Temat filmowy
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Temat filmowy
Nawiązując do "ostatniego brzegu" dodam, że mi, wyjątkowo, bardziej podobał się remake. Film o tyle mocny, że widmo zaistnienia opisanej przez niego sytuacji jest o wiele bliższe i bardziej realne dla widza niż np. "Jestem legendą".
Ja dzisiaj w końcu obejrzałem film o tytule "Jack Strong"
Film trzyma w napięciu od początku do końca i jest bardzo dobrze zrobiony. Jak dla mnie mógł by być czarno biały, miał by jeszcze lepszy klimat.
Gorąco polecam.
Edit.
Polecam jeszcze ten film.
![Obrazek](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/43/Knights_of_Badassdom.jpg)
http://www.youtube.com/watch?v=zyougFDZ7zU
Film trzyma w napięciu od początku do końca i jest bardzo dobrze zrobiony. Jak dla mnie mógł by być czarno biały, miał by jeszcze lepszy klimat.
Gorąco polecam.
Edit.
Polecam jeszcze ten film.
![Obrazek](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/43/Knights_of_Badassdom.jpg)
http://www.youtube.com/watch?v=zyougFDZ7zU
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Guardians of the Galaxy, zapowiada sie niezle.
https://www.youtube.com/watch?v=pTZ2Tp9yXyM
https://www.youtube.com/watch?v=pTZ2Tp9yXyM
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Jakoś mną nie szarpneło. Raczej politowanie, obym sie mylił...
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Oscary rozdane. "Grawitacja" lepiej niż się spodziewałem, a "Kraina Lodu" dokładnie tak, jakbym tego chciał. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Poniżej pełna lista nagrodzonych:
FILM
"Zniewolony. 12 Years a Slave"
REŻYSER
Alfonso Cuarón - "Grawitacja"
AKTOR
Matthew McConaughey - "Witaj w klubie"
AKTORKA
Cate Blanchett - "Blue Jasmine"
AKTOR DRUGOPLANOWY
Jared Leto - "Witaj w klubie"
AKTORKA DRUGOPLANOWA
Lupita Nyong'o - "Zniewolony. 12 Years a Slave"
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Spike Jonze - "Ona"
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
John Ridley - "Zniewolony. 12 Years a Slave"
FILM OBCOJĘZYCZNY
"Wielkie piękno"
ANIMACJA
"Kraina lodu"
DOKUMENT
"20 Feet from Stardom"
ZDJĘCIA
"Grawitacja"
MONTAŻ
"Grawitacja"
EFEKTY SPECJALNE
"Grawitacja"
MUZYKA
"Grawitacja"
PIOSENKA
"Let It Go" - "Kraina lodu"
MONTAŻ DŹWIĘKU
"Grawitacja"
DŹWIĘK
"Grawitacja"
SCENOGRAFIA
"Wielki Gatsby"
KOSTIUMY
"Wielki Gatsby"
CHARAKTERYZACJA
"Witaj w klubie"
KRÓTKOMETRAŻOWY DOKUMENT
"The Lady in Number 6"
FILM KRÓTKOMETRAŻOWY
"Helium"
KRÓTKOMETRAŻOWA ANIMACJA
"Mr. Hublot"
Co do Oscara za najlepszy film - nuży mnie już samouwielbienie Amerykanów i pasja, z jaką pokazują ciągle tę samą historię niewolnika wyzwalającego się z okowów przy ochoczej pomocy tych licznych piewców wolności i równości, wyrosłych na łonie amerykańskiego społeczeństwa.
Stężenie hipokryzji w tym podejściu jest nieprawdopodobne. Te obrazy są niczym więcej, niż propagandą, która w dodatku dobrze sprzedaje się tylko w USA. Było mnóstwo lepszych kandydatów do Oscara w tym roku, niż "Zniewolony".
Za to "Grawitacja" 7 Oscarów! Hoho! To jest wielki, wielki wynik. I dwa najważniejsze dla animowanego filmu Oscary dla "Krainy lodu", więc jest z czego się cieszyć. Nieźle stoją jeszcze "Wielki Gatsby" (dlaczego Leonardo nie dostał Oscara za rolę, tego nie pojmuję) oraz "Witaj w klubie", którego nie widziałem, więc się nie wypowiem.
