Wiara, Religia, Kościół

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Re: Wiara, Religia, Kościół

Post autor: Rilam »

Karli pisze:Aż przykro stwierdzić, ale fluff do tzeentcha i slaanesha jest po prostu sensowniej napisany niż ten do boga katolików ;-)
Jak się nie potrafi interpretować tekstu to rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. W przeciwieństwie do fluffu tzeentcha Biblia w wielu miejscach jest metaforyczna.

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

siema.
tu tak na marginesie poszukiwania materiałów o pomniku w świebodzinie trafiłem na temat i ogólnie chrześcijaństwie.
http://chomikuj.pl/BIRU_79/Pomnik+g*c5* ... awiebodzin

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Rilam pisze:
Karli pisze:Aż przykro stwierdzić, ale fluff do tzeentcha i slaanesha jest po prostu sensowniej napisany niż ten do boga katolików ;-)
Jak się nie potrafi interpretować tekstu to rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. W przeciwieństwie do fluffu tzeentcha Biblia w wielu miejscach jest metaforyczna.

Fluff Tzeentcha jest też bardzo metaforyczny ale ciężko to stwierdzić gdy nie potrafi się interpretować tekstu.

Akadera: Jako wyznawca Tzeentcha nic nie mam do Slanesha , powiem więcej jest mi najbliższy po Tzeentchu.
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Rilam pisze:
Ta a najlepsza metafora jest historia kolesia ktoremu wszechmocny/wiedzacy i cholera wie co jeszcze bog kazal zlozyc wlasnego syna w ofierze aby sprawdzic sile jego wiary. O Locie ktorego zaliczyly jego wlasne corki po tym jak go spily nie wspomne. Ciekaw jestem czego to metafory bo jak dla mnie to podlega pod kodeks karny :wink:

Jasiu: mimo wszystko przebieg np jaselek u slaaneshowcow jest przyjemniejszy :D

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Akadera: Wydaje mi się że aspekty Slanesha ( zaspokajanie własnych potrzeb, próżność, perwersja,ciągłe zaspokajanie popędu seksualnego, siła czerpana z bólu i cierpienia) są u mnie słabiej rozwinięte niż te Tzeentcha. : [ ale pracuje nad tym !
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Nikt nie jest idealny :wink:

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Aż przykro stwierdzić, ale fluff do tzeentcha i slaanesha jest po prostu sensowniej napisany niż ten do boga katolików ;-)
+1.

Przepiękne podsumowanie tej dyskusji :wink:

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

A instrukcja obsługi zmywarki jest sensowniej napisana od lektur szkolnych, nie? :wink:
Queek.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Cóż ma piernik do wiatraka?
Porównujemy dwa transcendentalne byty i źródła wiedzy o takowych.
Przywołanie instrukcji obsługi i podręcznika szkolnego oddala nas znacząco od meritum wątku.

Chociaż przyznaję, lektury szkolne nawiedzają mnie w nocy do dziś.
:wink:

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Imho to Tzeentch i Slaanesh jako istoty transcendentalne, i ich >święte księgi< (oraz "sensowność" ich napisania) zaczęły oddalać nas znacząco od meritum wątku...

Skoro piszemy o metaforach użytych w Biblii, to wkraczamy na płaszczyznę formy, nie treści. Oceniamy więc "sensowność tekstu" w kategoriach przejrzystości, zrozumiałości. Czy może armybook do WoChu jest >sensowniej< (moje ulubione słówko od dziś) napisany pod każdym względem (no, może oprócz Forsakenów)?

Czy wspomniana instrukcja jest sensowniej napisana od lektury szkolnej? Czy może ciężko to porównać? A może takie porównanie jest bezsensowne? ;0
Queek.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Temat o religii wiec chyba o Tzeenchu i Slaaneshu tez mozna pogadac i wymienic doswiadczeniami z praktykowania kultu :wink:

A tak bardziej serio co do metafor to dzis wiekszosc osob wierzacych zapytanych o te sytuacje co przytoczylem powie ci ze to metafory. Psikus jest taki ze kilkaset lat temu na bank by ci powiedziano ze to prawdziwa historia. Wiec postrzeganie tego co jest w bibli zapisane i odczytywanie tego kler i wierzacy zmieniaja tak by pasowalo do zeitgeistu danej epoki.

