Bless edukuje dziecko :)

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Post autor: Krzechu »

Taraś pisze:Cytowałeś jego wypowiedz ale jej nie zrozumiałeś :lol:
Wydaje mi się, że zrozumiałem... Chodziło mi o niuans językowy (napisałem zresztą o czepianiu się słówek), po prostu jestem przewrażliwiony na punkcie używania nazwy "darmowe" na rzeczy opłacane z podatków.

Składkę płaci się z podatków, a u lekarza nic, masz jak najbardziej rację. Tyle, że jak boli mnie ząb, a kolejka do dentysty z NFZ na dwa lata (sic!), to oczywiście idę prywatnie, bo zanim dostanę się do państwowego, już dawno mi ten ząb wypadnie. Tym sposobem płacę (no dobra, póki co rodzice płacą...) podwójnie, co jest ze strony państwa ordynarnym bandytyzmem.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Tylko założyć własną partię i pogonić tych oczołomów i leśnych dziadków z sejmu.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ależ trafna oraz konstruktywna uwaga, muszę ją zanotować :lol:
Roznica między nami polega na tym, że ja Augustyna i Tomasza czytałem, z jednego nawet magisterkę napisałem. Znam chrześcijańską myśl społeczną całkiem nieźle. Dla Ciebie to są natomiast ikonki, do których można się modlic. Święci Doktorowie Kościoła! I tyle. Ich twórczoś nie musi by znana, wystarcza wiedza, że są święci. Ty piszesz o "teologach" nie mając większego pojęcia o filozoficznycm dorobku chrześcijaństwa.
O ocenianiu sumien nic nie napisałes.
O mieszaniu boskiej Prawdy z ludzką prawdą nawet nie wspomnę. Różnica jest fundamentalna i ktoś wierzący winien ją dostrzegac. A nie bezrefleksyjnie powtarzac "prawda was wyzwoli".
Embargo to JEST wojna gospodarcza ze strony Putina, dziwi mnie to, że tego nie zauważyłeś.
Embargo to nie wojna gospodarcza. Wobec mięsa jest to jedynie delikatny środek nacisku, jest generalnie tym samym, co obłożenie mięsa z Polski cłem. Praktyki takie są nie do zaakceptowania co prawda w WTO, ale Rosja w WTO nie jest. Zamiast pieprzyc głupoty o wojnie, trzeba rozmawiac na niskim szczeblu i ewentualnie blokowac akcesję Rosji do WTO podkreslajac ich nie lojalne zachowanie wobec kontrahentow.
A magister z katedry w której się specjalizuję, która jedzie po PiSie aż miło, Ziobrę szanuje.
Ziobro jest ignorantem. Nie piastował nigdy żadnego stanowiska prawniczego, nawet prokuratorem niebył. Aplikację prokuratorską jedynie skończył, mam prawo przypuszczac, iz to dlatego, ze byla najkrotsza. Na studia doktoranckie na US juz mu intelektu nie starczylo - usunieto go, bo za glupi byl. A rzadko zdarza sie wywalenie ze studiow doktoranckich.

Co do zwolenników i przeciwników PRL. Potraktujcie to jako zabór rosyjski. Można było się buntowac i wykrwawiac, ale można było też starac sie jakos zyc. Nie plujcie na tych, ktorzy zamiast rzucac sie pod czolgi chcieli zapewnic rodzinie jako taki poziom zycia. Takze pracujac w milicji. I nie oceniajcie ludzi w stylu esbek=skurwiel, jezeli nie chcecie, bym wam przylepiac latke pisior=ścierwo.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Przez ostatnie kilka dni nie miałem dostępu do netu, ale z pobieżnego przejrzenia postów wynika mi, że gadacie głównie o historii. Jak sie nie ma pojęcia o teraźniejszości to gadanie o histori to fajny myk... Tekst poniżej dla potrzeb poznawania rzeczywistości.

