Gra o Tron - serial

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Re: Gra o Tron - serial

Post autor: GrimgorIronhide »

Generalnie producenci rąbią tą powieść na kawałki, losowe, nieprzemyślane rwanie, splatanie i wykrzywianie co popularniejszych wątków ze sobą bez żadnego planu czy logiki. Pomijanie epickich kwestii, zarębistych postaci i wydarzeń. Spłycanie najlepszych scen i eventów. Brak feudalno-średniowiecznego klimatu i (np. ot Robb żeni się z jakąś tam wieśniaczą lekarką). Do tego wywalanie 80% fluffu, ciągłości, fajnych wątków. Co dostajemy w zamian ? Pseudo-epickie walki wzięte chyba z power rangersów, wyciągnięte z 4 liter/głowy producenta sceny niepotrzebnych, żalowych dialogów, które nie miały miejsca a nie wnoszą absolutnie nic, no i kfiatki w stylu Brienne vs Ogar czy niedorobiony Vargo Hoat, w rzeczywistości sługa przeinaczonej na szkocką flagę bandery Boltonów, który jakimś cudem znalazł się nagle w Nocnej Straży i przypadkowo okazuje się jednak polować na Brana, oczywiście cały czas wiedząc o tym chłopaku i jego podróży więcej niż CIA.
Do tego dodajmy, że nawet od strony wizualnej/opisowej Westeros i postacie Martina a Westeros i postacie R&R to 2 zupełnie różne rzeczy.

Coś co serial zrobił lepiej ? Wątek Ogara (do momentu spotkanie z Brienne), jak i sama jego postać. Istny majstersztyk, przebijający o niebo Martina. Nawet wątek Aryi stał się w odróżnieniu od książkowej bajkowości całkiem fajny. Ogólnie cokolwiek, co książkę przebijało, bądź ekranizowało ją na doskonałym poziomie zaginęło z końcem pierwszego sezonu.
-Qc- pisze:Wlasnie - czy rozni sie na tyle od ksiazki ze da sie ogladac? bo ostatnia ksiazka (wydana po polsku bo chyba ostatnia czesc po angielsku juz jest) byla napisana strasznie a watki Tyriona i Aryi ublizaja obu postaciom :P
W których miejscach ubliżają tym postaciom ?! W Tańcu ze Smokami Tyrion wypadł epicko, a Arya jak zawsze - wyumuszone na siłę prostactwo, buntownictwo przeciw wszystkiemu, dziecinada i łażenie na chybił trafił w poszukiwaniu niewiadomo czego, bez żadnego planu czy pomysłu. Jak dla mnie to najbzdurniejszy z wątków Martina, nie wiem wogóle po co go dotąd ciągnie. Generalnie nawet postać mnie odpycha, choć ostatnie spoważnienie i upokarzanie jej podczas treningu u Staruszka nieźle rokuje jak na Wichry Zimy.
Drugi mega wiejący dziecinadą i bajkową sielanką wątek to Sam i Goździk na statku murzynów. Niemal kartkowałem strony omal nie pomijając śmierci maestera Aemona Targaryena :lol2:

Do nadchodzącego sezonu jestem zaś jak najgorzej nastawiony. Z pilnego śledzenia przecieków i amerykańskiej premiery wyszło info, po którym stwierdzam, że kuffa przegięli.
Spoileryy dla oglądaczy pisze:-Król za Murem zostaje naprawdę spalony przez Melisandre, nie ma podstawionego Lorda Kości
-Miły Staruszek okazuje się być murzynem, podobnie jak Areo Hotah, który z siwego, brodatego gościa o niebieskich oczach nagle nabiera wyglądy Mike'a Tysona... heh syndrom Salladhora Saana i Xaro Daxosa :lol2:
- Karzeł NAPRAWDĘ jedzie do Daenerys. Chcą kompletnie wywalić cały ogromiasty wątek ocalałego Aegona Targaryena, Gryfa i Złotej Kompanii. Wywalić najlepszy kuhwa wątek jaki ostatnio Martin wogóle wprowadził by rozruszać tę skostniałą sytuację polityczną.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Sorry to w ostatniej ksiazce Tyrion mial jakis watek? nie było 200 stron o romansie z karlica i mekami karzełka w smutnym swiecie :P bo nie kojarze, było totalnie nudne jak czytałem. Jezeli w filmie jedzie bezposrednio do niej to duzo lepiej i logiczniej
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Widać musisz nie lubić postaci Tyriona. On znalazł się tam wreszcie w swoim żywiole. Czyli intrygi, planowanie, komentowanie, nauczanie młodzików i zaznajamianie ich ze złym światem oraz osobista walka z przeciwnościami poprzez błyskotliwe decyzje. Od zapierniczania z toporem po polach bitew i superhero akcji to miał Shagę :wink:
Trafił przecież do Illyrio Mopatisa, czyli masterminda Westeros, poznając całe misterne plany, potem dołączył do drużyny Gryfa, rozpoznał Aegona Targaryena, ocalił go w walce z Kamiennymi Ludźmi, niemal samemu umierając. Potem ogarnął, że Gryf to stary namiestnik Szalonego Króla i kumpel Rhaegara Jon Connington oraz poznał plan o największej inwazji zza Wąskiego Morza na Westeros od wieków. Potem dostał się do niewoli Joraha, razem z nim dostał się w niewolę i trafił do oblegającej Meereen armii, gdzie uniknął zarazy, uciekł z niewoli i zapisał się do Drugich Synów. Rzeczywiście wielkie nic.

