Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Re: Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)
Proponuję tylko jeden zapis.
"Warunkiem zaliczenia wyników do ligi jest nie zgłoszenie do nich zastrzeżeń przez będących na turnieju sędziów w ciągu 7 dni od podania wyników do publicznej wiadomości".
"Warunkiem zaliczenia wyników do ligi jest nie zgłoszenie do nich zastrzeżeń przez będących na turnieju sędziów w ciągu 7 dni od podania wyników do publicznej wiadomości".
nie zsoatną zaliczone. tylko, że to jest rozwiązanie w jakichś sytuacjach, nie ma prewencji. moja propozycja, daje możliwość realnego karania kombinatorów
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Ilu tych sędziów by było? Każdy ośrodek ma jednego czy każdy klub może kogoś zaproponować? Chodzi mi o sytuacje że to duże miasto ma 1 klub i 1 sędziego a inne już takich klubów 7 z czego 3 co jakiś czas robią turnieje Ilu sędziów dostanie takie miasto? 7?3 a może 1?. Jak to zostanie rozwiązane? Warto by było abyś swoją wizję trochę bardziej rozpisał i podał więcej szczegółów bo wygląda to dosyć ciekawie jak na razie
ja uważam, że każdy działający ośrodek powinien mieć szanse na posiadanie sedziego. Tylko taki sedzia musiałby przejśc egzamin, który zweryfikuje jego umiejętności.
Postaram się szerzej opisać całą wizję jeszcze dzis wieczorem.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Dopóki nie będzie to związane z sensowną pieniężną gratyfikacją, to nie przejdzie.Dmtrij pisze:ja uważam, że każdy działający ośrodek powinien mieć szanse na posiadanie sedziego. Tylko taki sedzia musiałby przejśc egzamin, który zweryfikuje jego umiejętności.
ależ ja jej nie wykluczam, ba! uważam, że powinno być uregulowane minimum za jakie sędziowie będą pracować! Tylko wówczas możemy mówić i wymagac profesjonalnej pracy sędziów.
Mam potężne wrażenie że jesteśmy zbyt małym środowiskiem na tak sformalizowanych sędziów, nie oszukujmy się to nie MTG gdzie gra o rząd wielkości więcej osób, scena jest doskonale turniejowa, a w turniejach wygrywa się realne nagrody (nagrodą rzeczową na ETC za pierwsze miejsce było ok. 2kg sera!).
W kwestii mojej propozycji to mamy mało możliwości kar za niespełnienie wymogów. Możemy turnieju nie zaliczyć (czyli ukarać graczy co jest bzdurą), lub cofnąć prawo do organizacji mastera czasowo co raczej boli.
Natomiast minimum dla sędziów to może ustalić JJ z Lidderem i ewentualnie poinformować mnie/Shino żebyśmy im rynku nie zepsuli. Wiadomo że sędzia od mierzenia się zawsze znajdzie, ale czasem przydaje się kumaty gość znający zasady.
W kwestii mojej propozycji to mamy mało możliwości kar za niespełnienie wymogów. Możemy turnieju nie zaliczyć (czyli ukarać graczy co jest bzdurą), lub cofnąć prawo do organizacji mastera czasowo co raczej boli.
Natomiast minimum dla sędziów to może ustalić JJ z Lidderem i ewentualnie poinformować mnie/Shino żebyśmy im rynku nie zepsuli. Wiadomo że sędzia od mierzenia się zawsze znajdzie, ale czasem przydaje się kumaty gość znający zasady.
Mamy najwieksza scene w Europie, a i wygraliscie tez pudla z figsami (kazdy), tylko jestescie sieroty i zescie tego nie wzielikudłaty pisze:Mam potężne wrażenie że jesteśmy zbyt małym środowiskiem na tak sformalizowanych sędziów, nie oszukujmy się to nie MTG gdzie gra o rząd wielkości więcej osób, scena jest doskonale turniejowa, a w turniejach wygrywa się realne nagrody (nagrodą rzeczową na ETC za pierwsze miejsce było ok. 2kg sera!).

Warto, aby ludzie wiedzieli jaka jest minimalna stawka dla sedziego. Warto tez, aby wiedzieli, ze moze(powinna) byc wysoka.
mowisz oczywiscie o "technicznych"?Dmtrij pisze:IMO dniówka sedziego powinna byc conajmniej wyokości akredytacji jednego gracza
+ nocleg, zwrot biletu, obiad i napoje bez %