Program gospodarczy PiS: firmom będzie trudniej

Miała być obniżka składki rentowej - nie wiadomo, czy do niej dojdzie. Premier zapowiadał mniej kontroli w firmach - ich liczba raczej nie ulegnie zmianie. Zawieszenie działalności gospodarczej? Tylko dla wybranych. Rejestracja firmy w trzy dni? Będzie w pięć. Według naszych rozmówców w PiS Jarosławowi Kaczyńskiemu nie podoba się, że wyborcy nie kojarzą wzrostu gospodarczego z jego partią. Miały to zmienić dwa wielkie projekty - obniżenie składki rentowej od lipca tego roku oraz nowa ustawa o swobodzie działalności gospodarczej.
Pierwszy pomysł stoi pod znakiem zapytania ze względu na bunt koalicjantów. Wicepremierowie Andrzej Lepper oraz Roman Giertych sfrustrowani słabymi notowaniami ich partii wolą ponad 20 mld zł przeznaczone na obniżkę składki rentowej w tym i przyszłym roku wydać na zapomogi dla emerytów i rencistów czy wsparcie dla rodzin wielodzietnych. Pod naciskiem Ministerstwa Finansów coraz bardziej rozmydla się program ułatwień dla przedsiębiorców - tzw. pakiet Kluski, który firmuje swoim nazwiskiem były prezes Optimusa Roman Kluska - symbol przedsiębiorcy uciskanego przez bezduszną machinę biurokracji.

Rząd wycina ułatwienia

Pakiet od początku zakładał skrócenie czasu rejestracji firmy, tzw. jedno okienko - według Banku Światowego założenie firmy zajmuje w Polsce miesiąc, co ustawia nas na końcu państw UE. Takie obietnice wpisano do ustawy o przedsiębiorczości już w 2004 r., za rządów SLD. Okienko miało obowiązywać od stycznia tego roku. Pod koniec ubiegłego koalicja przesunęła jednak termin wejścia w życie okienka na 1 października 2008. W ten sposób rząd Jarosława Kaczyńskiego zyskał czas na sporządzenie własnych pomysłów. I tak zgodnie z pakietem Kluski wniosek o założenie firmy ma być składany w urzędzie skarbowym (dziś oddzielnie wypełnia się papiery w GUS, ZUS i US). Według pierwotnych obietnic premiera założenie firmy miało trwać trzy dni. Dziś już wiadomo, że na trzydniową rejestrację będą mogły liczyć tylko osoby, które wniosek wyślą przez internet. Pozostali petenci będą musieli poczekać już pięć dni roboczych.

Nowe przepisy miały ograniczyć kontrole w firmach. W 2004 r., za rządów SLD, wprowadzono zasadę "jedna firma - jedna kontrola", żeby uniknąć jednoczesnych wizyt np. sanepidu, urzędników skarbowych i Państwowej Inspekcji Pracy. Od tej zasady (jak od kilku lat narzekają organizacje pracodawców, notorycznie nieprzestrzeganej) istnieje jednak mnóstwo wyjątków. Pakiet Kluski nie tylko nie przewiduje zmniejszenia liczby wyjątków, ale wręcz listę tę rozszerzył!

Zespół wiceministra skarbu Michała Krupińskiego, który pracuje nad projektem ułatwień, chciał, aby złamanie zasady jednej kontroli w tym samym czasie karane było nieważnością tych kontroli. Teraz pod naciskiem szefowej resortu finansów Zyty Gilowskiej ten zapis został wykreślony (Krupiński potwierdził to w rozmowie z zeszłotygodniowym "Pulsem Biznesu".

