300

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Co najwyżej orze :)

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Byłem na filmie...
Jak dla mnie szkoda słów... Porażka.
Są filmy które się udały... Braveheart, Gladiator. Tam nawet dużo się nie leją. Ale jak to robią, to ładnie, aż oczy cieszy. A tutaj? Napchane po brzegi, a do tego nierealistyczne.
No bo niby ładnie się cieli, ale jak po raz trzeci wykonuje to samo pchnięcie i podobnego zabija, to to się robi nudne. Nuda goni nude, a on po raz kolejne rzuca włócznią lub inną częścią ekwipunku i zabija jednego z wojowników. A ci nieśmiertelni byli śmieszni. Elitarna piechoty tak dająca się prać?
A z tym gradem strzał... Ja wiem że ich tarcze byly mocne, ale to stal nie była. I napewno po zasypaniu strzałami choć kilku z nich padnie. Jeszcze brakowało żeby zdjeli spodnie i zadki pokazali. I tak żadna strzała by ich nie zraniła...
Początek dziwny, niektóre sceny czy przerywniki jak dla mnie po prostu dla zapchania czasu. A najgorsze to realność.
Kserkses jako czarnoskóry olbrzym z kolczykami zakrywającymi prawie całą twarz?! :roll: Czułem się, jakby ktoś chciał mi wcisnąć porządny kit.
Butcher zabijający generałów którzy zawiedli?
Golum który zdradził swoich i pokazał tylne wejście?
Co to jest...? :roll:

Ale co tam... To tylko film. Jak dla mnie porażka na całej linii.

A i jeszcze jedno: jak ci Euforowie czy jak ich zwał (kapłani starych bogów) żyli na jakiejś totalnej dziurze, gdzie Leonidas musiał się wspinać...? Czym oni się żywili...? Złotem? Jakoś nie sądze aby ludziom chciało się codziennie tam wspinać.. :roll:

Stanowczo odradzam tym którzy jeszcze nie byli. Pójdzcie na coś lepszego, ale nie na to :roll:
Bum...!

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Błem na tym filmie w sobote i się wypowiem po krótkim przemyśleniu:

Plusy:
- sceny walki
- muza

Minusy:
- żółty tekst ( nic nie widziałem w scenach na polu, na plaży itd.)

A co do eforów, nieśmiertelnych, butcherów, czy innych niedorobów to przedstawiono ich tak symbolicznie że są żli, podli, chciwi, przkupni ...

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Co najwyżej orze
Może tak, nie wiem, polska być bardzo trudna język ;)

Husiat - po twojej wypowiedzi jedyne na co mam ochotę to uderzyć czołem w ścianę i nic nie pisać. Ale co tam, ja zawsze na przekór sobie robię.
No bo niby ładnie się cieli, ale jak po raz trzeci wykonuje to samo pchnięcie i podobnego zabija, to to się robi nudne. Nuda goni nude, a on po raz kolejne rzuca włócznią lub inną częścią ekwipunku i zabija jednego z wojowników
Akurat walka w Gladiatorze z tego co sobie przypominam wyglądała gorzej. A z pewnością była mniej efektowna. Jeśli już, to fajniejsze układy choreograficzne był imo w walce Achillesa z Hektorem w Troii.
A ci nieśmiertelni byli śmieszni. Elitarna piechoty tak dająca się prać?
Nu, bo przecież prali ich takie wyrostki, spartiaci, od urodzenia szkoleni do walki. A pozwolę sobie zauważyć, że dopiero nieśmiertelni zadali spartanom strarty.
A z tym gradem strzał... Ja wiem że ich tarcze byly mocne, ale to stal nie była. I napewno po zasypaniu strzałami choć kilku z nich padnie. Jeszcze brakowało żeby zdjeli spodnie i zadki pokazali. I tak żadna strzała by ich nie zraniła...
Cóż, akurat dla mnie nie wyglądało to porażająco nierealistycznie. Znaczy jestem świadom, że takie coś nie miałoby miejsca w świecie rzeczywistym, ale zrobili to dość zgrabnie. Niestety, niektórzy zapomnieli, że są w kinie. Smutne.
Już raczej ilość strzał była dziwna, tak jak i odległość strzału.
Kserkses jako czarnoskóry olbrzym z kolczykami zakrywającymi prawie całą twarz?! Czułem się, jakby ktoś chciał mi wcisnąć porządny kit.
"Właśnie! Przecież mam w domu zdjęcie Kserksesa, i wiem, jak wyglądał!"
Co cię tak właściwie w tym jego wyglądzie boli? Bo dla mnie wyglądał na gościa, który bez problemu mógł wmówić swoim poddanym, że jest bogiem ;)
Butcher zabijający generałów którzy zawiedli?
Co cię zdziwiło? Ten stworek (który mi też się nie podobał), czy zabijanie generałów? Bo jak to drugie, to naprawdę zwątpie...
Golum który zdradził swoich i pokazał tylne wejście?
Komiks. Ot, co. Zresztą, co jest w tym tak strasznie odrażającego?

