kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
lamerowe pytanie:
w rulebooku jest napisane,ze kazda jednostka posiada hand weapona,chyba,ze jest inaczej napisane w jej zasadach specjalnych.ale sie zdziwilem,bo wszyscy moi kumple maja napisane w kodeksach:Equipment-hand weapon...
ale GG z WE nie maja tak napisane....wiec czy maja oni te cholerne Hand Wepaony,czy nie???
w rulebooku jest napisane,ze kazda jednostka posiada hand weapona,chyba,ze jest inaczej napisane w jej zasadach specjalnych.ale sie zdziwilem,bo wszyscy moi kumple maja napisane w kodeksach:Equipment-hand weapon...
ale GG z WE nie maja tak napisane....wiec czy maja oni te cholerne Hand Wepaony,czy nie???
- Oni No Maćko
- Chuck Norris
Jeżeli w walce wręcz klocek przeciwnika obrywa bronią która zamiast zadawać standardowe obrażenia kładzie template (ogrzy thundermace), to jak są usuwane zabite modele ? Czy zdejmowane są tylko te, które stykają się z modelem wyposażonym w tą broń template'ową czy też jest to w jakiś sposób sprawdzane który dokładnie model jest zdejmowany? Pytam, bo jest to istotne przy "oddawaniu" gdy ja atakuje templatem od frontu ale drugi mój oddział jest jednocześnie w strefie bocznej klocka przeciwnika.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
— Stanisław Lem
— Stanisław Lem
przykro mi ale nie mozesz wycelowac w konkretnego szeregowca. Przeciwnik sciaga trupki-dla ulatwienia z tyluJak ma znaczenie, który obrywa to możesz dla tych modeli osobno rzucać.
dla ulatwienia licz ile modeli z danej strefy walki zabiles a ile ich sie "styka"; to ze tyrant zabije 8 nie jest rownoznaczne z tym ze nikt nie bedzie mogl uderzac w bok.Jeżeli w walce wręcz klocek przeciwnika obrywa bronią która zamiast zadawać standardowe obrażenia kładzie template (ogrzy thundermace), to jak są usuwane zabite modele ? Czy zdejmowane są tylko te, które stykają się z modelem wyposażonym w tą broń template'ową czy też jest to w jakiś sposób sprawdzane który dokładnie model jest zdejmowany? Pytam, bo jest to istotne przy "oddawaniu" gdy ja atakuje templatem od frontu ale drugi mój oddział jest jednocześnie w strefie bocznej klocka przeciwnika.
Jade Amulet
"The model may ignore the first wound it suffers."
To cały opis przedmiotu w AB do Imperium.
Czy działa on jedynie na postac czy również na wierzchowca?
Pytanie moje stąd, że wg RB postac i wirzchowiec to jeden model.
Ponadto wydaje się, że użycie słowa "model" jest tu celowe gdyż pozostałe przedmioty mają jasny opis typu "the character", "wearer", "bearer" itd. To jedyny raz, gdy użyto sformułowania "model".
"The model may ignore the first wound it suffers."
To cały opis przedmiotu w AB do Imperium.
Czy działa on jedynie na postac czy również na wierzchowca?
Pytanie moje stąd, że wg RB postac i wirzchowiec to jeden model.
Ponadto wydaje się, że użycie słowa "model" jest tu celowe gdyż pozostałe przedmioty mają jasny opis typu "the character", "wearer", "bearer" itd. To jedyny raz, gdy użyto sformułowania "model".
Jest różnie używane, ale model nie jest tożsame z character/bearer. Ot, wyszedł FAQ do pit of shades i okazało się, że smok z jeźdźcem to jeden model testujący inicjatywę na wyższym współczynniku.
Nie jest to oczywiste - ja bym się skłaniał do opcji, że model to zawsze bohater+mount (także chariot). Jezeli chodzi tylko o jeźdźca, jest napisane "character, bearer, wielder, wearer" etc.
Nie jest to oczywiste - ja bym się skłaniał do opcji, że model to zawsze bohater+mount (także chariot). Jezeli chodzi tylko o jeźdźca, jest napisane "character, bearer, wielder, wearer" etc.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
potion of strenght, witajcie smoki z s9
IMO przedmioty magiczne nie działają na mounta, chyba, że opis wskazuje inaczej.
Z pitką niewiadomo było, czy rozlosowujesz hita, czy dostają obaj, czy dostaje 1. Z drugiej strony do dupy to usciślenie by GW
IMO przedmioty magiczne nie działają na mounta, chyba, że opis wskazuje inaczej.
Z pitką niewiadomo było, czy rozlosowujesz hita, czy dostają obaj, czy dostaje 1. Z drugiej strony do dupy to usciślenie by GW
Release the Przemcio!
Nie mówiłem poważnie, to jakaś bzdura by smok dostawał Warda od jeźdźca dlatego, że pisze model a nie bearer. Chociaż lepiej GW nie pytać bo jeszcze tak uściślą.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Wiem, że są takie itemy (stare oko, wyczerpywalny ward). Nie chce mi się bawić w przeglądanie wszystkich booków, po prostu byłem pewien, że pewnie jest kilka booków, gdzie jest tekst: Model has 4+ WS. Jeżeli wszędzie jest bearer/character itd. to sorki za zamieszanie.quas pisze:sa itemy ktore maja to specjalnie wpisane.MUKER pisze:Nie mówiłem poważnie, to jakaś bzdura by smok dostawał Warda od jeźdźca dlatego, że pisze model a nie bearer. Chociaż lepiej GW nie pytać bo jeszcze tak uściślą.
bless ma to dopisane.
And the ground did tremble as the king marched to war...