WE na masterach (m. in. DMP, PGA, Białystok, Kohortex...)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Re: WE na masterach (m. in. DMP)

Post autor: Piotras »

WitchHunter pisze:mam te same odczucia o Lordzie co wy, na papierze jeszcze jakoś to wygląda... a potem już coraz gorzej... skłaniam się coraz bardziej w stronę dużego drzewka... pogram na nim i zobaczę co da się z niego wykminić... chyba że ktoś się nim już bawił tak na poważnie?
płynie od każdego defensu, stardragona z magicznymi atakami, o blodziu z płonącym mieczykiem z S7 i rerolami hitów nie wspomnę.
Tak, próbował ktoś i uwierz, dobry jest na niektóre armię. DE mają hate'a - wieksza szansa wyrzucenia 6stki (mówie o anciencie oczywiscie z netlingami), blodziu reroll, he star dragona z talizmanem + bolce, dwarficki defens go wciąga, imperialny też... Nie ma tutaj co rozpatrywać w kategoriach wymiatacza.

I żeby nie było, nie narzekam. Ktoś ogarnięty, a ja wcale nie mówiłem nigdy i nie mówię, że jestem dobrym graczem, może robić dobre wyniki. Tylko rodzi się pytanie, czy z nowymi armiami wynik 12:8 do przodu jest maksem, który da się osiągnąć np. z dobrym graczem demonowym?

Nie proszę o odpowiedź. Sami się zastanówcie, czy sprawia Wam satysfakcję wyciągnięcie przegranej 8:12 z demonami po waszej dobrej grze taktycznej, statystycznych rzutach, a przegranej tylko przez farta przeciwnika.
Warto? Imho coraz bardziej nie...

edit: @ Laik: dobre wyniki, szkoda bitwy z Lizakami, ale wiadomo jak to jest. Jak pech to pech :)
Pozdro

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Nie proszę o odpowiedź. Sami się zastanówcie, czy sprawia Wam satysfakcję wyciągnięcie przegranej 8:12 z demonami po waszej dobrej grze taktycznej, statystycznych rzutach, a przegranej tylko przez farta przeciwnika.
Warto? Imho coraz bardziej nie...
[-X Muszę zastanowić się jeszcze nad zmianami w rozpach no i mocniej poćwiczyć, chociaż coraz mniej czasu na to jest ostatnio.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Ksch: nie ważne ile byś ćwiczył, grając z niektórymi armiami jeden zły rzut, niezdana liderka na 8 i płyniesz. Tak to już jest z tymi zamysłami taktycznymi. Poza tym, co jest jeszcze w tych rozpach do testowania? Eternale czy treekiny? Ehh...

Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WitchHunter »

treekiny na duże pkt to porażka zwłaszcza z ich frontem :? na małe pkt jeszcze da się tym pograć, tylko trzeba się tym bawić.. ja nie narzekam, choć jak wiadomo w tych slotach mamy inne rzeczy i bardziej grywalne.. od nich.. ja ich na format 2250 nie wpuszczam.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Nie ma nic do testowania, jedynie zmienic zamysł tworzenia jednostek, albo def magiczny albo offence. Bo tworzenie armii na imba tanich oddziałach ma swoje plusy ale ciezko jest wygrac z ogarnijacym przeciwnikiem wiecej niz 14 : )

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Imba tanich rozumiem bez drzewa / drzew, bez lorda itd? No, ciekawe... Czym ubić np. smoka czy kawe z asv 1+?
Pozdro

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Przepraszam, co to znaczy IMBA?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

nie wiem, ale domyślam się, ze pro, zajebiste, mega, super etc. Taki domysł, być może błędny ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

imba czyli nie zbalansowane. a tutaj chyba znaczy ze bardzo tanich jednostek które wood elfy nie posiadają mimo wszystko

Awatar użytkownika
r0m
Chuck Norris

Post autor: r0m »

google mówi- imbalance albo International Mountain Bicycling Association :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

to chyba to drugie jednak ^^

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Kalesoner pisze:Przepraszam, co to znaczy IMBA?
Kosa dobrze sugeruje. Imba tanie czyli po prostu "zajebiście tanie", a do tego dużo robiące.
Dlatego ja nie bardzo rozumiem jak u WE można coś takiego zdziałać. ;)
Tutaj niezbalansowane nie ma nic do rzeczy ;)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

zeby wood elfy były nie zbalansowane to dryady i łucznicy powini kosztowac po 8 pkt

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

runepriest pisze:zeby wood elfy były nie zbalansowane to dryady i łucznicy powini kosztowac po 8 pkt
Nie chodzi o koszty punktowe danych oddziałów. Tylko o to, że nie da się z bazy otrzymać MEGA tanich oddziałów, których strata nie boli. O to biega ;)

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

no niewiem czy nie było by to przegięte wyobraź se armie o 1/4 raza większą. Bo problem we z demonami nie jest taki że nie ma jak ich zabić tylko tak jak ktoś napisał po prostu jest za dużo celów do strzelania i ciężko zagrać tak aby jeden oddział gg który przypada na jeden oddział psów mógły do niego strzelać przez 6 tur z czego 4 na bliski gdybym miał oddziały gladów czy scoutów po 60 czy 50 pkt i łuczników po 80

