Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Moderator: Dibo
Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Hmmmm Dibo nie powiem korci mnie karkówka z tego minotaura co go chodowałeś w piwnicy
podobno masz tez calkiem spoko siostre
ale u mnie sie rozbija o kase na noclegi... na spanie na sali jestem juz za stary 
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
Też o tym myślałem, toughnessa to ma 5 , frenzy od Gorebulla wiec po 5 ataków , w szarży 6 St, boli jednak mała Ichoć ostatnio się zastanawiałem się nad klockiem razorgorów z gorebullem może być ciekawie![]()
Jak będą marki to zastanowimy się nad bestyjkami... Tego "of chaos" przeokrutnie brakuje..Przemcio pisze:hmmm może marki wypuszczą w WDa co do czarów to uważam, że jakby ich zasięg był mniej więcej podwojony przy 0, traitor kin i mantlu to było by mega
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
+Grolshek pisze:Jak będą marki to zastanowimy się nad bestyjkami... Tego "of chaos" przeokrutnie brakuje..Przemcio pisze:hmmm może marki wypuszczą w WDa co do czarów to uważam, że jakby ich zasięg był mniej więcej podwojony przy 0, traitor kin i mantlu to było by mega
wielka prawda
tak ale 5T za to mają, czyli nie spadną tak szybko od ostrzału i w CC z 1 beata = 6T 7S w szarży to nawet WL ranią ich na 4+ i już nie jest tak kolorowo jak odpasz swoje ataki w stompy + jakiś ipmact od gorebullaCrane pisze:Też o tym myślałem, toughnessa to ma 5 , frenzy od Gorebulla wiec po 5 ataków , w szarży 6 St, boli jednak mała Ichoć ostatnio się zastanawiałem się nad klockiem razorgorów z gorebullem może być ciekawie![]()
Wkrótce walczyc bede z HE na 1600 pkt, cos takiego przygotowałem na to diabelstwo:
1 gorebull (BSB, HA, shield, ramhorn helm, gnarled hide, gift dający +1 atak) 247
1 szaman (dispel scroll, ex hand weapon, opal amulet) 152
36 gory (fcg, ex hand weapon) 311
35 gory (fcg, ex hand weapon) 305
5 ungor raiders 30
5 ungor raiders 30
5 harpie (scout) 70
5 harpie (scout) 70
1 razorgor 55
1 razorgor 55
1 cygor
gorebull do gorow zeby ukryc sie przed ostrzalem, w odpowiednim momencie wyszarzowuje. Ma save na 1+, szarżując zadaje d3 impakty, za kazda wybroniona rane wyplaca atak z S5, do tego bazowe 6 atakow z S5 i stomp. Mag cisnie z beasta m.in. +1 do S i T. Ungory maja za zadanie ubić przynajmniej po 2 swordmasterow i sie splaca ;D harpie odciagaja maszyny, razorgory leca flanka i wpadaja na boki lub na cos twardszego z S6 wbijaja, cygor wali głazami w oddziały.
Coś takiego chcialem zrobić, ma to jakies szanse? Ogolnie odnosze wrazenie ze beastom nie bedzie latwo z HE... :/
1 gorebull (BSB, HA, shield, ramhorn helm, gnarled hide, gift dający +1 atak) 247
1 szaman (dispel scroll, ex hand weapon, opal amulet) 152
36 gory (fcg, ex hand weapon) 311
35 gory (fcg, ex hand weapon) 305
5 ungor raiders 30
5 ungor raiders 30
5 harpie (scout) 70
5 harpie (scout) 70
1 razorgor 55
1 razorgor 55
1 cygor
gorebull do gorow zeby ukryc sie przed ostrzalem, w odpowiednim momencie wyszarzowuje. Ma save na 1+, szarżując zadaje d3 impakty, za kazda wybroniona rane wyplaca atak z S5, do tego bazowe 6 atakow z S5 i stomp. Mag cisnie z beasta m.in. +1 do S i T. Ungory maja za zadanie ubić przynajmniej po 2 swordmasterow i sie splaca ;D harpie odciagaja maszyny, razorgory leca flanka i wpadaja na boki lub na cos twardszego z S6 wbijaja, cygor wali głazami w oddziały.