Kurde wszystko łądnie pięknie, ale trzeba przedewszystkim okreslić role sedziego.
Przede wszytskim na ile osób ma on przypadać.
Powiedzmy że na jednego głównego powinno przypadać max 80-100 graczy.
Na tych od czarnej roboty (mierzenie, sprawdzanie losa i jakieś łatwiejsze zasady) powinno przypadac około 50-70 graczy.
Zamiast graczy można przyjąć że stół będzie jednostką miary.
Co daje nam w efekcie te osoby co dostają premie do Ligi za sedziowanie.
Zapłata za pomoc to już mozna pozostawić albo w kwestii organiatorów, albo poprostu ulożyć wzór finansowy
np.
1zł za jednego obłsugiwanego gracza razy 2 dni = czyli na Masterze mamy 80 osób wiec sedzia dostaje 160 zł
techniczny powiedzmy dosteje połowe, albo 3/4 stawki
Do tego dochodzi również to że ma nocleg, wyżywienie i dojazd gratis.
To jest propozycja do rozwazenia.
Teraz pozostaje kwestia wiekszych turniejów gdzie liczba graczy przekracza ilość przypadającą na jednego sedziego (Bazyliszek, BoB, DMP).
Wprowadzamy dodatkowych sedziów gdyż tak może brzmiec nasz regulamin => wiarze sie z tym to że bedzie trzeba tych dodatkowych również zapremiowac pkt do Ligi.
Czy dajemy sedziego Kamikadze który obsłuży 200 graczy
Wiadmo że musi być na Masterze jedna osoba która trzyma jakas tam władze nad sedziami - tutaj moim zdaniem jest to organizator. czyli kolejnosc wygladała by tak: sedzia linniowy < sedzia główny < organizator/techniczny
Do tego pomysł z posiadaniem jednego dobrego sedziego na osrodek/miasto jest dobry, gdyż jak widomo Lidder i JJ bardzo chetnie oddali by czasem pałeczke sedziowania komus innemu by sami mogli rowniez pograc.
Osrodków mamy powiedzmy około 20 - kazdy bedzie mial obowiazek posiadac przynajmniej jednego ktory bedzie sedziował zarówno lokale i/lub master w okolicy.
Srodowiko i czas generalnie sam wyłoni z czasem tych najlepszych i najbardziej ogarnietych ktorzy beda mieli ta mozliwosc sedziowac poza granicami swojego osrodka.
W skrócie co mam na mysli:
Mamy Bazyliszka - jeden sedzia musi byc z zewnatrz (powiedzmy ze bedzie to Lidder), a pozostali (dwóch linniowych z okolicy Warszawy.
Pozniej mamy Sileziana - jest zupełnie na odwrót z zewnatrz bedzie powiedzmy Barbarossa, a wewnetrznymi Lidder i Jankiel
Wiadomo że sedzia z zewnatrz bedzie sedzia głównym bo to ona przyjechał na przysłowiowy zarobek i przy okazji wqrwiac sie na takich graczy jak np KLOPS (qrwa zapomniałem że nie ma ich wiecej).
To jest moja propozycja - wiem ze troszke chaotyczna, ale jakbym miał wiecej czasu to moze bys skleił coś ładniejszego.
Ale lepiej bedzie jak sklepiemy coś razem - Co by miało rece i nogi.
I tak kazdy Master.
Przede wszytskim na ile osób ma on przypadać.
Powiedzmy że na jednego głównego powinno przypadać max 80-100 graczy.
Na tych od czarnej roboty (mierzenie, sprawdzanie losa i jakieś łatwiejsze zasady) powinno przypadac około 50-70 graczy.
Zamiast graczy można przyjąć że stół będzie jednostką miary.
Co daje nam w efekcie te osoby co dostają premie do Ligi za sedziowanie.
Zapłata za pomoc to już mozna pozostawić albo w kwestii organiatorów, albo poprostu ulożyć wzór finansowy
np.
1zł za jednego obłsugiwanego gracza razy 2 dni = czyli na Masterze mamy 80 osób wiec sedzia dostaje 160 zł
techniczny powiedzmy dosteje połowe, albo 3/4 stawki
Do tego dochodzi również to że ma nocleg, wyżywienie i dojazd gratis.
To jest propozycja do rozwazenia.
Teraz pozostaje kwestia wiekszych turniejów gdzie liczba graczy przekracza ilość przypadającą na jednego sedziego (Bazyliszek, BoB, DMP).
Wprowadzamy dodatkowych sedziów gdyż tak może brzmiec nasz regulamin => wiarze sie z tym to że bedzie trzeba tych dodatkowych również zapremiowac pkt do Ligi.
Czy dajemy sedziego Kamikadze który obsłuży 200 graczy