Od wielu lat przedsiębiorcy domagają się możliwości czasowego zawieszenia działalności. Nowa wersja pakietu nie przynosi im dobrych wiadomości. Dziś osoby prowadzące działalność sezonową, np. smażalnię ryb nad morzem, nie mogą tego zrobić - muszą płacić składki w zimie, czyli kiedy nie pracują, bądź wyrejestrowywać działalność. Krupiński proponował, żeby zawiesić działalność mogły wszystkie firmy niezatrudniające pracowników. Tu po raz kolejny twarde veto postawiło Ministerstwo Finansów, twierdząc, że taki zapis stanowi zbyt wielkie zagrożenie dla ZUS oraz finansów publicznych. - Mogłoby w takim przypadku dojść do masowego, fikcyjnego zawieszania firm - przekonują urzędnicy resortu. Teraz zawieszenie ma przysługiwać tylko przedsiębiorcom rozliczającym się ryczałtem lub kartą podatkową (w sumie w tej formie działalność prowadzi ok. 700 tys. firm). Rząd twierdzi, że po wprowadzeniu w życie pakietu łatwiej będzie dostać licencję oraz zezwolenie potrzebne np. na handel w sklepie czy restauracji alkoholem. - Jeśli przedsiębiorca spełni wszystkie warunki, to urzędnik będzie musiał je wydać - przekonuje Krupiński

Gazeta: - Tak jest i teraz...

- Ale jeśli urzędnik nie wyda zezwolenia, przedsiębiorca będzie mógł wystąpić do sądu - mówi Krupiński.

Gazeta: - Dzisiaj też może.

- Ale teraz będzie mu łatwiej - konkluduje wiceminister.

Kiedy pakiet wejdzie w życie?

Prace nad pakietem Kluski rząd rozpoczął ponad półtora roku temu. Ówczesny premier Kazimierz Marcinkiewicz 17 maja 2006 r. na warszawskiej giełdzie obiecywał bardzo szybkie przyjęcie "nowej konstytucji gospodarczej". Mijały miesiące, w szufladach Ministerstwa Gospodarki zalegały kolejne projekty. 19 marca, ale już 2007 r., również na giełdzie ułatwienia dla firm obiecał Jarosław Kaczyński.

Pakiet Kluski ma obejmować kilkadziesiąt projektów ustaw. Wiceminister skarbu Michał Krupiński przyznaje, że na razie gotowe są tylko dwie - o swobodzie działalności gospodarczej i o NIP. Rząd miał je przyjąć w maju. Teraz mowa jest o połowie czerwca.

Minister skarbu przekonuje, że pierwsze ustawy mogą wejść w życie jeszcze w tym roku, jedno okienko w przyszłym. Do tego potrzebna jest jednak zgoda Sejmu, Senatu i prezydenta.

Nawet jeżeli gospodarczy pakiet szybko przejdzie przez parlament, zostanie jeszcze jeden problem - brak odpowiedniego systemu informatycznego do wprowadzenia ułatwień. Koalicja chce, aby urzędy skarbowe do rejestracji firm i komunikacji między sobą używały systemu informatycznego e-PUAP. Problem w tym, że system jeszcze nie istnieje. Kilka dni temu został dopiero rozstrzygnięty przetarg na jego budowę. Wygrał go krakowski ComArch.

Wprowadzenie pakietu Kluski wiąże się ze sporymi kosztami. Przeniesienie z gmin do urzędów skarbowych rejestracji firm wymaga zatrudnienia w US 2 tys. pracowników. Ma to kosztować prawie 100 mln zł rocznie. Około 32 mln trzeba będzie zapłacić za nowy system informatyczny potrzebny do stworzenia informacji o działalności gospodarczej. Ponad 113 mln zł przychodów stracą też gminy w wyniku rezygnacji z opłat za wpis do ewidencji (dziś przedsiębiorca zakładający firmę płaci tam 100 zł).

Co o rozmydlonym pakiecie Kluski sądzi sam zainteresowany? - Ja przedstawiłem premierowi problemy gnębiące polskie firmy, od ich rozwiązywania jest jednak rząd - twierdzi Kluska.