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Ahh... Ale Gremlinowi chodziło o stworzenie armii bazującej na aktualnym booku, w które każda jednostka jest "tania" (bez upgradów jak się domyślam). Łucznicy za 8 pkt to byłoby przegięcie fajne :D :mrgreen:

I to ja napisałem, że w DoCh jest dużo potencjalnych celi... :/

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Moja krótka relacja z DMP:

Pojechałem fajną masówką tanią w utrzymaniu:

Caddy Lord
BSB z hailem

3x8 Driad
4x10 Łucznicy (2x muzycy)

3x6 Wildzi
7x Wardancerzy

6x Waywatcherzy
Treeman

1 Bitwa: Zielony Smok

Zostałem wystawiony jako pierwszy i przyjąłem na klatę VC z Lordem na koniku, BSB z regenką, Mały Vampir, 13 BK, 5 BK FCG, 2x10 Ghouli, 20 zombi, 2x7 wilczki, 5 wratów,

Klocka BK nawet nie miałem jak zjeść więc skupiłem się na reszcie armii wy manewrując oddział z gienkiem czyszcząc przy tym cały stół. Z pechowych sytuacji to szarża 5 BK na treemana (który wcześniej miał missfire strzelając do tych BK którzy dodatkowo stali w lesie. W walce oczywiście żadnego nie zabiłem i nie zdałem stubborna z przerzutem od bsb, przez co w efekcie straciłem drzewo i łuczników którzy będą około 12 cali od BK (przeciwnik rzucił 15 na gonienie) i 9-10 cali od krawędzi na ucieczkę rzuciłem 11 ;) Następnie Ci BK zostali zaszarżowani od boku przez driady i wardancerów w następnej turze. Waywatcherzy oczywiście nie zdali terrora od wratów i uciekli po za stół. Z fartownych sytuacji to IFka na 4 kościach gdy rzucałem popychaczke na wildów którzy wbili się w bok ghouli z vampirem i po szarży kolejnych w następnej turze posypały oddział. Straciłem jeszcze jednych wildów w 6 turze gdy przeciwnik rzucił 12 na ilość hitów. W między czasie wszystko po za BK i połówką wratów w których w 6 turze poleciał hail zostało zniszczone. Tracąc około 600pkt i zajęciu 3 ćwiartek, przy nie wiele większych stratach przeciwnika dało mi wynik 12:8

2 Bitwa: XIII Kohorta Beta

Znowu jako pierwszy przyjąłem tym razem Dwarfy. Rozpa standardowa w miarę: Kowadło, BSB, Runesmith, 20 longów, 2x10 warriorsów, 10 thundów, 2x katapa, 2x bolec, 2x organki, 14 Slayerów ( w tym 4 ulepszonych)

Przeciwnik wybrał stronę a ja mu jeszcze oddałem zaczynanie więc mogłem spokojnie w 6 turze ćwiartki pozajmować. W 2 turze wybuchło kowadło, Organki były screenowane przez warriorsów, jedne zostały wystrzelane w 2-3 turze po zniszczeniu warriorsów, drugie nawet nie wystrzeliły gdyż zostały zblokowane przez warriorsów przed którymi stały driady. W następnej turze nie było już żadnych organek tak wiec wildzi mogli wybiec i zjeść maszyny. Driady dwa razy szturmowały domek w których stali thundzi - bezskutecznie. Longi zostały wystrzalene tak że został runesmith i połówka bsb, Giant slayerzy zjedli 2x driady przy sporych stratach tak że do końca gry zostało całych dwóch po ostrzale łuczników. Po podliczeniu wyszło 18;2 dla WE, aż sam się zdziwiłem że tyle z Dwarfami uda mi się wycisnąć.

teraz chwilowo nie mam czasu, potem dokończę relację jak mi się będzie chciało, napisze jeszcze że dostałem 8:12 z demonami ze snota, wygrałem 14;6 z He z Animosity Delta bodajże i 11:9 z HE Truepunka :)

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

czyli można poszaleć małymi, kruchymi elficzkami ;) gratulacje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

gracz wampirzy nasz - pierwszy turniej VC, nie ograny, nie znał zasad armii... Tyle mogę w skrócie pomyśleć :P
Co nie umniejsza, ze zamysł taktyczny dobry i wyniki bardzo dobre!
Pogratulować

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

No wyniki świetne.

Co do składu armii to zastanawiam się czy nie grać na dwóch działkach, dużym magu z przerzutem w piątce WD, caddym schowanym tamże i albo bsb z hodą, albo alter. Zakładasz, że naruszysz bydlaki z działek, a grając np. na dwóch alterach uda Ci się to dobić. Poza tym 4xgg, jakieś driady, ze dwa oddziały śmieciowych wildów i tancerze w siódemce. Tak poza tym trudno jest dywagować o możliwościach WE na poziomie rozpisek - to jest armia tak ograna, że nawet temat nowe koncepcje by Bless padł :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

ODPOWIEDZ