Napisałem, żebyś najpierw pomyślał...Azurix pisze:Raczej o pojęcie =2,50cm i >2,50cm. Ta kwestia ma także znaczenie, gdy 3" Template wali w 5tkę Kawalerzystów, trafiając 5, a nie 4, co różnicę robi
P.S.: Nie czepiam się, ale skoro przy grze milimetry mają znaczenie, jeśli chodzi np. o Szarżę, to nie rozumiem, czemu tutaj mają nie mieć znaczenia? Poza tym, gdyby 2,50cm miałoby być porównywalne do 1", to Games Workshop wydawałoby podstawki w calach, a nie centymetrach, tak jak są mierzone wszelakie zasięgi, nie?
Jak zostać Generałem - pytania o HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!
Cześć
Zdecydowałem się zacząć przygodę w Warhammer z High Elves.
W związku z tym mam pytanie:
Spearmen czy LSG? Mam na myśli gry 1200 i poniżej.
Czy dodatek (bow) jest warty zwiększenia kosztu spearmena o 33% (30 w cenie 40 - punkty)? Bo opcja LSG bez tarczy wydaje mi się bez sensu - lepszy (longbow) i tańszy jest Archer.
Zdecydowałem się zacząć przygodę w Warhammer z High Elves.
W związku z tym mam pytanie:
Spearmen czy LSG? Mam na myśli gry 1200 i poniżej.
Czy dodatek (bow) jest warty zwiększenia kosztu spearmena o 33% (30 w cenie 40 - punkty)? Bo opcja LSG bez tarczy wydaje mi się bez sensu - lepszy (longbow) i tańszy jest Archer.
LSG nigdy chyba nie było grywalnym oddziałem - nie ma żadnego sensu wystawianie tego oddziału - jest po prostu za drogi.
Spearmani są fajni, ale na małe punkty nie wystawisz ich tylu żeby byli jakoś zdecydowanie lepsi od łuczników.
Zdecydowanymi królami Core Choice są teraz SH i ER.
Z piechotnych wyborów łucznicy są najbardziej grywalnym wyborem.
30 cali zasięgu z BS 4 naprawdę daje radę i pomaga odchudzić co trzeba lub pozdejmować śmietnik przeciwnika.
Jeśli jednak zaczynasz - to ja bym poszedł od razu w kawalerię do Core'a.
Gra się tym zdecydowanie lepiej, wrzucasz tam Herosa lub Lorda z ochroną pancerza na 1+ z przerzutem i jakimś magicznym mieczem, i ten oddział Silver Helmsów jest naprawdę grywalny.
Mobilność ma tutaj duże znaczenie.
Widzę że jesteś z Poznania. Zapraszam na lokalne forum: http://www.forum.strefazero.net/index.php
Tam można zobaczyć co robimy lokalnie w Poznaniu
Spearmani są fajni, ale na małe punkty nie wystawisz ich tylu żeby byli jakoś zdecydowanie lepsi od łuczników.
Zdecydowanymi królami Core Choice są teraz SH i ER.
Z piechotnych wyborów łucznicy są najbardziej grywalnym wyborem.
30 cali zasięgu z BS 4 naprawdę daje radę i pomaga odchudzić co trzeba lub pozdejmować śmietnik przeciwnika.
Jeśli jednak zaczynasz - to ja bym poszedł od razu w kawalerię do Core'a.
Gra się tym zdecydowanie lepiej, wrzucasz tam Herosa lub Lorda z ochroną pancerza na 1+ z przerzutem i jakimś magicznym mieczem, i ten oddział Silver Helmsów jest naprawdę grywalny.
Mobilność ma tutaj duże znaczenie.
