Pytania odnośnie WFB 8ed

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Re: Pytania odnośnie WFB 8ed

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Remo pisze:
zembol pisze:Witam, niektórzy już książkę na pewno czytali, a do mnie powoli dociera sens zmian i chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem:
Dla zasięgu szarży nie ma już znaczenia ile cali wheel trzeba po drodze zrobić? Jeżeli najbliższe modele są w zasięgu to szarża się udaje i już, pod warunkiem oczywiście, że oddział szarżujący da się dosunąć do szarżowanego z 1 wheelem?
Bo to mi wychodzi z lektury...
No niestety - szarże sa jeszcze prostsze niż się z początku wydawało. Widzisz wroga gdzieś tam pod kątem i jesteś od niego 6 cali (np.) to masz spoko bo nie musisz się martwić czy "z wheelem dojedzie". Darmowy wheel, ruch i jeszcze jeden darmowy wheel - a jak coś Ci przeszkadza to przeciwnik robi grzecznie "darmowy" wheel i się dosuwa.

Jednak ta edycja jest zrobiona tak żeby jak największe kloce, jak najszybciej doszły do walki i ściągały po 20 zabitych co turę i wtedy gra na 3000 rzeczywiście może trwać max 2h...
I wreszcie będzie to wyglądało jak bitwa.
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Powiem szczerze, ze uproszczenie kwestii wheelowania uwazam za akurat dobra rzecz.
Nie wiem czy bylo pytanie - jak sie ma kwestia kompozycji armii?
Nie ma nic napisane w glownym podreczniku, ze lordowie od 2k , aczkolwiek w armijnych taka wzmianka jest, ktora wydaje sie sensowna takze, jak to bedzie wygladalo? (najlepiej jakby ktos z LS sie wypowiedzial)

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

nic a nic.
w kazdej bitwie max 25% lordów

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Powiem szczerze, ze uproszczenie kwestii wheelowania uwazam za akurat dobra rzecz.
Nawet, jeśli stoisz po prawej stronie linii strzelców i robisz darmowego wheela, żeby gratisowymi 8" dojechać na lewa stronę?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

No dobra Jankiel przekonales mnie ;)
Te kwestia lordow jest mega niepokojaca - taki wizard lord level 4 kosztuje smieszne 210 punktow - chyba nie musze mowic jakiego boosta daje armii na 1350?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

W kazdym AB jest napisane, ze masz 1+ slot na lorda na 2k+ pkt. Skoro, w RB nie ma nic o slotach, a jedynie o % i skoro RB w tym przypadku nadpisuje AB to sry, ale skinki maja Oldblooda grajac na 1k pkt :)

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

A jak jest z bolcami? Wchodzą po 2 na jeden "slot" czyli jeżeli moge mieć 3 takie same speciale to mam 6 bolcy czy tylko 3 bolce (bo już sie nie dublują)?
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Narazie nie mozesz traktowac 6 jak 3, ale pewnie po(pozytywnej) erracie tak.

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Mnie się wydaje, że skoro cała koncepcja slotów została usunięta to tak samo nie mają znaczenia zapisy "2 na 1 slot" czyli wchodzą 3.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Bylo cos w podreczniku o 2 na 1 slot, tylko nie pamietam co dokladnie.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Jeśli jest zapisek że możesz 2 bolce jako jeden wybór wstawić to możesz mieć 6 bolców.

Catafractus
Mudżahedin

Post autor: Catafractus »

A jak to w końcu jest ze smokami w nowej edycji: wchodzą z puli lorda czy herosa. W podręczniku nie widziałem nic o tym, jakoby miały wchodzić z puli herosów, chyba, że to gdzieś jest, a nie dostrzegłem tego?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Catafractus pisze:A jak to w końcu jest ze smokami w nowej edycji: wchodzą z puli lorda czy herosa. W podręczniku nie widziałem nic o tym, jakoby miały wchodzić z puli herosów, chyba, że to gdzieś jest, a nie dostrzegłem tego?
Nic na ten temat nie widziałem. Mount dla hero w hero, mount dla lorda - w lordach. Ale mogą to jeszcze zmienić erraty.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Gdzie jest napisane, ze BSB ginie, jesli zostanie zbrejkowany? JEst ten zapis do zwyklego sztandarowego, do bsb nie widze...
Skirmisherzy po wykonaniu reformy nie moga strzelac prawda?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

@ zembol nie ma niczego na ten temat w RB.
@Ziemko co do BSB to nie wiem, ale skirmisherzy zawsze mogą strzelać. po marszowaniu i po robieniu reformów ;]

Awatar użytkownika
Ghaz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ghaz »

@Mlody Pajak - a jest napisane ze mount dla lorda idzie z hero? Jesli nie jest napisane to idzie z lorda przeciez.
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

nie znalazłem żadnego takowego zapisku.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Mlody Pajak jestes pewien, ze skirmisherzy moga zawsze?
Bylo napisane, ze oddzial robiacy reforme nie moze strzelac (poza wyjatkiem jak sie ma muzyka i zda sie test LD), nie wiem jak to sie ma do skirmisherow i ich free reformow. Po marszu na pewno moga strzelac to wiem.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

AS with Fast Cavarly, Skirmishers are normally trained to aim and shoot more swiftly than other warriors. They can even shoot if they marched or reformed earlier in the turn...

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Gdzie jest napisane, ze BSB ginie, jesli zostanie zbrejkowany?
str. 107. ginie jeśli ucieka z combatu.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

ODPOWIEDZ