Leszek Kostrzewski, Piotr Miączyński2007-06-03, ostatnia aktualizacja 2007-06-03 20:05
Źródło: Gazeta Wyborcza

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Raf, ale fani PiSu jak tylko zobaczą źródło, od razu uruchomi im się pawłowowski odruch zawołania "bzdura! łże-elity kontratakuja! wyborcza jak zwykle sypie piach w tryby temu rządowi". Do mnie tekst przemawia, ale już widzę wszystkich naszych pisofanów, jak przekonuje ich tekst z Wyborczej - choćby i operujący wyłącznie faktami.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Ostatnio słyszałem wypowiedź jednego profesora, głównego ideologa PiSu, który juz na poczatku lat 90-tych krzyczał o układzie, że z ludźmi którzy czytają Gazetę wogóle nie można dyskutowac, bo mają pojęcie o rzeczywistości wypaczone przez jej lekturę. Jednym słowem mają wyprane mózgi.

Niestety, na taki argument jestem bezradny...

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

raf pisze:Ostatnio słyszałem wypowiedź jednego profesora, głównego ideologa PiSu, który juz na poczatku lat 90-tych krzyczał o układzie, że z ludźmi którzy czytają Gazetę wogóle nie można dyskutowac, bo mają pojęcie o rzeczywistości wypaczone przez jej lekturę. Jednym słowem mają wyprane mózgi.

Czasami można odnieść dziwne wrażenie, że dla różnej maści radykałów partnerami do dyskusji są tylko oni sami - no bo przecież każdy inny ma wypaczone poczucie rzeczywistości i wogóle jest jakiś dziwny.
Swoją drogą, całkiem dobry argument w sytuacji, kiedy żadnych rzeczowych nie ma... Muszę kiedyś tego spróbować :D

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Tak naprawdę RAF to twoje stwierdzenie jest naprawdę dziwne. Wierzysz we wszystko co zostało powiedziane w gazetach a o czym jeszcze nie wyrobiłeś sobie opini? Podchodzę z pewnym dystansem do tego co mówią media. I nie dlatego ze kocham PIS itd itp ale dla tego, że na tle moich własnych przeżyć (pare rzeczy o których mówiła prasa i telewizja i w które 99% populacji Polski uwierzyło było o kant dupy potłuc :/ ) . I nie chodzi wcale o to ze podejrzewam kogoś (jakis masonów) o niszczenie nas, ale poprostu dla tego, że media są od tego aby zainteresować odbiorce. Bo po co mówić, że ,,niekoniecznie jest to prawda, że nauczyciel zgwałcił uczennice, gdyż możliwym jest że to uczennica próbowała sprowokować go do współżycia'' gdy można napisać : ,,wredny, z okrutnie zniszczoną psychiką nauczyciel młodej Dominiki domagał się współżycia w zamian za poprawienie jej niezaliczonej klasówki'' . To się poprostu lepiej sprzedaje...

mój psor (ehh gdybyście mogli miec tak wspaniałych nauczycieli jak on :) poprostu super czlowiek! ) opowiadał nam jak to na pierwszej lekcji w szkole (spoooro lat temu) podeszła do niego uczennica i zapytała się: A profesor woli jak uczennica nosi krótkie spudniczki czy też spodnie? . Od tamtej pory NIGDY nie zostaje po lekcjach w klasie :lol: ..ah teraz jedzie w turne razem z Ich Troje :D ...na pytanie dla czego odpowiedział: ,,Wiesz...no kasa jest no...co poradzisz? '' xD

osoby które wypowiadają się tylko i wyłącznie posługując się informacjami z gazet i telewizji IMHO są nudne...nie lubie słuchać w kółko tego samego...raz mi wystarczy jak obejrze wiadomości przeczytam artykuł.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Shakin, tak się składa, że w mojej pracy zawodowej z problemami okołogospodarczymi stykam sie na codzień. Na codzień widze efekty pracy rzadu, codziennie potwierdzam przepaść pomiędzy tym co mówią że zrobią, a tym co robią.

Przez 10 stron tematu pare osób próbowalo przekonać nieprzekonancyh, że rząd jest do niczego. Dyskusja sprowadziła sie do argumentów typu: rząd jest OK, bo ubecja mordowała ludzi a SLD kradło.