Widzę że jesteś z Poznania. Zapraszam na lokalne forum: http://www.forum.strefazero.net/index.php
Tam można zobaczyć co robimy lokalnie w Poznaniu
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
Witam, rozpocząłem już temat w sprawie wyboru armii dla mnie w dziale dla początkujących, odrzuciłem ciemne moce VC i mój wybór pada na HE Chciałbym więc prosić o pomoc , w poskładaniu czegoś na 'dzień dobry'. Do wydania mam na początek jakieś 350 zł ( nie czarujmy się, nim poskładam i pomaluje, to będzie już dawno kolejny miesiąc i coś się dokupi) i chciałbym prosić o jakieś fajne propozycje poskładania armii HE, jako wskazówkę podam, że mój oponent jest w posiadaniu takiego batalionu http://totalwargamer.co.uk/images/detai ... garoth.jpg , i niestety ale mam spore uprzedzenie do regimentu white lions....chodzi mi o nowe figurki
mam zaćmę... rozumiem, że nie można mieć 2 feniksów i BotWD?High Elves
• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Unmounted Frostheart Phoenix, max 2
• Book of Hoeth on Archmage/Banner of the World Dragon/Dispel Scroll, max 2
• Frostheart Phoenix/Star Dragon/Moon Dragon, max 2
• Ellyrian Reaver units, max 3
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Nie tylko Ty.niestety ale mam spore uprzedzenie do regimentu white lions....chodzi mi o nowe figurki
Początkowa armia powinna składać się według mnie z:
BOHATEROWIE
- Maga
- Szlachcica, który będzie Sztandarowym armii
JEDNOSTKI PODSTAWOWE
- Ellyrian Reavers
i
- Silver Helms
albo
- Łucznicy
JEDNOSTKI SPECJALNE (przy założeniu, że nie bierzemy White Lionów)
- Phoenix Guard (w ilości nie mniejszej niż 20)
albo
- Dragon Princes
JEDNOSTKI RZADKIE
- Balisty
albo
- Lodowy feniks
Zacząłbym kupowanie od modelu maga (ten z Wyspy Krwi jest ładny i tani jak barszcz na allegro, to samo dotyczy Ellyrianów). HElfickie zestawy mało się opłacają według mnie.
Z bardziej opłacalnych cenowo zestawów polecam High Elves MegaForce, nie wiem wprawdzie czy jeszcze gdzieś to jest dostępne, ale za 550 zł można było dostać coś takiego:
Ja na start polecam kupić sobie Silver Helmsów z konnym bohaterem. Coś takiego można wystawiać na każdy format.
Później zdecydowanie dobrym wyborem są bolt throwery. Dwa bolce są praktycznie w każdej rozpie teraz.
No a dalej to już według uznania. Wiadomo że jakiś mag będzie potrzebny. Feniks jest mocny.
Najgorzej z wyborem Special
Core i Rare to łatwy wybór
Ja na start polecam kupić sobie Silver Helmsów z konnym bohaterem. Coś takiego można wystawiać na każdy format.
Później zdecydowanie dobrym wyborem są bolt throwery. Dwa bolce są praktycznie w każdej rozpie teraz.
No a dalej to już według uznania. Wiadomo że jakiś mag będzie potrzebny. Feniks jest mocny.
Najgorzej z wyborem Special
Core i Rare to łatwy wybór
Kontakt PM
Kontakt PM
Kup lodowego feniksa, nie dość że całkiem ładnie wygląda to jeszcze jest bardzo mocny.
Do tego mag i jakiś bohater (zrób z niego sztandarowego armii) + coś czym wypełnisz cory (ellyrianie, SH, łucznicy).
Jak dobrze poskładasz to wyjdzie armia na prawie 1000 pkt.
Ze scpecialami możesz spokojnie zaczekać do kolejnych zakupów.
No i oczywiście kupuj na allegro - można niezłe promocje wyłapać
Do tego mag i jakiś bohater (zrób z niego sztandarowego armii) + coś czym wypełnisz cory (ellyrianie, SH, łucznicy).
Jak dobrze poskładasz to wyjdzie armia na prawie 1000 pkt.