Podsumowując, nie chodź za często do kina. Bo najwyraźniej nie kojarzysz, że to tam, na ekranie, nie musi być realistyczne. Co z tego, że Leonidas miał nikłe szanse na urżnięcie nogi w kolanie za pomocą miecza z brązu? Kogo to obchodzi? Czemu nie wystarczy, że fajnie to wyglądało?
BTW wciąż są jeszcze ludzie korzystający z internetu i nieświadomi, że to nie był film historyczny tylko oparty na komiksie? Dziw...
Uerph.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Dla takich malkontentów powinni dodawać gratis do popcornu instrukcję ze film nie jest historyczny a najlepiej do tego jeszcze komiks.
Bo widzisz to tak jak byś narzekał że w filmie pt Harry Potter latają na miotłach, przecież każdy głupi wie że na miotłach się nie lata :roll:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Co to jest...?
film oparty na komiksie, motyla noga, do jasnej ciasnej a niech to!!
Ile razy to jeszcze trzeba będzie powtórzyć? ](*,)
Zarzucanie nierealistyczności amerykańskiemu filmowi, który jest zrobiony na podstawie amerykańskiego komiksu to jest lekki bezsens, hmm?

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

I właśnie dlatego jestem zawiedziony.
Bo to fantasy, a spodziewałem się, że dadzą mi obraz, jak to naprawde mogło wyglądać... :roll:

Akurat walka w Gladiatorze z tego co sobie przypominam wyglądała gorzej. A z pewnością była mniej efektowna. Jeśli już, to fajniejsze układy choreograficzne był imo w walce Achillesa z Hektorem w Troii.
W Gladiatorze była bardzo realna. Tutaj ta relność przechodziła w bajke. Nawet Spartanin jest człowiekiem i po zabiciu 10 człowieku męczy się. Nie sądzę żeby mógł tak szybko się bić... Z tarczą z brązu tak grubą, aby mogła zatrzymać każdą strzałę. A pamiętam że oni przy uderzeniach nawet podnosili ją nad głowę... :roll:
Nu, bo przecież prali ich takie wyrostki, spartiaci, od urodzenia szkoleni do walki. A pozwolę sobie zauważyć, że dopiero nieśmiertelni zadali spartanom strarty.
Znam historie. Ale Każdy tam był człowiekiem (no dobra, może poza paroma mutantami) i nieśmiertelni byli bardzo zwinni (dwa miecze tylko na wyposażeniu?) mogli szybko znaleźć słaby punkt i tam uderzyć. A oni cieli ich w tarcze :shock:
Cóż, akurat dla mnie nie wyglądało to porażająco nierealistycznie. Znaczy jestem świadom, że takie coś nie miałoby miejsca w świecie rzeczywistym, ale zrobili to dość zgrabnie. Niestety, niektórzy zapomnieli, że są w kinie. Smutne.
Już raczej ilość strzał była dziwna, tak jak i odległość strzału.
Odległość strzału mnie nie dziwiła, tylko to, że strzał nie zniosła bryza morska... A pozatym bardziej realistyczne by było jakby w gromadke sie najpeirw zbili. Każdy siebie bronił, a tych strzał było tyle, że sądzę, że jakaś napewno trafiłaby w niezakryty punkt. :roll:
"Właśnie! Przecież mam w domu zdjęcie Kserksesa, i wiem, jak wyglądał!"
Co cię tak właściwie w tym jego wyglądzie boli? Bo dla mnie wyglądał na gościa, który bez problemu mógł wmówić swoim poddanym, że jest bogiem Wink
To że z tego co pamiętam (a może się mylę) to nasz kochany Kserkses zostawił swój wizerunek i wiemy jak wyglądał. Wydaje mi się, że murzynem bez włosów z kolczykami w uchu, nosie, na policzkach... i na ustach nie był... :roll:
Podsumowując, nie chodź za często do kina. Bo najwyraźniej nie kojarzysz, że to tam, na ekranie, nie musi być realistyczne. Co z tego, że Leonidas miał nikłe szanse na urżnięcie nogi w kolanie za pomocą miecza z brązu? Kogo to obchodzi? Czemu nie wystarczy, że fajnie to wyglądało?
BTW wciąż są jeszcze ludzie korzystający z internetu i nieświadomi, że to nie był film historyczny tylko oparty na komiksie? Dziw...
No to mogli napisać "na podstawie komiksu". A tak mieli dodatkową reklamę, bo ludzie tacy jak ja liczyli na porządny film.

