Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Może
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Witam,
po ostatnim turnieju została mi zagadka nt. waszej (krasnoludzkiej) runy spowolnienia.
Czy jest możliwość aby taka runa dawała połowę mojej szarży i tak bardzo mnie spowalniała ???
I czy ona występuje na kowadle czy bierze ją than lub lord ???
po ostatnim turnieju została mi zagadka nt. waszej (krasnoludzkiej) runy spowolnienia.
Czy jest możliwość aby taka runa dawała połowę mojej szarży i tak bardzo mnie spowalniała ???
I czy ona występuje na kowadle czy bierze ją than lub lord ???
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
W krasiach są dwa sposoby na spowolnienie przeciwnika:
Rune of Slowness- jest runą na sztandarze. Oddzial który szarżuje na jednostkę z tą runą odejmuje od dystansu szarży 1D6
Rune of wrath & ruin- jedna z 3 mocy których może użyć kowadlo. Zadaje ona D6 (duża wersja 2D6) S4 na jeden unit (D3 unity przy dużej wersji) na stole. Dodatkowo na turę polowi ona statystykę M [czyli przy szarży M/2+2D6 a nie (M+2D6)/2] lub jeśli jednostka lata to nie może używac lotu.
Rune of Slowness- jest runą na sztandarze. Oddzial który szarżuje na jednostkę z tą runą odejmuje od dystansu szarży 1D6
Rune of wrath & ruin- jedna z 3 mocy których może użyć kowadlo. Zadaje ona D6 (duża wersja 2D6) S4 na jeden unit (D3 unity przy dużej wersji) na stole. Dodatkowo na turę polowi ona statystykę M [czyli przy szarży M/2+2D6 a nie (M+2D6)/2] lub jeśli jednostka lata to nie może używac lotu.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Ok - wszystko jasne, sprzedano mi perfidny wałek ze wzorem (M+2D6)/2 i dlatego też nie doszedłem do katapy. Miałem 9" do maszynki moimi driadami. Wyrzuciłem 9 na szarże plus społowiony ruch (nawet zaokrąglony w dół) daje mi 11 cali. Przeciwnik policzył 14 cali na pól co dało mi tylko 7 cali i ... spaliłem.Arbiter Elegancji pisze:W krasiach są dwa sposoby na spowolnienie przeciwnika:
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
Dzięki Arbiter.
Duży inżynier może używać broni strzeleckiej jeśli nie korzystał z umiejętności na maszynie, to mały może wykonywać jedynie S&S. Jest to wyraźnie napisane w FAQ.Bo po FAQu to już tylko dodatkowy załogant i nie ma już zasady Additional Crew, która pozwalała małemu i dużemu inżynierowi strzelać z własnej broni, jeśli nie działali w żaden sposób na maszynce.
Robo, piszemy o małym inżynierze w maszynie, Master Engineer na obecnych zasadach już nie może do żadnej dołączyć. Kiedy mógł to ta, nieaktualna już zasada odnosiła się także do niego.Robo pisze:Duży inżynier może używać broni strzeleckiej jeśli nie korzystał z umiejętności na maszynie, to mały może wykonywać jedynie S&S. Jest to wyraźnie napisane w FAQ.Bo po FAQu to już tylko dodatkowy załogant i nie ma już zasady Additional Crew, która pozwalała małemu i dużemu inżynierowi strzelać z własnej broni, jeśli nie działali w żaden sposób na maszynce.
Już bardziej opłacalni są Slayersi i Minersi(choć na turniejach się nimi nie graMisiek40k pisze:Czy Ironbreakersi i Balisty są opłacalne w 8ed? Zastanawiam się, czy nie kupić tych jednostek, ale postawienie na półkę nie wchodzi na razie w grę.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Tomb Kings
tak ale to zazwyczaj 5-10 ,rzadko kto wystawia 20-30 minerów na turniejuIrek_Dwarf pisze:Minerami jak najbardziej się gra ;D
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Tomb Kings
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Tomb Kings
no ja ostatnio gram na kowadle z 20stka minerów szlifuje tą rozpiske i jak narazie tylko raz z HE dostałem ale to przez smokula i swoja nie wiedze
pozatym tez staram sie mieć choć jeden oddział 5 minerów jesli tłuke sie bez kowadła
jeszcze pare bitew i wracam do mojej kochanej rozpiski Slayerowej![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
pozatym tez staram sie mieć choć jeden oddział 5 minerów jesli tłuke sie bez kowadła
jeszcze pare bitew i wracam do mojej kochanej rozpiski Slayerowej
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Tomb Kings
Tomb Kings
ja gram bez minerow a jak mam to max 2x6 i daje radę.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
dobry box nie jest zły ;] dodatkowe figurki zawsze się przydadzą.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
jak sobie radzicie z postacią queek headtaker ?
z tego co pisze w skaveńskim podręczniku to rani dwarfy na +2 dodatkowo ma plus 1 do trafienia masakra
dzisiaj mi go kumpel wystawił i mało przez dziada nie przegrałem
(czy w pojedynku też rani krasnoludy na 2+ bo nie bardzo po angielsku ogarniam frazy "queek always wounds dwarfs on a roll of 2+ (this is not modified in a challenge)"
z tego co pisze w skaveńskim podręczniku to rani dwarfy na +2 dodatkowo ma plus 1 do trafienia masakra
dzisiaj mi go kumpel wystawił i mało przez dziada nie przegrałem
(czy w pojedynku też rani krasnoludy na 2+ bo nie bardzo po angielsku ogarniam frazy "queek always wounds dwarfs on a roll of 2+ (this is not modified in a challenge)"