Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Re: Szybkie pytania
Ad.1: Blood red + chaos black. proste . Później spokojnie można rozjaśniać dodając blood red'a.
Ad.2: jeśli masz zamiar jednakowo pomalować skórę w całej armii to nie warto się bawić w mieszanie tylko zainwestować w kolor SHADOW GREY. Jeśli natomiast w ten sposób chcesz malować tylko garstkę harpii to może pożycz ten kolor od jakiegoś kolegi?
Ad.2: jeśli masz zamiar jednakowo pomalować skórę w całej armii to nie warto się bawić w mieszanie tylko zainwestować w kolor SHADOW GREY. Jeśli natomiast w ten sposób chcesz malować tylko garstkę harpii to może pożycz ten kolor od jakiegoś kolegi?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Scab Red w ogóle można gdzieś wykorzystać np. przy malowaniu Bood Angles,Blood Ravens ? lub jakimś cieniowaniu ?
Eh.. dziwny ten kolor ogolnie jest myślałem że to ciemniejsza wersja blood Red nie używałem go jeszcze może bym jeszcze sprzedał jak do niczego nie użyje
Co do Shadow Gray chyba nikt niema, przynajmniej wiem ze nie maja ci najbliżsi.
Może jakiś moj grey zmiesza się z Hawk Turquoise i cos podobnego wyjdzie...
Tak to jest jak sie kupuje farbę patrząc na głupie kolory na stronie sklepu wysyłkowego a jak przychodzi farba to rozczarownie
Dzięki
Eh.. dziwny ten kolor ogolnie jest myślałem że to ciemniejsza wersja blood Red nie używałem go jeszcze może bym jeszcze sprzedał jak do niczego nie użyje
Co do Shadow Gray chyba nikt niema, przynajmniej wiem ze nie maja ci najbliżsi.
Może jakiś moj grey zmiesza się z Hawk Turquoise i cos podobnego wyjdzie...
Tak to jest jak sie kupuje farbę patrząc na głupie kolory na stronie sklepu wysyłkowego a jak przychodzi farba to rozczarownie
Dzięki
Daemons, X-Wing & Black Tea
Ja używam scab red przy niemal każdej figurce Zdecydowanie jedna z moich ulubionych farb. Zawsze gdy coś robię na czerwono najpierw idzie scab, a dopiero później mieszam go z blood red. Jednak wiadomo, że czerwony jest wtedy bardziej 'mhroczny'.Remx pisze:Scab Red w ogóle można gdzieś wykorzystać np. przy malowaniu Bood Angles,Blood Ravens ? lub jakimś cieniowaniu ?
Jeśli chcesz uzyskać kolor wiśniowy, to polecam tę farbę jak najbardziej
Co do skóry to myślę tak, jak Arbiter - Shadow Grey. Robiłam nim skórę do wampira i wychodzi cacy kolor Zresztą warto kupić (kolejny z moich ulubionych ), bo świetnie nadaje się też do innych rzeczy, np. srebrny nmm.
Pozdrawiam
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
w jakim stosunku powinno się rozcienczać farbę, zeby rozjasnic figurkę mokrym pędzlem? pytam, bo niestety nie mam w domu atramentu, a jakoś nie pamiętam jaka miał konsystencję,
poza tym, czy ta technika nadaje się do rozjaśniania małych i bardzo małych powierzchni (na przyklad twarze, albo jakieś małe płaszcze, buty czy spodnie)? bo gdy próbowałem taką jedną pomalowac to farba sciekała do wszelkich możliwych zagłebien, co uniemozliwiało pomalowanie samą podstawową warstwą a co dopiero rozjaśnianie,
poza tym, czy ta technika nadaje się do rozjaśniania małych i bardzo małych powierzchni (na przyklad twarze, albo jakieś małe płaszcze, buty czy spodnie)? bo gdy próbowałem taką jedną pomalowac to farba sciekała do wszelkich możliwych zagłebien, co uniemozliwiało pomalowanie samą podstawową warstwą a co dopiero rozjaśnianie,
Mogła też się rozpłynąć dlatego, że było za dużo wody. Jak ściekła, to musisz zrobić gęściejszą i już. Poza tym technika ta jest szczególnie użyteczna do malowania elementów takich jak płaszcze czy co tam jeszcze, bo pozwala na uzyskanie ekstremalnie łagodnych przejść.
z czego sie robi domki murki plotki itp ??(styropian czy cóś? ale chyba nie) zeby to wygladalo ladnie i efektownie
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.
Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"
jeszcze pytanie czy ten nóż jest dobry do balsy?
http://www.olfa.net.pl/olfa-ak3-noz-ak- ... 14444.html
no i jakiej grubości balsy się najczęściej używa ile mm?
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
Z innej beczki: kończę malowanie (w zasadzie to skończyłem) globadierów, został mi tylko jeden kłopotliwy element: kule.