Są różne filmy. Ja ten zaliczam do nieudanych. Może tylko dlatego, że był na podstawie komiksu... :roll:
Bum...!

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Husiat pisze:
No to mogli napisać "na podstawie komiksu".
Husiat, no offfence, ale wszyscy o tym fakcie głośno trąbią. Nawet na plakatach i trailerach widać, że do realizmu historycznego jest temu daleko. Szkoda że nie mam tu małej ulotki o "300". Zdaje się, że tam już pisali że "300" jest (cytuję z pamięci, wybaczcie pomyłki) "okrutną wizją bitwy pod Termopilami, zrealizowaną przez reżysera itp., na podstawie komiksu".
A odnośnie zarzutu Eforów na skale i konieczności wspinania, to jako etatowy urzędas od razu znalazłem wyjaśnienie (tez mnie to zastanowiło). Otóż jest osobne wejście dla obsługi (czyt. Eforów) a osobne dla petentów. :) Docierają najwytrwalsi. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w moim biurze. ;)

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Obrazy prawdziwego Ksesia widziałem (o ile wizerunek jest prawdziwy, a nie wizją tamtejszego artysty). Nie przypomina w niczym ogromnego murzyna z toną złotych kolczyków na ciele. Niemniej ogromny murzyn z toną złotych kolczyków na ciele wygląda efektowniej i tylko to się w filmie liczy. :)

Jak ktoś chce historii- książek mamy w bród, czyż nie?
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

Husiat pisze: No to mogli napisać "na podstawie komiksu". A tak mieli dodatkową reklamę, bo ludzie tacy jak ja liczyli na porządny film.
L I T O Ś C I ! ! !

Obrazek

To jest screen z trailera...
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

film zdanża :D malo gadania duzo walk tak jak oczekiwałem, kwintesencja mordu.

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

a mi tam zabrakło trochę akcji. tzn sporo jej było, ale jeszcze trochę zamiast przegadanych scenek by nie zaszkodziło. Bo o mordbicie właśnie w tym filmie chodziło.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Zdanża ?? lPanowie - starajcie sie pisać po polsku....Niekiedy trudno zrozumieć o co wam chodzi...:(

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

Nijlor pisze:Zdanża ?? lPanowie - starajcie sie pisać po polsku....Niekiedy trudno zrozumieć o co wam chodzi...
Idź się przewędruj na łąkę, może jak trochę kwiatów popachniesz, to zrozumiesz :D

