Kwestia Over Guessingu

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Tomash pisze:A scatter i artillery dice'ami kiedyś rzucałeś?
Co ma piernik do wiatraka ??

Tomash sorry ale jest różnica między calami a rzutami kostkami - wiesz głęboko w d... mam rzut jak mi ktoś celowo poda odległość zawyżoną.

OG - zabroniony

Szarża taktyczna - dozwolona

Tak jak ktoś już pisał wcześniej - Panowi trzeba się pogodzić z tym, że tak jest w 7ed
Obrazek

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Aro pisze:No sorry ale jak ktoś gra Krasiami, Imperium, TK a wystawia maszyny co jest normalne w tych armiach to sorka ale nie uwierzę, że strzelając do np Jazdy powie 32 cale i przypadkiem trafi w herosa za jazdą. Kitu mi nikt nie wciśnie.
Różnie z tym bywa. Podczas jednej z gier, w której moje dwie katapki strzelały tak w miarę regularnie 2 razy na turę pomyliłem się parę razy o max pół cala. Podczas innej na "dzieńdobry" powiedziałem 39, było 24. I tu jest zonk.

BTW Tomash ma rację z tymi scatterami. Na hit masz tylko 1/6 szansy, scatter zaś może ponieść hej hej za góry, lasy...
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Tomash pisze:A scatter i artillery dice'ami kiedyś rzucałeś?
chodzi o hita przeciez... jak mi ostatnio supel w lublinie zabil giganta (schowanego za lasem)ze scatterow (jednego na 6 i drugiego na 8) to nie byl overguessing ale zniesienie z katapulty... jednak to o czym mowi aro (a takze ja) to jest uznanie czy ktos ma miarke w oku poprzez wiekszosc deklaracji jakie robi ;)
BTW Tomash ma rację z tymi scatterami. Na hit masz tylko 1/6 szansy, scatter zaś może ponieść hej hej za góry, lasy...
1/3.... na scatter 2/3 do tego jesli mowimy o unicie masz wtedy dodatkowe (prawie) 2/3 szanse, ze strzelajac w srodek zniesie na dany unit mi mo wszystko...

uwzgledniajac to, ze masz miec scatter a nie hit to rownie dobrze mozesz nie strzelac bo moze wypasc misfire...
Ja też mogę powiedzieć, że myślałem iż moja jazda ma 14 cali do działa skaveńskiego a miała 15 i po wyliczeniach dobrze wiem, że nie mam zasięgu ale tego nie powiem.
o ile pamietam oficjalne sedziowanie bylo, ze autoflee jest tylko jesli szarza dochodzi (ale nie mam cytatu ani nic) ;)

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Aro pisze:Kharnan - mi chodzi o stosowanie OG - i mam gdzieś rzut kostką jak ktoś mi celowo zwiększy zasięg.
Fakt, takie cuś jest złe- ale zdarza się, nie każdy ma miarkę w oczach.
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Shino - dokładnie autoflee jest tylko w przypadku pewnej szarży - więc mierzy się czy taki oddział ma zasięg. Ja chyba zacznę coś podobnego stosować jak mi ktoś perfidny OG zastosuje i nie pozwolę później na strzał eheheh
Obrazek

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

a ja po prostu jak zovergessuje z katapki to przepraszam i nie rozpatruje hita czasami przy pierwszych strzałach potrafie się o 10 cali pomylić ;) .OFC Co innego jak mi zniesie.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

TruePunk pisze:Kiedy bylem bardzo mlodym graczem, zapytalem pewna osobe z czolowki ligi o deklarowanie szarz nieprawdopodobnych (podobne jak overquess).
I rzekla mi ta osoba (z imienia nie wymieniam, bo nie wiem czy by sobie zyczyla), ze majac M8 nie moge zadeklarowac szarzy na 20cali.. ale na 8,5 cala moge, nawet gdy mam pewnosc ze od celu dzieli mnie 8,5 cala a nie 8 - bo kazdy ma prawo troche sie pomylic, nawet celowo.
to zgoda
w innym wypadku nie byloby zadnych spalonych szarz-w koncu nie moglem jej zadeklarowac bo bylo za daleko wiec nie moge jej spalic
gram juz calkiem dlugo ale mam tez i sporawe przerwy(np 3-6 miesiecy)
pozniej mam watpliwosci czy szarza dojdzie czy tez jej ciutke braknie

