Wkleimy plan tutaj i będzie można klepać pokoje.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Ile można zadeklarować Jankiel?Jankiel pisze:Jakiekolwiek overguessy czy under guessy (wyznczanie punktu 20" czy 0'1" przed oficjalnym celem, gdy oberwać mają niewidoczne oddziały) mogą zaowocować karniakami.
zasadzie idealnby guess to jest 10" przed najdalszym punktem celu w stosunku do armaty. Warto o tym pamietac myslac o monsterach i tym, ze praktycznie sie tam znienia guess z 10" przed celem na 8" przed celemLidder pisze:10'' przed celem jest to statystycznie najlepszy wybór. Skoro możliwość mierzenia 8. edycji i nowe uściślenia na to pozwalają radzę właśnie taką odległość wybierać. Jeśli o mnie chodzi to każdą inna deklaracje potraktuje jako niechęć trafienia w oryginalny cel (no chyba, że właściciel cannona chce zgarnąć na raz 2 widoczne cele).
Gremlin pisze: 5. Kosmo (99% szans obecności; Przewodnie motto turniejowe: mam chimerę i kranczerów, wyssę życie z wrogów wielu)
Tak tylko zauwaz, skoro od ostatniego punktu na podstawce wezmiesz 10 to rzut dorzut + bounce = 8 nie daje ci trafienia. Próbowalem tez kobmbinowac z jakimis smiesznymi odleglosciami w zaleznosci od podstawki 9,5''; 9'' itd. najlepiej jednak: srodek modelu - 10''Shino pisze:zasadzie idealnby guess to jest 10" przed najdalszym punktem celu w stosunku do armaty. Warto o tym pamietac myslac o monsterach i tym, ze praktycznie sie tam znienia guess z 10" przed celem na 8" przed celemLidder pisze:10'' przed celem jest to statystycznie najlepszy wybór. Skoro możliwość mierzenia 8. edycji i nowe uściślenia na to pozwalają radzę właśnie taką odległość wybierać. Jeśli o mnie chodzi to każdą inna deklaracje potraktuje jako niechęć trafienia w oryginalny cel (no chyba, że właściciel cannona chce zgarnąć na raz 2 widoczne cele).
No nie do końca. Najłatwiej trafić w punkt 10". Przy okazji wiadomo, że nie da się go przestrzelić. Trzeba więc celować tak, żeby na 10 trafić ale w koniec podstawki najdalszy od armaty. Wtedy trafiasz też wynikami dorzut+bounce=8" jeżeli podstawka ma ponad 2" głębokości (np. gigant na skos). Rydwany ustawione na skos są trafiane wtedy też na 6" dorzut+bounce.Lidder pisze:Tak tylko zauwaz, skoro od ostatniego punktu na podstawce wezmiesz 10 to rzut dorzut + bounce = 8 nie daje ci trafienia. Próbowalem tez kobmbinowac z jakimis smiesznymi odleglosciami w zaleznosci od podstawki 9,5''; 9'' itd. najlepiej jednak: srodek modelu - 10''Shino pisze:zasadzie idealnby guess to jest 10" przed najdalszym punktem celu w stosunku do armaty. Warto o tym pamietac myslac o monsterach i tym, ze praktycznie sie tam znienia guess z 10" przed celem na 8" przed celemLidder pisze:10'' przed celem jest to statystycznie najlepszy wybór. Skoro możliwość mierzenia 8. edycji i nowe uściślenia na to pozwalają radzę właśnie taką odległość wybierać. Jeśli o mnie chodzi to każdą inna deklaracje potraktuje jako niechęć trafienia w oryginalny cel (no chyba, że właściciel cannona chce zgarnąć na raz 2 widoczne cele).
tak sie wlasnie zastanawiam... po prostu si ze mna zgadzales czy najzwyczajniej nie przeczytales tego co napisalem? :>mlepkows pisze: No nie do końca. Najłatwiej trafić w punkt 10". Przy okazji wiadomo, że nie da się go przestrzelić. Trzeba więc celować tak, żeby na 10 trafić ale w koniec podstawki najdalszy od armaty.
No zgadzałem się, tylko tak sobie posty nabijamShino pisze:tak sie wlasnie zastanawiam... po prostu si ze mna zgadzales czy najzwyczajniej nie przeczytales tego co napisalem? :>mlepkows pisze: No nie do końca. Najłatwiej trafić w punkt 10". Przy okazji wiadomo, że nie da się go przestrzelić. Trzeba więc celować tak, żeby na 10 trafić ale w koniec podstawki najdalszy od armaty.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.