W związku z tym, zamierzajac zmienic poziom dyskusji zacytowałem fragment artukułu prasowego, który choć okraszony żurnalistycznymi ozdobnikami zawiera dużo faktów: to co rząd obiecał (i co kazdy może sobie łatwo przypomnieć z kampanii i licznych expose), a co daje nam dzisiaj. To nie jest kwestia sposobu opisu, czy szklanka jest do połowy pełna czy do połowy pusta... Przedstawione informacje to nie sa rzeczy, które dzieją się na drugiej półkuli, w stosunku do których musimy autorowi wierzyć na słowo, to rzeczy, ktore potwierdzą wasi ojcowie, jeżeli prowadzą działalność gospodarczą, i którzy nie moga doczekać się obiecanych obniżek podatków czy ułatwień w prowadzeniu działalności.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Akurat sie składa, że czytałem ten artykuł w wyborczej jakiś czas temu. To nie żadne - co autor miał na myśli, ale sucha ocena faktów.

Skoro nie czytasz gazet i nie słuchasz co media mówią Dudi, to skąd czerpiesz swą szeroką wiedzę - oświeć mnie :wink: Ja też chcę zaczerpnąć ze źródła jedynej prawdy.

Akurat cokolwiek byście powiedzieli na wyborczą, to wbrew pozorom jest to najbardziej obiektywna gazeta na rynku (nie jest obiektywna, żeby mnie nikt nie zrozumiał źle, ale się najbardziej zbliża do tej obiektywności). Takie Rzeczpospolite i Dzienniki sa mocno stronnicze. Podobnie z pism - Wprost. Zeszło na psy ostatnio.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Wprost się stało masakryczne. Zatoczyło niezłe koło i dzisiaj stało się biuletynem wręcz brunatnym. Chichot historii słyszę, kiedy opluwają Geremka czy Mazowieckiego - którzy jeszcze 10-15 lat temu byli dla redakcji Wprost bogami.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Tomash pisze:Wprost się stało masakryczne. Zatoczyło niezłe koło i dzisiaj stało się biuletynem wręcz brunatnym. Chichot historii słyszę, kiedy opluwają Geremka czy Mazowieckiego - którzy jeszcze 10-15 lat temu byli dla redakcji Wprost bogami.
No i niestety nasi młodzi PiSofile uważają, że to normalne, że nawet premier i prezydent jadą po tych zasłużonych dla Polski osobach, albo deprecjonują ich zasługi.

Owszem nagradza się "pominiętych", ale kogo? Gwiazdę, Walentynowicz? Owszem, wkład w historię mieli, ale swoim zachowaniem teraz się ośmieszają. Mam wrażenie, że to czysta zawiść, że Świat traktuje za ikonę Solidarności Wałęsę a nie ich.
Ale już dawno się przekonałem, że ci co chcą się jawić jako prawdziwi chrześcijanie (mówię tu o wszelkiej maści przedstawicielach prawicy katolickiej na czele z ojcem Rydzykiem), w rzeczywistości mają wartości chrześcijańskie w d...
- miłość bliźniego
- przebaczenie
Te podstawowe wartości skarlały w Polsce ostatnich lat. Ciągle spiski, opluwanie innych.

A co do rozkradania Polski, to wbrew pozorom największe złodziejstwo uprawia Prawica. SLD kradło, ale się trochę kryło. Ci kradną w biały dzień i niczym się nie przejmują.

Awatar użytkownika
Krzechu
Wałkarz

Scimitar pisze:A co do rozkradania Polski, to wbrew pozorom największe złodziejstwo uprawia Prawica. SLD kradło, ale się trochę kryło. Ci kradną w biały dzień i niczym się nie przejmują.
Mimo że PiSu generalnie nie lubię, tu się nie zgodzę. Kradną jak poprzedni, przynajmniej w sensie ilości. Za to jeśli idzie o jakość - SLD robiło to mniej bezczelnie, nie zmienia to faktu, że kradło. Cytując o. Dyrektora (nie, nie uważam go za autorytet w czymkolwiek poza opluwaniem ludzi): "Nie można nazywać szamba perfumerią".

