Pytania ogólne v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania ogólne v 2.0
Determinacja strona 76 = stubborn
nieugiętość = steadfast
niezłomność = unbreakable
nieugiętość = steadfast
niezłomność = unbreakable
.......... ...
....
- Ellyrian Reavers
- Doom Diver
- Rock Lobber
Czy mogę zniszczyć wszystkie 3 machiny w jednej turze dzięki overrunom?
Dzięki za rozjaśnienie determinacji
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy.
A nie 2 tur? W swojej turze w jeżdżasz w 1., zabijasz, overrun w drugą. W następnej fazie walki, w turze przeciwnika rozwalasz drugą. Potem bez znaczenia czy overrun czy zwykła szarża, znowu w swojej turze wjeżdżasz w 3. maszynę zabijasz. 3 fazy walki, 2 tury.
Nie. Albo 3, albo 1,5. Zależy czy liczysz turę jako turę dwóch graczy, czy każdego osobno. Jakby jednak nie liczyć, na pewno nie 2 tury
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Twoja tura.
Szarża na pierwsza maszynę.
Walka wręcz.
Overrun w drugą.
Tura przeciwnika.
Walka wręcz.
Overrun w trzecią, albo
Twoja tura.
Szarża na trzecią maszynę.
Walka wręcz.
Czyli tak czy inaczej potrzebujesz 3 tur gracza - 2 swoich tur i 1 przeciwnika aby pozbyć się 3 maszyn. Czyli potrzeba 3 faz walki wręcz. Na przestrzeni 1,5 tury gry .
Szarża na pierwsza maszynę.
Walka wręcz.
Overrun w drugą.
Tura przeciwnika.
Walka wręcz.
Overrun w trzecią, albo
Twoja tura.
Szarża na trzecią maszynę.
Walka wręcz.
Czyli tak czy inaczej potrzebujesz 3 tur gracza - 2 swoich tur i 1 przeciwnika aby pozbyć się 3 maszyn. Czyli potrzeba 3 faz walki wręcz. Na przestrzeni 1,5 tury gry .
Life's a game with save and load features disabled.
SLoS = uściślenia sędziowskie. Link w podpisie.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mam szybkie pytanko, czy Latara samym cannon path'em (bez okrągłej templatki) może trafić więcej niż 1 model per rank?
- Slayer Zabójców
- Masakrator
A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego "nie"?
W booku jest napisane, że "All models touched by the template or in the path of Warp Lightning...", a spokojnie da się zachaczyć "pathem" 2 modele w 1 szeregu.
W booku jest napisane, że "All models touched by the template or in the path of Warp Lightning...", a spokojnie da się zachaczyć "pathem" 2 modele w 1 szeregu.
Bo w Rulebooku jest napisane 'A maximum of one model per rank struck can be hit.'Slayer Zabójców pisze:A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego "nie"?
Po prostu.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Slayer Zabójców
- Masakrator
No dobrze ja rozumiem, zwykły cannon może trafić maksymalnie 1 model per rank, ale armybookowy zapis szczurów chyba nadpisuje rulebookowy, a tam jest napisane, ze every model touched - mam racje?
Armybook do Skavenów jest jedynym, który nie "nadpisuje" rulebooka - patrz strzelanie z cannona w dzwon (nie ma randomizacji - mimo, że to unique unit). WLC to też cannon - więc zasady cannona obowiązują, masz mały template na końcu, to jest wystarczające, żeby zabić więcej niż jeden model z unitu;) Gram szczurkami już dość długo i zawsze w mojej okolicy wszyscy graliśmy na "one model per rank", nie jest to krzywdzące dla nikogo i wydaje się zgodne z zasadami.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
No ok, ja sam nie gram szczuroludzmi tylko mój kolega i właśnie się o to sprzeczaliśmy. Ja powtarzałem, że może maksymalnie 1 model na szereg zdjąć, lecz on mi pokazał wpis z armybooka i zwątpiłem, ponieważ ewidentnie było napisane "all models touched"