czołg ponownie
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kurcze, gadaja na forum listy sędziowskiej o czołgu, a normalny człowiek nie może tam pisać.
Panowie listowi: czołg szarżując spala wszystkie punkty pary, więc w turze w której szarżował nie może strzelać, czy to wtedy gdy szarża doszła, czy wtedy gdy była spalona.
Panowie listowi: czołg szarżując spala wszystkie punkty pary, więc w turze w której szarżował nie może strzelać, czy to wtedy gdy szarża doszła, czy wtedy gdy była spalona.
panie rafie. W sekcji booka empire akapicie Movement phase w zasadach czolgu jest naisane, ze najpierw deklarujesz cel szarz, ktory dodatkowo musi spelniac wszelakie normalne zasady szarzy (los zasieg itd.) potem od razu deklarujesz liczbe punktow pary ktore chcesz zuzyc na szarze. Nikt cie nie zmusza do spalania wszystkiego na szarze. Mozesz sobie zachowac 2 sp na strzal z armaty.Panowie listowi: czołg szarżując spala wszystkie punkty pary, więc w turze w której szarżował nie może strzelać, czy to wtedy gdy szarża doszła, czy wtedy gdy była spalona.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Do tego rozmawiamy o tym, czy strzelać po spalonej szarży może inżynier, bo na poprzednim turnieju jeden gracz imperialny strasznie się zarzekał, że może, a ja nie znajduję podstaw prawnych...
Przyznam się, że nigdy nie patrzyłem w ten sposób na te zasady (pewnie pod wpływem zasad 6 edycyjnych) - dla mnie zawsze ilość generowanej pary była JEDNOCZEŚNIE ilością pary generowanej na szarżę. Biorąc jednak pod uwagę, że parę generuje się w fazie start of turn, a deklaruje szarże w fazie ruchu, muszę zmienić swój pogląd na tę sprawę...Shino pisze: panie rafie...
Mea maxima culpa.
- Paraszczak
- Falubaz
raf pisze:Paraszczak pisze: Wg zasad ST to War Machine i nie powinno liczyć się połowy VP za społowienie go w czasie bitwy. Tyle wg. zasad. Ale jestem przekonany w 100% że jest to nadinterpretacja ze strony Rafa![]()
Wniosek z twojej wypowiedzi: zasady = nadinterpretacja.
Zastanów się następnym razem zanim coś napiszesz, bo sensu w tym nie ma wogóle...
Coś może być zgodne z zasadami, lub też coś może być zasad nadinterpretacją. Ale nigdy jednocześnie jednym i drugim...
Naprawdę nie zrozumiałeś o co mi chodzi? Czy tylko czepiasz się słów?
W obu przypadkach średnio to o Tobie świadczy. A mój post, jakkolwiek nielogiczny i napisany po chińsku, został opatrznie zrozumiany tylko przez Ciebie. Więc błagam, oszczędź mi zgryźliwych odpowiedzi nt. logicznej strony mojego postu, bo ja zaczepki nie szukam, tylko prezentuję swój punkt widzenia na tę sprawę.
pozdrawiam: Jakub Paraszczak
Jeżeli to co napisałem traktujesz jako zaczepkę - to przepraszam. Musze bardziej uważać komu odpowiadam, osoby nowe na forum mogą nie odróżniać zaczepek od krytycznego spojrzenia na ich wypowiedzi. Z czasem się nauczysz.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Jakby tu powiedzieć…raf pisze:Jeżeli to co napisałem traktujesz jako zaczepkę - to przepraszam. Musze bardziej uważać komu odpowiadam, osoby nowe na forum mogą nie odróżniać zaczepek od krytycznego spojrzenia na ich wypowiedzi. Z czasem się nauczysz.
I smieszno I straszno.
Powien tylko, że wypowiedź Jakuba Paraszczaka była całkiem zdroworozsądkowa, natomiast „analiza logiczna” tego zdania przez Ciebie Rafie – prowadzi „dokładnie” do pyskówki i nigdzie więcej.
Każdy może dać ci dziesiątki przykładów tzw „grania zgodnie z zasadami” które jest ostrym nadużyciem.
O innych dziedzinach, np. pracy policji, „włoskim strajku” itd. Itp., w ogóle strach wspominać, bo zaraz napiszesz, że nie można czynności wykonywanych zgodnie z przepisami nazwać strajkiem lub nadużyciem.
Z czasem może się nauczysz dyskutować na forum.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
raf pisze:Paraszczak pisze: Wg zasad ST to War Machine i nie powinno liczyć się połowy VP za społowienie go w czasie bitwy. Tyle wg. zasad. Ale jestem przekonany w 100% że jest to nadinterpretacja ze strony Rafa![]()
Wniosek z twojej wypowiedzi: zasady = nadinterpretacja.
Zastanów się następnym razem zanim coś napiszesz, bo sensu w tym nie ma wogóle...
Coś może być zgodne z zasadami, lub też coś może być zasad nadinterpretacją. Ale nigdy jednocześnie jednym i drugim...
Bardzo proszę administratora forum lub moda w tym temacie o ocenę, czy mój post zawiera elementy zgryźliwe, chamskie lub wskazujące na szukanie zaczepki. Jeżeli tak, proszę o oficjalne ostrzeżenie lub zbanowanie. Jeżeli nie, proszę o zakończenie dyskusji, bo prowadzi ona jedynie "dokładnie do pyskówki".
PS. Nadinterpretacja to co innego niż nadużycie.
Prosisz-masz.
Ostrzeżeń i banów nie będzie, bo nie ma najmniejszego powodu.
Jedno zdanie komentarza ode mnie: bycie w zgodzie z regulaminem a bycie fajnym (przyjemnym, na poziomie etc.) dyskutantem to dwie różne rzeczy.
Oraz obserwacja ogólniejsza: forum jest od tego, żeby dyskutować. Co czasem prowadzi do napinek i pyskówek. Normalka. Ostrzeżenia pojawiają się dopiero w momencie wprowadzania do dyskusji rynsztokowego języka lub manier.
Ostrzeżeń i banów nie będzie, bo nie ma najmniejszego powodu.
Jedno zdanie komentarza ode mnie: bycie w zgodzie z regulaminem a bycie fajnym (przyjemnym, na poziomie etc.) dyskutantem to dwie różne rzeczy.
Oraz obserwacja ogólniejsza: forum jest od tego, żeby dyskutować. Co czasem prowadzi do napinek i pyskówek. Normalka. Ostrzeżenia pojawiają się dopiero w momencie wprowadzania do dyskusji rynsztokowego języka lub manier.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
A za rydwan?Gogol pisze:czy za latarke skaveńską też są half pointy ?