Ale Oscary w tym roku generalnie na plus..![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Poniżej pełna lista nagrodzonych:
FILM
"Zniewolony. 12 Years a Slave"
REŻYSER
Alfonso Cuarón - "Grawitacja"
AKTOR
Matthew McConaughey - "Witaj w klubie"
AKTORKA
Cate Blanchett - "Blue Jasmine"
AKTOR DRUGOPLANOWY
Jared Leto - "Witaj w klubie"
AKTORKA DRUGOPLANOWA
Lupita Nyong'o - "Zniewolony. 12 Years a Slave"
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Spike Jonze - "Ona"
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
John Ridley - "Zniewolony. 12 Years a Slave"
FILM OBCOJĘZYCZNY
"Wielkie piękno"
ANIMACJA
"Kraina lodu"
DOKUMENT
"20 Feet from Stardom"
ZDJĘCIA
"Grawitacja"
MONTAŻ
"Grawitacja"
EFEKTY SPECJALNE
"Grawitacja"
MUZYKA
"Grawitacja"
PIOSENKA
"Let It Go" - "Kraina lodu"
MONTAŻ DŹWIĘKU
"Grawitacja"
DŹWIĘK
"Grawitacja"
SCENOGRAFIA
"Wielki Gatsby"
KOSTIUMY
"Wielki Gatsby"
CHARAKTERYZACJA
"Witaj w klubie"
KRÓTKOMETRAŻOWY DOKUMENT
"The Lady in Number 6"
FILM KRÓTKOMETRAŻOWY
"Helium"
KRÓTKOMETRAŻOWA ANIMACJA
"Mr. Hublot"
Co do Oscara za najlepszy film - nuży mnie już samouwielbienie Amerykanów i pasja, z jaką pokazują ciągle tę samą historię niewolnika wyzwalającego się z okowów przy ochoczej pomocy tych licznych piewców wolności i równości, wyrosłych na łonie amerykańskiego społeczeństwa.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Za to "Grawitacja" 7 Oscarów! Hoho! To jest wielki, wielki wynik. I dwa najważniejsze dla animowanego filmu Oscary dla "Krainy lodu", więc jest z czego się cieszyć. Nieźle stoją jeszcze "Wielki Gatsby" (dlaczego Leonardo nie dostał Oscara za rolę, tego nie pojmuję) oraz "Witaj w klubie", którego nie widziałem, więc się nie wypowiem.
Ale Oscary w tym roku generalnie na plus..
Ostatnio zmieniony 3 mar 2014, o 11:32 przez Naviedzony, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tak naprawde liczyłem ze wygra film "Ona". Który jest filmem genialnym. Jest to dzieło sztuki pod każdym względem.
Dostał za scenariusz. także w zasadzie może być.
Hollywood nie rozdaje oscarów za kreacje komediowe. dlatego wiedziałem że Leo nie dostanie w tym roku. trzeba schudnąć 30 kilo i wyglądać marnie![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
bo jeśli genialna rola Roberta Downey Jr. jako afroamerykańskiego sierżanta nie dostała oscara, to co dopiero rola Leo ;]
Dostał za scenariusz. także w zasadzie może być.
Hollywood nie rozdaje oscarów za kreacje komediowe. dlatego wiedziałem że Leo nie dostanie w tym roku. trzeba schudnąć 30 kilo i wyglądać marnie
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
bo jeśli genialna rola Roberta Downey Jr. jako afroamerykańskiego sierżanta nie dostała oscara, to co dopiero rola Leo ;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
"Double or nothing, aim for his cock"
No ja się cieszę, że film "Grawitacja" dostał tyle Oscarów, ale nie pamiętam, żebym tyle chciał mu sam dać
W kinie jednak wiele rzeczy w 3D zachwycało. Na pewno za muzykę bym dał, bo jest świetna, do tego zdjęcia, tak, to też. Efekty specjalne OK, tu też bym dał. Ani Clooney ani Bullock za rolę nie zasłużyli w moich oczach (choć Bullock dostała nominację) i nie widzę, by dostali. Osobiście trochę mnie dziwi brak jakiejkolwiek statuetki dla "Kapitana Phillipsa". Dałbym tam coś, może najprędzej Hanksowi... Ale widzę, że w aktorach to nawet nominacji nie miał, więc widocznie byli lepsi.
