Rozpakuj pudełko...

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojteq
Chuck Norris

Re: Rozpakuj pudełko...

Post autor: Wojteq »

Pierwsze "Co w pudełku?" na moim nowym blogu:
http://escapeplanblog.blogspot.com/2014 ... ust_8.html

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Jak by ktoś szukał alternatywy dla tuftów/kwiatków/bluszczu Army Painter to polecam produkty firmy miniNature. W tej samej cenie dostajemy dwa razy więcej:D A kwiatki i bluszcze mają różne kolory:D
Obrazek
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A jakościowo jak się prezentują?

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Jak dla mnie są identycznej jakości. Z lewej jest kępka od miniNature a z prawej od AP.
Obrazek
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Jakiś polski sklep to sprzedaje?
Obrazek

jedrush
Wałkarz

Post autor: jedrush »

Czy to nie jest przypadkiem "MiniNatur" a nie "MiniNature"? Bo to pierwsze udało mi się znaleźć w jednym sklepie, ale za 30 zł.

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

miniNatur...też ten sklep widziałem i się zastanawiam nad tą ceną:D

jedrush
Wałkarz

Dorzucam co akurat miałem pod ręką - Skaven Clanrats / Slaves. http://cosienieda.blogspot.com/2014/01/ ... laves.html

jedrush
Wałkarz

Sporo osób zajrzało, żeby zobaczyć Clanratów, więc zachęcony tym, zrobiłem unboxing Stormverminów: http://cosienieda.blogspot.com/2014/01/ ... ermin.html
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Imbrian Arts - Basilisk/Cockatrice

Jako, że dotarły do mnie zamówione przesyłki z modelami od Imbrian Arts oraz Lead Adventure przez najbliższe tygodnie będę publikował relacje z rozpakowywania blistrów z poszczególnymi modelami.

Dziś mam dla was zdjęcia modelu Basilisk/Cockatrice z Imbrian Arts, który po drobnej konwersji uzupełni szeregi naznaczonych znakiem Tzeentcha Zwierzoludzi Chaosu.

Nadana w Filadelfii w USA przesyłka dotarła do mnie po kilku dniach. I choć woreczki strunowe w częściami modeli zostały zapakowane jedynie w kopertę bąbelkową, to modele dotarły do mnie nieuszkodzone. W woreczku oprócz odlanych z białego metalu części znajdowała się także okrągła podstawka o średnicy 30 mm.

Woreczek strunowy zawiera jedną figurkę Bazyliszka/Kuroliszka (Basilisk/Cockatrice). Model, podzielony na siedem części, został odlany w białym metalu. Nie zauważyłem większych nadlewek, a linie podziału były łatwe do usunięcia. Po odcięciu i wyczyszczeniu poszczególnych części połączyłem elementy ze sobą, dla pewności mocując je na sztyftach wykonanych ze spinacza biurowego. Części spasowane są dość dobrze, choć przed malowanie niewielkie szczeliny warto wypełnić masą modelarską.

Figurka przedstawia postać humanoida z dwoma parami rąk, ogonem i pierzastymi skrzydłami. Stwór porusza się na ptasich nogach, a uda i ramiona pokrywa łuska. Z kolei grzbiet stwora porasta sierść, a spod przepaski biodrowej wystaje gadzi ogon. Model można skleić z gadzią głową bazyliszka lub kogucim łbem kuroliszka. Jest to dość nietypowe przedstawienie tych stworów ale dzięki temu, korpus po doklejeniu łba Gora świetnie nadaje się na oddającego cześć Tzeentchowi Herszta Zwierzoludzi Chaosu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I zdjęcie skonwertowanego modelu w towarzystwie Herszta Zwierzoludzi oddającego cześć Slaaneshowi.

Obrazek

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Mam dla Was reckę plastikowego warjacka do Warmachine :) zapraszam gorąco!

http://brushlicker.blogspot.com/

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Lead Adventures - Wilhelm von Shakespeare

Kiedy Szekspira nazywamy jednym z największych poetów, stwierdzamy tymi słowy, że mało kto podpatrzył świat tak wnikliwie, dając wyraz swej wewnętrznej wizji, przekazał czytelnikowi tak głębokie odczucie jego istoty. Świat Szekspira jest dla nas zrozumiały; obcujemy tam bezpośrednio z cnotą i zbrodnią, wielkością i małością, szlachetnością i nikczemnością, i dzieje się to za pomocą środków najprostszych.
- Johann Wolfgang von Goethe, O Szekspirze w nieskończoność.