Coś takiego chcialem zrobić, ma to jakies szanse? Ogolnie odnosze wrazenie ze beastom nie bedzie latwo z HE... :/
będzie bardzo trudno
nie skitrasz gore-bulla w gorach - duża podstawka.
Sama masa gorów niema szans vs jakakolwiek elita HE - musisz pomóc sobie magią.
Proponował bym wywalenie gorebulla, włożenie wargora bsb i wymaxowanie magów
tyle ile tylko zmieścisz. Lord Shaman z Shadow będzie 100x przydatniejszy w starciu
z he. Jak starczy pkt daj wargorowi szmate +1s. Cygor może miec sens bo ew bolce będą miały harpie na karku więc może uda mu się porzucać
/ ew możesz go urwać + cos tam jeszcze i wrzucić oddział bestigorów 
Sama masa gorów niema szans vs jakakolwiek elita HE - musisz pomóc sobie magią.
tyle ile tylko zmieścisz. Lord Shaman z Shadow będzie 100x przydatniejszy w starciu
z he. Jak starczy pkt daj wargorowi szmate +1s. Cygor może miec sens bo ew bolce będą miały harpie na karku więc może uda mu się porzucać
- Khuman
- Ciśnieniowiec
nie prawda, strzelanie z BS'a nie tagretuje gorebulla w unicie jakiej podstawce by nie był, co prawda nie ma LoS, ale to tylko działa na armaty i ciastkach, które HE nie mająarcheolog pisze:będzie bardzo trudnonie skitrasz gore-bulla w gorach - duża podstawka.
jakie to HE by nie były to każdy wie że przed ASF są impakty, czyli jeśli chcesz grać z HE i wygrać to wystaw masę rydwanów i po sprawie, co by nie robiły masa ich zginie pod kółkami a potem jeszcze od świnek i obsługi, a razorgor charioty są prze genialne 5T 5W 4+SV od ich strzałem nie ma opcji żeby zginęły a w CC to nawet WL ranią je na 3+ i możliwość nie zdania feara jest, co daje pewne szanse ( marne ale są ) by trafiał cię na 5+archeolog pisze:Sama masa gorów niema szans vs jakakolwiek elita HE - musisz pomóc sobie magią.
z he. Jak starczy pkt daj wargorowi szmate +1s. Cygor może miec sens bo ew bolce będą miały harpie na karku więc może uda mu się porzucać/ ew możesz go urwać + cos tam jeszcze i wrzucić oddział bestigorów
cygor też nie jest złym pomysłem z shamanem i -3LD z deatha tylko szybko byś musiał zabić BSB, by nie miał re-rolla, choć z re-rollem 5LD to nie dużo
Gramy bez lordów, wiec duzy szaman odpada. I pytanie, jak gorebull idzie dolaczony w gorach, to nie ma zadnego zabezpieczenia przed ostrzalem magia z racji wiekszej podstawki? Myslalem ze nie moze sie przemieszczac co najwyzej wewnatrz oddzialu...?
Bo gdyby gorebull wleciał nawet w 14 swordmasterow zjada ich, styka sie z 4, wiec zgarnia 12 atakow, nawet jak wszystkie wejda, potem na 4+ rani mnie 6, mam save na 3+ wiec wklepie mi 2 woundy, za 4 wybronione wydaje mu 4 ataki +6 bazowych razem 10 atakow z S5 impakty i stomp, z 7 zdejmuje+szarza+bsb i chlopaki uciekaja.
Wargor bsb z +1S kosztuje 20 pkt mniej niz gorebull, a zabicie go jest znacznie latwiejsze, i wtedy wszystko szlag trafia...
Natomiast bestigory gina tak samo jak gory, sa sporo drozsze i maja tylko jeden atak, a wydaje mi sie ze na HE lepiej miec wiecej atakow z mniejsza S niz odwrotnie, dlatego postawilem na gory... Tym bardziej ze:
35 gory (fcg)=24 bestigory (fcg) w pkt, troche ich malo, a do tego musze wyrobic 25% core, wiec limit jest kiepski.
chyba ze 3xmaly szaman lvl 2=330 pkt+70 pkt na przedmioty
No i nie ma dobrego pierdolniecia, ani przerzutu primal z bsb
a cygor jak dobrze strzeli, moze okazac sie bezcenny na HE imo...
