Wiara, Religia, Kościół

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: Wiara, Religia, Kościół

Post autor: Kosa »

Generał #54 pisze:
Mam też jedno pytanie? Czy zgodnie z wiarą i darwinizmem obecna forma człowieka jest już finalną wersją stworzenia? Czy też jesteśmy gdzieś koło 4-5 albo 6 dnia stworzenia?
Jeżeli jesteśmy już finalną wersją to dlaczego Bóg nie Kocha wszystkich jednakowo i wielu nie dał szansy pokochania go i dostąpienia zbawienia.
warto zasięgnąc lektury Nietzschiego. Jego koncepcja nadczłowieka (proszę nie mylić z nazistowską koncepcją, która to czerpała z tego filozofa, ale na opak, zupełnie niezrozumiale. W końcu Nietzsche był z pochodzenia Polakiem i wielkiem przeciwnikiem antysemityzmu oraz militarystycznych dążeń Niemiec).
Nietzsche twierdzi, że Bóg, bogowie tylko ograniczają człowieka w rozwoju. Gdyż człowiek im zawierza, a nie działa samodzielnie ku rozwiązywaniu problemów. Dlatego mówi: "Bóg, umarł!" ale coś musi wypełnić tą pustke po Bogu, musi to być nadczłowiek czyli po prostu kolejny etap w długiej drodze ewolucji człowieka. Nadczłowiek już nie będzie potrzebował Boga. I myśle, ze filozof tem był i jest na tyle wizjonerem, ze ma rację, aczkowliek nie jest trudno samemu dzisiaj na to wpaść, że człowiek musi się rozwinąć.

Co do literatury to w tym temacie sporo mówi "Tako rzecze Zaratustra", warto też sięgnąc po "Ludzkie, arcyludzkie" i w sumie każda pozycja Nietzschego bardziej lub mniej nawiązuje do krytyki chrześcijaństwa (tą oto wiarę sobie najbardziej ulubił, ale chodzi tutaj o krytykę wszelakich mitów, religii, wierzeń, podań i związanych z tymi rzeczami tradycjami).
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Żaba pisze:specjalnie dla Kefasa więcej gów...

http://www.naszepoloniny.pl/articles.php?id=705

:wink:

Ż.

P.S. z niecierpliwością czekam na riposty :mrgreen:
Czarne skurwysyny...

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Grolshek pisze:

Ż.

Czarne skurwysyny...
K... brak mi słów po prostu.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

A ja bym jeszcze cos dodal bo Kefas ma racje

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Grolshek pisze:

Ż.

Czarne skurwysyny...

moje wyrazy współczucia... nie wnosisz nic konstruktywnego do tematu... jak masz jakiś uraz do osób duchownych to się z niego wylecz... generalizujesz swoje obelgi co jest wysoce niestosowne bo dotyka także tych którzy odwalają zajebistą robotę... jesteś antyklerykałem to po ch... się tutaj wypowiadasz? Zobacz na tytuł? Czy jest tak może coś w stylu "dojeb czarnym"? Ten temat za bardzo koncentruje się na negatywnej stronie kościoła, ten temat za bardzo koncentruje się na kościele jako instytucji i księżach...i chyba wiem dlaczego ;) Ale jeśli już tak jest i członkowie tego forum nie potrafią ( w co wątpię) rozmawiać na jeden z pozostałych dwóch członów tego tematu to cóż postarajmy się chociaż robić to bez wyzwisk i niekontrolowanego gniewu, tego tutaj nie potrzeba bo atmosfera i tak jest drażliwa.
A wrzucanie prowokujących linków bez żadnego słowa komentarza jakoś wieje mi ironią.
Konstruktywnie poproszę... Może coś pozytywnego?

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

coś pozytynwego ?

Księża są bardzo mili, i wogóle nie kradną . Nie mieszają się do spraw państwa. Są wzorem i drogowskazem dla nas wszystkich.

Prosze bardzo : ]

Nie trzeba mieć urazu do duchownych żeby napisać jak Groshlek - wystarczy mieć uraz do obłudnych złodzieji
Obrazek
T

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Jasiuuu pisze: Nie trzeba mieć urazu do duchownych żeby napisać jak Groshlek - wystarczy mieć uraz do obłudnych złodzieji
a nieprawda [-X

jakby mial uraz do obludnych zlodziei, to by napisal np. "je*ać złodziei w sutannach", a tak tu mamy po prostu generalizacje. mnie na ten przyklad w LO uczyl religii calkiem spoko koles i nawet jesliby on jeden w tym kraju mial byc ta generalizacja skrzywdzony, to juz jest cos niehalo.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Jasiuuu pisze: Nie trzeba mieć urazu do duchownych żeby napisać jak Groshlek - wystarczy mieć uraz do obłudnych złodzieji
Tudzież ludzi nadużywających władzy do swoich celów itd...

