Pytania początkujących i niepewnych

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Re: Pytania początkujących i niepewnych

Post autor: Zbyslaw »

Harpie - podstawka 25x25 czy 20x20

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

20x20
Obrazek

Kamel
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Kamel »

Witam !

Wróciłem do WFB po dość długim okresie przerwy i dostałem dziś nowy army book do DE. Przeglądając go nasunęła mi się pewna koncepcja i właśnie tutaj kieruje swoje pytanie: czy DE zrobione na MSU, czyli oparte głównie na piechocie mają rację bytu czy raczej tylko ładnie będą wyglądać na stole ?

Pozdrawiam
Kamel

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Armia defensywna oparta na kusznikach, klocu włóczników z War Banerem, do tego Black Guardzi z ASF, może Egzy albo drudzy BG z AP, cztery bolce lub dwie hydry, no i wiadomo dwie czarki, Lord i Master. Powinno dawać rade.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Kamel
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Kamel »

A jakby oprzeć taką defensywną armie na magii ?

Widziałem kiedyś co sam arcymag HE potrafi zdziałać mając magie ognia. Praktycznie sam wyrżnął połowę armii przeciwnika (mianowicie WE). Myślę, że taka 4 lvl sorcka DE nie byłaby gorsza.
"Największa ofiara- to ofiara z własnej woli." - Św. Maksymilian Maria Kolbe

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Jeszcze lepiej, Wysoka Czarka z płaszczem Mrocznej Gwiazdy i paroma innymi bajerami była by niezła, dalsza kompozycja zależy od twojej inwencji, możesz dać jednego - dwóch bohaterów, lub same czarki (jedna z daggerem) . Dodatkowo wzięcie Assasyna nigdy nie jest złym pomysłem :wink: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Jaki jest najlepszy build na mastera z manticorą?
A czy dreadlord + smok + pendant + hva z regenką + deathpiercer dają radę?

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

mantysia+DL;death pircer+ armour of darknes+pendant
smok; regenka +pendant+crimson death
tak bym to złożył :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

DL nie musi być taki pancerny na smoku... i tak wszyscy walą po smoku. Wystarczy mu dać PoK albo regenke.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Zbyslaw
Mudżahedin

Ale jak zbudować mastera na mantysi? Dreadlord i tak zawsze idzie na smoczka, tylko nie wiem jak złożyć mantikorę. Plan mam taki, że dam soulrendera i PoK, ale wiem jak to się sprawdzi.

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Zdecydowanie daj mu deathprincera z racji tego ze masz 90% szans na KB wtedy ( matysia i master mają wtedy KB) Co bardzo ładnie ściąga bohaterów czy tez kawalerie. Do tego mozesz dać armor of darkness lub Null Talisman albo po prostu hoteka.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Micz
Warzywo

Post autor: Micz »

Witam serdecznie. To będzie mój pierwszy post na tym forum. Szkoda, że muszę zaczynać od pewnie bardzo lamerskiego dla wielu pytania. Przed chwilą stoczyłem moja debiutancką bitwę DE ale mimo mojego zwycięstwa mam pewną wątpliwość. Mianowicie: jak mam rozumieć zapis w podręczniku: 2x wielokrotny strzał ?? Ile strzałów w myśl zasad może oddać pojedyńczy model używający kuszy ?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

"kuszy" ->1
"powtarzalnej kuszy" -> 1 lub 2

zapisek "2x wielokrotny strzal" oznacza że posiadacz może oddac jeden zwykly strzal, lub dwa strzaly z dodatkową karą -1 do trafienia.

maly rulebook str.:35
duży rulebook str.:55

P.S.: Witamy na forum :D
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Micz
Warzywo

Post autor: Micz »

Thx za info i również witam :)

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Ma ktoś może zdjęcia niepomalowanych Shadsów na kompie?

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Czy null talisman z championa i czarodziejki będących w jednym oddziale się kumulują ?

dla przykładu: harpie zabijają skinki i wbijają się w stegadona( w który nie był w walce) dodatkowo w niego wbija się lord, po overrunie. Pytanie brzmi, czy lord ma dodatkową turę walki.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2009, o 01:15 przez Jarlaxle, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie

Awatar użytkownika
DiabliQ
Mudżahedin

Post autor: DiabliQ »

jednostki wampirów nie mogą maszerować, chyba że są 6 cali od wampira (12 od generała) wiec jeśli moje wilczki znajdują się w tym polu i zaczną marsz ale przed zakończeniem swojego ruchu wyjdą poza zasięg wampirów mogą dalej maszerować jakby nic się nie stało, czy muszą się zatrzymać? Z góry dzięki za odp
Obrazek

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

mogą normalnie dokończyć marsz

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

to temat wampirów? :)
Obrazek