Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Cholera zasnac nie moge ( tak to jest jak dzien w dzien o 3 sie czlowiek kladzie to o 12 zasnac juz nie moze ) i wykminilem , ze przydalby sie temat zawierajacy problematyczne sprawy , ciekawostki odnosnie zasad naszej armii , oto kilka na ktore wpadlem :
1. Salki po zjedzeniu skinkow testuja panike w 7 edycji ( jesli zjedza 25% modeli albo wiecej)
2. Salamandry zaszarzowane dostawiaja tak jak w 6 edycji maksymalna licbe modeli ( zasada monsters and handlers ma mniejszy priorytet niz zasad skimish)
3. Skink Priest moze przelozyc za pomoca Diadem Of Power 2 kostki do Dispela , ale juz tylko 1 do casta ( chyba , ze to shaman z lustrii i ma mark of tepok)
4. Javeliny wystrzeliwane z terradonow maja sile 4 ( terki maja sile 4 , a javelin ma strenght as user)
5. Ilosc cali jaka wypadla na Huanchi Blessed Tome moze byc przerzucana za pomoca Mark Of Old Ones pod warunkiem , ze Huanchi Blessed Tome nosi BSB
6. Salki maja strzelajac maja flaming ataki
7. Kawaleria uzywajaca Huanchi Blessed Tome w lesie czy innym trudnym terenie ma swoj dpdatkowy ruch d6 dzielony przez 2
To na razie tyle , jesli wpadniecie na jakis pomysl co by jeszcze dopisac to piszcie w tym temacie , a bede aktualizowal pierwszy post.
1. Salki po zjedzeniu skinkow testuja panike w 7 edycji ( jesli zjedza 25% modeli albo wiecej)
2. Salamandry zaszarzowane dostawiaja tak jak w 6 edycji maksymalna licbe modeli ( zasada monsters and handlers ma mniejszy priorytet niz zasad skimish)
3. Skink Priest moze przelozyc za pomoca Diadem Of Power 2 kostki do Dispela , ale juz tylko 1 do casta ( chyba , ze to shaman z lustrii i ma mark of tepok)
4. Javeliny wystrzeliwane z terradonow maja sile 4 ( terki maja sile 4 , a javelin ma strenght as user)
5. Ilosc cali jaka wypadla na Huanchi Blessed Tome moze byc przerzucana za pomoca Mark Of Old Ones pod warunkiem , ze Huanchi Blessed Tome nosi BSB
6. Salki maja strzelajac maja flaming ataki
7. Kawaleria uzywajaca Huanchi Blessed Tome w lesie czy innym trudnym terenie ma swoj dpdatkowy ruch d6 dzielony przez 2
To na razie tyle , jesli wpadniecie na jakis pomysl co by jeszcze dopisac to piszcie w tym temacie , a bede aktualizowal pierwszy post.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, o 18:20 przez Ziemko, łącznie zmieniany 4 razy.
Ziemko bardzo dobrze że poruszyłeś ten temat
IMHO;
1.Po to chyba sie urodziły żeby zostać zjedzonymi
wiec nie powinny testowac...
2.blee... to zawsze jest najgorsze a zarazem najtrudniejsze pytanie.
3.co?? ...a niby dlaczego tylko jedna do casta? Wtajemnicz mnie ziemko w ta rozkmine bo nie kapuje
.
4.proste ze 4 w koncu z lotu wala czyli fizyka sie kłania; dodatkowa sila do wyrzutu
5.bsb powinien moc

IMHO;
1.Po to chyba sie urodziły żeby zostać zjedzonymi

2.blee... to zawsze jest najgorsze a zarazem najtrudniejsze pytanie.
3.co?? ...a niby dlaczego tylko jedna do casta? Wtajemnicz mnie ziemko w ta rozkmine bo nie kapuje

4.proste ze 4 w koncu z lotu wala czyli fizyka sie kłania; dodatkowa sila do wyrzutu

5.bsb powinien moc

Jaro nie gadaj glupot
Salki maja flaming ataki - poczytaj sobie dire wolfa...
Czemu Raptor ? Wczytaj sie w tresc przedmitu jest napisane , ze mozesz przeniesc tyle kostek ILE POSIADACZ GENERUJE DO MAX 2.... Casta generuje 2 wiec 2 do dispela przekladasz , ale Dispela 1 generuje , wiec do casta dlatego mozesz tylko 1 przeniesc...

Czemu Raptor ? Wczytaj sie w tresc przedmitu jest napisane , ze mozesz przeniesc tyle kostek ILE POSIADACZ GENERUJE DO MAX 2.... Casta generuje 2 wiec 2 do dispela przekladasz , ale Dispela 1 generuje , wiec do casta dlatego mozesz tylko 1 przeniesc...
One mają zasadę spout flames, ale tam nigdzie nie ma, że to jest flaming (dire wolf?? nie czytałem, co to jest??). Jeśli rzeczywiście tak jest, to sorki wszystkich za wprowadzanie w błąd, ale mnie o tej zasadzie uświadomili na jednym z turniejów
.

