiotyzmów bo założyłeś, że dostawienie się w challenge'u jest równoznaczne z przyzwoleniem na teleportowanie samotnego bohatera. Skąd podobne bzdury? Tutaj temat się kończy, i nie ma po co go drążyć.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
@Kuba
Fakt, zagalopowałem się - przyjąłem bez sprawdzenia, że to ogólny zakaz. Ale na szczęście sprawa jest w uściśleniach.
@panterq
Widzisz cały problem polegał na tym, że nikt w tym temacie się wypowiadający nie był w stanie wskazać konkretnej zasady zabraniającej owego manewru. A o tym, że jest nielegalny to byłem przekonany (o czym z resztą pisałem już wcześniej), tylko nie mogłem sam dostrzec z czego owa nielegalność wynika.
Teksty w stylu "czytaj podręcznik całościowo" albo "złapałem cię w pułapkę" to jest właśnie bullshit a nie odpowiedź na moje pytanie. Musiałem wysłać do całego LSu PMki, żeby dopiero zostać skierowanym do stosownego uściślenia, bo ani misha ani FAZIK ani nikt inny wypowiadając się tutaj w poruszonej przeze mnie kwestii najwyraźniej uściślenia takiego nie znał.
Innymi słowy teksty o bullshicie kieruj do przedmówców - wystarczyła prosta odpowiedź "sprawdź w uściśleniach" żeby temat był chudszy o stronę.
@Furion
Dodałem odpowiedź w poście z pytaniem - resztę dyskusji na ten temat można spokojnie wyciąć.
Fakt, zagalopowałem się - przyjąłem bez sprawdzenia, że to ogólny zakaz. Ale na szczęście sprawa jest w uściśleniach.
@panterq
Widzisz cały problem polegał na tym, że nikt w tym temacie się wypowiadający nie był w stanie wskazać konkretnej zasady zabraniającej owego manewru. A o tym, że jest nielegalny to byłem przekonany (o czym z resztą pisałem już wcześniej), tylko nie mogłem sam dostrzec z czego owa nielegalność wynika.
Teksty w stylu "czytaj podręcznik całościowo" albo "złapałem cię w pułapkę" to jest właśnie bullshit a nie odpowiedź na moje pytanie. Musiałem wysłać do całego LSu PMki, żeby dopiero zostać skierowanym do stosownego uściślenia, bo ani misha ani FAZIK ani nikt inny wypowiadając się tutaj w poruszonej przeze mnie kwestii najwyraźniej uściślenia takiego nie znał.
Innymi słowy teksty o bullshicie kieruj do przedmówców - wystarczyła prosta odpowiedź "sprawdź w uściśleniach" żeby temat był chudszy o stronę.
@Furion
Dodałem odpowiedź w poście z pytaniem - resztę dyskusji na ten temat można spokojnie wyciąć.