Ze scpecialami możesz spokojnie zaczekać do kolejnych zakupów.
No i oczywiście kupuj na allegro - można niezłe promocje wyłapać
Tania "figurkowo" rozpiska była na 1200 z Lordami, bo można było za 275 punktów Lorda na koniku złożyć i wrzucić w wagon SH, ale niestety na poznańskie ograniczenia już nie wchodzi.
Poprzednio czymś takim grałem i teraz nie wiem co mam wystawić zamiast Prince'a.
Ja na formacie 1200 się przerzuciłem na DE - strasznie fajna armia na małe punkty. No i te ifki na Warlockach są niesamowite ;P
Poprzednio czymś takim grałem i teraz nie wiem co mam wystawić zamiast Prince'a.
Trzeba też przyznać że HE rozwijają skrzydła na większych formatach.Prince @ 274
General
Shield (3.0)
Barded Steed (27.0)
Heavy Armor (6.0)
Giant Blade [60.0]
Dawnstone [25.0]
DragonHelm [10.0]
Icon of Ironcurse [5.0]
BSB @ 119
Barded Steed (15.0)
Heavy Armor (4.0)
Enchanted Shield [5.0]
Mage @ 180
Lvl 2
Lore of High Magic
Steed [10.0]
Ring of Fury [25.0]
Dispell Scroll [25.0]
13 SH @ 329
Shields, FCG
Frostheart Phoenix @ 240
Great Eagle @ 50
Ja na formacie 1200 się przerzuciłem na DE - strasznie fajna armia na małe punkty. No i te ifki na Warlockach są niesamowite ;P
Kontakt PM
Kontakt PM
Dzięki za bardzo ciekawe wypowiedzi Na razie zamówiłem wyspę krwi, potem raczej dokupię łuczników, a w dalszej kolejności kawaleria silver helms no i moi ulubieni Dragon Prince no i bolce... bo nie widziałem chyba rozpisek bez tej jednostki o lodowym feniksie też słyszałem legendy, również o tym żeby go sklejać bez bohatera na grzbiecie, a bohatera poskładać jako osobny model ? @diuk, po raz pierwszy widzę taki zestaw i słyszę o nim, na GW go nie ma (jest tylko normalny batalion, zestaw z sea guardsami i tym 'podniebnym' rydwanem z orłem, i jest ten zestaw kobiecą częścią armii HE)
Kupuj po prostu na allegro, żaden zestaw GW nie jest zrobiony po to, żeby oplacał się graczom.
Na Allegro jedynie opłaca się chyba kupować używane , oraz ewentualnie dokupować jak ktoś sprzedaje IoB na części. Bo z tego co widzę, to w większości kupno tam nowych figurek nie opłaca się. Natomiast co do opłacalności battalionów od GW, to z czysto finansowego punktu widzenia opłaca się to, bo zawsze wychodzi jeden regiment gratis, gorzej z ewentualną używalnością tych figurek podczas bitew...
3 fasty, łuki ,4 bolce, 6 siostr, orzel, wl, pg, bsb z reaver bowem, mag ksiazka heaven, maly mag scroll,
Mocne, fajne. Aha i zagraj w lotka.
Mocne, fajne. Aha i zagraj w lotka.
Warto, masz dziś farta. Okazało się, że jutro jadę do dziadka. Więc Ci skrócę blaszki. Graj, graj. Jak wygrasz 10 kk, to możesz coś odpalić.
• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Unmounted Frostheart Phoenix, max 2
Jak to jest, bo teraz straciłem pewność;), można mieć na przykład dwa feniksy i książkę (wybieram 2 opcje z 3-krotnego wyboru)? Czy, jak ma dwa feniksy, to już jest to max.2?
Jak to jest, bo teraz straciłem pewność;), można mieć na przykład dwa feniksy i książkę (wybieram 2 opcje z 3-krotnego wyboru)? Czy, jak ma dwa feniksy, to już jest to max.2?