No i nie logiczniej, bo jak wspomniałem pomija się najważniejszy wątek ostatniej książki.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Mam nadzieję, że część tych newsów z Ameryki, to słaby żart. Gryf, to jedna z moich ulubionych postaci :P Pożyjemy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Skonczyc 4ty odcinek w takim momencie i jeszcze zmieniajac fabule (wiec nie wiadomo co sie stanie z dwoma bardzo fajnymi postaciami), a 5ty dopiero 11 maja damn.....

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Ziemko pisze:Skonczyc 4ty odcinek w takim momencie i jeszcze zmieniajac fabule (wiec nie wiadomo co sie stanie z dwoma bardzo fajnymi postaciami), a 5ty dopiero 11 maja damn.....

Trzeba było grzecznie oglądać po odcinku a nie :D (temat ten aktualnie znika z moich obserwacji xD)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

+1 Gokish

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

może to naiwne ale skąd macie 4 odcinki ? Ja jak głupi czekałem dziś do polskiej premiery żeby obejrzeć ....choć polskie HBO transmitowało ... o 3 w nocy :) ...więc odpuściłem :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Ja oglądałem na HBO GO - pojawiło się o 3:11 8)

a odcinki wyciekły i są na torrentach. Nie zmienia to faktu, że wolę w hd obejrzeć niż jakieś badziewie oglądać a potem czekać miesiąc na 5 odcinek:)
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

No ja tradycyjnie poniedziałek 22 ( z ojcem oglądamy :P). Jakbym o 3 oglądał wczoraj to bym do roboty na pewno dotarl xD. Ale pierwszy odcinek zacny a karzeł rola wybitna :D. Aaaa i bym zapomniał sezon się zaczął a babcia od ognia już mnie wkurwia :D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

PiotrB pisze:może to naiwne ale skąd macie 4 odcinki ? Ja jak głupi czekałem dziś do polskiej premiery żeby obejrzeć ....choć polskie HBO transmitowało ... o 3 w nocy :) ...więc odpuściłem :)
http://www.buzzfeed.com/jaimieetkin/gam ... ked-online
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Obejrzałem wszystkie 4, nieźle się dzieje, dramatycznie momentami odbiega od książek. Niestety raczej nie na plus, niektóre dialogi i sceny są wydumane i sztuczne. Ale ogólnie dalej jest to bardzo wciągający serial.

Jak ktoś chce wiedzieć, czego się spodziewać, mogę zapodać najciekawsze kwiatki.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Nie no dla mnie zmiany w stosunku do ksiazki - ktorej ostatni wydany po polsku tom uznaje za bezgranicznie słaby nudny i nieciekawy - oceniam bardzo na plus. Na tyle ze 5 sezon to pierwszy ktory obejrze w calosci :P

Zobaczymy czym się to skonczy
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Dziwne zmiany i co chwile krzycze do kobiety "tak nie było! Musisz przeczytać oryginał".
Pomijając to to w sumie tak też jest ciekawie bo nie ma efektu krwawych godów i wielkiego szoku tych co nie czytali. Teraz Ci co czytali są w szoku ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

SPOJLER pisze:Oglądałem wczoraj z dziewczyną 3ci odcinek i oboje krzyczeliśmy WTF na to co się wydarzyło (wątek Sansy i Littlefingera). Sorry, ale w tym momencie zniszczyli i zdeptali jeden z ciekawszych wątków. Pominę już fakt, że to bez sensu akcja. Littlefinger chciał by Sansa poślubiła dziedzica Arryna (bo mały i tak długo nie pociągnie albo umrze bezpotomnie). To daje jej Dolinę. Z racji bycia dziedziczką Starków to prawa do Północy też ma. A co daje opcja wybrana w serialu? TYLKO Północ i zamyka drogę do Doliny. Bez sensu. No i po co wspierać Boltonów, którzy i tak są w kiepskiej sytuacji i prędzej czy później ich władza się posypie? Nie jestem hardkorem, który uważa, że wszystko musi być jak w książce, ale sorry - ta zmiana jest totalne z czapy i nie trzyma się kupy.

