Rozpiski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nahar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: nahar »

max pisze:no moze nie wiem jeszcze chyba nie trafilem na godnego przeciwnika musze chyba sie do was wybrac
a gramy na normalne zasady wiadomo ze sztylet krytyka nie robi
mozliwe ze przyjade na ten turniej to sie jakos tam przekonamy
Mhm
A z Zielonym/Musleyem grałeś?

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

nahar pisze:Wszystko zalezy od podejścia do gry.
Turniej - 3 kusze. Leader + 2, Elf Ranger jako wsparcie mobilne (lub Strażnik Dróg), 1 Flagellant, 2-3 Zelotów i dopchanie psami. 13 modeli i nic Cię nie powstrzyma.
Łowcy to mocna banda. Po 5 bitwach na turnieju zwykle masz ok 15-17 modeli (4 najemników w tym halfas), 1-2 garłacze, 2-3 kuszników z Quick Shotem (i elfa/strażnika też z tym skillem). Herosa flagellanta/zelote na maxa do kombatu. Psy.
I kapłana mordercę. Warrior Priest jest najpotężniejszą postacią w tej bandzie, bardzo wszechstronną. Zleży to od czaru jaki masz (4 sa super, 2 nie bardzo). Ale ten Pan jest naprawdę groźny.
Co miałeś na myśli pisząc leader+2 ?? Z tymi zelotami nie jestem skłonny się zgodzić... wolałbym chyba wsadzić jeszcze jednego flagellanta, ewentualnie kilka mieczy kupić żeby chociaż krytyki były... No i postawił bym na 3witch hunterów + captain z kuszami ;] Więcej strzału, wtedy bym przyciął ilość piesków. Zresztą muszę pokombinować ;p

Awatar użytkownika
nahar
Powergamer Rozpiskowy

No że kusze dajemy 3. Jedna dla kpt (leader) i dwie zwykłym łowcą. 4 kusze to za dużo. Musisz mieć poza kapłanem 1 herosa do walki, takiego co nie boi się przyjąć szarży (taniego znaczy).
A jak przytniesz psy to kto będzie walczył? Ci z kuszami?

Uwierz flagellantów bierzymy max 2.

Flagellnat -

Wady
Drogi (55gc)
1 atak

Zalety
Staty
Nie boi się

Zelota

Wady
Ws 2 (nie boli tak bardzo jak strata 2 flagellantów na stałem - 110 gc)

Zalety
Tani (20)
2 ataki

Czyli za 1 flagellanta ma 2 dobrze uzbrojonych zelotów (miecz i topor).
Lub 2 z pałkami i 9 gc na coś innego.

Kusze mają wadę - move or fire. Jak się przeciwnik dobrze chowa do nic nie ustrzelisz. No i tak naprawdę pokazują swoją siłę jak Łowcy dostają quick shoty (po 2 strzały na turę). Wtedy możesz mieć nawet to 8-9 strzałów na turę (dodajemy elfa/strażnika/tileana i halflinga).

A to już solidna zasłona ogniowa. Bo np taki reikland ma BS 4 na strzelcach ale to stronnicy - co z tego ze mogą mieć nawet BS 5? Ale bedą mieli 1 strzał. Bo jak awansują to i tak najwyżej jeden (no dwóch max).

A tym masz od razu herosów którzy są niestety na starcie dobrzy tylko do kusz. Ani nie mają wiecej WS, ani S jak championi u Najemników.
Jak masz Championa z WS 4 to sie dwa razy zastanowisz co mu dać - pchać go do walki czy strzelanie? Szkoda żeby się marnował chłop z tym WS 4 na strzelanie tylko...

Dlatego zwykle Łowcy w turnieju szybko robią się taką wystawką strzelecka, gdzie masz 3-4 modele mocno podkręcone skillami do shootingu (jedyna podobna banda to Averland - tam tez masz 3-4 modele wśród herosów, których siła jest ostrzał).

Coż tyle rad.

Tak naprawdę graj jak Ci pasuje. To co tu czytasz pokazuje pewne możliwości. Ja sam gram Łowcami od 5 lat, w sumie na większości turniejów ich właśnie wystawiałem (no na pewno najczęściej), a i tak się dużo nauczyłem jak kilka osob z klubu zaczęło też grać tą bandą i wymyśliło kilka nowych trików (choćby garłacz na 1/2 herosach ze skilla weapon expert).

No i nadal czekam aż ktoś coś zrobi bandą na flagellantach (ja zająłem 3 miejsce w moim pierwszym turnieju ale było 6 graczy i do tego nikt nie umiał grać...)