Dire Wolf - zbior Q&A zebranych do wszystkich armii i roznych innych dotyczacych zasad rzeczy...
a kroxy w koncu moga deklarowac szarze przez nie zebrane skinki ??
gogol mowi ze tak ale co wy o tym sadzicie
gogol mowi ze tak ale co wy o tym sadzicie
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.
Bylo w battle raporcie WD kiedys o tym... Lookam do WD , ok mam...
Korxigory moga szarzowac przez uciekajace skinki pod warunkiem , ze w tej turze te sie zbiora - jesli sie zbiora , kroxy szarzuja , jesli nie to kroxy nie moga wykonac tej szarzy ( tak czy siak najpierw i tak deklarujemy szarze kroxami)
Korxigory moga szarzowac przez uciekajace skinki pod warunkiem , ze w tej turze te sie zbiora - jesli sie zbiora , kroxy szarzuja , jesli nie to kroxy nie moga wykonac tej szarzy ( tak czy siak najpierw i tak deklarujemy szarze kroxami)
Ziemko... ale Dire Wolf nie jest wykładnią zasad... ja bym też optował za tym, że salamandry nie mają ognistego ataku...
a żeby zadeklarować szarżę trzeba widzieć- w podręczniku jest napisane:
"(...)Kroxigors may see and charge through Skink units(including Chameleon Skinks) that are not fleeing." p.28
więc jeśli skinki przez które kroxy miałyby szarżować całkowicie zasłaniają cel, to szarża na pewno nie może zostać zadeklarowana...
a żeby zadeklarować szarżę trzeba widzieć- w podręczniku jest napisane:
"(...)Kroxigors may see and charge through Skink units(including Chameleon Skinks) that are not fleeing." p.28
więc jeśli skinki przez które kroxy miałyby szarżować całkowicie zasłaniają cel, to szarża na pewno nie może zostać zadeklarowana...
sam napisales ze jedna do casta Ziemko3. Skink Priest moze przelozyc za pomoca Diadem Of Power 2 kostki do Dispela , ale juz tylko 1 do casta ( chyba , ze to shaman z lustrii i ma mark of tepok)

choc gdybym czytal uwazniej skapnol bym sie po tepoku ze chodzi o dispella a nie casta

Kidys byla o tym klutnia na jedrusiu przez pol godziny na pierwszym stoleJaro pisze:One mają zasadę spout flames, ale tam nigdzie nie ma, że to jest flaming (dire wolf?? nie czytałem, co to jest??). Jeśli rzeczywiście tak jest, to sorki wszystkich za wprowadzanie w błąd, ale mnie o tej zasadzie uświadomili na jednym z turniejów.

spout flames to nie flames? flames to fire koniec kropka.
Nie po to do kur.. nędzy kosztuja 65pkt zeby nie miec ognistych atakow.
----
a patrzac na sprawe szarz kroxow przez uciekajace skinki to wydaje mi sie ze kroxy to powinno pierd..ic przez jakie skinki przebiegaja (przestraszone czy nie przeciez to skinki ktore zawsze uciekaja a kroxy nie sa az na tyle glupie zeby o tym nie widziec )
Ehh... owszem flames to w języku polskim: płomienie... ale brakuje przy opisie Spout Flames adnotacji, że są to flaming attacks....
a patrząc na sprawę szarż kroxów przez skinki, to wydaje mi się, że pierwszeństwo ma podręcznik gdzie to jest dość jasno opisane...
w ogóle zastanawiam się dlaczego zasada Controlled Creatures ma mniejszy priorytet od zasady Skirmishers...
a patrząc na sprawę szarż kroxów przez skinki, to wydaje mi się, że pierwszeństwo ma podręcznik gdzie to jest dość jasno opisane...
w ogóle zastanawiam się dlaczego zasada Controlled Creatures ma mniejszy priorytet od zasady Skirmishers...
no tez sie zastanawiam ]:->
czy to polhammer czy warhammer ale mam nadzieje ze to 2gie
czy to polhammer czy warhammer ale mam nadzieje ze to 2gie
w opisie jest, ze venom a nie flamesSauruS PoweR pisze: spout flames to nie flames? flames to fire koniec kropka.
----

a ziemko:
5 - nie moze przerzucic jesli jest w oddziale gdyz przerzut bedzie wplywal na oddzial a nie tlyko na bsb

7 - jak nie zbiora sie to uciekna z toru szarzy

nie wazne jesli i tak beda przyslaniac ta szarze to w tedy tylko wykonac nie mozna ]:->Shino pisze:7 - jak nie zbiora sie to uciekna z toru szarzy
i to mi sie bardzo podoba
Red fire of tzeentch i Blue fire of tzeentch TO FIRESauruS PoweR pisze:
spout flames to nie flames? flames to fire koniec kropka.
A jednak ognistych ataków nie ma

P.S. Mimo tej niekonsekwencji, salki maja flaming attack według direwolfa
A wg GW ?, nie przypominam sobie faq w którym cos pisało o tym ze salamandry mają flaming attacktrikk pisze:
P.S. Mimo tej niekonsekwencji, salki maja flaming attack według direwolfa