Bo gdyby gorebull wleciał nawet w 14 swordmasterow zjada ich, styka sie z 4, wiec zgarnia 12 atakow, nawet jak wszystkie wejda, potem na 4+ rani mnie 6, mam save na 3+ wiec wklepie mi 2 woundy, za 4 wybronione wydaje mu 4 ataki +6 bazowych razem 10 atakow z S5 impakty i stomp, z 7 zdejmuje+szarza+bsb i chlopaki uciekaja.
Wargor bsb z +1S kosztuje 20 pkt mniej niz gorebull, a zabicie go jest znacznie latwiejsze, i wtedy wszystko szlag trafia...
Natomiast bestigory gina tak samo jak gory, sa sporo drozsze i maja tylko jeden atak, a wydaje mi sie ze na HE lepiej miec wiecej atakow z mniejsza S niz odwrotnie, dlatego postawilem na gory... Tym bardziej ze:
35 gory (fcg)=24 bestigory (fcg) w pkt, troche ich malo, a do tego musze wyrobic 25% core, wiec limit jest kiepski.
chyba ze 3xmaly szaman lvl 2=330 pkt+70 pkt na przedmioty
No i nie ma dobrego pierdolniecia, ani przerzutu primal z bsb
a cygor jak dobrze strzeli, moze okazac sie bezcenny na HE imo...
- Khuman
- Ciśnieniowiec
Gorebull siedzi w gorach z którejś strony regimentu, z racji " niestandardowej podstawki, nie ma LoS i nie może wykorzystać przemieszczenie się w oddziale do walki, dopiero po jakiś tam reformie, zauważmy że w ungorach może poruszać się już swobodniej z powodów dopasowania się podstawki do 4 podstawek ungorów, ale przeciw pociskom z magii i strzelaniu z BS'a ma normalne zabezpieczenie ponieważ tym strzelaniem i pociskami nie może targetować samego gorebulla, iż celują w cały regiment, tylko jednostki z zasadą " snajper " mogą celować w pojedynczy model w jednostce, oczywiście wyjątkiem są LT które nie maja żadnych cowerów z tego że są gigantyczne, w przypadku bestii może być to bray-shaman który zamienił się w smoka czy inną kreaturę z 6 czary lore of beast, oczywiście cały czas była mowa o strzelaniu z BS'a, bo cannony czy katapulty mogą normalnie w niego " napierdalać " bo nie ma LoSMagnus pisze:Gramy bez lordów, wiec duzy szaman odpada. I pytanie, jak gorebull idzie dolaczony w gorach, to nie ma zadnego zabezpieczenia przed ostrzalem magia z racji wiekszej podstawki? Myslalem ze nie moze sie przemieszczac co najwyzej wewnatrz oddzialu...?
proponuję Tobie 4 czarioty z corów i 2 z speciali + co kolwiek tam sobie wymarzysz i na co co pkt. starczy, Gorebull jest dobry szczególnie puszkowy z powodu impaktów i trudności zabicia go ( SS5+ / ramhorn helm / gold sigil sword i coś za 5pkt. potion of foolhardiness jest fajny ) bo sam może przytrzymać spokojnie jednostkę
ps.: tak mi się nudziło
mam nadzieję że napisałem dość zrozumiale
Dzieki khumanor, wiedzialem ze tak jest ale poprzednik troche mnie zmylil, zle go zrozumialem
Osobiscie powiem ze nie lubie totalnego PG, bo osobiscie kupuje battla glownie na klimat, ale kiedy armia jest nieporadna to i klimatu nie ma, wiec to tez stawiam stosunkowo wysoko, choc nie na pierwszym miejscu.
Czyli najlepiej cos takiego ;D
szaman lvl 2 razorgor chariot, ward 4+ 300 pkt
5xtuskgor chariot=400 pkt
8x ungor raiders 48 pkt
5 harpie scout 70 pkt
5 harpie scout 70 pkt
3x razorgor chariot 435 pkt
1 cygor 275
razem: 1598 pkt
Osobiscie powiem ze nie lubie totalnego PG, bo osobiscie kupuje battla glownie na klimat, ale kiedy armia jest nieporadna to i klimatu nie ma, wiec to tez stawiam stosunkowo wysoko, choc nie na pierwszym miejscu.