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

CzarnY pisze:
a nieprawda [-X

jakby mial uraz do obludnych zlodziei, to by napisal np. "je*ać złodziei w sutannach", a tak tu mamy po prostu generalizacje. mnie na ten przyklad w LO uczyl religii calkiem spoko koles i nawet jesliby on jeden w tym kraju mial byc ta generalizacja skrzywdzony, to juz jest cos niehalo.

e tam , ja już się napatrzyłem dość na plebanie jak królewskie pałace żeby wyrobić sobie zdanie. Nie twierdze że każdy czarny to złodziej ( ;] ) ale kościół to przedsiębiorstwo do którego nie mam za grosz zaufania, więc to tak jakbyś pisał 'znam jednego posła który jest uczciwy i dotrzymuje obietnic wyborczych "
Obrazek
T

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Heh, mojego katechete z podstawowki wyjebali, bo obmacywal dziewczynki :]

Niestety KK czesto jest identyfikowany z chrzescijanstwem (ktorego nie lubie, bo to opium dla mas, ale nic do niego nie mam w szczegolnosci), a jakos tak sie stalo, ze w Polsce bycie ksiedzem jest prawie jak bycie policjantem. Zdarzaja sie chlubne przypadki, ale wiekszosc to opite bezkarnoscia pluskwy.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Jasiuuu co za krypto ironia! jestem pod wrażeniem...
Ja natomiast mam propozycję bo... nie wiem kto, nie wiem jak, ale ktoś już wcześniej zmienił tytuł mojego tematu o adoptowaniu dzieci przez pary homoseksualne bez mojej zgody( czy jakiejkolwiek informacji o tym) na zupełnie inny jeśli chodzi o sens (zbliżony ale inny) dlatego proponuję zmienić tytuł tego tematu... na np: "złodzieje w sutannach" albo "kościół kradnie i morduje" etc etc niech sobie co niektórzy ulżą ;)
Jeśli nie to proszę moda o zamknięcie tematu bo jest mało konkretów a dużo niepotrzebnego stękania i obraźliwych treści które są niezgodne z regulaminem forum. Rozumiem Jasiuuu, że jako mod ale zarazem wielbiciel kościoła i czarnych istot tego nie zrobisz lecz skierujesz ten temat na bardziej merytoryczne tory ;)

Znam jednego zakonnika który pracuje na misjach na bliskim wschodzie... właściwie to jego życie codzienne wisi na włosku. Jednak ma odwagę żeby tam żyć i mówi że nie zamieniłby takiego życia na inne pomimo wielu trudności i totalnej wrogości większości ludzi wśród których tam żyje i pracuje. Dla mnie nie jest skurwysynem, znam jego mamę naprawdę zdroworozsądkowa kobieta która widzi jak żyją niektórzy księża w Polsce... mimo to podchodzi do sprawy w zupełnie inny sposób, modli się za nich. Nie jest też złodziejem (ten zakonnik) wyrzekł się wszelkich dóbr, a miejsce w którym żyje jest oazą biedy gdzie nawet o wodę jest trudno... Dla mnie jest wzorem osoby która nie zasługuje na takie epitety.
swieta_barbara pisze:Heh, mojego katechete z podstawowki wyjebali, bo obmacywal dziewczynki :]

Niestety KK czesto jest identyfikowany z chrzescijanstwem (ktorego nie lubie, bo to opium dla mas, ale nic do niego nie mam w szczegolnosci), a jakos tak sie stalo, ze w Polsce bycie ksiedzem jest prawie jak bycie policjantem. Zdarzaja sie chlubne przypadki, ale wiekszosc to opite bezkarnoscia pluskwy.

Jak to niestety? KK to instytucja ale i nie tylko która jest oparta na chrześcijaństwie. To jak ma nie być identyfikowany?
Wybacz Kacper ale wydaje mi się, że piszesz jakieś farmazony... i co masz na myśli pisząc: chrześcijaństwo to opium dla mas? rozwiń to bo nie kumam o co Ci chodzi...
Co do tego porównania to jest ono bardzo trafne ale taki schemat można spotkać wszędzie... ale niestety to, że księża są do czegoś zobowiązani przez to kim są i kogo reprezentują to powinni być wzorem moralności, a jeśli tego nie robią, a zachowóją się zupełnie odwrotnie to rzeczywiście może coś takiego zaboleć normalnego obywatela... i boli! i się temu wcale nie dziwię ale taki lekarz który kradnie na potęgę albo zabija... czy policjant, czy polityk... ich też tyczą się takie same normy morale właściwie. Wszyscy jesteśmy ludźmi.