Zastanawiam się co zrobić żeby wyglądały jak szklane! Może pokryć je cienką warstwą warter efectu? Problem w tym że nie nigdy z tego nie korzystałem i nie wiem nawet czy jest to sensowne! Druga rzecz która mi przyszła na myśl to błyszczący lakier bo reszta figurki jest w miarę matowa więc może by się to odróżniało! Zostają jeszcze techniki malowania... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo wie jak, poproszę o odpowiedz.
Zastanawiam się co zrobić żeby wyglądały jak szklane! Może pokryć je cienką warstwą warter efectu? Problem w tym że nie nigdy z tego nie korzystałem i nie wiem nawet czy jest to sensowne! Druga rzecz która mi przyszła na myśl to błyszczący lakier bo reszta figurki jest w miarę matowa więc może by się to odróżniało! Zostają jeszcze techniki malowania... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo wie jak, poproszę o odpowiedz.
Balsa jest bardzo mięciutka. Zwykłym nożem to tapet, nawet nie specjalnie ostrym bez problemu ją potniesz.Eriks281 pisze:jeszcze pytanie czy ten nóż jest dobry do balsy?
Może spróbuj podmienić kulę na przeźroczystą(plastikowa lub szklana)?Kefas pisze:Z innej beczki: kończę malowanie (w zasadzie to skończyłem) globadierów, został mi tylko jeden kłopotliwy element: kule.
Może spróbuj podmienić kulę na przeźroczystą(plastikowa lub szklana)?[/quote]Kefas pisze:Z innej beczki: kończę malowanie (w zasadzie to skończyłem) globadierów, został mi tylko jeden kłopotliwy element: kule.
chyba żartujesz? teraz gdy wszystko jest pomalowane nie da rady poza tym normalnie też byłoby z tym w ch..... roboty...
ale tak czy siak dzięki za pomysł...
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Ja maluję takimi: 4 (raczej do bazy), 2, 0 i 000. Kupiłam w plastyku, firma kolibri, syntetyki, 000 naturalny. Spisują się świetnie.Kopyt pisze:Chce se zabrać za malowanie figurek na razie trenuje na innych metalach nie do gry i rożnymi pędzlami ale chce kupić coś żeby zacząć malować armie
Jakie rozmiary najlepiej i jaka firma nie maluje pro dopiero zaczynam
Ogólnie panuje błędna opinia, że pędzle w naturalnego włosia są lepsze. Są droższe. Może są bardziej wytrzymałe, ale ja polecam syntetyki. Nie są drogie, a i na razie mi się nie zniszczyły. Wystarcz dbać i nie zostawiać w wodzie (zwłaszcza włosiem do dołu!).
Nie wiem, czy oglądasz galerię Ignis i Raksa, ale tam kilka razy Ignis zrobiła bliki (nawet ostatnio na harpiach), które sprawiają, że element wygląda trochę jak szklany, mimo, iż jej zamierzenia takie nie były Ogólnie technika podobna do nmm, tylko, że cała powierzchnia jest ciemna, a bliki bardzo ostre.Kefas pisze:Zastanawiam się co zrobić żeby wyglądały jak szklane!
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Tematy o pędzlach (opcja szukaj nie boli ):Kopyt pisze:Chce se zabrać za malowanie figurek na razie trenuje na innych metalach nie do gry i rożnymi pędzlami ale chce kupić coś żeby zacząć malować armie
Jakie rozmiary najlepiej i jaka firma nie maluje pro dopiero zaczynam
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=9&t=726
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4&start=20
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 11&start=0
Z czego polecam ci przeczytanie ostatniego (IMO najbardziej wartościowy).
W skrócie opinie z którymi się 100% zgadzam:
Fedek pisze:Oszczędzanie na pędzlach to dziadostwo. Malujemy armie za setki, czy tysiące złociszy, a na najważniejsze narzędzie dziadujecie 30 złotych. Nie trzeba kupować od razu wszystkich. Ja mam tylko 1 i 0, 0 używam tylko do freehandów, więc można go sobie też odpuścić.
Ja używałem kiedyś pędzla GW, ale zmiana na W&N to ja przesiadka z malucha do ferrari, skill wzrasta o 10% przez samo to
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Generalnie zgadzam się, że nie ma co dziadować na czymkolwiek, jeśli lubi się malować i chce się mieć naprawdę ładne figurki.
Sama mam w "kolekcji" sporo pędzli - i te z wyższej półki, i te z niższej.
Ale... śmieszne jest to, że czasem i te gorsze potrafią wykazać niesamowitą żywotność. Kilka razy zdarzyło mi się, że pędzelek za 2 złote trzymał się dłużej niż te za "trochę więcej".
A dbam o wszystkie tak samo
Sama mam w "kolekcji" sporo pędzli - i te z wyższej półki, i te z niższej.
Ale... śmieszne jest to, że czasem i te gorsze potrafią wykazać niesamowitą żywotność. Kilka razy zdarzyło mi się, że pędzelek za 2 złote trzymał się dłużej niż te za "trochę więcej".
A dbam o wszystkie tak samo