Czyli najlepiej cos takiego ;D
szaman lvl 2 razorgor chariot, ward 4+ 300 pkt
5xtuskgor chariot=400 pkt
8x ungor raiders 48 pkt
5 harpie scout 70 pkt
5 harpie scout 70 pkt
3x razorgor chariot 435 pkt
1 cygor 275
razem: 1598 pkt
- Khuman
- Ciśnieniowiec
jeśli wiesz przeciw czemu walczysz możesz spokojnie dać mocny opór przeciwnikowi, gorzej z " uniwersalnymi " turniejowymi rozpiskami, żeby nie były 0-1, no cóż już bardziej pograsz WE czy bretką niż bestiamiRasti pisze:Jakie PG w bestiach, chłopie, daj spokój
Eee tam, Crus w Legionowie zajął 3 miejsce Bestiami wiec grać sie na pewno da.Osobiscie uwazam ze Bestie mają potencjał a na pewno duzo wiekszy niż WE.Khumanor pisze: jeśli wiesz przeciw czemu walczysz możesz spokojnie dać mocny opór przeciwnikowi, gorzej z " uniwersalnymi " turniejowymi rozpiskami, żeby nie były 0-1, no cóż już bardziej pograsz WE czy bretką niż bestiami
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
-
scoutmaster
- Chuck Norris
bestie mają podstawową zaletę w odróżnieniu od WE +200 pkt oraz shadow.
mając herdstone można robić rozpiskę na 3 magach.
nie wiem czy Crus taką właśnie grał rozpiską ale jest to b. możliwe.
grałem w kampanii na 5 tyś. bestiami i bez ograniczeń są bardzo fajne.
Na Euro wydają mi się trochę monotonne.
mając herdstone można robić rozpiskę na 3 magach.
nie wiem czy Crus taką właśnie grał rozpiską ale jest to b. możliwe.
grałem w kampanii na 5 tyś. bestiami i bez ograniczeń są bardzo fajne.
- Jacek_Azael
- Masakrator
Wiele można o bestiach powiedzieć, ale nie to, że są monotonne. I są o niebo lepszą armią od WE, które, nad czym boleję ,są najgorszą armią na tą chwilę w wfb. Pzdr.scoutmaster pisze:
- Khuman
- Ciśnieniowiec
hehe.. proszę Cię jeśli uważasz że armia której dają dodatkowe pkt. że by dorównać pkt. innym armią to żal, wolał bym bardziej grywalną armię niż dostawać gratisy za to że gram słabą armią, chyba że by to była ich specjalna zasada z ABscoutmaster pisze:bestie mają podstawową zaletę w odróżnieniu od WE +200 pkt oraz shadow.
rozbawiłeś
a co do lora to bestie zawsze miały jedne z lepszych lorów jakie były w WFB, więc tu nie można narzekać na to, i to nie moze być też jakimś wielkim atutem iż przyjdzie kiedyś inna ed. i te lory mogą być gówno warte
troszkę jednak sąJacek_Azael pisze:Wiele można o bestiach powiedzieć, ale nie to, że są monotonne. I są o niebo lepszą armią od WE, które, nad czym boleję ,są najgorszą armią na tą chwilę w wfb. Pzdr.scoutmaster pisze:
co do WE uważam że mają potencjał i nie wiem czemu tak o nich się źle mówi ( po za tym że to pedały jak każdy elf
Troche zmodyfikowałem rozpe na HE, ostatecznie wygląda to w ten sposób:
1 bray shaman lvl2 (dispel scroll) 135
1 wargor (HA, shield, BSB, beast banner, gnarled hide, slug skin) 236
41 gor herd (fcg, ex hand weapon) 353
10 ungor raiders 60
5 harpie (scout) 70
5 harpie (scout) 70
1 razorgor chariot 145
1 razorgor chariot 145
1 razorgor herd 55
1 razorgor herd 55
1 cygor 275
razem: 1599 pkt
1 bray shaman lvl2 (dispel scroll) 135
1 wargor (HA, shield, BSB, beast banner, gnarled hide, slug skin) 236
41 gor herd (fcg, ex hand weapon) 353
10 ungor raiders 60
5 harpie (scout) 70
5 harpie (scout) 70
1 razorgor chariot 145
1 razorgor chariot 145
1 razorgor herd 55
1 razorgor herd 55
1 cygor 275
razem: 1599 pkt
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 16:42 przez Magnus, łącznie zmieniany 1 raz.