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

raf pisze:Ostatnio słyszałem wypowiedź jednego profesora, głównego ideologa PiSu, który juz na poczatku lat 90-tych krzyczał o układzie, że z ludźmi którzy czytają Gazetę wogóle nie można dyskutowac, bo mają pojęcie o rzeczywistości wypaczone przez jej lekturę. Jednym słowem mają wyprane mózgi.

oj źle mnie zrozumiałeś Scimi. Chodziło mi jedynie o to, że branie gazet jako wykładni wiedzy i jedynej prawdy jest conajmniej niewskazane. A z kąd po za mediami można czerpać wiedzę? No od takich jakiś profesorów (tylko wiadomo ze nie z PISu bo tam samo zło jest przecie) i innych wykształconych ludzi którzy dają wywiady w telewizji, wypowiadają się na łamach gazet czy nawet czasem się uda z takim pogadać w cztery oczy ;) . Oczywiście większość z tutejszych jest anty kościelnych ale i w kościołach ,,niektórzy'' ..niestety ale tylko niektórzy...księża mają naprawde spore pojęcie o takich sprawach ;) .

Scimitar pisałem, że czytam gazety i oglądam telewizje ale podchodzę do tego co mówią z pewnym dystansem.

co kradnie PIS? Oczymś chyba nie wiem...konkrety poprosze :) dla mnie to wogóle praca w polityce powinna być za darmo. Wtedy by się do niej pchali tylko ludzie którzy chcą coś zrobić a nie nachapać się jedynie.

Wiesz sam nie jestem za Rydzykiem..ale czemu mam być przeciwko? Bo kradnie? daj mi gdzies liczby po za tymi stwierdzeniami z medii które próbują wyłapać tylko sensacji ;)

po raz pierwszy mamy rządy prawicowe, jakoś obecnie nie głoduje w odróznieniu do tego co mi rodzice opowiadali co się dzialo za komuny. Może za PO i Tuska byłoby lepiej...zobaczymy naprawdę zobaczymy. A super będzie jak będzie lepiej :D
prawdziwy katolik jest cichy, spokojny, nie szukający konfliktu....i dlatego mało o nich słyszymy. I wielu ludziom się wydaje ze prawdziwych katolików nie ma. O takich ludziach sie na codzien nie mowi bo po co?

Zycie lubi zataczać koło :)

zresztą już sie nie wypowiadam :) bo co sie kłócić... i po co? Co nam to da? ahh walić ;)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Wiecie ja was podsumuje.
Kazik jak wiecie ma ponadczasowe teksty w swych piosenkach i przypomniała mi się jedna stara jego pioseneczka pt"Cztery pokoje"

"Biurokracja od czasów komuny rozrosła się trzykrotnie,
z tą różnicą że zamiast jednej stanowiska obsadzają cztery partie
głoszące zasadniczo to samo wedle jednego modelu
tak,władza korupcja i kłamstwa prowadzą najlepiej do celu
a różnica ze jedni twierdzą że PRL była cool a drudzy że nie
i że jedni mówią że pewno Boga nie ma a inni mówią że jest
ale zasadniczo to jedna formacja nad wyraz pasożytnicza
tak tutaj dwie strony chorągiewki tak zazwyczaj zaliczam"

to pasuje doprawdy też do Pisu nie?

A do mojego przekonania to jest tak. Ktoś dla dobra publicznego powinien
podpalić bądz wysadzić archiwa ipn na amen. Zrobiłby narodowi tym przysługę i może Pisiory zajęłyby się sprawami bierzącymi i Euro 2012.