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

W Gladiatorze była bardzo realna. Tutaj ta relność przechodziła w bajke. Nawet Spartanin jest człowiekiem i po zabiciu 10 człowieku męczy się. Nie sądzę żeby mógł tak szybko się bić... Z tarczą z brązu tak grubą, aby mogła zatrzymać każdą strzałę. A pamiętam że oni przy uderzeniach nawet podnosili ją nad głowę...
Wiesz, z czystej ciekawości poszukałem na Yuotube fragmentów walki z Gladiatora. O tak, to niesamowicie wybitnie realistyczne, kiedy koleś wyposażony w tarczę wali nią jak kawałkiem tekturki, i to w hełm gościa, który to gościu potulnie się zatacza, jakby dostał conajmniej kilkukilogramowym młotem. W dodatku ów gościu, wyposażony w miecz, najwyraźniej nie wie, po co ma lewą rękę, i nie potrafi przytrzymać tarczy przeciwnika a potem rozwalić mu łba klingą. Taaa, realizm pełną gębą!
Co do wytrzymałości Spartiatów - jak zdecydowana większość bohaterów w filmach, oni się nie męczą, nie giną od przypadkowego uderzenia, nie tracą równowagi, nie ślizgają się na nierównościach terenu. Bo to film. Wiesz, co to film? To takie coś, co może być zupełnie niezgodne z rzeczywistoscią, i nie powinno się mieć do filmu o to pretensji.
Znam historie. Ale Każdy tam był człowiekiem (no dobra, może poza paroma mutantami) i nieśmiertelni byli bardzo zwinni (dwa miecze tylko na wyposażeniu?) mogli szybko znaleźć słaby punkt i tam uderzyć. A oni cieli ich w tarcze
Bolączka wszystkich walk w większości filmów - podczas walki na broń białą nie uderzają w słabe punkty, tylko w broń/tarcze przeciwnika. No, chyba że mają zabić, dopiero wtedy dochodzi do uderzenia w ciało.
To że z tego co pamiętam (a może się mylę) to nasz kochany Kserkses zostawił swój wizerunek i wiemy jak wyglądał. Wydaje mi się, że murzynem bez włosów z kolczykami w uchu, nosie, na policzkach... i na ustach nie był...
A spartanie to myślisz z gołymi klatami biegali?
No to mogli napisać "na podstawie komiksu". A tak mieli dodatkową reklamę, bo ludzie tacy jak ja liczyli na porządny film.
Ja dostałem porządny film. Absolutnie niezgodny z tym, co było naprawdę, daleki od rzeczywistości. Ale jak na adaptację komiksu był świetny.

BTW, po wyglądzie spartan się nie domyśliłeś, że to nie będzie miało wiele wspólnego z historią? Czy może znasz jakąś alternatywną wersję histori, gdzie hoplici biegali na hardkora z gołą klatą?
Chyba że przed filmem nie widziałeś żadnego trailera, ale wtedy to może winić tylko własną inteligencję.
Uerph.