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

nahar pisze:
max pisze:no moze nie wiem jeszcze chyba nie trafilem na godnego przeciwnika musze chyba sie do was wybrac
a gramy na normalne zasady wiadomo ze sztylet krytyka nie robi
mozliwe ze przyjade na ten turniej to sie jakos tam przekonamy
Mhm
A z Zielonym/Musleyem grałeś?
nie chca ze mna grac ]:->
z kazdym graja tylko kurde nie ze mna (chyba w batla w tedy gram)
ale jak turniej bedzie to nie ma ze boli zagram z nimi i sie zobaczy
raz z nimi gralem 2na 2 ale kurde mialem takiego sojusznika ze sam wszystko robilem ]:-> prawie sie udalo ale ciezko z 2 bandami grac
Malowanie, konwertowanie, rzeźbienie od zera ... ceny do uzgodnienia
https://www.facebook.com/angerfish.studio
Prosił bym o kontakt na fanpage, ponieważ na forum wchodzę sporadycznie.

Sykstus
Masakrator

Nahar: tak jak w klubie sobie gramy to mam z rozpie max herosów wszyscy strzelają a jak dostają więcej ataków i sile to i lepiej bo nie boje się ze ktoś wleci i ich ro&^#$ Do tego Priest ma już 2 ataki z S4 i WS5, czaruje młotek i healing hand więc jest przez kozak. Do tego mam 5 flagellantów (1 na max i 3 jeszcze z jednym okienkiem wolnym) JEden flagellant awansował na herosa i ma strong mana z greatem i WS6 i A2. Strzelający wszyscy mają QS, kilka eagle eye, 3 weapon experta, 2huntera. Teraz zbieram tylko kasę na hunting rifle i będzie rzeź ;]

Awatar użytkownika
Wojtku
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojtku »

Strata kasy. Trzeba pamiętać ze nie zawsze będzie tak dobrze szło w kampanii. Ja ostlandem widziałem już mnóstwo rożnych rozwinięć .

Sykstus
Masakrator

Wojtku pisze:Strata kasy. Trzeba pamiętać ze nie zawsze będzie tak dobrze szło w kampanii. Ja ostlandem widziałem już mnóstwo rożnych rozwinięć .
No nie wiem kasowanie przeciwnikowi save-a praktycznie całkowicie, możliwość wyboru celu i jeszcze zwiększenie bliskiego zasięgu :) Do tego jeszcze dam im trick shootera i będą trafiać na 2+ :)

Awatar użytkownika
nahar
Powergamer Rozpiskowy

Spoko.

Widzę że raczej kampania z ostrym rozwojem.
Co kto lubi. U mnie to po 10 grach skład Łowców wyglądał tak:

Kapłan (leader - kpt zdechł) -1I, -1WS jakieś tam rozwoje nie bardzo pamietam jakie na 100% Ld 9, oraz dodatkowe czary.

Łowca z kuszą i zestawem skilli strzeleckich.
Łowca z mieczem do walki (świeżynka)

Awansowany zelota z 3W i czymś tam jeszcze
Awansowany flagas na kombat

Zelota
4 psy
Tileańczyk

Tylko że u nas się nie odpuszcza - gramy zwykle dla fun wiec akcje typu ten zelota ma terror na krasnale i sam atakuje cała Twoją bandę, są na porządku dziennym.

Zwykle bitwy kończyły się jak na stole stały po 2-3 modele z każdej bandy.
Cieżko było coś dokupić bo trza było odkupić.

Ale jak mówie - co kto lubi.

Co do rozpisek - jak daję rady to zwykle odnoszę je do rozpisek na turnieje.
Tylko to ma sens - bo w domu/klubie w czasie kampanii to można grać jak się chce. Choć powiem że jak zaczynałem to też graliśmy długie kampanie i potem były mocne bandy.

Sykstus
Masakrator

My gramy tak po trzy bitwy dziennie więc bandy rosną w siłę. Gramy dotąd aż cel misji zostanie wykonany... bywa ze są rzezie ostatio zostały mi 3 modele na planszy :)

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Aleście naspamowali na poprzedniej stronie...!
Pamiętajcie, że na ustawki macie temat "Poszukiwany, poszukiwana".
Tyle moderatorskiego marudzenia z zaświatów.

Natomiast Maksiu, uwierz, w kupie siła to hasło wyłącznie dla nurglingów... ;)

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Skavenblight pisze:Aleście naspamowali na poprzedniej stronie...!
Pamiętajcie, że na ustawki macie temat "Poszukiwany, poszukiwana".
Tyle moderatorskiego marudzenia z zaświatów.