(Są - oparcie - str 28 Skaven AB - The WLC has a single stat line, like a chariot)
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
To tylko moje zdanie.Gogol pisze:no to nie do końca rydwan (zasady ruchu i niszczenie z siły 7) ale wystawia sie jak maszyne wszystkie na raz i nie zadaje impactów jak uciekaale ok dzięki dobrze wiedzieć ... choć half pointy za latarke to rzadkość
Lecz wydaje się rozsądne i poparte pośrednimi argumentami.
Ewentualne liczenie wybitej lub zbejkowane obsługi, (jak przy warmachines) ma się tu jak .....
a od kiedy? z tego co wiem wystawia sie jak charioty...Gogol pisze:no to nie do końca rydwan (zasady ruchu i niszczenie z siły 7) ale wystawia sie jak maszyne wszystkie na raz i nie zadaje impactów jak uciekaale ok dzięki dobrze wiedzieć ... choć half pointy za latarke to rzadkość
zle wiesz... spytaj mloedgo lub chorego... oni powinni wiedziec lepiej a, ze sa z pomorza to daleko niemaszthurion pisze:a od kiedy? z tego co wiem wystawia sie jak charioty...Gogol pisze:no to nie do końca rydwan (zasady ruchu i niszczenie z siły 7) ale wystawia sie jak maszyne wszystkie na raz i nie zadaje impactów jak uciekaale ok dzięki dobrze wiedzieć ... choć half pointy za latarke to rzadkość

przypomnialo mi sie juzShino pisze:zle wiesz... spytaj mloedgo lub chorego... oni powinni wiedziec lepiej a, ze sa z pomorza to daleko niemaszthurion pisze:a od kiedy? z tego co wiem wystawia sie jak charioty...Gogol pisze:no to nie do końca rydwan (zasady ruchu i niszczenie z siły 7) ale wystawia sie jak maszyne wszystkie na raz i nie zadaje impactów jak uciekaale ok dzięki dobrze wiedzieć ... choć half pointy za latarke to rzadkość

chory zawsze wystawial jak charioty, dopiero gdzies przeczytalem ze jak war machiny i ze trzeba oba na raz i od wtedy zaczal tak wystawiac