Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
To ja bym chętnie kupił z ok 10 procarzy, 10 oszczepników - skirmisherów i 24 nieopancerzonych hoplitów. Teraz tylko kwestia - jak to zamówić i jak się podzielić kosztami?
Kupić można w wargamerze, albo sprowadzić - tylko tak:
- w zestawie pełtastów/psiloi jest 8 procarzy
- w zestawie nieopancerzonych hoplitów jest 8 łuczników.
ja jak zamawiam coś na spółkę z kolegą z UK (ostatnio ten duży set kartagiński, z tym, że ja brałem tylko oszczepników libijskich na konwersje) po prostu przeliczamy cenę za model. Tak jest najłatwiej. Z tym, że ja potrzebowałbym max po 20 modeli z każdego setu - peltastów lub hoplitów - ewentualnie łuczników. Swego czasu zachłysnąłem się victrixowymi hoplitami (beoccy i najemni) i mam ich ciężką piechotę, a lekkiej nie
EDIT:
Po 24 modele, bo na ramce jest 8!
- w zestawie pełtastów/psiloi jest 8 procarzy
- w zestawie nieopancerzonych hoplitów jest 8 łuczników.
ja jak zamawiam coś na spółkę z kolegą z UK (ostatnio ten duży set kartagiński, z tym, że ja brałem tylko oszczepników libijskich na konwersje) po prostu przeliczamy cenę za model. Tak jest najłatwiej. Z tym, że ja potrzebowałbym max po 20 modeli z każdego setu - peltastów lub hoplitów - ewentualnie łuczników. Swego czasu zachłysnąłem się victrixowymi hoplitami (beoccy i najemni) i mam ich ciężką piechotę, a lekkiej nie
EDIT:
Po 24 modele, bo na ramce jest 8!
Chłopska Bretka : W/R/P: 4/2/4
-
- Mudżahedin
A czy komuś rzuciło się w oczy, żeby w którymś z zagranicznych sklepów był box lekkiej piechoty numidyjskiej wargames factory? To jest doskonała baza na wszelkich procarzy/łuczników/oszczepników, niestety na battle models widziałem tylko ramkę z czterema numidyjczykami i to chyba była ostatnia w ofercie
Bardzo ładni kartagińczycy i sojusznicy. Teraz jeszcze jakiś uroczy kapłan poświęcający dziecko jako przywódca
Bardzo ładni kartagińczycy i sojusznicy. Teraz jeszcze jakiś uroczy kapłan poświęcający dziecko jako przywódca
-
- Mudżahedin
Jest teoria (popularna podobno wśród libijskich historyków), że w kartaginie nie składano ofiar z żywych dzieci, tylko z tych zmarłych przy porodzie, co ma być potwierdzone przez brak grobów noworodków na odkrytych cmentarzach i to, że w czasach wysokiej śmiertelności niemowląt mało które społeczeństwo mogło sobie pozwolić na zabijanie zdrowych dzieci.
http://www.ebay.com/itm/WARGAMES-FACTOR ... 2132560979
Co do WGF - miałem lekką jazdę germańską i była słaba - kuce oddałem koledze grającemu kraśkami w WFB na konwersje, jeźdźcy spoczęli na dnie kartonu... Niestety WGF robiło dobre modele pod koniec swej działalności (samuraje, wojny o niepodległość Ameryki), no i Persowie też byli w miarę.
Kolega polecał mi tez ten zestaw na konwersje:
https://www.perry-miniatures.com/produc ... tccv80ie73
A propos Numidów, tak się złożyło, że mam Numidów z Old Glory, używał ich będę jako obsługi balist albo po prostu biedniejszych peltastów czy psiloi..
Co do WGF - miałem lekką jazdę germańską i była słaba - kuce oddałem koledze grającemu kraśkami w WFB na konwersje, jeźdźcy spoczęli na dnie kartonu... Niestety WGF robiło dobre modele pod koniec swej działalności (samuraje, wojny o niepodległość Ameryki), no i Persowie też byli w miarę.
Kolega polecał mi tez ten zestaw na konwersje:
https://www.perry-miniatures.com/produc ... tccv80ie73
A propos Numidów, tak się złożyło, że mam Numidów z Old Glory, używał ich będę jako obsługi balist albo po prostu biedniejszych peltastów czy psiloi..
- Martin von Carstein
- Kradziej
gervaz pisze: Martin v. C. - żołnierze wyglądają fajnie. Znam Twój poziom malowania z głównej galerii - i wiem, że możemy liczyć na solidną robotę. I adekwatną historycznie i dobrą artystycznie. Niestety - nie potrafię zidentyfikować przynależności państwowej tych ludków. Wyglądają jak wojska sukcesorów - ale zwykłe włócznie trochę mnie dezorientują.
