Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Re: Rozpiski

Post autor: Jagal »

Napisałem najpierw ogólnie rozpiskę. Dopiero potem dopisałem, że ten ogien i ogólnie 1sza przedstawiona przeze mnie wersja jest bardziej uniwersalna.

IMO jak już masz tak poprawioną rozpę to warto wywalić jedne łuki + warbanner + villena i wstawić gołą 5tkę errantow, którą bedziesz trzymać blisko generała z 9ld. (chyba jedyne ich zastosowanie w miare racjonalne). Niestety nie starczy na realmów, ale erranci akurat na skinki tną je praktycznie tak samo.

Ew. wywalić jedne i drugie łuki + warbanner i wsadzić 5 realmów z muzykiem oraz crown of command na babie.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Post autor: vfn »

1 Prophetess of the Lady @ 265.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Life
Dispel Scroll [25.0]

1 Warhorse @ [0.0] Pts

1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Gromril Great Helm [30.0]
Sword of Might [20.0]

12 Knights of the Realm @ 327.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]

11 Knights of the Realm @ 288.0 Pts
FCG

6 Knights Errant @ 141.0 Pts
FCG

3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

Models in Army: 36
Total Army Cost: 1500.0

Wywaliłem luki i dałem 6 errantów z FCG co będą się trzymać czarki z lancy z +1 do ld
Nie wygląda to źle pod warunkiem, że slann nie będzie ciskać metalem :D No i właśnie czy 3 pegazów wystarczy?
Trebuszami najpierw walić po klockach czy po stedzie?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Powiedz mi dlaczego tak bardzo nie chcesz wsadzić na babie crown? Moze Ci się bardzo przydać, żeby zatrzymać saurusów, a w następnym turach skanapkować.

Co do trebuchetów to kwestia już indywidualna.

pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Wydaje mi się, że stuborn na ld 8 to licha i zawodna sprawa. Rozumiem, że chodzi ci żeby babe dać do 5 KotR ze stubornem? Tylko, że jak coś pójdzie nie tak to +/- 500 idzie się... :)

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

vfn pisze:Wydaje mi się, że stuborn na ld 8 to licha i zawodna sprawa. Rozumiem, że chodzi ci żeby babe dać do 5 KotR ze stubornem? Tylko, że jak coś pójdzie nie tak to +/- 500 idzie się... :)
Na 9ld, bo masz banner i do tego na 99% bsb ;p A 5 Kotrów ze stubbornem to dla niej samobójstwo - 'ona nawet w nich look out sir' nie ma :P
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

No dobra Jagal przekonałeś mnie :) To muszą erranci zostać na 5 szt bez fcg

BTW po szarży robicie reformę żeby zwiększyć liczbę atakujących w drugiej turze czy zostajecie przy formacji lancy? Ja to różnie stosuję w zależności od przeciwnika. Czasami dodatkowe ataki dają więcej niż +1/2 za szeregi.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

vfn pisze:No dobra Jagal przekonałeś mnie :) To muszą erranci zostać na 5 szt bez fcg

BTW po szarży robicie reformę żeby zwiększyć liczbę atakujących w drugiej turze czy zostajecie przy formacji lancy? Ja to różnie stosuję w zależności od przeciwnika. Czasami dodatkowe ataki dają więcej niż +1/2 za szeregi.
IMO rzadko się opłaca, chyba że walczysz ze slavami, skinkami i innymi śmieciami (ale to też w różnych przypadkach). W 99% wole pewny static z szeregów niż zezwowate ataki rycerzy z gumowymi mieczami. No i ważna sprawa, że formacja lancy może ściągnąć steadfasta.

pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Ja na twoim miejscu ustawił bym główne siły w jednym rogu(powiedzmy, że w prawym). Dał bym tam 2 treby i 10 łuczników oraz kawalerię i magiczkę. W lewym walnął bym 5 pegazów( 1 oddział) Taka liczba powinna dać im siłę przebicia. Erranci to zły pomysł. Szybko połamie ci się linia.

Ja dał bym 2x10 łuczników z koksownikami i muzykami
3 rycerzy graala
1 trebek ( walisz nim w saurusy)
12 realmów z bsb i magiczką i war banerem
5 realmów
1x5 pegazów
A jak się zmieści to jeszcze dodatkowych 5 realmów

Pegazami niszczysz skinki, łucznicy też po nich walą. Treb wali cały czas w saurusy. Magiczką weź life. będziesz wskrzeszał rycerzy i ciskał 6 w oddziały wroga
Jak zmasakrujesz kolesiowi śmieci to robisz kombosa na saurusy.

3 rycerzy graala jest niepozorną jednostką, jednak to 6 ataków z ws 5 i s 6 oraz inicjatywą 5. Przeciwnik ich zlekceważy.
Pokusił bym się o danie 2 magiczki też z lifem. Masz większą skuteczność czarów.

