Dyskusja o ETC AR

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ainuin
Chuck Norris

Re: Dyskusja o ETC AR

Post autor: ainuin »

Masz rację, myślami byłem w piątej edycji, kiedy to wystawiałem ptaszysko ^_^ ( wtedy kosztował 150 punktów, ile orzełek - nie pamiętam )

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Jak chłopaki w swoich ograniczeniach dojdą do sytuacji w której o tym kto wygrał decyduje rzut na 4+ może wtedy będą mieli jakieś szanse wygrać z Polakami na ETC :D
Obrazek

Xen
Chuck Norris

Post autor: Xen »

ainuin pisze: Wychodzą nowe Ogry. Ogry są monstrous infantry, na tych uściśleniach wystawią max 12 ogrów.
Po dwanaście ogrów z każdego rodzaju #-o (np 12 Ogre + 12 Irongutów + 12 Leadów)
Only the strongest will survive
Lead me to heaven, when we die
I am the shadow on the wall
I'll be the one to save us all

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

ainuin pisze:Jeżeli przejdą takie ograniczenia to korona z głowy nikomu nie spadnie. Myślę, że drużyny spoza starego kontynentu też oleją ETC na śmiesznych zasadach.
A ja myślę, że przyjadą :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Barbarossa pisze:
bless pisze:
JaceK pisze: Standardy są nudne.
Standardy sa nieuniknione.
To ciekawe bo na ETC widziałem bardzo różne buildy każdej armii... I wszystkie miały sens. Owszem, są armie bardziej i mniej monotematyczne (chyba OnG teraz mają największy standard, WoC i VC też trochę podobnawe), ale naprawdę różnorodność buildów kwitnie.
W kontekście: Poland.
IMHO Włochy i Dania zaskoczyły bardzo mocno ciekawymi i oryginalnymi złożeniami.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Większość tych ograniczeń jest ostro z dupy. Kilka znośnych (jak np. obniżenie wartości pkt niektórych stworów, lub wyrzucenie z gry pendanta) ale tak mocno zmieniają grę, że przestaje być już warhammerem. Klocki piechoty elitarnej po 20 chłopa? Niedodawanie poziomu wizarda do casting value? Shit. Zupełnie niepotrzebne.

Jeśli takie byłyby zasady na ETC to Polskie turnieje już pewnie nie będą ochoczo na nie grane jak w tym roku... i nasza reprezentacja będzie nieograna... i cel duńczyków osiągnięty - znów zwycięstwo ETC hahaah. W tym szaleństwie jest metoda :lol2:
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

. prosze skasowac.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 08:15 przez Xet, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Xen pisze:
ainuin pisze: Wychodzą nowe Ogry. Ogry są monstrous infantry, na tych uściśleniach wystawią max 12 ogrów.
Po dwanaście ogrów z każdego rodzaju #-o (np 12 Ogre + 12 Irongutów + 12 Leadów)
Oj Xen i ainuin. 12 takich samych na armie, max 6 w odziale, czyli 6+6 ironów.
Jeśli takie byłyby zasady na ETC to Polskie turnieje już pewnie nie będą ochoczo na nie grane jak w tym roku... i nasza reprezentacja będzie nieograna... i cel duńczyków osiągnięty - znów zwycięstwo ETC hahaah. W tym szaleństwie jest metoda :lol2:
Niezla dedukcja :wink: . Dlatego my tez musimy tak grac.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

JaceK pisze: W kontekście: Poland.
IMHO Włochy i Dania zaskoczyły bardzo mocno ciekawymi i oryginalnymi złożeniami.
I działającymi. Moim zdaniem to jest wielką zaletą ETC, że dało ludziom naprawdę dużo opcji pod rozwagę. Sporo kawy, stosowanie 2 magów lordów, nietypowe jednostki itd. To jest też dużą zaletą obecnego CSa, że wszystkie te buildy dało się złożyć.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Krotki kurs forumowej dominacji (demokracji):
1. Obierz sobie cel (wydanie dobrego rulespacka, wywalenie Niemcow i Dunczykow z AR.com).
2. Znajdz sobie wrogow.
3. Zakulisowo znajdz sojusznikow.
4. Pamietaj o aktywnosci publicznej i pozornie klarownym deklarowaniu swoich celi.
5. Wygraj 2 wazne glosowania z rzedu.
6. Na bazie sukcesow w glosowaniach utworz sobie stronnictwo/sojusz, ktory bedzie przepychal na co tylko masz ochote.