No sorry ale jak ktoś gra Krasiami, Imperium, TK a wystawia maszyny co jest normalne w tych armiach to sorka ale nie uwierzę, że strzelając do np Jazdy powie 32 cale i przypadkiem trafi w herosa za jazdą. Kitu mi nikt nie wciśnie.
a to juz zalezy ile cali za tym oddzialem stoi ten heros
jak 2" za nimi to sorry-twoj blad
jak 10"- to juz raczej by byl OG
prosciej jest z katapultami
gorzej z dzialami- tam mozna zadeklarowac strzal tuz przed oddzialem liczac ze wypadnie 2+2 na artylerce...ale moze wypasc 10+10

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

quas pisze:gorzej z dzialami- tam mozna zadeklarowac strzal tuz przed oddzialem liczac ze wypadnie 2+2 na artylerce...ale moze wypasc 10+10

Heh jakoś nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś kto mi w smoka strzela z działa strzelał 2-4 cale przed smokiem. Do Smoka 24 koleś strzela na 14-16 zawsze te 8 cali mniej. Cholera no chciałbym, żeby mi ktoś z działa do smoka strzelał o 2 cale przed nim :) a później rzucał jeden raz i kolejny :) na pewno trafiłby w smoka.
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

a jezeli za smokiem bylby rydwan? albo np smok zaslanialby samotnie stojacego maga?
bylby to OG czy tez nie?
i czy ty bys wolal sedziego czy tez nie?

OG to dosyc plynna sprawa a trudno zeby opisywac 2-3 strony adnotacji

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Teoretycznie.
A w rzeczywistości jest to całkiem prosta sprawa - w trakcie bitwy widać, czy jest overguess, czy nie.
a jezeli za smokiem bylby rydwan? albo np smok zaslanialby samotnie stojacego maga?
To jest już głupota wystawiającego maga tuż za smokiem - samo się prosi.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Ja powiem tak jak zobaczę, że ktoś mi robi OG to zawołam sędziego i mam to w czterech literach co koleś powie.

Quas - jak strzelałbyś do smoka - ile cali przed nim zadeklarowałbyś strzał ?? co 2 cale - bzdura na pewno nie.
Jakoś przy strzałach do Smoków, Gigantów itp jakoś ludzie strzelają te kilkanaście cali mniej bo dobrze wiedzą, że jak wypadnie 10 dupa a nie trafisz smoka.

Po drugie ktoś, kto z armiami napakowanymi maszynami wystawia samego maga na odstrzał ma chyba małe pojęcie o battlu :)

No i jeżeli za smokiem byłby rydwan - to ile cali przed smokiem chciałbyś strzelić ?? jak powiem Tobie, że dwa a później rzucaj to wchodzisz w to ?? pewnie nie bo dobrze będziesz wiedział, że prawdopodobieństwo iż przestrzelisz jest duże a raczej smoczka chcesz upolować.

Inaczej wygląda to w przypadku, kiedy jakieś plewne oddziały zasłaniają coś dużo bardziej wartościowego. Na pewno nie strzelisz tak samo jak do smoka.
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Cytat:

Teoretycznie.
A w rzeczywistości jest to całkiem prosta sprawa - w trakcie bitwy widać, czy jest overguess, czy nie.
zgadzam sie,wlasnie dlatego pisalem glupocie jakis unifikacji pojecia OG
podejdziesz do stolu i od razu widac co i jak
Cytat:

To jest już głupota wystawiającego maga tuż za smokiem - samo się prosi.
Jankol ja juz mialem pare raz taka sytuacje ze nie mialem wyboru-a to zescaterowal,a to mu sie oddzial skonczyl...
tyle ze u mnie gigant probowal sciagnac ogien na siebie i pozostawala kwestia np 1 dziala(linia dzialo-gigant-kilka cali-szaman)
Quas - jak strzelałbyś do smoka - ile cali przed nim zadeklarowałbyś strzał ?? co 2 cale - bzdura na pewno nie.
Jakoś przy strzałach do Smoków, Gigantów itp jakoś ludzie strzelają te kilkanaście cali mniej bo dobrze wiedzą, że jak wypadnie 10 dupa a nie trafisz smoka.
ja bym probowal wycelowac ok 6" przed tym smokiem,ok 4-5" przed gigantem,ok 4" przed rydwanem-sa najwieksze szanse trafienia kuleczka