Natomiast Maksiu, uwierz, w kupie siła to hasło wyłącznie dla nurglingów... ;)
e tam najwyzej mnie przejada ]:->
ta rospa mnie nie zawiodla i puki nie zawiedzie to niestety jej nie zmienie ]:->
ale zamiast sztyletow mozna by chociaz palki dac po jednej ten 1zk w te czy we w te
i po mieczu herosa ];->
ok cos wymysle

Awatar użytkownika
Skav

Post autor: Skav »

raz z nimi gralem 2na 2 ale kurde mialem takiego sojusznika ze sam wszystko robilem ]:-> prawie sie udalo ale ciezko z 2 bandami grac
ejj ale ja zdawalem routa dopoki mi wszystkie modele nie padly, zreszta pchales sie sam do przodu jak glupi :P

Awatar użytkownika
Wojtku

max pisze:skoro ten temat to rozpiski to zdradze swoja nie pokonana rozpe(nie kopiowac):
Adept zabujca 2xsztylety i proca
Magik--------------//--------------
Black skavenx2---//--------------
night runnerx2--------//-------------
wermkinix10---------//-----------
]:-> patrzez i podziwiac
moze niepozorna taka ale dziala uwiezcie an moje zplugawione slowo
Osobiscie nei zabrdzo chciałbym grac z taka rozpiską. Rozumiem, ze system mordheim jest malo elastyczny i mało jest rozwiazań ale troche róznorodności nie zaszkodzi. To jest według mnie poprostu czysto PG rozpa

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Skav pisze:
ejj ale ja zdawalem routa dopoki mi wszystkie modele nie padly, zreszta pchales sie sam do przodu jak glupi :P
no penie ze jak glupi takie sa skavenki ]:->
siostry z nimi to najgorszy sojusz prawie ]:-> to wlasnie nasz przyklad
zanim ja cos zrobilem to ty byles w polowie drogi potem zabili mniez rozbicia i ty zostales wystrzelany ]:-> piekna gra ale fajnie byla na tym turnieju
Wojtku pisze:
max pisze:skoro ten temat to rozpiski to zdradze swoja nie pokonana rozpe(nie kopiowac):
Adept zabujca 2xsztylety i proca
Magik--------------//--------------
Black skavenx2---//--------------
night runnerx2--------//-------------
wermkinix10---------//-----------
]:-> patrzez i podziwiac
moze niepozorna taka ale dziala uwiezcie an moje zplugawione slowo
Osobiscie nei zabrdzo chciałbym grac z taka rozpiską. Rozumiem, ze system mordheim jest malo elastyczny i mało jest rozwiazań ale troche róznorodności nie zaszkodzi. To jest według mnie poprostu czysto PG rozpa
no jasne ze power gaming ]:-> a co sie bede

Będziesz edytował, czy mam Cię zbić po pupie?
Zaraza

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

To nie tyle PG, co po prostu nuuuuuda. Skaveni mają full wypasionych zabawek - gwiazdki, pazury bitewne, spaczeniowe pistolety itd. Dają one znacznie większą przewagę niż 3 kolesi więcej uzbrojonych w 2 sztylety i procę.

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Prawda, skaveny powinny być przynajmniej średnio uzbrojone a po kilku walkach to już wykokszone jak polski dresiarz po roku na siłce.

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

e tam dzisiaj 2 bitewki stoczylem nie rozwinieta banda z takimi po paru bitwach i z nowu zwyciestwo x2
a po rozwinieciu moim tez cos dokupuje no jasne ze tak ale jakos nie widze w tym sensu przyjezdzajcie do rzeszowa pojedzcie mnie to zdanie zmienie
ja sie do swojej bandy juz przyzwyczailem

Awatar użytkownika
Wojtku

zrób turniej :D

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

no narazie mamy kampanie wakacyjna zeby ludzi podszkolic i zachecic ich do zebrania band
jak wszyscy beda juz miec to turniej robimy jak nic
a bandy pomalowane to moze z 2-3 osoby tylko maja no ja moja

Awatar użytkownika
nahar
Powergamer Rozpiskowy

Ano. Zrób.
Albo jak ktoś inny zrobi to się przejedz, to Cię przejedziemy :-).

Ja już widziałem 12 + 1 najemnik, krasnali z samymi sztyletami (format 600 gc) , więc nic mnie nie zdziwi. Kolega co to miał nic nie zdziałał.

Zresztą - ważne jest czy się dobrze bawisz - i czy Twój przeciwnik się dobrze bawi.
Każdy ma swoje gusta.
Grałem też z gościem co wystawiał SW tylko z Long Bowami ustawiał na krawędzi stołu i czekał aż ktoś podejdzie (czasy jak mieliśmy jeszcze mało makiet).

Uwielbiałem z nim grać ](*,).

ODPOWIEDZ