Dzięki za tę listę
P.S. A tego "Zniewolonego" z Pittem to nie widziałem. Muszę nadgonić![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Dzięki za tę listę
P.S. A tego "Zniewolonego" z Pittem to nie widziałem. Muszę nadgonić
"Kapitan Phillips" aktorsko, "Grawitacja" technologicznie. Taki podział Oscarów by mi pasował, no ale nie widziałem innych filmów, które dostały wyróżnienia, więc nie mam pełnego obrazu ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Może masz rację... Ja po prostu lubię go jako aktora, może dlatego mnie to zdziwiło.Shino pisze:wbrew obiegowej opinii w necie nie zagral przeciez az tak dobrze...dlaczego Leonardo nie dostał Oscara za rolę, tego nie pojmuję
poza tym hw uwielbia metamorfozy aktorow i zawsze to widac akurat przy oskarach.
Uważasz że ludzie chodzę teraz do kina dla 3d i efektów specjalnych ? Owszem lubię Sandrę i Gorga ale delikatnie mówiąc za wiele do grania to nie mieli. Sandra sobie trochę popłakała a Gorge sobie umarł- od cała historia . Dziwią mnie te Oscary po prostuSławol pisze:"Kapitan Phillips" aktorsko, "Grawitacja" technologicznie. Taki podział Oscarów by mi pasował, no ale nie widziałem innych filmów, które dostały wyróżnienia, więc nie mam pełnego obrazu
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Uważam, że obydwa filmy wybijały się w swoim gatunku w tym "oscarowym roku". Przecież napisałem, co jest dobre w jednym i w drugim dla mnie. Powtarzam, że nie znam reszty, więc nie jest to moja pełna opinia. O grze aktorskiej w "Grawitacji" pisałem już wcześniej.
A to, na co chodzą ludzie, to mnie mało obchodzi. Mówię za siebie w tej chwili. Sam poszedłem na ten film głównie z uwagi na tematykę kosmiczną. Także ani aktorzy, ani technika, jak widzisz, tylko moje zainteresowania. A że aktorzy byli dobrani nieźli (czyt. znani, popularni) i że efekty dały radę, to chwalę. Teraz mam nadzieję, że jaśniej![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
A to, na co chodzą ludzie, to mnie mało obchodzi. Mówię za siebie w tej chwili. Sam poszedłem na ten film głównie z uwagi na tematykę kosmiczną. Także ani aktorzy, ani technika, jak widzisz, tylko moje zainteresowania. A że aktorzy byli dobrani nieźli (czyt. znani, popularni) i że efekty dały radę, to chwalę. Teraz mam nadzieję, że jaśniej
Ta Grawitacja była kliszowata jak nie wiem co. Rozumiem, że jest to sf z rodzaju "kosmos ryje banię", ale zachowania bohaterów były czasem dość absurdalne, fabuła przewidywalna, dylematy naciągane i pokazali główną bohaterkę jako niezwyciężoną, samotną siłaczkę, pewnie po to, żeby przypodobać się poprawności politycznej i feministkom. Ale za to zaoszczędzili na obsadzie.
W filmie dobry był koncept, widoki i popularni aktorzy.
Lepszy był moim zdaniem "Europa report" i "Sunshine", oba z podejściem filozoficznym, a "Europa report" była w dodatku nakręcona w formie paradokumentu.
PS. Wielki Gatsby? Ale za kostiumy i scenografię, czyli Leo znów dostał po nosie.
W filmie dobry był koncept, widoki i popularni aktorzy.
Lepszy był moim zdaniem "Europa report" i "Sunshine", oba z podejściem filozoficznym, a "Europa report" była w dodatku nakręcona w formie paradokumentu.
PS. Wielki Gatsby? Ale za kostiumy i scenografię, czyli Leo znów dostał po nosie.
Klafuti, no przecież nie ma filmu, w którym wszyscy giną i nikt nie przetrwa
A że po drodze ktoś zginie i będzie nieco melodramatu - to także norma w scenariuszu ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
P.S. Od niezwyciężonych pań to się proszę odczepić, bo Ellen Ripley rządzi![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
P.S. Od niezwyciężonych pań to się proszę odczepić, bo Ellen Ripley rządzi
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
"Im Westen Nicht Neues"Sławol pisze:Klafuti, no przecież nie ma filmu, w którym wszyscy giną i nikt nie przetrwa![]()
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Lest we forget:
![Obrazek](http://i61.tinypic.com/2lbdvyt.jpg)
![Obrazek](http://i61.tinypic.com/2lbdvyt.jpg)