True story.

I legenda:
2. Zlokalizuj lidera opozycji i pozbieraj dane o roznych kompromitujacych faktach z jego zyciorysu. To bardzo wazny etap, pozwala zniszczyc wiarygodnosc danego osobnika, osmieszyc go i zabrac mu vox populi.
3. Naturalni sojusznicy Polski to oczywiscie cala sciana wschodnia i wszyscy naturalni wrogowie Twojego wroga. Trzeba z nimi utrzymywac dobre uklady, od czasu do czasu rzucajac jakis ochlap. Wiekszosc forumowych rozwiazan wymaga glosowania demokratycznego, dobrze przygotowane glosowanie to formalnosci.
4. Nigdy nie pozostawiaj posta Twojego przeciwnika bez odpowiedzi. Moze byc nie na temat, moze byc personalnie, ale nigdy nie mozna pozostawic wrazenia, ze jest sie zapedzonym w rog.
5. Uprzedz swoich sojusznikow o glosowaniu, zareklamuj je, obiecaj kazdemu udzial w podejmowanych decyzjach.
Zamiast się użalać, że nas nie szanują, że to spisek wymierzony w Polskę i Polaków i inne żenujące gadki zakompleksionych polaczków nauczcie się żyć w społeczeństwie. To co Barbara opisał to nie tylko forumowe gierki, ale polityka w ogóle. I musicie się, ludzie udzielający się na TWF, tego nauczyć
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:[To co Barbara opisał to nie tylko forumowe gierki, ale polityka w ogóle. I musicie się, ludzie udzielający się na TWF, tego nauczyć
Ucz się sam.
http://books.google.com/books?id=XsrhU2vV5PIC
Wstęp na TWF jest darmowy, jesteś (eks)graczem ETC - dajesz.
Ja dbam o swoją nieśmiertelną duszę nawet w erystyce, a cóż dopiero w czymś co od dawna nazywam "chimpanzee politics".
Władza i wpływy w gnojowisku nie wchodzą w zakres moich zainteresowań.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Chimpanzee politics: power and sex among apes

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Wstęp na TWF jest darmowy, jesteś (eks)graczem ETC - dajesz.
Jestem za słaby w angielskim. To jedyny powód dla którego się tam nie udzielam.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No to niestety zostają anglojęzyczni niekompetentni politycy :)

Ja tak samo jak Jacek. WFB to jest dla mnie hobby i bawię się w to w takim zakresie, w jakim mi to sprawia przyjemność. Na pewno nie zamierzam poświęcać roku na forumowe podchody - jeśli ktoś się czuje uzdolniony w tym zakresie, to proszę bardzo, niech się zgłosi. Ja lubię przekonywać ludzi szczerością i argumentami, czasami wbrew pozorom też się sprawdza takie podejście.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Barbarossa pisze:Ja lubię przekonywać ludzi szczerością i argumentami, czasami wbrew pozorom też się sprawdza takie podejście.
Spróbuj przekonać szympansa szczerością, aby nie zmusił Cię do odbycia "innej czynności seksualnej" :wink:

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Czegoś tu nie rozumiem. Te ograniczenia to w zasadzie taki BP, tylko nieco za daleko idący ( tak jak kiedyś BP był nie dość restrykcyjny IMHO ). Fakt, część pomysłów jest nieco z (_I_) wzięta, ale naprawdę 3/4 jak nie więcej idei jest naprawdę spoko, sam bym chętnie na czymś takim grał.

Jaki problem wywalić część "głupią", zostawić resztę, przyjąć i grać :roll: ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

dokładnie. ja tez widze wiecej +

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Większość rzeczy jest w tym ok. Tylko nie wiem co komu Lizaki przeszkadzały aż do takiego stopnia...