Ponadto - Mormont złapał Karła. Luz. Ale skoro Karzeł nie poznał Conningtona i dziedzica Targaryenów, to ten wątek idzie do kosza, bo se nie wyobrażam jak go mają wprowadzić? Chyba, że znów jakoś z d... się pojawi jak królik z kapelusza.

Jaime jadący do Dorne, to też jakiś dziwny wariant. Krążąca wszędzie Brienne - ta postać była ok w 2gim sezonie, a potem mnie tylko coraz bardziej irytuje czy w serialu czy książce.
Ogólnie dotychczas było dobrze lub źle.
1 sezon - dość wierny książce, BARDZO DOBRY
2 sezon - odstępstw więcej, ale też BARDZO DOBRY
3 sezon - sporo zmian i dziwnych akcji, SŁABO
4 sezon - zmiany są, ale wyszło co najmniej DOBRZE
5 sezon - jeśli dalej będą zmieniać, to będzie to najgorszy sezon

Jak widać znaczne zmiany raczej serialowi na gorsze wychodziły niż na lepsze. Taka moja opinia.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

To jeszcze nie wszystko. Cały wątek z Wróblami został spieprzony. W książce Cercei chciała umożyć dług wobec Wiary. Ponadto wielki septon nie chciał namaścić Tommena. Tu co mamy? Królowa daje żebrakowi tytuł i armię tylko za proces Maegery. Oczywiście nie mogli się powstrzymać od dodania linczu na gejach... #-o
Brienne... nuda. Irytuje bardziej niż Jofrey.
I jeszcze jedno. Ostatnia scena czwartego odcinka.
6 nieskalanych vs grupa (12?) synów harpii. WTF? Paniczykowie bez szkolenia, uzbrojeni w sztylety, bez pancerza gromią żołnierzy z tarczami i włóczniami, o których wiadomo, że są w stanie pokonać liczniejszy khalassar. Jest coraz gorzej.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
Chomikozo
Chuck Norris

Post autor: Chomikozo »

Teraz narzekacie na inwencję scenarzystów ? To poczekajcie, aż serial wyprzedzi książki :wink:
Prawdziwy krasnolud gardzi słonecznikiem.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Ja bym tego nawet inwencją nie nazwał. To jest ordynarne serwowanie nam chłamu dla amerykańskich niepiśmiennych mas, pod przykrywką praw kupionych od Martina.

Sam obejrzałem dzisiaj czwarty odcinek i mój komentarz po ostatniej scenie: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 1MpRM#t=12

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Byqu pisze:
To jeszcze nie wszystko. Cały wątek z Wróblami został spieprzony. W książce Cercei chciała umożyć dług wobec Wiary. Ponadto wielki septon nie chciał namaścić Tommena. Tu co mamy? Królowa daje żebrakowi tytuł i armię tylko za proces Maegery. Oczywiście nie mogli się powstrzymać od dodania linczu na gejach... #-o
Brienne... nuda. Irytuje bardziej niż Jofrey.
I jeszcze jedno. Ostatnia scena czwartego odcinka.
6 nieskalanych vs grupa (12?) synów harpii. WTF? Paniczykowie bez szkolenia, uzbrojeni w sztylety, bez pancerza gromią żołnierzy z tarczami i włóczniami, o których wiadomo, że są w stanie pokonać liczniejszy khalassar. Jest coraz gorzej.

Watek wrobli i tego jak bylo to w ksiazce oraz kwestia walki z harpiami jest dla mnie zenujaca. To jest odskok taki od ksiazki, ze zaraz sie fabula moze zmienic totalnie. Jesli mi ubija Baristana i Robaka to sie wk........

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

A ja po drugim odcinku jestem...
Motyw z wyborem Johna Snowa - troszkę spłycony, ale był ok.
Motyw Arji może być.
Brienne... no cóż, nie pamiętam :)
Tyrion... coś się wydaje, że będzie miał mniej do gadania w tym sezonie
Cersei - już powinna dawno siedzieć :)
Jaimi - jakoś nie pamiętam tego faktu?
Deanrys - ssssssssssssssssssssssssssssss
Ogólnie to trochę odpalili kilka wątków, ale nie wyobrażam sobie jak ten serial będzie wyglądał, jak tak będą skakać.

ODPOWIEDZ