Choć może lepiej zacząć takim cytatem:

Nie! Sztuka, mój drogi Gugliemo! TA sztuka. TA sztuka, która, jeśli kiedykolwiek zostanie wystawiona, będzie żyła wiecznie w umysłach i sercach tych szczęśliwców, którzy zdołają ją zobaczyć. TA sztuka, która przypieczętuje mą reputację największego geniusza współczesności.
- Detlef Sierck, wielki dramaturg

A może nie...

Dziś piątek, więc zapraszam was do lektury relacji z otwarcia pudełka z kolejnym modelem z Lead Adventure, który trafił do mojej kolekcji. Cóż, celowo napisałem relacji z otwarcia, a nie recenzji. Bowiem w tym wpisie nie znajdziecie nawet krzty krytyki. A model Wilhelma von Shakespeara podoba mi się w całości, od racic knura na którym podróżuje dramaturg po kopię, zakończoną wyprostowanym środkowym palcem...

A wracając do relacji. Prezentowany poniżej model Wilhelma von Shakespeara w czasie rozgrywek w Warheim FS będzie używany jako Postać Dramatu, a jego zasady powinny pojawić się w bliższej niż dalszej przyszłości.

Dosiadający knura kawalerzysta zapakowany został firmowo w przezroczysty blister, który oprócz figurek i okrągłej podstawki zawiera także gąbkę, która ma chronić zawartość. Wewnątrz znajduje się także ulotka z logo firmy i niezbędnymi informacjami.

Blister zawiera dwie figurki Wilhelma von Shakespeara oraz jego chrumkającego wierzchowca (BRU-57 Wilhelm von Shakespeare (1)). Modele zostały odlane w białym metalu, a nadlewki i linie podziału które zauważyłem były łatwe do usunięcia.

Wilhelm von Shakespeare to wyrzeźbiona z pomysłem figurka, która moim zdaniem świetnie oddaje ducha uniwersum Warhammera, a przynajmniej tego okresu, który pamiętam z 1ed WFRP czy 3ed WFB. Ilość detali, które udało zmieścić się na modelach jest niesamowita.

Knur nosi na łbie fez, zaś na szyi zawieszony ma łańcuch z dzwonkiem. Z kolei do siodła przytroczone zostały między innymi sakiewka, pułapka na myszy, klepsydra i laleczka.

Z kolei kawalerzysta odziany jest w kirys i nagolenniki, kapelusz zdobią pióra, zaś w rękach trzyma kopię i otwartą książkę. Do pasa przytroczył także drewniany miecz, a plecy chroni tarcza zdobioną teatralnymi maskami.

Jestem bardzo zadowolony z zakupu tego modelu, zresztą chciałem go mieć od momentu gdy pierwszy raz zobaczyłem do w sieci. Ilość detali i świetna rzeźba zapowiada wiele przyjemności z malowania. A pomalowany model z pewnością zainspiruje do wymyślenia ciekawych zasad, którym podlegał będzie w czasie rozgrywek w Warheim FS.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Lead Adventures - Haywagon

Dziś przygotowałem dla was krótką relację z rozpakowania kolejnego modelu od Lead Adventure, który trafił do mnie z prezentowaną tydzień wcześniej figurką Wilhelma von Shakespeara.

Przedstawiony poniżej model wozu drabiniastego w trakcie rozgrywek w Warheim FS pełnił będzie element terenu, a także scenografię do scenariusza wiejskiego Tabor.

Wóz drabiniasty zapakowany został jedynie w foliowy woreczek bez żadnej gąbki ochronnej, instrukcji składania czy ulotki z logo firmy. Nie wiem czy wynika to z faktu, iż model dołączony został do większego zamówienia, czy ze względu na spore rozmiary sprzedawany będzie w takim właśnie opakowaniu.