A Ziobro to ja zgadzam się z Millerem w tym co powiedział.
Wiecie wtedy gdy to powiedział lekko się zniesmaczyłem że dał się ponieść nerwom na komisji śledczej ale teraz widzę że okazal się wielkim wizjonerem i prorokiem(nie szarym):

Tak jestem lumpenliberałem z łze elit i stoje tam gdzie stało Zomo.

swoją drogą podczas tego przemówienia mocnego w stoczni ubiegłego roku kaczorek podniecał się ostro i gdy zaczął bablećcoś o zwycięstwie że zwyciężymy to sobie skojarzyłem że pewie zaraz wyciągnie swą prawice i zasalutuje ludowi jak kiedyś w niemczech pewien malarz pokojowy lubił( wiecie sieg heil to znaczy po niemiecku niech żyje zwycięstwo)
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Shakin' Dudi pisze:Chodziło mi jedynie o to, że branie gazet jako wykładni wiedzy i jedynej prawdy jest conajmniej niewskazane. A z kąd po za mediami można czerpać wiedzę? No od takich jakiś profesorów (tylko wiadomo ze nie z PISu bo tam samo zło jest przecie) i innych wykształconych ludzi którzy dają wywiady w telewizji, wypowiadają się na łamach gazet
Czy tylko ja widzę grube przeczenie samemu sobie, na dodatek w ramach jednego akapitu?

Ty weź jednak Dudi pomyśl, zanim klikniesz "wyślij" :P

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

zmęczenie...zresztą jak sie zechce to zawsze sie znajdzie cos do czego mozna sie przyczepic ;)

Chodzili mii oczywiscie o to ze artykuły, niusy, i relacje nie są tak wartościowe jak wywiady....o ile te nie są wycinane z ważnych fragmentów i nie są pozostawiane jedynie z jakimiś pojedyńczymi zdaniami które są conajmniej wieloznaczne...ale jak juz mówiłem koniec ;) nie chce sie kłócić...

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Ziew. Tak się wtrącę dlaczego słowo niusy a nie np wiadomosci

Zatrważa mnie też fakt że Pisowcy ostantio z uwielbieniem wszystko zwalają co złe na Geremka,Mazowieckiego,Wałęsę,Kuronia wrzucając ich do wora jednego z Kwaśniewskim,Oleksym itp. Okraszają wszystko zjadliwymi komentarzami że GW to samo zło ale naszego dziennika to już nie ruszają bo to przecierz "ich" gazeta no nie? Swoich nie ruszać. GW bywa może sympatyzująca z opozycją ale dlaczego oni ją tak gnoją. Czemu nie komentują "Nie" w ogóle "Naszego Dziennika" czy też innych gazet. Ech chciałoby się powiedzieć do rządu też "Won głupie Palanty".
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Czemu nie komentują "NIE"? Bo cholera ciężko im udowodnić że kłamią...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Shakin' Dudi pisze: Wiesz sam nie jestem za Rydzykiem..ale czemu mam być przeciwko? Bo kradnie? daj mi gdzies liczby po za tymi stwierdzeniami z medii które próbują wyłapać tylko sensacji ;)
A gdzie ojczullo posiał kasę co zbierał na wykup stoczni ?? Nigdy się nie rozliczył. Mial pokazać "rachunki" a nie pokazał. Za nią to pewnie postawił szkołę pod Toruniem, gmachy TV Trwam, rezydencję, kupił limuzyny :)
Murmandamus pisze: "Biurokracja od czasów komuny rozrosła się trzykrotnie,
z tą różnicą że zamiast jednej stanowiska obsadzają cztery partie
głoszące zasadniczo to samo wedle jednego modelu
tak,władza korupcja i kłamstwa prowadzą najlepiej do celu
a różnica ze jedni twierdzą że PRL była cool a drudzy że nie
i że jedni mówią że pewno Boga nie ma a inni mówią że jest
ale zasadniczo to jedna formacja nad wyraz pasożytnicza
tak tutaj dwie strony chorągiewki tak zazwyczaj zaliczam"
Ostatnio widziałem teledysk Kazika w TV (4 pokoje właśnie). Tylko westchnąłem jakie to aktualne ;)

Dzisiaj (a raczej wczoraj - poniedziałek) zacytowali w Wyborczej parę fragmentów Orwella "Rok 1984". Oj jak te fragmenciki pasują jak ulał do tego co mamy :)

ODPOWIEDZ