Wiadmo że musi być na Masterze jedna osoba która trzyma jakas tam władze nad sedziami - tutaj moim zdaniem jest to organizator. czyli kolejnosc wygladała by tak: sedzia linniowy < sedzia główny < organizator/techniczny
Do tego pomysł z posiadaniem jednego dobrego sedziego na osrodek/miasto jest dobry, gdyż jak widomo Lidder i JJ bardzo chetnie oddali by czasem pałeczke sedziowania komus innemu by sami mogli rowniez pograc.
Osrodków mamy powiedzmy około 20 - kazdy bedzie mial obowiazek posiadac przynajmniej jednego ktory bedzie sedziował zarówno lokale i/lub master w okolicy.
Srodowiko i czas generalnie sam wyłoni z czasem tych najlepszych i najbardziej ogarnietych ktorzy beda mieli ta mozliwosc sedziowac poza granicami swojego osrodka.
W skrócie co mam na mysli:
Mamy Bazyliszka - jeden sedzia musi byc z zewnatrz (powiedzmy ze bedzie to Lidder), a pozostali (dwóch linniowych z okolicy Warszawy.
Pozniej mamy Sileziana - jest zupełnie na odwrót z zewnatrz bedzie powiedzmy Barbarossa, a wewnetrznymi Lidder i Jankiel
Wiadomo że sedzia z zewnatrz bedzie sedzia głównym bo to ona przyjechał na przysłowiowy zarobek i przy okazji wqrwiac sie na takich graczy jak np KLOPS (qrwa zapomniałem że nie ma ich wiecej).
To jest moja propozycja - wiem ze troszke chaotyczna, ale jakbym miał wiecej czasu to moze bys skleił coś ładniejszego.
Ale lepiej bedzie jak sklepiemy coś razem - Co by miało rece i nogi.
I tak kazdy Master.
Na masterze ma być przynajmniej 2 niegrających sędziów, to tak jakbyście zapomnieli regulamin ligi. Dalej, kwestie finansowe zostawcie sędziom, a nie lidze. Jeśli chcecie(my) stworzyć możliwość stworzenia organizacji sędziowskiej to w regulaminie LL może być tylko i wyłącznie info, że takowa może istnieć i odpowiada przed LL w razie jakiegoś dymu, ale nie ingeruje w ich wewnętrzne sprawy. Tak jak to teraz mamy w LS. Na tym nam zależy, a nie na jakiś śmiesznych 150zł/dzień.
LS to LS => Wybraliśmy was i tak zostanie.
Poprostu Ci sedziowie mają sie wzorować na was.
A tak apropo.
Nie chce mi sie szukac, ale czy czasem w regulaminie nie ma zapisu ze na Masterze musi być sedzia z LS??
Czy poprostu zwykłe sedzia z zewnatrz??
Poprostu Ci sedziowie mają sie wzorować na was.
A tak apropo.
Nie chce mi sie szukac, ale czy czasem w regulaminie nie ma zapisu ze na Masterze musi być sedzia z LS??
Czy poprostu zwykłe sedzia z zewnatrz??
Nikt nie mówi o likwidacji LS. Warto przeczytać regulamin, jeśli chcesz dyskutować 

Na twoje zyczenie to zrobie jak bede miał dłuższą chwile.Lidder pisze:Warto przeczytać regulamin, jeśli chcesz dyskutować
Co nie zmienia faktu iż moje jakieś tam rozwiązanie tak czy inaczej bierze pod uwage 2 sedziów na Masterze.
Ja nie bardzo teraz rozumiem, co i dlaczego chcecie zmieniać.
Dyskusja miała dotyczyć wyników na masterach ich przejrzystosci i wpływu sędziów na nie.
Skąd nagle pomysł jakiegoś sformalizowania sędziów, jakiejś sędziowkiej organizacji etc.?
Załóżcie do tego osobny temat - bo nijak to nie ma związku z kompetencjami sędziego do modyfikowania wyników turnieju karniakami przydzielanymi według własnego uznania. A, no i podstawa - zdefiniujcie problem i podajcie rozwiązanie, bo na razie to się kupy nie trzyma - mamy za mało sędziów, więc trzeba im podnieść poprzeczkę
Dyskusja miała dotyczyć wyników na masterach ich przejrzystosci i wpływu sędziów na nie.
Skąd nagle pomysł jakiegoś sformalizowania sędziów, jakiejś sędziowkiej organizacji etc.?
Załóżcie do tego osobny temat - bo nijak to nie ma związku z kompetencjami sędziego do modyfikowania wyników turnieju karniakami przydzielanymi według własnego uznania. A, no i podstawa - zdefiniujcie problem i podajcie rozwiązanie, bo na razie to się kupy nie trzyma - mamy za mało sędziów, więc trzeba im podnieść poprzeczkę

Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Tylko piszę, że takimi rzeczami LL nie powinna sobie zaprzątać głowy. Warto wrócić do meritum i dyskutować o wartości sędziego a lidze.
Ja już nie wiem, gdzie teraz jest meritum 
A kwestia przejrzystości wyników z masterówto jak najbardziej sprawa dla LL
Tylko nie mieszajmy tu kilku zupełnie różnych spraw, bo nic nie ustalimy, nie będzie żadnego głosowanie a tematy sobie spokojnie umrą

A kwestia przejrzystości wyników z masterówto jak najbardziej sprawa dla LL
Tylko nie mieszajmy tu kilku zupełnie różnych spraw, bo nic nie ustalimy, nie będzie żadnego głosowanie a tematy sobie spokojnie umrą
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.