Opakowanie zawiera złożony z jedenastu części model wozu drabiniastego (BRU-TR-02 Haywagon (1)). Elementy modelu zostały odlane w białym metalu, a nieliczne nadlewki i linie podziału które zauważyłem były łatwe do usunięcia.

Kończąc recenzję można napisać, że wóz drabiniasty jaki jest, każdy widzi. Poszczególne elementy dość dobrze do siebie pasują, choć dla pewności burty i dyszel zamocowałem na wykonanych ze spinacza biurowego sztyftach. Faktura drewna jest poprawnie oddana, ponadto koła wykonane są znacznie bardziej proporcjonalnie niż te w wydaniu GW.

Podobnie jak w przypadku innych modeli z Lead Adventure jestem zadowolony z zakupu. Jedyny mankament na jaki mogę zwrócić uwagę to fakt, że wóz nie mieści się na podstawce rydwanowej, która ma rozmiar 50x100 mm, co nieco utrudnia wykorzystanie modelu jako zaprzęgu w Warheim FS.

I tak, zdaję sobie sprawę, że podobny model można wykonać samemu ponosząc znacznie niższe koszta, jednak obecnie kiepsko u mnie z wolnym czasem, a cena modelu zdecydowanie współgra z jego jakością.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteq
Chuck Norris

Nie do końca "pudełko", ale opisuje ciekawą pozycję. Niestety już niedostępną:
http://escapeplanblog.blogspot.com/2014 ... zka-1.html

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Lead Adventures - Wooden Cart

Dziś przygotowałem dla was krótką relację z rozpakowania kolejnego pojazdu od Lead Adventure, który trafił do mnie z prezentowaną dwa tygodnie temu figurką Wilhelma von Shakespeara.

Przedstawiony poniżej model furmanki w trakcie rozgrywek w Warheim FS pełnił będzie rolę elementu terenu, a także scenografię do scenariusza wiejskiego Tabor.

Podobnie jak wóz drabiniasty, także furmanka została zapakowana jedynie w foliowy woreczek bez żadnej gąbki ochronnej, instrukcji składania czy ulotki z logo firmy. Nie wiem czy wynika to z faktu, iż model dołączony został do większego zamówienia, czy ze względu na spore rozmiary sprzedawany będzie w takim właśnie opakowaniu.

Opakowanie zawiera złożony z jedenastu części model furmanki (BRU-TR-01 Wooden Cart (1)). Elementy pojazdu odlane zostały w białym metalu, a nieliczne nadlewki i linie podziału które zauważyłem były łatwe do usunięcia.

Furmanka z racji swej konstrukcji jest nieco masywniejsza od wozu drabiniastego. Poszczególne elementy dość dobrze do siebie pasują, choć dla pewności burty zamocowałem na wykonanych ze spinacza biurowego sztyftach. Faktura drewna jest poprawnie oddana, ponadto koła wykonane są znacznie bardziej proporcjonalnie niż te w wydaniu GW.

Podobnie jak w przypadku innych recenzowanych wcześniej modeli z Lead Adventure jestem zadowolony z zakupu. Jedyny mankament na jaki mogę zwrócić uwagę to fakt, że fura nie mieści się na podstawce rydwanowej, która ma rozmiar 50x100 mm, co nieco utrudnia wykorzystanie modelu jako zaprzęgu w Warheim FS.

I jak napisałem już wcześniej, zdaję sobie sprawę, że podobny model można wykonać samemu ponosząc znacznie niższe koszta, jednak obecnie kiepsko u mnie z wolnym czasem, a cena modelu zdecydowanie współgra z jego jakością.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteq
Chuck Norris

Kolejny art z cyklu "Co w pudełku?"
http://escapeplanblog.blogspot.com/2014 ... ld-of.html

monk
Pseudoklimaciarz

Post autor: monk »

Panowie jesli chodzi o krzaczki i trawki mininature to....army painter bierze je od nich i przepakowuje...zerknijcie na tył opakowania tuftu z AP :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

byłbym zapomniał

http://brushlicker.blogspot.com/2014/03 ... -with.html

czyli niziołek od Spellcrow :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteq
Chuck Norris