literatura:
Wacław Potocki Transakcja wojny chocimskiej
Adam Mickiewicz Pan Tadeusz księga IX
Juliusz Słowacki Grób Agamemnona
Henryk Sienkiewicz Krzyżacy
James Jones, Cienka czerwona linia
Jan Dobraczyński Niezwyciężona armada
Konstanty Ildefons Gałczyński Pieśń o żołnierzach z Westerplatte
William Szekspir Makbet
Pieśń o Rolandzie
Henryk Sienkiewicz Potop
R.R. Tolkien Władca Pierścieni
Iliada
E.M. Remarque Na Zachodzie bez zmian
malarstwo:
Jan Matejko Bitwa pod Grunwaldem
Jan Styka, Wojciech Kossak i in. Panorama Racławicka
Joseph Mallord William Turner Bitwa pod Trafalgarem
January Suchodolski Bitwa pod Somosierrą
Franciszek Kostrzewski Bitwa pod Miechowem
Batalistyka na maturze
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Batalistyka na maturze
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
A do analizy malarstwa wystarczy jakakolwiek, w miarę pożądna książka o historii sztuki, np. "Historia sztuki".
Jeszcze sobie przypomniałem taką książkę Hassela "Monte Cassino" - masz tam bitwę z punktu widzenia destro .
Zobacz jeszcze książki Komudy np. "Samozwańca", pamętaj tylko, że nie ma do nich opracowań, więc z takich maksymalnie jedną.
Jeszcze sobie przypomniałem taką książkę Hassela "Monte Cassino" - masz tam bitwę z punktu widzenia destro .
Zobacz jeszcze książki Komudy np. "Samozwańca", pamętaj tylko, że nie ma do nich opracowań, więc z takich maksymalnie jedną.
Nie dość, że chore, to jeszcze komisję możesz wkurzyć takimi "głupotami". Nigdy nie wiadomo, na kogo trafisz, więc lepiej nie szalej z oryginalnością. Jeśli chcesz korzystać z fantastyki, to nie wychodź poza "Władcę Pierścieni" - LotR jest powszechnie uznany, a zatem bezpieczny, a i opracowania się znajdą.Silverbolt pisze:Trochę chorekrystian1wielki pisze:Możesz zajrzeć do cyklu "Temeraire" (czy jakoś tak) Naomi Novik Masz tam wojnę między Anglią a Napoleonem z wmieszaniem fantasy - smoki jako lotnictwo
Była tam jakaś batalistyka? Bo jakoś nie kojarzę.Yudokuno pisze:Juliusz Słowacki Grób Agamemnona
Albo z border princes.Karli pisze:Battle reporty z White Dwarfa.
Termopile i Cheronea. Zrób to, co napisałam, a będziesz miał wysoką ocenę.Była tam jakaś batalistyka? Bo jakoś nie kojarzę.Yudokuno pisze:Juliusz Słowacki Grób Agamemnona
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.