Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Już to przerabialiśmy na forum wcześniej. To że nie możesz strzelić wynika już samo z Move or Fire jakie mają nasi strzelcy.
W wordingu runy jest "units that move in this way cannot shoot in the shooting phase". Jakby mądrale z GW napisali "moved" byłoby wszystko doskonale wiadomo - a tak brakuje jednej literki i wcale nie jest to jasne... Ale jeśli dobrze pamiętam, Kudłaty stwierdził że można czyli u nas można :]
W wordingu runy jest "units that move in this way cannot shoot in the shooting phase". Jakby mądrale z GW napisali "moved" byłoby wszystko doskonale wiadomo - a tak brakuje jednej literki i wcale nie jest to jasne... Ale jeśli dobrze pamiętam, Kudłaty stwierdził że można czyli u nas można :]
zasade slayerow stosuje sie przed wszystkimi innymi.
czyli bedzie S10.
@gromTG
napisales sprzeczne rzeczy. bo raz piszesz, ze ma S8 a pozniej, ze podnosi mu S zawierajaca bonusy z broni.
runa zwiekszajaca S jest wlasnie bonusem z broni.
czyli bedzie S10.
@gromTG
napisales sprzeczne rzeczy. bo raz piszesz, ze ma S8 a pozniej, ze podnosi mu S zawierajaca bonusy z broni.
runa zwiekszajaca S jest wlasnie bonusem z broni.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Nie napisałem sprzecznych rzeczy tylko jako skrót myślowy. Już rowijam. W zasadzie napisane jest:
"When rolling to wound, a Slayer's Strenght, including any modifiers for weapon (eg a great axe), is increased until it is equal to the toughness of his opponent, up to a maximum strenght 6."
Czyli (wg mnie) zabójca ma S4, przeciwnik T5+, więc z zasady runy dublujemy S zabójcy do S8 (bo to są zasady broni) co przekracza 6. No i nie ma już modyfikatora wynikającego z zasady slayer.
"When rolling to wound, a Slayer's Strenght, including any modifiers for weapon (eg a great axe), is increased until it is equal to the toughness of his opponent, up to a maximum strenght 6."
Czyli (wg mnie) zabójca ma S4, przeciwnik T5+, więc z zasady runy dublujemy S zabójcy do S8 (bo to są zasady broni) co przekracza 6. No i nie ma już modyfikatora wynikającego z zasady slayer.
a ja z innej beczki- zanim kupie/nie kupie flame canona to powiedzcie czemu nikt na nim nie gra?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
bo zmienili zasady strzelania dla FC i brać krasnoludzka jest zadąsana na GW i w odpowiedzi rzadko wystawia go na stółloko pisze:a ja z innej beczki- zanim kupie/nie kupie flame canona to powiedzcie czemu nikt na nim nie gra?
![Laughing :lol2:](./images/smilies/icon_lol.gif)
tak czy siak, kiedyś strzał polegał na zdecydowanie większym zasięgu FC, teraz jakoś średnio za te pkty się opłaca go wystawiać... mowa o turniejach
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
Na innym forum był taki komentarz:
" w I turze nie bo nie ma zasięgu
w II turze jeszcze nie bo nie ma zasięgu
w III turze już nie bo został zaszarżowany przez jakiś śmieć albo klocki są już w CC "
w III turze już nie bo został zaszarżowany przez jakiś śmieć albo klocki są już w CC "
![Obrazek](http://i305.photobucket.com/albums/nn214/twoja_stara1/9hp1j6.jpg)
@GromTG
masz racje.
pomylilem sie gdyz zasade slayerow stosuje sie po wszystkich innych. (tak tez zawsze gralem. nie wiem czemu na forum wpisalem odwrotnie).
gdyz najpierw jest:
- standardowa sila slayera -> zwiekszenie sily slayera z przedmiotow (w tym magiczne bonusy) -> jesli nadal nie ma wyrownania sily z tafem (max do 6) to zwieksza sie z zasady slayerow.
bedzie S8.
masz racje.
pomylilem sie gdyz zasade slayerow stosuje sie po wszystkich innych. (tak tez zawsze gralem. nie wiem czemu na forum wpisalem odwrotnie).
gdyz najpierw jest:
- standardowa sila slayera -> zwiekszenie sily slayera z przedmiotow (w tym magiczne bonusy) -> jesli nadal nie ma wyrownania sily z tafem (max do 6) to zwieksza sie z zasady slayerow.
bedzie S8.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
To mojeIrek_Dwarf pisze:Na innym forum był taki komentarz:
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Applause =D>](./images/smilies/eusa_clap.gif)
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
By ugrywalnić FC nawet niekonieczne by było zwiększenie zasięgu ale wystarczyłoby zmniejszyć koszt (przy obecnych zasadach strzelania to do jakichś 60-70punktów) i już by się go oplacalo przy czysto defensywnych rozpach wystawiać. Bo jak na razie to za cenę FC mamy solidnie orunowaną klopę.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
zasięg by wystarczył, a koszt 60-70 było by lekkim przegięciem. za cenę organ 2 FC. Dość solidne by to było
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
przy zachowaniu obecnych zasada strzelania myśle że nie. Ale to i tak tylko gdybanie, prawda jest taka że aż do następnego booka FC można sobie podarować (a i po nowej ed. nie ma pewności że sytuacja się zmienicrovaxus pisze:a koszt 60-70 było by lekkim przegięciem
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
mnie i tak najbardziej ciekawią te newsy ze Warki tansze o 1 pkt, Ironi mają być również tańsi i slayerzy maja mieć ward na 5+. Boje się tylko co nam zrobią z biednym żyrosem
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
noooo 25 pkt za salkę....wszystko przy tym wymięka ![Applause =D>](./images/smilies/eusa_clap.gif)
![Applause =D>](./images/smilies/eusa_clap.gif)
jakas kpina :/ mam nadzieje, ze to sie nie sprawdzicrovaxus pisze:mnie i tak najbardziej ciekawią te newsy ze Warki tansze o 1 pkt
warrior z dwurakiem ma kosztowac 9 a taki marauder khorna z dwurakiem 5 pkt. z markiem khorna (przy liczbie 30 w unicie) kosztuje 6 pkt.
przy czym marauderzy maja takie same WS jak i S, T gorszy ale maja frenzy co daje wspolczynnik A lepszy o jeden oraz ItP.
40 khornowych marauderow sklada z palcem w nosie 40 longbeardsow z dwurakiem (przypomne, ze jeden kosztuje 13 pkt). przy dobrych rzutach walka moze byc rowna.
warriorami to bym sie bal zaszarzowac na nich od przodu, co najwyzej od flanki/tylu.
co do slayerow to mam wrazenie, ze bedzie to mirror chopasow.
WS 6+ ktory bedzie mogl byc poprawiony na 5+ jesli wejdzie tam jakis heros z odpowiednim przedmiotem.
chociaz mam nadzieje, ze sie myle
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Źle napisałemX.Maciek pisze:Salamandra jedna kosztuje 65 albo 75 punktów. Nie wiem skąd wziąłeś salki po 25pkt.
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
opłacalność opłacalnością, ale realnie salamandra zieje ogniem, a Żyro dmucha wrzącą para... więc raczej trafianie wg fluffu jest ok... koszt no cóż, może taki wysoki bo to jedna z bardziej zaawansowanych maszyn... marudzicie - jak ktoś chce grać to i tak będzie grał ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
a gdybajki co do nowego booka też bez sensu... wiadomo, że będzie, domysły, że do końca 2012 i tyle... cierpliwości krasnoludy... w końcu jesteśmy z tego znani...![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
a gdybajki co do nowego booka też bez sensu... wiadomo, że będzie, domysły, że do końca 2012 i tyle... cierpliwości krasnoludy... w końcu jesteśmy z tego znani...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Panowie nie ma sensu porównywać kosztu jednostek w różnych armiach. Każda armia to zupełnie inna strategia i koszty są do tego dostosowane. Gdyby krasnoludy miały w corach jakiegoś śmiecia po 2pkt za model to nie dałoby się wygrać z nimi bitwy. Park maszynowy + gwarancja że nikt do tych maszyn nie dojdzie.
W chaosie jednostki i bohaterowie mają bardzo duże koszty punktowe. Taki maruder za 5pkt to pewnego rodzaju wyrównanie. Ale pamiętajmy że w chaosie nie ma żadnego strzelania. Jednostki chaosu można odginać bez żadnego problemu. I nie oszukujmy się że oddział maruderów nie dojdzie do strefy rozstawienia krasnali.
W chaosie jednostki i bohaterowie mają bardzo duże koszty punktowe. Taki maruder za 5pkt to pewnego rodzaju wyrównanie. Ale pamiętajmy że w chaosie nie ma żadnego strzelania. Jednostki chaosu można odginać bez żadnego problemu. I nie oszukujmy się że oddział maruderów nie dojdzie do strefy rozstawienia krasnali.