Life niby jest mniej ofensywny niż best jednak z lizardmenami to będzie wojna na wyniszczenie. Jeżeli zabije ci rycerzy to pozamiatane.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Pegazy mi są potrzebne na flance z trebszemi do przegonienia charmelionów. Z doświadczenia wiem, że 1 trebek to za mało na takie bitwy. Z jego rozrzutem wali kamieniami po krzakach. Na dużych już lepiej bo więcej oddziałów wroga i nawet jak zniesie to trafi coś innego. Trzech gralowców to za mało... jak przeciwnik będzie się kryć po lasach albo za płotami to dojadą 2? :roll: Czar 6 z life jest spoko ale jego skuteczny zasięg kosztuję sporo a najciekawsze cele u lizz mają min 4 siły :wink:

Awatar użytkownika
zawisza
Chuck Norris

Post autor: zawisza »

6 grali niszczy Slanna w 1 turze (bez straty błogosławieństwa).
Weż Grali z Fcdmg i magiczny sztandarem do 25pkt i jeszcze Ci starczy na 1 trebusz.
Matis dobrze Ci radzi.
Co do questów, to wcale nieźle sobie radzą z Saurusami, moje wytrzymały bodajże 3 tury z Saurusami Gokisha.
Pozdrawiam gorąco!
MOLON LAVE

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Z lizakami nie możesz grać na full ofence bo przegrasz. Poczekaj aż oni podejdą. Zadaj straty bronią zasięgową a potem kontra kawą.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

6 grali niszczy Slanna w 1 turze (bez straty błogosławieństwa).
Weż Grali z Fcdmg i magiczny sztandarem do 25pkt i jeszcze Ci starczy na 1 trebusz.
Matis dobrze Ci radzi.
Co do questów, to wcale nieźle sobie radzą z Saurusami, moje wytrzymały bodajże 3 tury z Saurusami Gokisha.
Pozdrawiam gorąco!
Tylko kto trzyma slana poza klockiem? Jak wejdzie do kloca saurusów 30+ to tak łatwo gralami nie będzie :) Tak jak wyżej nie ufam 1 trebuszowi :)

Co do questów to zapewne spróbuję w następnej bitwie bo sam jestem ciekaw ile zrobią z T=7 :)

Pozdr!

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

ja :) zapomniałem , że grale mają magiczne ataki i popłynął :D (nie mówiąc już o tym , że na 8 woundów żadnego warda nie zdałem xD) a w tych 30 saurusach tak samo łatwo go grale mogą wyłuskać jak bez nich

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Panowie, na lizaki - nie Life a Heaven. Zdecydowanie. Pegazów nie więcej niż 4 - z czego 1 to i tak rezerwa, cos musi zdychać z poisonów. Łucznicy przydatni wyłącznie jako odginaczki.
I sugeruję zastanowić się nad walczącym lordem, nawet w klasycznej, dębkowej koncepcji :wink: Im więcej oddziałów pegazów, tym bardziej przerąbane ma skinkowa partyzantka. A jeśli połączyć je z mocnymi kowbojami - lizaczki tracą argumenty :wink:

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Panowie, na lizaki - nie Life a Heaven. Zdecydowanie. Pegazów nie więcej niż 4 - z czego 1 to i tak rezerwa, cos musi zdychać z poisonów. Łucznicy przydatni wyłącznie jako odginaczki.
I sugeruję zastanowić się nad walczącym lordem, nawet w klasycznej, dębkowej koncepcji :wink: Im więcej oddziałów pegazów, tym bardziej przerąbane ma skinkowa partyzantka. A jeśli połączyć je z mocnymi kowbojami - lizaczki tracą argumenty :wink:
Tyle, że na 1500 pkt nie zmieści się duża czarka i lordzik na pegazie. Damselka kontra slann z dodatkowym PD przy rzucie każdego czaru to jednak ból.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Na takie pkt gra sie zazwyczaj bez lordow. Regis dal wam uniwersalne rady co z lizakami zrobic. Tez mysle ze 5 pegazow to jakis chory pomysl. 3x3 z muzykami zawsze mi stykaly.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Na takie pkt gra sie zazwyczaj bez lordow. Regis dal wam uniwersalne rady co z lizakami zrobic. Tez mysle ze 5 pegazow to jakis chory pomysl. 3x3 z muzykami zawsze mi stykaly.
To czy się gra na takie pkt z lordami to sprawa wyłącznie umowna a my tu się zastanawiamy nad konkretną rozpiską na konkretne punkty :) Jasne, że najlepiej mieć lorda na pegazie i dużą czarkę tak samo jak wagon grali i dwa trebusze :) Ale zgadzam się ze 3x3pegazy to dobry deal, bez porównania lepszy niż 5.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Miejsce na wagon grali mam w rozpie dopiero od 2800pkt. Na 2400 mozna spokojnie bez nich zyc a na 2600 wchodzi mi okolo 5-6 do zadan specjalnych ;)
Generalnie 3 grali o ktorej chyba Matis cos pisal to tez imo kiepski pomysl. Latwe np do zapestkowania.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Tutaj rozpiska do oceniania, nie ma potrzeby mnożenia tematów :

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p866729

pzdr!

Jagal
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Błażej
Kretozord