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Kefas pisze:chrześcijaństwo to opium dla mas? rozwiń to bo nie kumam o co Ci chodzi...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opium_ludu
Dla mnie religia jest jak papierosy, niektórzy uważają ją za szkodliwą, ale ciężko jej zabronić osobom, które nie mogą bez niej żyć.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

Kefas- bardzo ładnie to kiedyś spuentował Karlheinz Deschner - ta religia ma czasem dużo lepszych wyznawców od siebie samej , i na których w dodatku zupełnie nie zasługuje....

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Jak wyznawca może być lepszy od samej religii? A więc od idei? Chrześcijańska ideologia jest wg Ciebie zła?

vanswirr
Chuck Norris

Post autor: vanswirr »

Która ? Ta z nauk Jezusa Chrystusa czy ta z nauk Kościoła Katolickiego ?

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Post autor: mikadorus »

Ta w której Jezus rozgranicza na ludzi(chrześcijanie) i zwierzęta(szczeniaki) pogan?
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

oświeć mnie jakimś przykładem albo chociaż cytatem...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Kefas pisze:Jak to niestety? KK to instytucja ale i nie tylko która jest oparta na chrześcijaństwie. To jak ma nie być identyfikowany?
Wybacz Kacper ale wydaje mi się, że piszesz jakieś farmazony... i co masz na myśli pisząc: chrześcijaństwo to opium dla mas? rozwiń to bo nie kumam o co Ci chodzi...
Co do tego porównania to jest ono bardzo trafne ale taki schemat można spotkać wszędzie... ale niestety to, że księża są do czegoś zobowiązani przez to kim są i kogo reprezentują to powinni być wzorem moralności, a jeśli tego nie robią, a zachowóją się zupełnie odwrotnie to rzeczywiście może coś takiego zaboleć normalnego obywatela... i boli! i się temu wcale nie dziwię ale taki lekarz który kradnie na potęgę albo zabija... czy policjant, czy polityk... ich też tyczą się takie same normy morale właściwie. Wszyscy jesteśmy ludźmi.
Jako osoba swiecka z zalozenia nie lubie jakichkolwiek religii i traktuje je jak firmy pokroju ceneo. Tzn. firmy, ktore dzieki swietnemu pomyslowi, zdolaly wmowic milionom ludzi (ba! miliardom!), ze sa im niezbedne. W dodatku religie trafily w tak swietna nisze rynkowa, ze potrafily wytrwac pare tysiecy lat,wyrugowujac z rynku Swiatowida, Kali i wielu wielu innych. Jak to kiedys doszedlem ze znajomymi do wniosku chrzescijanstwo mozna porownac do windowsa, buddyzm to macos, zas muzulmanie to oczywiscie linux - niby wszystko sie odpala, ale jak chcesz sobie fajnie spedzic czas, to nie ma szans. Wybacz te dygresje, widze jak powaznie podchodzisz do tego tematu.
To z tym opium to oczywiscie parafraza starego powiedzenia roznych ateistow - religia to opium dla mas. Ja bez religii i jej udzialu w moim zyciu dobrze sobie radze, ale nie mam problemu z ludzmi, ktorzy holduja jakims tam swoim zyciowym kodeksom, niech by to i byly nauki Jezusa.
Moj problem z ksiezami i KK ma inne podloze, a jest nim hipokryzja tych postaci. Sa to osoby, ktore non stop deklaruja (jako instytucja) poslanie o milosci bozej, o poszanowaniu blizniego, jest 10 przykazan i 7 grzechow glownych, generalnie caly ten fundament polskiego chrzescijanstwa (nie wiem czy 10 przykazan na zachodzie jest takie samo jak w Polsce - na podstawie Seven moge sie domyslac, ze grzechy glw. tak). A jednoczesnie co i rusz trafiaja sie przypadki, ktore jawnie podwazaja te fundamenty, ktore zadaja klam staraniom tych ksiezy, ktorzy sa sola tego kosciola - skromni i cisi ogarniaja temat. I jeszcze jedno.
KK jest w Polsce tak potezny i tak mocno zakorzeniony, ze wlazi z butami w moje zycie. Nie chce tu wchodzic w szczegoly. Za lordem Actonem - wszelka władza prowadzi do zepsucia, ale władza absolutna psuje absolutnie. Stad wolalbym, zeby ograniczyc wplyw firmy, jaka w moich oczach jest KK, na zycie obywatela Polski. Chociazby poprzez pelne opodatkowanie tego biznesu.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Biznes to odpowiednie słowo dla tego tworu w Polsce.

Zablokowany