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

A se posta jebne.
Banned items/gifts/etc:
• Power Scroll (Com)
• Crown of Command (Com)
• Fozzrik's Folding Fortress (Com)
• Neferra's Scrolls (TK)
• Siren Song (DoC)
• Pendant of Khaeleth (DE)
• Book of Hoeth (HE)
• Infernal Puppet (WoC)
• Becalming Cogitations (LM)
• Cupped Hands (LM)
• Bane head (LM)
• Higher state of consciousness (LM)
• Drakenhoff Banner (VC)
• Red Fury (VC)
• Doomrocket (Skv)
Dutchammer idzie w kierunku zdecydowanie głębokich zmian i ograniczeń a lista itemów zbanowanych jest długa. Imho- to jest najmocniejszy punkt ich AR-u. Pomijając PS'a, którego zfaqowano w interesujący sposób, dobór wyciętych itemów jest, moim skromnym zdaniem, ok.
• No character may cost more
than 450pts
• Max 2 identical character
choices
• Max 1 scouting unit
(characters excluded)
• Max 2 flying units (characters
excluded)
• Warmachines and Monsters
(mounts included) may not be
duplicated (boltthrowers of all
types may be duplicated
once)
• Max 6 chariots per army
Do przełknięcia. Nic mocno zaburzającego system. Nie wiem, czego oni się bali. Spammu goblińskich "klepaczy"?
• The following monsters get a
100pts reduction:
Abyssal terror, all Giants,
Lammasu, Great Taurus,
all Daemon Princes, Shaggoth,
Zombie Dragon, Wyvern,
Jabberslythe, Cygor, Ghorgon,
Vermin Lord, Manticore,
Carnosaur, Forest dragon,
Arachnarork, Griffon, Dragon
Mage, Hippogryph,
Necrosphinx
Bzdurny ten zapis. Te całe prosiaki mają różne ceny i zjechanie 100pkt. dla każdego to moim zdaniem bullshit. Powinno to działać tak:
Cena prosiaka <200pkt.- 50pkt. mniej
Cena prosiaka >200pkt.- 100pkt. mniej.
Ale to moja uwaga;p

Dobra, teraz kwestia armii..
• Max 25 repeater crossbows
• Shades are 5-8
• Max one of the following:
BSB, Cauldron or Hydra
• Black Guards are 0-1
• Cloak of Hag Graef and
Dawnstone can't be taken on
the same character
Co oni mają do Cloak'a i Dawnstone'a?;s Black Guardzi też nie urywają dupy. No chyba, iż z brzytwą, ale do cholery, nie trzeba ich czynić 0-1.
• All rare choices are 0-1
• No repetition of gifts/icons
• No gifts or icon on BSB
• Fiends are 1-5
• Demon Prince can pick 100pts of
gifts (still max 50pts in chaos god
specific)
Ale oni forsują tego DP... Zwarzywiony BsB też interesujący. Dziejowa sprawiedliwość?;s Reszta chyba ok.
• All rare choices are 0-1
• Wraiths are 3-4
• Blood Knights are 4-6
• Helm of Commandment is
'Wight King only'
Fajnie. Ścinamy BK. Dobre to. Chyba kogoś rozjechał tam wagon Blodziów o jeden raz za dużo. Helm śmiesznie ściętyxD
• Steam Tank is 0-1, and
Toughness 6
.......+ inne ograniczenia i mamy receptę na warzywne imperium.
25 Bestigors allowed per unit
(50 per army
No roflcopter po prostu. Zajebiści są. Tnijmy kozy!
25 Black Orcs allowed per unit (50
per army)
:| Kolejny wybitny pomysł.
• Max 12 Chosen
Vide jak zwarzywić Imperium. Tylko wstawić miast "imperium" -"chosenów".

I tera najlepsze.
• High Elves (2400pts)
• Skaven (2400pts)
• Wood Elves (2600pts)
• Bretonnia (2600pts)
• Dogs of War (2700pts)
Haje wybitnie nieścięte, razem ze szczurami.
Podsumowując, jest to jakiś pomysł, ale imho wymaga paru korekt.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jeśli to jakieś duńsko-niemieckie ograniczenia i koncerty życzeń to ja poproszę o +200 punktów dla HE - w końcu na EURO słabo wypadły :D ;-) albo chociaż 100.

A na serio, duża cześć tych restrykcji jest do przełknięcia z jednego powodu: w PL mało kto tak gra albo musi zrobić zmiany kosmetyczne.
IMO te duńskie ograniczenia są za długie i mocno nietrafione. Dobry CS powinien zmieścić się na 1-2 kartkach A4. :)

pozdrawiam
A.
Obrazek

ODPOWIEDZ