Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŁukaszŻelazek
Mudżahedin

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: ŁukaszŻelazek »

Ktoś może ma inne zdanie? Chciałbym zebrać kilka potwierdzeń, albo odniesień do danych stron rulebooka.
Bardzo by mi to pomogło, bo musicie przyznać, że drabinki skinków to trochę "śmierdzące przegięgiem" sztuczki.
Galeria http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... k#p1256100
Moja strona z większą ilością zdjęć: http://lukaszzelazek.com
Maluję zamówienia.

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

Oba oddziały przeżywają.
W 1 sytuacji oddział wpada w skinki1, zatrzymuje się cal przed nimi, bo skinki1 nie są celem szarży.
W sytuacji 2 szarżujący wpada w skinki 3, które nie są celem jego szarży, czyli wszystkie oddziały maja się dobrze.

Zdaje mi się, że wyjątkiem będą latacze, które sobie po prostu przelecą nad resztą skinek.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dokładnie tak się gra, nie ma w tym żadnych "śmierdzących sztuczek". Ograniczenie do 2xMv oddziału masz tylko w fazie swojego ruchu, więc w materii tego ile skinki przebiegną po swoich oddziałach nie ma problemu. Podręcznik wyraźnie mówi, że robisz jednym oddziałem jedną szarżę i jeden redirect, a jeśli na drodze któregoś z tych ruchów jest przeszkoda/nieszarżowany oddział niepozwalający dokończyć ruchu, to palisz szarżę i zatrzymujesz się w najlepszym przypadku cal od niej/niego (decyduje rzut kośćmi na spaloną szarżę).

Dla Ciebie ważne jest, że przeciwnik zadeklarował legalną szarżę, ale nie mógł jej dokończyć po ruchach ucieczek Twoich jednostek.

Cytat: "There is one important principle you should always remember when charging: under no circumstances can a unit use its charge move to move into contact with an enemy it has not declared a charge against". s.22 małego podręcznika.

No i tak jak mishu pisze, latacze są wyjątkiem od reguły.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

W sytuacji nr 2 rezultat szarży jest prosty - szarża zostaje spalona, a wszystkie skinki żyją.

W sytuacji nr 1 sporo zależy od faktycznego ustawienia wszystkich oddziałów - przydałby się dokładniejszy rysunek. Szarżujący ma do dyspozycji pojedynczego wheela, i jeśli za pomocą niego uda się oddziałowi szarżującemu wyminąć skinki nr 1 i wpaść w skinki nr 2, to zostają one złapane i giną. Jednakże jeśli pojedynczy wheel nie wystarcza (a prawdopodobnie o taki przykład Ci chodzi), to szarża jest spalona.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

jak dła mnie to takie "sztuczki " sa niewiele lepsze od wosrtpłaya
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Jeżeli Cię to boli, to użyj 3-4 oddziałów - dwa pierwsze w odpowiedzi na szarżę i redirect przeskakują za trzeci, przebywając w ten sposób jakiś ludzki dystans, a nie 20 cali. Przeciwnik i tak pali szarżę, a Ty masz kolejną turę na strzelanie.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Szybkie pytanie : Divine Plaque of Protection nie daje ochrony przed Feedback Scrollem, prawda? Tylko się upewniam :)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

przed flarą z engina chroni mr?

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Nie.
@Jasif : Daje warda, bo Feedback liczy się jako ranged.
Obrazek

Rabsp
Masakrator

gubie sie już wtych wszystkich rozbieżnych opiniach i zagmatwanych zasadach... może ktoś sprecyzować jak rozpatrywać hity kiedy stedziu dostaje z katapy/canona?

przy słoneczku i pitce, zdaje 1 test na najwyzszej In czy każda część modelu zdaje osobno na własnej?

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Było już milion razy... :roll: Jeśli test jest bezpośrednim efektem zaklęcia (np: dwellers) to zdaje się raz na najwyższej, a jeśli jest efektem trafienia templatą (pita), to wszystkie części zdają osobno. W pozostałych wypadkach (hit zamiast testu) losujesz kto oberwał.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Rabsp
Masakrator

może pierwsze pytanie troche się zlało z krótkim wstępem, więc przypomne jeszcze
jak rozpatrywać hity kiedy stedziu dostaje z katapy/canona?

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

jak rozpatrywać hity kiedy stedziu dostaje z katapy/canona?
Z działka dostaje wszystko, wszystko dostaje S10 K6 ran
Z katapy dostaje wszystko, losujesz Big Hita 1-4 Stega, 5 załoga 6 Kapłan (5-6 załoga jak nie ma kapłana
Obrazek

Awatar użytkownika
Lizak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lizak »

Lol niby czemu wszyscy dostają kulą armatnią? Nie jest tak że normalnie rzucasz co dostało kulą na tabelkę?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Lizak pisze:Lol niby czemu wszyscy dostają kulą armatnią? Nie jest tak że normalnie rzucasz co dostało kulą na tabelkę?
Nie, sprawdz w rulebooku. Wszyscy dostają kulą armatnią.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Lizak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lizak »

Mogę dostać cytat? lub stronę chociaż?
Lub jeśli jesteś pewien to juz nie wstawiaj żadnych cytatów ect.

Awatar użytkownika
Bulwok
Kretozord

Post autor: Bulwok »

Bo armata, i katapa to strzelanie templatkowe, wiec rani to co przykrywa. Zwykle strzelanie, jak balista, ktora nie uzywa templatki lecz strefy (przednia, boczna, tylna) jest rozlosowywane co dostaje
Obrazek

Rabsp
Masakrator

jaką templatką strzela armata :shock: :?:

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Rabsp pisze:jaką templatką strzela armata :shock: :?:
Linią prostą. Jej strzał jest traktowany jako templata.
Nie mam za cholere pojęcia gdzie to jest napisane, ale tak nam (Mi i Bulwokowi) tłumaczył gracz imperium z kilkuletnim doświadczeniem i na turniejach zawsze to tak działało.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Jest tak na pewno. np. strona 105 duży rule book.

ODPOWIEDZ