co nie zmienia faktu ze jak zadeklaruja 2" przed nim to to nie jest OG
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, o 20:57 przez quas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

quas pisze:
co nie zmienia faktu ze jak zadeklaruja 2" przed nim to to jest OG

Udowodnij mi to!
Ja np. zawsze mam kiepskie rzuty. Z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładać mogę że wypadną mi dwie dwójki na artyleryjce.
I co teraz?

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Christos pisze:
quas pisze:

Udowodnij mi to!
Ja np. zawsze mam kiepskie rzuty. Z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładać mogę że wypadną mi dwie dwójki na artyleryjce.
I co teraz?
A co lubisz OG, sędzia to rozstrzygnie :)

Dlaczego mam sprawdzać czy moje furie mają 20 cali do Skaveńskiego działa ??

Przy strzale z działa w coś dużego i drogiego jakoś nie ma problemów z wycelowaniem. Głupa część robi z siebie w momencie robienia OG bo chce coś ustrzelić do czego normalnie nie może zadeklarować strzału.
Wtedy słyszymy sorry pomyliłem się w zasięgu itp..., itd...
Ktoś kto z klopy umie trafić Singla (np Shamana) nie wciśnie mi kitu, że zasięg pomylił.
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Christos pisze:
quas pisze:

Udowodnij mi to!
I co teraz?
Albo 2 i misfire. Moim zdaniem jeśli strzał jest przed celem i trafia go na minimalnym dorzucie, to trudno mówić o OG, bo niby jak? Strzela przecież przed.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Scimi w myśl tego co właśnie napisałeś takie coś jak OG nie istnieje...
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Scimi: Tez bym sie do tego rozwiazania przychylal. No chyba ze ktos strzela np na 58 cali, i ma zly dzien, to wtedy mozna sie pomylic naweti o +/-10 cali ;-)

Aro: istnieje. Gdy ktos strzela przez regiment do celu oddalonego o np. 15 cali za regimentem.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Aro pisze:Scimi w myśl tego co właśnie napisałeś takie coś jak OG nie istnieje...
Chodzi mi o to, że jak się do takiego delikwenta przyczepisz ?? Strzelił przed, jak na dorzucie rzuci 2+2, to będzie jak należy, jak 10+10 to będzie klops. Nie to, żebym pochwalał takie strzelanie, ale sam widzisz pewien problem. Co innego jak ktoś celuje tak, że nawet minimalny dorzut przeniesie kulę nad celem.

Co do katapulty, to wiadomo, że ładujemy konkretnie w cel, a nie 4 dalej, 4 w bok itp.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Scimi to mamy taką sytuację. Lecę smokiem na wprost działa - które jest wystawione na 4 calu i nie jest na górce. Smok wystawiony na 12 calu i leci max czyli po ruchu na wprost działa zostaje między smokiem a działem 12 cali. Na ile cali ale odpowiedz mi uczciwie strzelisz jeżeli za smokiem z 7 cali są dragon Ogry. Ta sama sytuacja ale nie ma Dragon Ogrów ?? na ile strzelasz ??

Tomash -- możesz wszystko o OG przenieść do osobnego tematu ?? bo ten temat jest o WP za ST.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Aro i tu jest własnie problem. Nigdy nie udowodnisz przeciwnikowi, jesli stara się zadeklarować przed celem (nawet bardzo blisko), że chce tak naprawde strzelić w coś innego niż pierwotny cel.. A jakbys mi próbował wmówić, że wałuje w takim przypadku, to kazałbym Ci się puknąć w czoło. Co innego jak deklaracja strzału (mówimy cały czas o cannonie) wyraźnie przenosi poza cel.

A Twój przykład jest bez sensu bo smok raczej nie zasłoni Dragon ogrów, więc tu OG nie jest potrzebny. Mozna targetować w Dragon Ogry.

I gram WE, wieć mi OG nie grozi ;)

Zablokowany