Co do instrukcji i lektury szkolnej bym sie spieral bo to zly przyklad (zreszta wiele lektur swietnie mi sie czytalo, poza pozytywizmem). Zakladam ze Jasiowi chodzilo raczej o to ze fluff do Tzeencha jest dosc jednorodny, nie kluci sie ze soba w roznych miejscach swojej swietej ksiegi itp. Gdy mowimy o fluffie do Jezusa i jego ojca Jahwe to non stop sa jakies niedociagniecia, niedomowienia, sprzeczne watki, o czerpaniu z oraz podobienstwie do kultow poganskich ktore judaizm i chrzescjanstwo napotykalo nie wspomne bo sporo rzeczy jest poprostu zerznietych niemal zywcem. Dlatego lepiej juz poczytac jakis ciekawy i trzymajacy sie kupy fluff moim zdaniem :wink:

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

http://www.milanos.pl/vid-26481-13-mili ... cioly.html

być może budżet da się jeszcze uratować :shock:

Ż.

DZIK
Oszukista

Post autor: DZIK »

Żaba pisze: być może budżet da się jeszcze uratować :shock:
Ż.
niestety, zjeby przy władzy :( ...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

zapewne wiesz że Kaczor zwiększał wydatki przy jednoczesnym cięciu dochodów (choć za to mu chwała) - w ten sposób budżetu nie da się zbilansować... #-o

bycie dobrym wujkiem z pewnością mu wychodziło... :roll:

Ż.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

o k... jakie g... w tym temacie...

Awatar użytkownika
Shaga
Chuck Norris

Post autor: Shaga »

Trochę odkopywanie tematów ale chciałbym zwrócić uwagę na jeden błąd który powielał się tu na kilku stronach.
W Biblii nigdzie nie jest napisane a tym bardziej w przekazie o 10 przykazaniach - NIE ZABIJAJ!
Tak jest w językach nowozytnych.
W języku aramejskim rozróżniano trzy rzeczy:
-mordowanie (niewinnych)
-zabijanie na wojnie
-egzekucje (jako kara, wyrok)
w Biblii w oryginale było tylko, żeby nie mordować niewinnych. Opis, żeby w ogóle nie zabijać powstał w około XV/XVI wieku.
Wielu kłótni dałoby się uniknąć gdyby ludzie wiedzieli o co walczą...

Mam też jedno pytanie? Czy zgodnie z wiarą i darwinizmem obecna forma człowieka jest już finalną wersją stworzenia? Czy też jesteśmy gdzieś koło 4-5 albo 6 dnia stworzenia?
Jeżeli jesteśmy już finalną wersją to dlaczego Bóg nie Kocha wszystkich jednakowo i wielu nie dał szansy pokochania go i dostąpienia zbawienia. Nie mówię tu o indianach którzy nigdy nie spotkali choćby księdza, bo Ci jednak jakąś tam szansę mają, gdyby tylko wyszli z buszu. Mam na myśli ludzi żyjących przed Chrystusem i umierających z grzechem pierworodnym?!
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

nie kombinuj ciesz sie ze ty teraz nie masz tego grzechu. Wiesz mozna powiedziec fart ze na te nie wiem 50tys lat jak czlowiek istnieje ty akurat "wstrzeliles sie" w te 2 tys kiedy grzech jest zmywany ot tak za frajer. Btw mnie zastanawia jedno. Maryja byla bez grzechu pierworodnego. Dlaczego ? Bo Bog tak wybral ? A dlaczego tylko ona w takim wypadku ? Skoro Bog kocha wszystkie swoje dzieci jednakowo ? Czy jednak sa rowni i rowniejsi?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Mam pytanie natury "technicznej" do wierzących. Tak z czystej ciekawości:

Czy ktoś, kto był ochrzczony, a potem wystąpił z Kościoła (apostazja) popełnia w rozumieniu wiary nowy grzech jakim jest apostazja, czy po prostu powraca do stanu sprzed chrztu, czyli do grzechu pierworodnego?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

specjalnie dla Kefasa więcej gów...

http://www.naszepoloniny.pl/articles.php?id=705

:wink:

Ż.

P.S. z niecierpliwością czekam na riposty :mrgreen:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Żaba pisze:P.S. z niecierpliwością czekam na riposty :mrgreen:
Co tu komentować? Wiadomo, żydowska i komunistyczna prowokacja GW i NIE wymierzona w świetlistą głowę Kościoła. :[
Obrazek

Zablokowany