Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Szymon »

Macias pisze:Ja wolę 2 oddziały demi od 2 dział.
Też tak gram, ;) Choć rozmyślam nad wywaleniem tanka i wstawieniem dzidy laserowej i działa
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

buniek
Chuck Norris

Post autor: buniek »

Czy halabardnicy jako bunkier dla magów, w liczbie 17 + 3 osobowe kolegium lighta, mają jakiś sens? (wszędzie widzę łuki/spearmenów). Czy ciąć po kosztach i dać spearmenów? Chodzi mi głownie o to, że nawet jak jakieś byle gówno, np. pojedyncza bestia nurgla, jakiś osamotniony pegaz, orzeł, cokolwiek, wpadnie w bunkier to zostanie pokrojone. A spearmeni mogą mieć z tym problem, mimo większej ilości ataków.
Jak wam się wydaje? Warto oszczędzać te 17pktów?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Warto, jeśli w magów wpada coś z czym sobie nie radzą łucznicy/spearmeni to znaczy że jest mega słabo.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Overrider
Wałkarz

Post autor: Overrider »

1. Detachmenty wystawiamy w tym samym czasie co parent unity czy osobne wystawienie to jest?
2. 40 halabard w hordzie na Bironie wypłaca 41 atatków (fcg), czy jakoś inaczej? Wolę się upewnić

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

1. W tym samym czasie - AB, s.30
2. Tak, 41 (masz tylko dodatkowe 10 ataków z pierwszego rzędu)

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Kordelas pisze:@Bizim
Wiem o tym ,lecz według mnie czasem na tych małych kosciach GW nic nie widać i lepiej przerzucić ;)

Ja tam sobie pomalowałem tą małą strzałeczkę na inny kolor i nie ma problemu z widzeniem jej. ;)

KiciaK pisze:
Kordelas pisze:Wybierasz punkt ,potem skaterujesz ten punkt tak jak były to strzał z katapulty (aczkolwiek tutaj nie jestem pewien), Rzucasz D3 ile masz rakiet. Tyle ile masz rakiet sakterujesz z ta samą wartością na artyleryjce (missfire podręcznikowy jkaby był) . Zawsze indirect (przerzcasz jak jest hit ,ale mozesz zmniejszać wartość rozrzutu o BS załogi)

Czyli głownie masz rację ;)

Czyli znosi podwójnie? Pierwszy scater bez indirectu i od tego punktu jeszcze raz za każda rakietę z indirectem? #-o
Jeszcze raz najprościej jak się da:

Strzelasz jak katapą zawsze w trybie indirect (nie musi widzieć celu, na hicie znosi normalnie ale odejmujesz BS załogi, reszta normalnie), za każdy blast rzucasz oddzielnie scatterką.

przykład:
rzucasz d3 za ilość blastów, wypadło 3 na d6 czyli 2 blasty, teraz rzut 1 artyleryjką, wypadło 4 i rzut 2x kością rozrzutu, na jednej jest hit! czyli jeden blast znosi o 1 cal w kierunku małej strzałki, a na drugiej wypadła strzałka więc drugi blast znosi o 4'' w kierunku strzałki
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

BS załogi odejmuje tylko od zniosu jednej rakiety czy od wszystkich?
Grejt Puzon of de Empajer

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Tylko od tej, która na scatter ma HIT.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

Czy można wystawić 2war altary sigmara ?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

nie
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Bo ?

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Ponieważ tak jest napisane w podręczniku.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Mam pytanie do tych, którzy już trochę się w WFB bawili. Czy zmiany pomiędzy edycjami w armijnym Booku są na tyle duże, że trzeba kupować nowego booka czy można "nanieść" owe zmiany do starego? Czy jak ktoś od początku młotka zbiera armie to ma już tyle AB ile było edycji bo nie da się tego obejść?

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Raczej nie dasz rady nanieść zmienia się koszt punktowy dochodzą nowe jednostki zminemiaja się zasady specjalne i nowe magiczne przedmioty.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Lechu pisze:Mam pytanie do tych, którzy już trochę się w WFB bawili. Czy zmiany pomiędzy edycjami w armijnym Booku są na tyle duże, że trzeba kupować nowego booka czy można "nanieść" owe zmiany do starego? Czy jak ktoś od początku młotka zbiera armie to ma już tyle AB ile było edycji bo nie da się tego obejść?
Army Book wychodzi raz na kilka lat, a jego koszt jest porównywalny do 1 boxa modeli, więc nikt nie narzeka na to wszystko, skoro armia kosztuje 3000zł, a Książka to wydatek 100zł co 5 lat. Ci co narzekają na koszty Army Booków po prostu ich nie kupują, tylko ściagają sobie wersję piracką z internetu i drukują za 10zł :roll:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

qnk
Warzywo

Post autor: qnk »

czy papa na wózku może stać na podstawce od dzwonka?

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Nie bardzo, standardem dla GW jest rydwanówka, taką ma oficjalny model. Z drugiej strony tylko sobie krzywdę robisz więc nie powinno być o to awantury.

Maciek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Mam pytanko, czy w PKS postać znajdująca się w uciekającym oddziale, też jest liczona jako 50 % jej wartości punktowej?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Tak. Jeśli pojedynczy bohater ucieka to też jest liczony za 50%.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

Mam Van Horstmann Speculum, w challenge'u z ogrem, z buffem +1T. Dostaje od niego od niego 4 czy 5T?

ODPOWIEDZ