Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
Gateway'a można rzucać z kombatu, ale do kombatu już nie.
-
- Masakrator
Jeśli grasz według uściśleń sędziowskich, Puppet nie działa na 2x1.
Zapytaj sędziów...Jaka bzdura.. Czemu tak uściślono?
Moim zdaniem jest to wytłumaczone w samym opisie wyniku 2x1 na miscast i wydaje się logicznym rozwiązaniem. W końcu jest tam napisane: "Czarodziej znika i zostaje natychmiast usunięty z gry, niezależnie od posiadanej ochrony wynikającej czy to z magicznych przedmiotów, czy też specjalnych zasad." A jakby nie było, Puppet to przedmiot dający specjalną zasadę, która pozwoliłaby ochronić maga przed konsekwencjami 2x1 na tabelce miscast.b) Przerzuty kostek / wyniku tabelki / zmiany tabelki o d3 itp. NIE chronią przed wynikiem 2 w tabelce miscast.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
- gerald_tarrant
- Masakrator
mówisz o Balancing Patch?Occ pisze:Jeśli grasz według uściśleń sędziowskich, Puppet nie działa na 2x1.
nie, chodzi o Uściślenia Sędziowskie, podane z Balancing Patchem na tej samej stronie: http://strony.aster.pl/barbaros/gerald_tarrant pisze: mówisz o Balancing Patch?mówisz o Balancing Patch?Occ pisze:Jeśli grasz według uściśleń sędziowskich, Puppet nie działa na 2x1.
Nie mam ochoty dyskutować, ale nie masz racji. Puppet nie ratuje przed konsekwencjami miscasta opatrzonego numerem 2, tylko zmienia wynik rzutu, przez co w ogóle nie dochodzi do rozpatrzenia skutków tego miscasta. Czyli Puppet włącza się podczas, gdy nie wiadomo jeszcze co się dzieje na Miscaście, gdy nie ma jeszcze znaczenie opis Miscastu 2. Liczą się wyłącznie cyferki i właśnie na nich działa Puppet, po zakończeniu zmieniania o d3 przechodzi się do odczytania co tam wyszło i zastosowania efektu, na który zmieniliśmy. Na identycznej zasadzie powinien działać przedmiot Lizaków, i o dziwo działa. Widać Lizaki mają lepsze plecy niż WoChMac pisze:...
A jakby nie było, Puppet to przedmiot dający specjalną zasadę, która pozwoliłaby ochronić maga przed konsekwencjami 2x1 na tabelce miscast.
Za to np Von Carstein Ring na 2x1 działa, mimo, że ewidentnie nie powinien. dziwnie rozumują w tym przypadku ludzie z LS.
Sekwencja i rozwiązanie jest ździebko abstrakcyjne, bo i tak zanim zmodyfikujesz rzut na miscast table patrzysz jaki jest efekt danego miscastu - i co on nie wchodzi w grę, opis nie ma znaczenia? Ależ przecież ma, właśnie na potrzeby miscastu, bo przy pewnych efektach możesz chcieć zmienić liczbę o tyle, przy innych o tyle, a przy innych wcale możesz nie chcieć zmieniać. A więc efekt przed modyfikacją, ma wpływ na rozgrywkę i jako taki do niej wchodzi. Gdyby to rozwiązanie wprowadzić do rozgrywki, to musiałbyś trzymać się stricte sekwencji: rzuciłeś miscast -> nie patrzysz jaki jest jego efekt -> podejmujesz decyzje o jego modyfikacji, nie znając efektu -> modyfikujesz o ile Ci tam wypadło, nie znając efektu zmodyfikowanego wyniku.tomekjar pisze:Nie mam ochoty dyskutować, ale nie masz racji. Puppet nie ratuje przed konsekwencjami miscasta opatrzonego numerem 2, tylko zmienia wynik rzutu, przez co w ogóle nie dochodzi do rozpatrzenia skutków tego miscasta. Czyli Puppet włącza się podczas, gdy nie wiadomo jeszcze co się dzieje na Miscaście, gdy nie ma jeszcze znaczenie opis Miscastu 2. Liczą się wyłącznie cyferki i właśnie na nich działa Puppet, po zakończeniu zmieniania o d3 przechodzi się do odczytania co tam wyszło i zastosowania efektu, na który zmieniliśmy. Na identycznej zasadzie powinien działać przedmiot Lizaków, i o dziwo działa. Widać Lizaki mają lepsze plecy niż WoCh
A o wiele łatwiejszym rozwiązaniem, prostszym i racjonalnym jest zasada, którą teraz mamy - żadne przerzuty i modyfikacje nie chronią przed efektem 2 na tabelce miscast. Opis tego wyniku również jasno tego wskazuje - bo czemu napisali "niezależnie od posiadanej ochrony wynikającej czy to z magicznych przedmiotów czy też specjalnych zasad"? Przecież gdyby chodziło im o AS,WS i regenkę napisali by to zupełnie inaczej.
I według mnie również Lizakowe łapki i Wampiryczne pierścionki, powinny podlegać tej zasadzie, żeby nie było. Efekt Miscastu 2 jest fluff'owo identyczny z efektem Gateway'a na 11-12 siły - nic nie powinno chronić.
Sory ale glupszej wypowiedzi dawno nie widzialemMac pisze: Sekwencja i rozwiązanie jest ździebko abstrakcyjne, bo i tak zanim zmodyfikujesz rzut na miscast table patrzysz jaki jest efekt danego miscastu - i co on nie wchodzi w grę, opis nie ma znaczenia?
Czyli co najpierw np dostaje hita(miscast 7 np) a pozneij zmieniam miscasta na inny i znowu dostaje hita ? xD
Ok, widzę, że nie starałeś się zrozumieć mojej wypowiedzi, ale tylko złapać za język, specjalnie naciągając część mojej wypowiedzi tak by wskazać mi "błąd" w rozumowaniu. No cóż nie wyszło...Hrabia Duuku pisze:Sory ale glupszej wypowiedzi dawno nie widzialem
Czyli co najpierw np dostaje hita(miscast 7 np) a pozneij zmieniam miscasta na inny i znowu dostaje hita ? xD
Czy powiedziałem, że to efekt wchodzi w grę? Nie. Zaznaczyłem jedynie, że to jaki efekt ma dany rzut na miscast table, ma wpływ na jego możliwą modyfikację, a więc jako taki ma wpływ na samą rozgrywkę. Czy gdybyś zupełnie nie znał miscast table i wyrzucił na niej np. 4, modyfikowałbyś ją? Przecież nie wiesz co daje ten efekt i nie wiesz jaki otrzymałbyś efekt po modyfikacji. A więc to, jaki efekt otrzymujesz przed modyfikacją ma znaczenie dla ewentualnej modyfikacji, więc nie można powiedzieć, że po prostu go nie ma. Gdyby po prostu go nie było, nie było by również i modyfikacji.
-
- Masakrator
Prawda jest taka:
Efekt mistcastu rozpatrywany jest po wszelakich modyfikatorach.
Puppet jest takowym. Zatem powinien działać na 1+1. Ale nie działa.
Jest to bzdurne,skoro lizakówski działa, ale cóż.
Efekt mistcastu rozpatrywany jest po wszelakich modyfikatorach.
Puppet jest takowym. Zatem powinien działać na 1+1. Ale nie działa.
Jest to bzdurne,skoro lizakówski działa, ale cóż.