Uściślenia sędziowskie - eternal guard

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Uściślenia sędziowskie - eternal guard

Post autor: Barbarossa »

A co mi zabrania łączenia?
Który fragment stwierdza że 5+ sv nie może być podniesiony...?
Ten fragment, który stanowi: regardless of equipment, eternal guard models have a 5+ armour save.

Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, inne osoby, które wczytały się w sprawę, też swoje wiedzą i jakoś większość nie podziela Twojego poglądu. Na tym pozostanie, dopóki GW nie napisze jasno w FAQu, że save 5+ z eternal kindred nie jest "bez względu na ekwipunek" tylko jest to bazowy save i łączy się z ekwipunkiem normalnie.

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

może się mylę ale faq mówi o sytuacji łączenia EGFS z takim bousem jak kożystanie ze speara, GW, AHW, LA, i SH, nie ma w nim mowy o magicznych itemkach, a jeżeli byłoby tak jak mówią zwolennicy WE to przydała by się jakaś Errata do booka.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

FAQ mówi o tym, że mając ekwipunek można korzystać z zasady "eternal guard fighting style". Odnosi się do strony, na której napisane jest, że mając magiczny ekwipunek nie można korzystać z zasady eternal guard fighting style, więc rozumiem, że ew. wątpliwość co do niemagicznego ekwipunku rozstrzyga.

Korzystanie z tej zasady polega na tym, że bez względu na wyposażenie jesteś traktowany jako mający armour save 5+ i określone wyposażenie do walki wręcz.

Wsio.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

jeśli idzie o niemagiczne wyposażenie - wątpliwości nie ma. Pytanie brzmi: czy można sobie podnieść AS korzystając z wierzchowca i magicznego ekwipunku... orzełek powinien pozwalać chyba na podniesienie tego AS... Ew. (bo już się w tych kombinacjach zgubiłem), o ile aktualna errata zezwala łączyć EGFS z magicznym wyposażeniem bez straty bonusu to jakiś hełm mógłby dawać leśniakom kolejne +1. Ale 2+ AS nadal się z tego nijak nie zrobi...
Zresztą nawet jeśli jest to w oczywisty sposób niezgodne z zasadami nawet można leśniakom ten bonus dać - i tak są biedne i biedne (chyba) pozostaną.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

emiel_regis pisze: Zresztą nawet jeśli jest to w oczywisty sposób niezgodne z zasadami nawet można leśniakom ten bonus dać - i tak są biedne i biedne (chyba) pozostaną.
To już jest zadanie ewentualnego balancing patcha. LS ma uściślać, a nie zmieniać zasady.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Barbarossa pisze:Korzystanie z tej zasady polega na tym, że bez względu na wyposażenie jesteś traktowany jako mający armour save 5+ i określone wyposażenie do walki wręcz.
Nie.
Ja MAM 5+ asv niezależnie od tego jak i czy jestem opancerzony, jednak nie jest zaznaczone iż jest to niepolepszany...
Barbarossa pisze:"bez względu na ekwipunek"
To tego już nie było czasem?
"Regardless of how Eternal Guard models are armed and armoured they have an Armor Save of 5+"
Barbarossa pisze:FAQ mówi o tym, że mając ekwipunek można korzystać z zasady "eternal guard fighting style". Odnosi się do strony, na której napisane jest, że mając magiczny ekwipunek nie można korzystać z zasady eternal guard fighting style, więc rozumiem, że ew. wątpliwość co do niemagicznego ekwipunku rozstrzyga.
Po pierwsze tyczy się ta strona herosów bo zwyklaki nie mają opcji wykupywania magicznych przedmiotów ani innego ekwipunku więc tu argument nietrafny.
Dwa, gdzie tam wspominają o niemożności brania niemagicznego ekwipunku albo nawet piszą wyraźnie że bonus jest nieaktywny po wybraniu tejże?
Trzy, sugerujesz że jednak mogę brać magiczny ekwipunek i nie tracić bonusu...?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Są dwa główne podejścia do EFGS:
-jedni gracze, glównie WE, traktują go jako dodatkowy atak do profilu i scaly skin 5+ z drobnymi wadami,
-drudzy gracze, tak my to potraktowaliśmy na LS, jako swoisty additional hand weapon i heavy armour również z drobnymi wadami,

W chwili obecnej (FAQ i uściślenie LS):
-mamy herosa z EGFS, dokupienie mu tarczy i light armoura nie zmienia save'a, skoro zasada potraktuje go jako 5+,
-to samo w temacie broni, może mieć dwuraka, ale zasada potraktuje mu go jako additional hand weapon do puki działa EGFS,
-można go wsadzić na mounta i wtedy mieć 4+, ponieważ nie bardzo jest gdzieś napisane że mount to equipment,

Nawet jeżeli w tym uściśleniu okaże się że GW postanowiło generować koksa i uściśli EGFS jako scaly skin i attack, i tak czuje że w obecnym stanie zasad podjęliśmy najbliższą im decyzję. Customers service NIE JEST wyrocznią w sprawie zasad, serwują zaledwie sugestie do pewnych problemów, a odpowiedzi niestety często są słabe merytorycznie, zresztą to nie oni piszą FAQ. Aczkolwiek jak pokazuje praktyka niektóre uściślenia jak np. helm of the hunt w WE potrafią się brać z kosmosu. Nie mniej w chwili obecnej można się z tym nie zgadzać ale są to sugerowane zasady w tym kraju i z dużym prawdopodobieństwem można założyć że tak będziemy na razie grać, jak pojawi się nowy FAQ chętnie wrócę do tematu.

ODPOWIEDZ