Dziękuję. Jeżeli środowisko się rozwinie zamierzam dla siebie pomalować Etrusków (Aventine Miniatures), na najlepszy mój poziom, z nmm.
Planuję taką armię, choć dziesięć razy bardziej wolałbym planować do Field of Glory. Aczkolwiek jeżeli wszyscy chcą Hail Caesar nie będę wychodził przed szereg... tylko szkoda iż Ligii Etruskiej w ogóle nie uwzględniono w podręczniku.
Zatem na bazie Syrakuz armia etruska z najemnikami / sprzymierzeńcami.
Dywizja Prawego Skrzydła.
Dowódca
Odział jazdy ciężkiej (12 figurek)
Oddział hoplitów (24 figurki)
Oddział oszczepników (chyba 12 figurek)
Dywizja Lewego Skrzydła
Dowódca
Horda celtów (prawdopodobnie z Warlord Games z racji ceny lub nadzy z innej firmy jeżeli będzie gotówka, 60 figurek).
Oddział Samnitów (18 figurek)
Oddział celtyckiej jazdy (12 figurek)
Oddział oskańskich oszczepników (12 figurek)
Natomiast dzisiaj pierwszy pomalowany grecki najemnik.
Więcej: http://vaevictis15mm.blogspot.com/2016/ ... -28mm.html
- Martin von Carstein
- Kradziej
Owszem. Jutro rano etruski centurion i tak codziennie aż do wyczerpania zapasów zdjęć.
Uwaga kolejne ogłoszenie:
Może ktoś chciałby zakupić na spółkę (po połowie) hoplitów Victrixa? Preferuję beockich:
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0782/9 ... 1427460651
ewentualne najemników
http://www.victrixlimited.com/collectio ... entury-bce
Może ktoś chciałby zakupić na spółkę (po połowie) hoplitów Victrixa? Preferuję beockich:
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0782/9 ... 1427460651
ewentualne najemników
http://www.victrixlimited.com/collectio ... entury-bce
Muszę się pochwalić, odpowiednio przez Was zmotywowany podstawkuję na potęgę W ciągu dwóch tygodni udało mi się podkleić:
- 20 Traków
- 20 Numidów
- 20 greckich peltastów
- 20 greckich procarzy
- 20 balearskich procarzy
Wszystko z Old Glory, miałem kiedyś okazję kupić za baardzo przystępną cenę w Wargamerze )
- 20 Traków
- 20 Numidów
- 20 greckich peltastów
- 20 greckich procarzy
- 20 balearskich procarzy
Wszystko z Old Glory, miałem kiedyś okazję kupić za baardzo przystępną cenę w Wargamerze )
- Martin von Carstein
- Kradziej
Ale się chłopak rozkręcił z tym sklejaniem Zadam trudniejsze pytanie:
- jak malowanie ;p ?
Martin ładnie ciągnie temat - czy wytrzyma przy takim stopniu szczegółowości na całą armię?
Wczoraj zrobiłem sobie małą rozpiskę w duchu Hail Caesara na 300 pkt i wyszło mi, że ów system wcale nie jest wybitnie figurko żerny. Spodziewałem się masy figurek, a tu proszę Rzymian ledwie w 3 boxach zamknąłem ;/
300 pkt
DYWIZJA CENTRUM - 298
Hastati - 2 small units - 2 x 23 = 46 pkt
Principes - 2 small units - 2 x 23 = 46 pkt
Triari - 1 small unit - 28 pkt
Velites - 3 small units - 3 x 13 pkt = 39 pkt
DYWIZJA SKRZYDŁA
Numidians - 1 small units - 1 x 19 pkt
Jeśli dobrze zrozumiałem z góry mam narzucone rozmiary oddziałów jako small units.
Dlatego potem sobie napisałem coś na 600 pkt ale myślę, że do prawdziwie wielkiej bitwy to pod 1000 pkt trzeba będzie dojechać .
- jak malowanie ;p ?
Martin ładnie ciągnie temat - czy wytrzyma przy takim stopniu szczegółowości na całą armię?
Wczoraj zrobiłem sobie małą rozpiskę w duchu Hail Caesara na 300 pkt i wyszło mi, że ów system wcale nie jest wybitnie figurko żerny. Spodziewałem się masy figurek, a tu proszę Rzymian ledwie w 3 boxach zamknąłem ;/
300 pkt
DYWIZJA CENTRUM - 298
Velites - 3 small units - 3 x 13 pkt = 39 pkt
DYWIZJA SKRZYDŁA
Numidians - 1 small units - 1 x 19 pkt
Jeśli dobrze zrozumiałem z góry mam narzucone rozmiary oddziałów jako small units.
Dlatego potem sobie napisałem coś na 600 pkt ale myślę, że do prawdziwie wielkiej bitwy to pod 1000 pkt trzeba będzie dojechać .
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy