Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

Post autor: Martin von Carstein »

dumny puchacz pisze:Martin von Carstein -z jednej strony fajnie popatrzeć codziennie na nowy, świetny model, a z drugiej potem człowiek nabawia się kompleksów, kasę zamiast na figurki przepuszcza na antydepresanty, w nocy zamiast spać rozpacza, że znów nic nie posiedział przy hobby. Bardzo fajnie wyszlu Ci wszyscy, których pokazałeś.
Dziękuję. ;)

Thorakitai z Polemarch Miniatures.

Obrazek

http://vaevictis15mm.blogspot.com/2016/ ... -28mm.html

Podstawowa różnica w podstawkowaniu wygląda tak, że w FoGu typowa dla ciężkiej piechoty ma rozmiar 6x3cm oraz mieści 4 figurki. Zatem podstawkowane pojedyńczo na kwadratach 2x2cm są niezbyt kompatybilne.

Aczkolwiek w transporcie te podstawkowane pojedyńczo są najbardziej wygodne.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Problemem tych torakitów Polemarcha sa zbyt duże kółka kolczugi. Najlepsi są Warlorda i Relika. Za to tureophori Polemarcha dają radę :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Ale on jest w skali 15 mm czy 28 mm?

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

28mm
Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

To faktycznie rzeźbiarz mógł się bardziej postarać. Akurat wzór kolczugi nietrudno zrobić.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Panowie, dawno nie umieszczałem tutaj zdjęć swoich prac - ale bynajmniej się nie obijałem. Wprost przeciwnie - malowałem z dużym zaangażowanie, czego efektem jest ukończenie dwóch oddziałów do hail caesar. W ten sposób mam chyba największą w Polsce armię do tego systemu. Co prawda w jednym trzeba jeszcze dokończyć podstawkę - ale już bliżej do końca, niż dalej. A poza tym - wpadłem na pomysł pozyskania figurek do warlorda ze źródła innego niż zamulający Wargamer. Jak uda mi się coś zdziałać - będziecie o tym wiedzieć. Tymczasem - kartagińscy hoplici i ich italo-helleńscy sojusznicy.

Obrazek

Obrazek

online photo storage

ps. Nie samą starożytnością człowiek żyje. Równolegle malowałem piechotę szwedzką do OiM. Efekty pracy zobaczycie tutaj:

http://strategie.net.pl/viewtopic.php?f=231&t=15968

Wojpajek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojpajek »

Bardzo przyjemnie wygladaja. Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej im zrobic podstawki bardziej spalone sloncem. Bo teraz to brazowe bloto jest bardzo zywe.
czy sprawdziles liczebnosc swoich swoich oddzialow w hc?
Poniewaz Rzym wystawia sie w malych unitach musze domalowac jeszcze trzy command grupy.
ps. Link do forum strategie nie dziala.... :/ a szkoda bo rowniez maluje szwedow - zaczalem od rajtarow (-:
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

=D> Widać postępy. Jak spodstawkuję swoje modele to tez zrobię zdjęcie. Ja jednak nie będę stosował zbiorczych podstawek, zostanę przy 20mm bo czasem można i w WAB zagrać, a magnesy i trejki drogie nie są :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

I kolejne spodstawkowane modele (tym razem Crusader)

15 tureophoroi
11 hellenistycznych Traków
Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Wojpajek pisze:Bardzo przyjemnie wygladaja. Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej im zrobic podstawki bardziej spalone sloncem. Bo teraz to brazowe bloto jest bardzo zywe.
czy sprawdziles liczebnosc swoich swoich oddzialow w hc?
Poniewaz Rzym wystawia sie w malych unitach musze domalowac jeszcze trzy command grupy.
ps. Link do forum strategie nie dziala.... :/ a szkoda bo rowniez maluje szwedow - zaczalem od rajtarow (-:

Podstawki takie już zostaną... Może lepiej wyszedłby mniej nasycony odcień gruntu.. ale nie chce mi się już zmieniać kolorystyki. Liczebność oddziałów w hc się zgadza - 24 modele to najmniejszy dopuszczalny oddział 3-szeregowy. Z tego, co kojarzę.
Jeśli chodzi o link, to odpowiem klasycznym tekstem informatyków: "Dziwne. U mnie działa." Może po prostu wejdź na forum, na dział konkursu - i znajdź tam moich Szwedów?

Nijlor - dziękuję za wyrazy uznania. Niedługo wrzucę zdjęcia mniej gotowego oddziału, żeby każdy zobaczył, że malowanie to żmudna praca składająca się z wielu etapów.

Wojpajek

A mozesz mi pomoc z iloscia figurek w oddziale Rzymian. Napisane jest ze walcza w small units. Nie ma podane ile rzedow ma miec oddzial. Nie mam zasad glownych i troche sie gubie (-;
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Jeśli oddział ma mieć dwa szeregi, to mała jednostka liczy sobie od 8 do 12 modeli piechoty. Jeśli zaś trzy - to od 12 do 15 figurek.

Wojpajek

A gdzie jest napisane ile szeregow ma miec dany oddzial?

Fajni Ci Szwedzi :-) 15 mm figurki super mi sie maluje. Gralem tez w demo OiM i gra jest wydaje sie ciekawsza od warhammera.
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Ciekawsza od warhammera jest większość gier na świecie - i niemal wszystkie figurkowe. Też grałem w demo Ogniem i mieczem - i też się skusiłem, ale czekam z kupnem podręcznika do momentu ukazania się podręcznika w małym formacie, co ma nastąpić na jesieni.
A jeśli chodzi o to, ile szeregów ma mieć dana jednostka, jest to opisane bodajże w podręczniku głównym do Hail Caesar przy opisach typów jednostek. Najprościej chyba będzie jak podeślesz mi na pm maila, to będę mógł dokładnie wszystko wyłożyć bez zaśmiecania wątku głównego.

dumny puchacz
Mudżahedin

Post autor: dumny puchacz »

Ja zaśmiecę wątek główny, żeby rozleklamować sysyem :)
Hail Caesar przewiduje dużą swobodę w ilości figurek na oddział, nacisk kładziony jest raczej na to, żeby oddziały tego samego typu w ścierających się armiach miały te same proporcje. Ilość szeregów to kwestia wyboru -zasady zastrzegają tylko, że oddziały warband (czyli np gallowie) i oddziały pike phalanx miały przynajmniej 4 szeregi -w domyśle pozostałe mają mniej. Resztę zasad opisują dwie tabele -z przewidywanymi szerokościami oddziałów, zależnymi od tego w jakiej liczebności jednostka jest wystawiana (jednostki small mają mieć od 80 mm do 120 mm) i tabela z przewidywaną ilością modeli na jednostkę (dwurzędowe jednostki small to od 8 do 12 modeli, trzyrzędowe od 12 do 15).

Wojpajek

Czy rzymską ciężką piechote wystawia sie w dwoch szeregach czy w trzech?
Flames of War - Niemcy

dumny puchacz
Mudżahedin

Post autor: dumny puchacz »

Kwestia tylko i wyłącznie estetyki. Dla mnie lepiej wyglądają oddziały trzyszeregowe, ale jeśli dwa rzędy miały by gdziekolwiek mieć rację bytu, to właśnie w małych oddziałach, tam nie powstanie efekt długiej i wąskiej linii, oddział zachowa klockowaty kształt

Pyrrus
Warzywo

Post autor: Pyrrus »

Cześć
Mam do zbycia figurki aventine miniatures:
32 legionistów rzymskich z republiki
8 welitów
8 rzymskich dowódców w tym cornicen i signifer, 4 centurionów i 2 wyzszych rangą dowódców
5 rzymskich jeźdźców
6 jeźdźców z Tarentu do armii Pyrrusa
4 dowódców Pyrrusa
Tanio!!! 2/3 figurek popackana farbą

Mam jeszcze 28mm figurki Old Glory hoplici atakujący włóczniami. Prawie wszystkie z 30 figurek są czyste.
Oraz 24 figurki wargames foundry cesarstwo rzymskie legioniści lorica segmentata ( w tym 2 centurionów, signiferów 2 i cornicena) legionoiści są niepomalowani i 6 figurek jazdy rzymskiej z cesarstwa I-II w n.e.
Z firmy Imago militis 20 legionistów rzymskich lorica segmentata
Zainteresowanych proszę o kontakt : hamilkar216@interia.pl
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Ksenofont - napisz do Nijlora, może się zainteresuje. Szkoda, że nie masz Etrusków. :(

Obrazek

http://vaevictis15mm.blogspot.com/2016/ ... macji.html

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

=D> Macedoński oficer Warlorda - świetna kolorystyka!
Obrazek

ODPOWIEDZ