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

po obejżeniu Trialu normalnie mi (stanoł):P:P:Dbez skojażeń:P.Ale tera na serio tak mi sie spodobał truial ze ide na film do kina jutro:D.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Szczurza Jucha pisze:
W Gladiatorze była bardzo realna. Tutaj ta relność przechodziła w bajke. Nawet Spartanin jest człowiekiem i po zabiciu 10 człowieku męczy się. Nie sądzę żeby mógł tak szybko się bić... Z tarczą z brązu tak grubą, aby mogła zatrzymać każdą strzałę. A pamiętam że oni przy uderzeniach nawet podnosili ją nad głowę...
Wiesz, z czystej ciekawości poszukałem na Yuotube fragmentów walki z Gladiatora. O tak, to niesamowicie wybitnie realistyczne, kiedy koleś wyposażony w tarczę wali nią jak kawałkiem tekturki, i to w hełm gościa, który to gościu potulnie się zatacza, jakby dostał conajmniej kilkukilogramowym młotem. W dodatku ów gościu, wyposażony w miecz, najwyraźniej nie wie, po co ma lewą rękę, i nie potrafi przytrzymać tarczy przeciwnika a potem rozwalić mu łba klingą. Taaa, realizm pełną gębą!
Co do wytrzymałości Spartiatów - jak zdecydowana większość bohaterów w filmach, oni się nie męczą, nie giną od przypadkowego uderzenia, nie tracą równowagi, nie ślizgają się na nierównościach terenu. Bo to film. Wiesz, co to film? To takie coś, co może być zupełnie niezgodne z rzeczywistoscią, i nie powinno się mieć do filmu o to pretensji.
Znam historie. Ale Każdy tam był człowiekiem (no dobra, może poza paroma mutantami) i nieśmiertelni byli bardzo zwinni (dwa miecze tylko na wyposażeniu?) mogli szybko znaleźć słaby punkt i tam uderzyć. A oni cieli ich w tarcze
Bolączka wszystkich walk w większości filmów - podczas walki na broń białą nie uderzają w słabe punkty, tylko w broń/tarcze przeciwnika. No, chyba że mają zabić, dopiero wtedy dochodzi do uderzenia w ciało.
To że z tego co pamiętam (a może się mylę) to nasz kochany Kserkses zostawił swój wizerunek i wiemy jak wyglądał. Wydaje mi się, że murzynem bez włosów z kolczykami w uchu, nosie, na policzkach... i na ustach nie był...
Ja dostałem porządny film. Absolutnie niezgodny z tym, co było naprawdę, daleki od rzeczywistości. Ale jak na adaptację komiksu był świetny.

BTW, po wyglądzie spartan się nie domyśliłeś, że to nie będzie miało wiele wspólnego z historią? Czy może znasz jakąś alternatywną wersję histori, gdzie hoplici biegali na hardkora z gołą klatą?
Chyba że przed filmem nie widziałeś żadnego trailera, ale wtedy to może winić tylko własną inteligencję.
Nie rozumiem.
Ja daje swoją opinię, a ty mnie od razu atakujesz. To że ja mam swoje zdanie na temat tego filmu nie znaczy, że ty "na chama" musisz mi udowodnić jak jest według ciebie.

Maximus z gladiatora był żołnierzem. Generałem Rzymu. Jednym z najwybitniejszych. On MUSIAŁ walczyć lepiej, niż jacyś spartanie, którzy brali na swoją garstkę siłę naporu setek persów... :roll:

Zabiłeś mnie tym tekstem:
Bo to film. Wiesz, co to film? To takie coś, co może być zupełnie niezgodne z rzeczywistoscią, i nie powinno się mieć do filmu o to pretensji.
A wiesz że ta bitwa naprawdę istaniała? A wiesz że niektóre filmy są na podstawie faktów realnych? No właśnie... :roll:
Za to spartanie cieli, a raczej kłuli, dokładniej niż Husarz... :roll:
Myślę że tak. Tamtejszy klimat zapewniał im wysokie temperatury, a to była jesień (na filmie często widać było kłosy dojrzewającego zboża). Myślę, że to akurat było bardzo realne :roll: Zresztą oni musieli dojść na pole bitwy w krótkim czasie.

A i jeszcze jedno: nie słyszałem nigdy żeby okręty Kserksesa się rozbiły w burzy tuż przed przypłynięciem... :roll:

Ale to przecież film... Na podstawie komiksu... Film, jak to powiedziałeś, nie zawsze musi być realny. Ja odradzam, może wam się spodoba :wink:
Bum...!

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Czytam posty w tym temacie i czytam... Mam wrazenie , ze niektorzy to nie maja wiekszych problemow niz licytowanie i wyklocanie sie o bzdety... :wink: :lol:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ej, chłopaki, kultura dyskusji! Ja wiem, że forum jest od spinania się, ale można to robić uprzejmiej, bez obrażania drugiej strony.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Husiat pisze:A wiesz że ta bitwa naprawdę istaniała? A wiesz że niektóre filmy są na podstawie faktów realnych? No właśnie... :roll:
Ukazanie faktów amibcją twórców filmu nie było. I dobrze.

Ehh ludzie cieszcie się filmem, nie szukajcie dziury tam, gdzie jej nie ma. :)
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

ODPOWIEDZ